Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Τηλεόραση: Σειρές που έγραψαν ιστορία

Έχουν καθηλώσει εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλον τον κόσμο.
Όπως λένε οι κοινωνιολόγοι αποτελούν την πεμπτουσία της παγκοσμιοποίησης, αφού αποτελούν κατ’ εξοχήν προϊόντα μαζικής κουλτούρας.
Οι πρωταγωνιστές και οι παραγωγοί τους έγιναν πλούσιοι και διάσημοι. 
Κατά καιρούς επανέρχονται με νέα επεισόδια ή με επανακυκλοφορία των παλαιότερων – όπως έγινε πρόσφατα με το reunion των περίφημων Friends – oι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης σειράς θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας – δείγμα των ποσών που διακινούνται στον συγκεκριμένο τομέα του θεάματος.
Η ανάπτυξη και λειτουργίας συνδρομητικών υπηρεσιών streaming που δίνει στους θεατές τη δυνατότητα να βλέπουν τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες χωρίς διαφημιστικά σποτ μέσω μιας συσκευής με σύνδεση στο Internet – πέραν των παραδοσιακών τηλεοπτικών καναλιών ή των dvd που κυκλοφορούσαν παλαιότερα – έδωσε νέες δυνατότητες  και νέες ευκαιρίες κυκλοφορίας και επανακυκλοφορίας σειρών.Από τις υπηρεσίες αυτές προήλθαν το 2019, ούτε λίγο ούτε πολύ, έσοδα της τάξης των 48.7 δις δολαρίων (από τα 39.3 δις δολάρια του 2018).Όπως και να έχει μιλάμε για μια βιομηχανία που τζίρο που ξεπερνά τα 80 δις δολαρίων ετησίως.   Τέλος, η κατάσταση lockdown στην οποία βρέθηκε, στην κυριολεξία, όλος ο πλανήτης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχε σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη της ζήτησης των συγκεκριμένων τηλεοπτικών προϊόντων.
The Twilight Zone – Η Ζώνη του Λυκόφωτος (1985–2003)
Τηλεοπτική σειρά αμερικάνικης παραγωγής. Το πρώτο επεισόδιο της προβλήθηκε το 1959. Πρόκειται για σειρά επιστημονικής φαντασίας, τρόμου, και θρίλερ, με απροσδόκητη πλοκή.
Αρκετοί από εμάς που την έχουμε δει, θα θυμόμαστε σίγουρα την χαρακτηριστική μουσική της σειράς. Απλοί άνθρωποι βρίσκονται σε ανεξήγητες καταστάσεις μυστηρίου, τις οποίες οι ειδικοί προσπαθούν να επιλύσουν με ιδιαίτερο και αξιοσημείωτο τρόπο.
Yes, Prime Minister (1986–1987)
Όσοι την έχουμε δει στα νιάτα μας, πιθανότατα έχουμε να λέμε ότι ήταν ό,τι καλύτερο είχαμε δει εκείνη την εποχή. Πρόκειται για μία σειρά που διακρίνεται για το αγγλικό φλέγμα μέσα από την διακωμώδηση της πολιτικής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εχει προβληθεί σε 412 (!) τηλεοπτικά κανάλια όλου του κόσμου. Εχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες χιλιάδες dvd με τα επεισόδια ενώ βρίσκει ακόμα απήχηση στις συνδρομητικές υπηρεσίες  
The Sopranos (1999–2007)
Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις πιο επιτυχημένες ξένες σειρές που κέρδισε πέντε Χρυσές Σφαίρες και πολλά άλλα βραβεία. Απεφερε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων
H Sopranos βασίζεται στα κλασικά έργα μαφίας, και δυστυχώς ο Τζέιμς Γκαντολφίνι που υποδύεται το νονό Τόνι Σοπράνο, δεν είναι πλέον εν ζωή.
Lost (2004–2010)
Οι Αγνοούμενοι είναι αμερικανική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε για πρώτη φορά από το κανάλι ABC στις 22 Σεπτεμβρίου του 2004 και ολοκληρώθηκε στις 23 Μαΐου του 2010. Αποτελείται συνολικά από έξι κύκλους και 121 επεισόδια.
Η σειρά περιέχει στοιχεία του υπερφυσικού και επιστημονικής φαντασίας, και ακολουθεί τη ζωή των επιζώντων ενός αεροπορικού δυστυχήματος σε ένα μυστηριώδες τροπικό νησί κάπου στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.
Mad Men (2007–2015)
Πρόκειται για μία πολυβραβευμένη σειρά που εστιάζει σε μία πλασματική εταιρία διαφήμισης στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1960, όπου οι προκαταλήψεις, τα ταμπού, και η σεξουαλική παρενόχληση είναι κανόνας και καθημερινό φαινόμενο.
Planet Earth (2006)
Η εξαιρετική σειρά είναι βραβευμένη με βραβείο Emmy. Θεωρείται η πιο ακριβή παραγωγή ντοκιμαντέρ που ανέθεσε ποτέ το BBC και η πρώτη γυρίστηκε σε υψηλότατη ευκρίνεια εικόνας. Την αφήγηση κάνει ο μεγάλος Ντέιβιντ Ατένμπορο.Είναι το μοναδικό ντοκιμαντέρ που έχει επιφέρει τόσα πολλά κερδη ενώ είναι ίσως το πλέον πολύπροβλημένο ντοκιμαντέρ στην ιστορία της τηλεόρασης  
Game Of Thrones
Ενδεχομένως να είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν έχουν δει τη σειρά. Όσοι δεν την έχουν δει το πιθανότερο είναι να έχουν φίλους που τους έχουν πρήξει να την ξεκινήσουν.Όλα σχεδόν τα γνωστά μέσα αναπαράγουν τα 67 επεισόδια σε υψηλή ποιότητα και με συγχρονισμένους ελληνικούς υπότιτλους.
Homeland
Ήταν μία από τις δημοφιλέστερες κατασκοπευτικές ξένες σειρές του Netflix, εμπνευσμένη από την ισραηλινή σειρά “Prisoners of War”. Σειρά που ωστόσο είχε κατηγορηθεί ως στρατευμένη πολιτικά
The X Files (1993–2018)
Η αλήθεια κρύβεται κάπου εκεί έξω…Η δημοφιλής αμερικανική τηλεοπτική σειρά – που είχε ως σύνθημα αυτό το μότο – επιστημονικής φαντασίας προβαλλόταν από το 1993 μέχρι το 2002 και ολοκληρώθηκε σε εννέα κύκλους, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία.
Τον Ιανουάριο του 2016, ξεκίνησε ο 10ος κύκλος της σειράς, αποτελούμενος από έξι επεισόδια. Και αυτός συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης, με το πρώτο να φτάνει τους 21,4 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ο 11ος κύκλος έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2018 με ακόμη 10 νέα επεισόδια.
Downton Abbey (2010-2015)
Πρόκειται για μία από τις πλέον γνωστές ξένες σειρές που καταγράφει την παρακμή της βρετανικής αριστοκρατίας.
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξαιρετικής σειράς είναι στους πάνω ορόφους του πύργου του Ντάουντον να κάθονται τα αφεντικά, με τον λόρδο στην κεφαλή του τραπεζιού της οικογένειας.
Αντίστοιχα, στα υπόγεια ο μπάτλερ κάθεται στη ίδια ακριβώς θέση, με τους υπόλοιπους υπηρέτες γύρω από το τραπέζι.
House Of Cards (2013-2018)
O έκτος και τελευταίος κύκλος της δημοφιλούς σειράς διαδραματίστηκε χωρίς τον Κέβιν Σπέισι, στο ρόλο του αδίστακτου πολιτικού Frank Underwood λόγω των κατηγοριών για σεξουαλική κακοποιηση. Η σειρά πλέον μπορεί να θεωρηθεί ως κορυφαία μέχρι και τον πέμπτο κύκλο.
The Crown (2016-)
Το Στεμμα είναι μία από τις ωραιότερες ξένες σειρές των τελευταίων ετών, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα γύρω από τη ζωή της Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Ο τελευταίος κύκλος πολυσυζητήθηκε για τον – αρνητικό αλλά κατά πολλούς αληθινό – τρόπο που παρουσίασε τον διάδοχο Κάρολο καθώς και τον άθλιο τρόπο  που φέρθηκε στη Νταϊάνα.
Friends (1994-2004)
Τα φιλαράκια είναι μία από τις κορυφαίες ξένες σειρές μίας άλλης εποχής, που ανέδειξε γνωστούς ηθοποιούς όπως τη Τζένιφερ Άνιστον.
Τα Φιλαράκια (επίσημη ονομασία στα αγγλικά: Friends) είναι μία αμερικάνικη κωμική τηλεοπτική σειρά, την οποία δημιούργησαν οι Μάρτα Κάουφμαν και Ντέιβιντ Κρέιν. Η προβολή της άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου 1994 από το NBC και σταμάτησε στις 6 Μαΐου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου