Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ίσια την πλάτη για λιγότερο πόνο και καλή διάθεση – η μαμά μας είχε δίκιο

Ίσια την πλάτη ,μην καμπουριάζεις – και ναι ,λένε οι επιστήμονες –  οι μαμάδες μας είχαν δίκιο

Αν μικροί εκνευριζόμασταν κάθε φορά που η μητέρα μας μάς έλεγε «μην καμπουριάζεις» οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έρχονται να μας επιβεβαιώσουν τη ρήση αλλά και να μας αποδείξουν ότι η προτροπή της ήταν σοφή.
Σύμφωνα με έρευνες η κακή στάση του σώματος εκτός του ότι δεν κολακεύει την εμφάνιση μας,μας κάνει πιο αδύναμους σωματικά και περισσότερο επιρρεπείς στον πόνο.
Μήπως περπατάμε με σκυφτό το κεφάλι; Μήπως καμπουριάζουμε όταν καθόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή;
Αν ναι πρέπει να διορθώσουμε τη στάση του σώματός μας, διότι δεν κάνει κακό μόνο στην υγεία μας αλλά και στη διάθεσή μας.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύτηκε στο sciencedirect έδειξε ότι η υιοθέτηση μιας ισχυρής στάσης μεταβάλλει τα ορμονικά επίπεδα των ανθρώπων και αυξάνει την τάση τους να αναλαμβάνουν κινδύνους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανα αν είχαν πραγματική ισχύ.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη, διαπίστωσε ότι απλώς και μόνο υιοθετώντας περισσότερες δεσπόζουσες θέσεις, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ισχυροί, αλλά και αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή στους πόνους.
Οι ερευνητές της Οικονομικής Σχολής Μάρσαλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου του Τορόντο θέλησαν να διερευνήσουν την ψυχολογική επίδραση που έχει η στάση του σώματος στην αντοχή που επιδεικνύουμε απέναντι στον πόνο.
Έτσι ανακάλυψαν ότι η στητή πλάτη και οι ίσιοι ώμοι έχουν εμφανή «θεραπευτική» δράση.
Η ” στητή” στάση ή η στάση του “κυρίαρχου”
Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Experimental Social Psychology», οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υιοθέτηση και μόνο μιας περισσότερο “στητής ή κυρίαρχης” και λιγότερο “σκυφτής ή υποταγμένης” στάσης του σώματος μειώνει σημαντικά την ευαισθησία μας στον πόνο.
Ο Scott S.Wiltermuthb  και η Vanessa Bohns , οι δυο κύριοι συγγραφείς της, αποδίδουν το γεγονός στο ότι η κυριαρχική στάση μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε πιο δυνατοί, ότι έχουμε τον έλεγχο και ότι μπορούμε να ανεχθούμε περισσότερο τις δυσάρεστες καταστάσεις.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η υιοθέτηση μιας πιο “ισχυρής” στάσης του σώματος αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης ενώ μειώνει αυτά της ορμόνης του στρες κορτιζόλης.

-1. Σταθείτε όρθιοι και να έχετε τη σωστή ίσια θέση σώματος και πλάτης, τόσο στην εργασία όσο και στο αυτοκίνητό σας.
-2. Το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα φρύδια σας και η καρέκλα να γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός.
-3. Κάντε τακτικά διαλείμματα, μην κάθεστε για περισσότερο από 20-30 λεπτά τη φορά και να τεντώνεστε τακτικά.
-4. Πιείτε νερό αντί για τσάι ή καφέ για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο.

Όσο πιο στητοί τόσο πιο δυνατοί
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που υιοθετούσαν πιο έντονα κυριαρχικές στάσεις του σώματος ήταν ικανοί να αντέξουν πολύ περισσότερο πόνο από τους εθελοντές που υιοθετούσαν ουδέτερες ή υποταγμένες στάσεις του σώματος.
Επίσης οι εθελοντές που υιοθετούσαν υποταγμένη στάση ανταποκρινόμενοι στην κυριαρχική στάση των συντρόφων τους έδειχναν μικρότερη αντοχή στον πόνο σε σχέση με αυτούς.
Οι δυο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον πόνο θα πρέπει να μάθουμε να εναντιωνόμαστε στην ενστικτώδη τάση μας να κουλουριαζόμαστε όταν πονάμε.
Αντί αυτού, ισχυρίζονται, θα πρέπει να τεντωνόμαστε και να κρατάμε στητό το σώμα μας και ψηλά το κεφάλι!

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

πηγές και αναφορές:
sciencedaily.com
sciencedirect.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου