Εκεί που κάποιος νομίζει ότι η αρχαία Αίγυπτος δεν έχει ακόμη μεγάλες συγκινήσεις να μας προσφέρει, έρχεται μία νέα ανακάλυψη που πιθανώς να φέρει συγκλονιστικά ευρήματα στο φως.
Ο Βρετανός αρχαιολόγος και ειδικός σε θέματα της αρχαίας Αιγύπτου, Νίκολας Ριβς, έχει μία νέα, συναρπαστική θεωρία και την αναλύει σε αυτή την αναφορά που δημοσιεύθηκε από το «Amarna Royal Tombs Project.»
Ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει ένα νέο πέρασμα στον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών το οποίο θα μπορούσε να οδηγεί σε αυτό που θεωρείται το Ιερό Δισκοπότηρο της Αιγυπτολογίας: τον χαμένο τάφο της Νεφερτίτης, της δυναμικής και επικίνδυνα όμορφης Βασίλισσας, η οποία πιθανώς ήταν η μητέρα του αγοριού που ήταν Βασιλιάς της Αιγύτπου, με εκείνη να ηγείται δίπλα του.
Μέσα από σκαναρίσματα υψηλής ανάλυσης στους τοίχους του διάσημου τάφου του Τουταγχαμών, ο Ριβς εντόπισε αυτό που περιγράφει ο ίδιος ως δύο εισόδους που κλείστηκαν από τους χτίστες του τάφου. Μία από αυτές θεωρείται ότι οδηγεί σε μία αποθήκη.
Εάν όμως η διαίσθηση του Ριβς είναι σωστή, η άλλη είσοδος ίσως οδηγεί σε κάτι που θα αποτελέσει τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Το δωμάτιο αυτό, στη βόρεια πλευρά του τάφου, δεν περιέχει τίποτα άλλο πέρα από την ταφή της Νεφερτίτης, υποστηρίζει ο ίδιος.
Όπως αναφέρουν οι Times, οι ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ο νεκρικός θάλαμος του Βασιλιά Τουταγχαμών ήταν τόσο μικρός. Ο Δρ. Ριβς λέει τώρα ότι η ανακάλυψη αυτής της κρυφής πόρτας σημαίνει ότι η ιδέα της δημιουργίας του δωματίου του Φαραώ ήταν στην ουσία μεταγενέστερη.
Το άνοιγμα δείχνει να έχει καλυφθεί με ασβέστη και να έχει διακοσμηθεί με θρησκευτικές παραστάσεις νωρίτερα από ότι οι τρεις υπόλοιποι τοίχοι του τάφου, έτσι ώστε να προστατευθεί ο μυστικός θάλαμος πίσω από την χτισμένη είσοδο. Σύμφωνα με τον Ριβς αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή «μόνο μία γυναίκα της 18ης Δυναστείας είχε λάβει τέτοιες τιμές και αυτή ήταν η Νεφερτίτη.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου