γλυκά με φρούτα στην κατσαρόλα-υπέροχες γεύσεις
Ένα από τα πιο “αθώα” γλυκά που μπορώ να φανταστώ είναι τα φρούτα σε σιρόπι ζάχαρης, ποσαρισμένα ή σιγοβρασμένα.Οι κομπόστες, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε αυτού του είδους της παρασκευές είναι, αδίκως, τα outsider της ζαχαροπλαστικής, στη σκιά των υπολοίπων διάσημων γλυκών, αφού θεωρούνται περισσότερο κατάλληλες για παιδιά και για τις φάσεις της… ανάρρωσης!
Αδίκως, διότι μπορεί να μην έχουν την αίγλη των φρούτων στον φούρνο, είναι όμως τρυφερές, έχουν λεπτή γεύση και είναι ένα πολύ ελαφρύ γλυκό για όλες τις ώρες της μέρας,
ενώ μπορούν να συνδυαστούν με πολλά:
από γιαούρτι και παγωτό μέχρι σαντιγί και χυλό βρώμης -αυτό που ξέρουμε ως "κουάκερ"-,
ανάλογα με τη διάθεση και την προσωπική γευστική κουλτούρα εκάστου.
Βεβαίως, αν στο σιρόπι προστεθεί κάποιο αλκοόλ,
μια ποικιλία μπαχαρικών
ή ξηροί καρποί, η φρουτένια κομπόστα αποκτάει υπόσταση άξιου επιδορπίου μετά από ένα βαρύ, σύνθετο γεύμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι κομπόστες με ξερά φρούτα.
Πασίγνωστο είναι το εξ' Ανατολών χοσάφι -ή χουσάφι-με διαπολιτισμική παρουσία στην τουρκική, την περσική, την αρμένικη, την ποντιακή, τη λιβανέζικη κουζίνα.
Άλλωστε και η ίδια η λέξη έχει τούρκικη προέλευση -λέει ο Νίκος Σαραντάκος- με απώτερες ρίζες στην περσική γλώσσα.
Διάσημη συνταγή αυτής της κατηγορίας είναι και τα αχλάδια ποσέ σε κρασί -μια σχετική συνταγή θα βρείτε εδώ
ενώ άλλη μια συνταγή με αχλάδια και μέλι, πάντα στην κατσαρόλα, είναι η ακόλουθη
και
αχλάδια με γλυκό κρασί, πορτοκάλι και μπαχαρικά
υλικά6 αχλάδια
500 ml γλυκό κρασί Σάμος
200 ml νερό
60 γρ. μέλι
2 λεμόνια, το χυμό
1 πορτοκάλι, το χυμό και τη φλούδα
1 λοβό βανίλιας σχισμένο στη μέση
3-4 γαρύφαλλα
1 κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
παρασκευή
Αφού στύψουμε το πορτοκάλι, βγάζουμε προσεκτικά τη φλούδα του, χωρίς το λευκό τμήμα και την κόβουμε σε λεπτά σπιρτάκια.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας κουκούτσια και μεμβράνες.
Τα περνάμε αμέσως με μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
Σε ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τα μπαχαρικά, τους χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιού, το κρασί και το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 3'-4'.
Τότε βάζουμε στο σιρόπι τα αχλάδια και τα αφήνουμε να βράσουν σε πολύ σιγανή φωτιά για 15'.
Θα πρέπει να έχουν μαλακώσει, αλλά όχι πολύ.
Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα σερβίρουμε σκέτα με το σιρόπι τους ή με παγωτό, σαντιγύ, μους ή υγρό κέικ σοκολάτας.
tip: για να γίνουν τα αχλάδια πιο εμφανίσιμα, τα αφήνουμε ολόκληρα.
Σ' αυτή την περίπτωση, αφήνουμε ανέπαφο το κατσανάκι τους μετά το καθάρισμα.
Με μικρό, κοφτερό μαχαιράκι ή το ειδικό εργαλείο ανοίγουμε μια οπή από το κάτω μέρος και προχωράμε προς τα επάνω αφαιρώντας κουκούτσια και μεμβράνες.
Το αχλάδι θα φαίνεται ολόκληρο.
~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου και της συνταγής:
www.athinorama.gr
www.athinorama.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
https://togalatsi.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου