Υλικά
1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 κούπα τριμμένη καρύδα και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα
½ κούπα ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα γάλα ή γάλα αμυγδάλου ή καρύδας (σε περίπτωση νηστείας, δείτε και 3η
παρατήρηση)
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 σωληνάκια βανίλιας
Για το σιρόπι:
1,5 κούπα ζάχαρη, 1,5 κούπα νερό , φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Επί το έργον
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι:
Βάζουμε τα υλικά του σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 7
λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την καρύδα και το μπέικιν.
Σε άλλο μεγαλύτερο
μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη , μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Προσθέτουμε το γάλα , το ξύσμα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (πάνω από το μπολ ανάμειξης) και τον
αδειάζουμε στο μείγμα.
Προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού- καρύδας και ανακατεύουμε απαλά.
Αδειάζουμε
το μείγμα σε καλολαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα κέικ με διάμετρο 26 cm (κατά
προτίμηση με σούστα) ή σε φόρμα σιλικόνης αντίστοιχου μεγέθους.
Αφήνουμε το κέικ
να περιμένει και ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Όταν σβήσει το φωτάκι, το
ψήνουμε για μια ώρα περίπου ακολουθώντας
Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε 10 λεπτά.
Το
ξεφορμάρουμε και το ξαναβάζουμε στη φόρμα.
Το περιχύνουμε εκεί με το κρύο σιρόπι και
περιμένουμε να απορροφηθεί εντελώς.
Ξεφορμάρουμε οριστικά και πασπαλίζουμε με
καρύδα.
Το διατηρούμε σκεπασμένο εκτός ψυγείου.
Δεν έχει αυγά και διατηρείται για μέρες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου