Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

ξινολάχανο, αρμιά, λαχαναρμιά, τα απόλυτα του χειμώνα...

Η λαχαναρμιά είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της παραδοσιακής κουζίνας της Βόρειας Ελλάδας. Για να διατηρήσουν τα λάχανα πρόσθεταν αλάτι, 
λεμόνια, 
πολλές φορές και σιναπόσπορο, 

καυτερές πιπεριές ή και ρεβύθια (που επιταχύνουν τη διαδικασία της ζύμωσης), και τα έβαζαν μέσα σε βαρέλια που είχαν κάνουλα στη βάση. 
Ανά τακτά διαστήματα έπαιρναν λίγο από το υγρό του κάτω μέρους και το έριχναν από πάνω. Σε ένα μήνα το λάχανο ήταν έτοιμο να μαγειρευτεί με χοιρινό και να τυλιχτεί σε λαχανοντολμάδες. 
Και εμείς μπορούμε να φτιάξουμε λάχανο αρμιά, ακόμη και να μην έχουμε εύκαιρο ένα βαρελάκι με βρυσάκι. 
Παίρνουμε ένα αφράτο λάχανο και με ένα κοφτερό χέρι κάνουμε μια βαθιά τρύπα εκεί που είναι το κοτσάνι, 
τη γεμίζουμε με χοντρό αλάτι, 
βάζουμε το λάxανο σε ένα ευρύχωρο σκεύος, 
το σκεπάζουμε με αλατόνερο (υπολογίζουμε ένα κουτάλι της σούπας αλάτι για ένα λίτρο νερού), 
ανακατεύουμε καλά, 
προσθέτουμε δύο λεμόνια και τοποθετούμε από πάνω κάτι βαρύ – ένα πιάτο λόγου χάρη. Κάθε δυο τρεις μέρες ανακατεύουμε την άρμη μέχρι να περάσουν τριάντα μέρες και να γίνει.
Όταν είναι έτοιμο το λάχανο μπορούμε να το μαγειρέψουμε με κοτόπουλο, 
γαλοπούλα αλλά και με χοιρινό! - gastronomos.gr
αναλυτικότερες πληροφορίες για το πως κάνουμε ξινολάχανο και στην botanologia.grΠως κάνω ξινολάχανο, ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης
....Είναι σημαντικό όλο το λάχανο να είναι βυθισμένο μέσα στα υγρά, καθώς η ζύμωση είναι μια αναερόβια διαδικασία και αν το λάχανο εκτεθεί στον αέρα πιθανότατα θα μολυνθεί από μικρόβια και μούχλα  αυτό διότι το ξινολάχανο φτιάχνεται με ζύμωση, και μέρα με τη μέρα θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει.
Η ζύμωση, γίνεται μέσω μικροοργανισμών οι οποίοι τρέφονται από τα σάκχαρα  που βρίσκονται στο λάχανο και μέσω της γαλακτικής ζύμωσης.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό το ευχάριστα ξινό και εύπεπτο αποτέλεσμα.
Οι μικροοργανισμοί, είναι τα γνωστά μας, προβιοτικά, φίλοι και σύμμαχοι του πεπτικού συστήματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου