Η διατροφική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά και η αξία τους σαν υλικό.
Πρόκειται για ένα από τα πιο κοινά και συνάμα ευέλικτα υλικά στη μαγειρική και έχει την ικανότητα να μεταμορφώνεται όσο τίποτε άλλο ανάλογα με το ρόλο του σε κάθε συνταγή.
Μια ευέλικτη και νοστιμότατη συνταγή είναι και μια εκδοχή της στραπατσάδας ή καγιανά, όπου τα αυγά μαγειρεύονται ανακατεμένα μαζί με ντομάτες και πολύχρωμες πιπεριές.
Είναι ένα λαχταριστό, πολύχρωμο πιάτο με βασικό πρωταγωνιστή τα αυγά που μαγειρεύονται μέσα σε μια πυκνή, αρωματική και πικάντικη σάλτσα από ώριμες, ζουμερές ντομάτες και ποικιλίες πιπεριών.
Ανάλογα με τη συνταγή και τη φαντασία μας μπορούν να προστεθούν πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο, τυρί και ότι άλλο θέλουμε.
Τα αυγά με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος προσφέρεται για ευφάνταστους αυτοσχεδιασμούς, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε με υλικά, φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά!
Μπορούμε να το σερβίρουμε σαν χορταστικό πρωινό,αλλά και σαν ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.
Το συνοδεύουμε με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.
Τα αυγά δεν τα παραψήνουμε, ώστε ο κρόκος να παραμείνει μελάτος.
Τον φρέσκο κόλιανδρο, μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με μαϊντανό.
Για να ξεφλουδίσουμε τις ντομάτες, χαράζουμε σταυρωτά τη βάση τους και τις βουτάμε σε νερό που κοχλάζει για 15−20 δευτερόλεπτα. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με πολύ παγωμένο νερό για να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε, ξεκινώντας από το σημείο που τις έχουμε χαράξει.
Η συνταγή μας:
Αυγά μάτια με πολύχρωμες πιπεριές και ντομάτες
Προετοιμασία - 10 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα - 45 λεπτά
Μερίδες: 2
Τα υλικά μας
¼ κ.γλ. κύμινο σε σπόρους
¼ κούπας ελαφρύ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
1 κόκκινη ή πορτοκαλί πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 δαφνόφυλλο
3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
3 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
¼ κ.γλ. ίνες σαφράν
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
¼ − ½ κούπα νερό
4 αυγά
αλάτι και πιπέρι όσο μας αρέσει
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το γαρνίρισμα
Στην προετοιμασία:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, τους σπόρους του κύμινου για 2 λεπτά, για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Προσθέτουμε το λάδι,με προσοχή, και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μυρωδικά -το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, το μαϊντανό και τον κόλιανδρο- και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 5−10 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σαφράν, το πιπέρι καγιέν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες και να συμπυκνωθεί η σάλτσα, προσθέτοντας νερό όποτε και αν χρειάζεται.
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλάτι.
Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.
Σχηματίζουμε 4 "φωλιές" μέσα στην πηχτή σάλτσα και σπάμε προσεχτικά μέσα από ένα αυγό, φροντίζοντας να μη διαλυθεί ο κρόκος.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν για 10−12 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξουν ελαφρά τα ασπράδια και να μελώσουν οι κρόκοι.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.
Η συνταγή είναι βασισμένη σε συνταγή από το kouzinista.gr
ntina
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου