Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Νερό και σαπούνι – η πρώτη γραμμή άμυνας στους ιούς

 
Τρίψτε για 20 δευτερόλεπτα σχολαστικά και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Το σωστό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατευθούμε κατά την περίοδο που μας έρχεται, την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, σύμφωνα με έναν ειδικό.
Βρέξτε τα χέρια σας με νερό, προσθέστε σαπούνι, καλύψτε όλες τις επιφάνειες των χεριών σας και τρίψτε έντονα για περίπου 20 δευτερόλεπτα – αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σύμφωνα με τον dr Roland Newman II, παθολόγο στο νοσοκομείο Penn State Health.
«Αυτό που κάνει το σαπούνι καθώς πλένετε τα χέρια σας είναι να “ξεκολλάει” όλη τη βρωμιά και τα μικρόβια από την επιφάνεια του δέρματος», είπε. «Όλα αυτά δεσμεύονται με το σαπούνι, έτσι ώστε όταν ξεπλένετε τα χέρια σας, απομακρύνονται με το νερό».
Η θερμοκρασία του νερού δεν έχει σημασία. 
Αυτό που έχει σημασία είναι το χρονικό διάστημα που αφιερώνετε στο πλύσιμο και το ξέπλυμα των χεριών, εξηγεί ο Δρ Newman. 
Τρίψτε για 20 δευτερόλεπτα σχολαστικά και ξεπλύνετε με άφθονο νερό.
Εάν βρίσκεστε κάπου όπου δεν είναι δυνατόν να πλύνετε τα χέρια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό χεριών με περιεκτικότητα αλκοόλης από 60% έως 95%, συστήνει ο γιατρός. 
Αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το σαπούνι και το νερό.
Αν και οι ισχυρισμοί στα περισσότερα απολυμαντικά χεριών ότι σκοτώνουν το 99% των βακτηριδίων και των μικροβίων είναι αληθινοί, κάποια μικρόβια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά. «Δεν είναι όλα απολυμαντικά αποτελεσματικά κατά των νοροϊών και ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε ο Δρ Newman.
«Για τον μέσο άνθρωπο, τα απολυμαντικά είναι εξαιρετικά βολικά και πιστεύω ότι έχουν μια θέση στην υγιεινή των χεριών», πρόσθεσε, ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα απολυμαντικά χειρός δεν αντικαθιστούν το σωστό πλύσιμο των χεριών: «Το σωστό πλύσιμο με σαπούνι και νερό μπορεί πραγματικά να απαλλάξει τα χέρια σας από τα περισσότερα μικρόβια και – ανάλογα με το τι έρχεστε σε επαφή- από κάποια χημικά».
Μπορείτε να έχετε απολυμαντικό χειρός εύκαιρο σε μέρη όπως το αυτοκίνητό σας, η τσάντα ή το γραφείο σας. 
Αλλά επειδή περιέχουν αλκοόλ, θα πρέπει να το φυλάσσετε μακριά από παιδιά, τα οποία θα πρέπει να το χρησιμοποιούν μόνο με την επίβλεψη ενηλίκων.
taneatisgaleras
πηγή: iatrikanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου