Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Παιδικό άσμα – Το 33% σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα.

 

Παιδικό άσμα –

Βαρκελώνη, 8 Αυγούστου, 2019-. Μέχρι και το 11% των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος θα μπορούσε να αποφευχθεί κάθε χρόνο εάν οι ευρωπαϊκές χώρες συμμορφώνονταν με τις οδηγίες για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας. Επιπλέον, το 33% των νέων ετήσιων περιπτώσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί στις ευρωπαϊκές χώρες αν αυτές ήταν σε θέση να μειώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφονται στη βιβλιογραφία. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας μελέτης υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), ενός ιδρύματος που υποστηρίζεται από το la Caixa και δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal.

Παιδικό άσμα – Ένα στα τρία νέα περιστατικά παιδικού άσθματος -το 33%- σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα.
Παιδικό άσμα – Ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα μπορούσε να αποφευχθεί με τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Η καθηγήτρια της Πανεπιστημίου του Leicester, Καθηγήτρια για την περιβαλλοντική επιδημιολογία, Anna Hansell δήλωσε:
Το δελτίο τύπου αντανακλά με ακρίβεια την επιστήμη;
– Ναί.
Είναι αυτή μια σωστά τεκμηριωμένη έρευνα; Τα συμπεράσματα υποστηρίζονται από ισχυρά δεδομένα;
– Αυτή είναι μια σωστά διεξαγόμενη μελέτη , η οποία χρησιμοποίησε πρότυπες μεθόδους για την εκτίμηση του βάρους των ασθενειών.
Συνδυάζει στοιχεία από 41 επιστημονικές μελέτες που διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του άσθματος και χρησιμοποιεί μια αξιόπιστη μέθοδο για την εκτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλη την Ευρώπη.
Στη συνέχεια συνδυάζει τα ποσοστά αυτά με τα ποσοστά άσθματος ανά χώρα , τα οποία ποικίλλουν , και προβλέπει το ποσοστό των περιπτώσεων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα αποτελέσματα των ερευνητών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης , ISGlobal* , με επικεφαλής τον David Rojas-Rueda , που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Respiratory Journal» της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, έδειξαν ότι η ποιότητα του αέρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση άσθματος στα παιδιά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 65,4 εκατομμύρια παιδιά σε 18 ευρωπαϊκές χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη επιβεβαιώνει τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στο άσθμα της παιδικής ηλικίας όχι μόνο επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα περιστατικά αλλά και να συμβάλλει στην δημιουργία νέων περιστατικών σε παιδιά που δεν θα ασθενούσαν υπό κανονικές συνθήκες.

Το Παιδικό άσμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι τωρινές συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το επίπεδο των διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπονται κυρίως από τα οχήματα, δεν παρέχουν επαρκή προστασία στα παιδιά,την πιό ευάλωτη ομάδα και τη στιγμή που είναι γνωστό πως το παιδικό άσμα είναι η συχνότερη χρόνια παιδική πάθηση.
Η μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό των νέων περιπτώσεων παιδικού άσθματος που σχετίζεται με τη ρύπανση του αέρα ποικίλει ανάλογα με το είδος των ρύπων: Στο 33% για τα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), στο 23% για τα οξείδια του αζώτου (ΝΟ2) και στο 15% για τον μαύρο άνθρακα (BC).
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συμμόρφωση των 18 χωρών , της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης , με τις συστάσεις του ΠΟΥ για τα σωματίδια ΡΜ2,5 θα μπορούσε να μειώσει κατά περίπου 66.000 , 11% του συνόλου, τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος, ενώ η συμμόρφωση με τις οδηγίες για το επίπεδο των οξειδίων του αζώτου θα μπορούσε να αποτρέψει μόνο 2.400 περιστατικά κάθε χρόνο , 0,4% των συνολικών.
Συμπερασματικά οι επιστήμονες έκριναν ότι οι εν λόγω συστάσεις του ΠΟΥ είναι πολύ «χαλαρές» και πρέπει να γίνουν πολύ πιο αυστηρές ,ώστε να σωθούν πολύ περισσότερα παιδιά από το άγχος του παιδικού άσθματος , μια πάθηση αρκετά επικίνδυνη

**Οι 18 χώρες που καλύπτονται από τη μελέτη είναι
η Αυστρία,
το Βέλγιο,
η Δανία,
η Φινλανδία,
η Γαλλία,
η Γερμανία,
η Ελλάδα,
η Ουγγαρία,
η Ιρλανδία,
η Ιταλία,
η Λιθουανία,
οι Κάτω Χώρες,
η Νορβηγία,
η Πορτογαλία.
Δεν συμπεριλήφθηκαν χώρες από την Ανατολική Ευρώπη λόγω της έλλειψης δεδομένων για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.

*Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, ISGlobal , είναι ο καρπός μιας καινοτόμου συμμαχίας μεταξύ της “la Caixa” και των ακαδημαϊκών και κυβερνητικών ιδρυμάτων που συμβάλλουν στις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκόσμιας υγείας.
Το ISGlobal είναι ένα ενοποιημένο κέντρο αριστείας στην έρευνα που έχει ξεπεράσει την εργασία που ξεκίνησε για πρώτη φορά στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης το Νοσοκομείο Clínic και το Parc de Salut MAR και στον ακαδημαϊκό χώρο το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra.
Ο κεντρικός μηχανισμός του μοντέλου εργασίας είναι η μεταφορά γνώσεων που παράγονται από την επιστημονική έρευνα στην πράξη, έργο που αναλαμβάνουν τα τμήματα εκπαίδευσης και πολιτικής και παγκόσμιας ανάπτυξης του ινστιτούτου.
ISGlobal μέλος του προγράμματος CERCA της Generalitat de Catalunya.

πηγές:
https://erj.ersjournals.com/content/early/2019/07/08/13993003.02194-2018
https://www.greencarcongress.com/2019/08/20190808-isglobal.html
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/bifg-3on080619.php
Science Media Centre

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου: ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου