Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

οι ανθρώπινοι μύες κατέχουν μια «μνήμη» προηγούμενης ανάπτυξης

οι μύες και τα γονίδια
Επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Keele έδειξε -για πρώτη φορά- ότι οι ανθρώπινοι μύες κατέχουν μια «μνήμη» προηγούμενης ανάπτυξης, σε επίπεδο DNA. 
Σύμφωνα με την έρευνα, τα γονίδια στους μύες καταγράφουν και «θυμούνται» τις περιόδους ανάπτυξης των σκελετικών μυών, βοηθώντας τους μύες να μεγαλώσουν περαιτέρω, σε αργότερο στάδιο της ζωής των ανθρώπων. 

Χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν γονίδια «σημαδεμένα» ή «μη σημαδεμένα» με ειδικές «ετικέτες» όταν ένας μυς μεγαλώνει έπειτα από άσκηση, επιστρέφει σε προηγούμενα επίπεδα και στη συνέχεια αυξάνεται εκ νέου μετά την άσκηση, σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής ενός ατόμου.
Γνωστές ως επιγενετικές τροποποιήσεις, αυτές οι «ετικέτες» λένε στο γονίδιο εάν θα πρέπει να είναι ενεργό ή ανενεργό, παρέχοντας σχετικές οδηγίες στο γονίδιο χωρίς να αλλάζει το ίδιο το DNA του οργανισμού.
Η εν λόγω έρευνα αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προπόνηση των αθλητών, στην αποκατάσταση από τραυματισμό, καθώς και να επηρεάσει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται όσοι συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών για αύξηση της απόδοσής τους.
Ο δρ Adam Sharples, από τους συγγραφείς της μελέτης, έκανε λόγο για μία «επιγενετική μνήμη της μυϊκής ανάπτυξης σε προηγούμενα στάδια της ζωή μας» , ενώ ο υποψήφιος διδάκτορας Robert Seaborne συμπλήρωσε:
«Η γνώση των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη των μυών μπορεί να συμβάλει σε καλύτερη αποκατάσταση έπειτα από τραυματισμό του αθλητή.
Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση αυτών των γονιδίων μυϊκής μνήμης, τα διαφορετικά προπονητικά προγράμματα».
Όσο για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, ο R. Seaborne υπογράμμισε:
«Εάν ένας κορυφαίος αθλητής παίρνει φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση για να προσθέσει μυϊκό όγκο, οι μύες του θα διατηρήσουν αυτή τη «μνήμη» της μυϊκής ανάπτυξης.
Ακόμα και εάν ο αθλητής τιμωρηθεί και σταματήσει να λαμβάνει φάρμακα, ο ίδιος θα συνεχίσει να έχει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του που δεν έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών».

πηγή του άρθρου:www.efsyn.gr
η πρωτότυπη έρευνα:www.nature.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου