Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Τα περιβαλλοντικά οιστρογόνα υπονομεύουν γονιμότητα και επιθυμία

google.gr
Σήμερα, όλο και περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας με τον αριθμό αυτών που προσφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση να αυξάνεται κάθε χρόνο.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 15%-20% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, ενώ λειτουργούν ήδη περισσότερα από 50 κέντρα τεχνητής γονιμοποίησης, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ιδιωτικά.
Στο εξωτερικό, και στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς ένα στα έξι ζευγάρια αδυνατεί να κάνει παιδί.
Και ενώ στα παλαιότερα χρόνια οι κοινωνίες ενοχοποιούσαν τη γυναίκα για την υπογονιμότητα, σήμερα οι άνδρες φαίνεται πως παρουσιάζονται πιο ευάλωτοι όπως αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες που έγιναν σε ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Σκωτία, Δανία, Γαλλία).
Σύμφωνα με αυτές, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται κατά τουλάχιστον 2% κάθε χρόνο, ενώ οι σημερινοί 40άρηδες, αλλά και νεώτεροι βρέθηκαν να έχουν κατά 25% χαμηλότερη ποιότητα, όσον αφορά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, συγκριτικά με τους πενηντάρηδες.
Οι επιστήμονες είναι πλέον κατηγορηματικοί, συνδέοντας άμεσα το φαινόμενο της θηλεοποίησης με τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα γονιμότητας ανδρών και γυναικών.
Χιλιάδες νέα χημικά
Πάνω από 30.000 νέα χημικά μόρια συντίθενται κάθε χρόνο στα εργαστήρια και πολλά απ' αυτά οδεύουν προς χρήση χωρίς ουσιαστικό έλεγχο ως προς τη διαδικασία που μεταλλάσσονται.
Άγνωστη είναι επίσης και η επίδραση των προϊόντων που προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς.
Γνωρίζουμε, όμως, πού κρύβονται οι κύριες ουσίες που το ανθρώπινο σώμα εκλαμβάνει ως οιστρογόνα, αυτές δηλ. που ευθέως ευθύνονται για τα προβλήματα γονιμότητας. Βρίσκονται στα εντομοκτόνα, τα πλαστικά και τα λιπάσματα και καθώς διεισδύουν στην τροφική αλυσίδα δημιουργούν στον άνδρα καταστάσεις θηλυκοποίησης και στη γυναίκα λειτουργούν ως αντισύλληψη· το χημικό φορτίο των ποικίλων τοξικών ουσιών, δρα για την ακρίβεια σαν μιμητής ορμονών, επηρεάζοντας το ενδοκρινικό σύστημα και ανατρέποντας την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.
Ειδικότερα για τα λιπάσματα, στατιστικές έρευνες στη Γαλλία έδειξαν ότι κυρίως σε αγροτικές περιοχές όπου η παραγωγή αγροτικών προϊόντων ακολουθεί τις προσταγές της χημικής βιομηχανίας με τη χρήση φυτοφαρμάκων, τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί Χ 3,5 η συχνότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών των γεννητικών οργάνων, η αύξηση των οιστρογόνων και η διαταραχή στη λειτουργία των ανδρογόνων. Στη χώρα μας κάθε χρόνο εισάγονται 18-22.000 τόνοι φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλα σκευάσματα που περιέχουν ουσίες, στις οποίες αποδίδονται μεταλλάξεις του γενετικού υλικού.
Οι άνδρες που εκτίθενται σε αυτά είτε με την αναπνοή, την επαφή στο δέρμα είτε με τη μακροχρόνια κατανάλωση προϊόντων που έχουν επιβαρυνθεί από αυτές τις ουσίες, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα που αρχίζουν από την ολιγοσπερμία έως και τη θηλεοποίηση.
Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι πιθανόν να προκαλέσουν ακόμη, σοβαρές βλάβες στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
«Παρ' όλο που τα οιστρογόνα αναφέρονταν πάντοτε ως θηλυκές ορμόνες εν τούτοις οι ουσίες αυτές έχουν σημαντική συμμετοχή τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον έλεγχο του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα.
Η φυλετική διαφοροποίηση του άρρενος βασίζεται στη φυσιολογική δράση των ανδρογόνων, όμως η διαταραχή της σχέσης ανδρογόνα/οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα στο φυσιολογικό αυτό μηχανισμό.
Για τον λόγο αυτό τα διάφορα περιβαλλοντικά οιστρογόνα μπορούν να θεωρηθούν ως αιτιολογικός παράγοντας μιας σειράς διαταραχών της υγείας του άνδρα, και άλλες αποαρρενοποιητικές διαταραχές», εξηγεί η ενδοκρινολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Χάρις Λιάπη.
«Η θηλυκοποίηση του περιβάλλοντος προφανώς επηρεάζει και τον ψυχισμό-σεξουαλική συμπεριφορά του ανδρός.
Με την παρουσία των συγκεκριμένων ουσιών μειώνεται η επιθυμία για το άλλο φύλο, με αποτέλεσμα η συμπεριφορά των ανδρών να γίνεται ουδέτερη», σημειώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Παθολογικής Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών κ. Πολυξένη Νικολοπούλου -Σταμάτη που συμμετείχε στη συνάντηση των Ευρωπαίων επιστημόνων στις Βρυξέλλες για το θέμα.
«Το θέμα της υπογονιμότητας φαίνεται ότι γίνεται με το πέρασμα του χρόνου όλο και πιο σοβαρό σε άνδρες και γυναίκες.
Ειδικότερα πάντως στους άνδρες η αναπαραγωγική αποτελεσματικότητα φαίνεται πως είναι πιο χαμηλή από ποτέ..».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου