Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

dr. Παντελής Οικονόμου:Ανεξάρτητα από δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας και στον κόσμο, η ζωή συνεχίζεται και συνεχίζεται με αισιοδοξία, φτάνει να επικεντρώνουμε σε ότι μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητά μας.


από το χρονολόγιο του dr. Παντελή Οικονόμου - 
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες στην ΕΕ, στη Σουηδία δεν υπήρξε λοκντάουν.
Δεν υπήρξε υποχρεωτικότητα στις μάσκες, δεν υπήρξε η ανάγκη για τεστ ή απόδειξη εμβολιασμών για να συμμετάσχει κάποιος σε δημόσιες δραστηριότητες.
Υποβάθμισε το ρόλο του ασυμπτωματικού φορέα, των παιδιών ως πιθανών πηγών λοίμωξης, των αερολυμάτων και της χρήσης μάσκας.
Την 1η Απριλίου, ενώ άλλες χώρες έκλειναν τα σχολεία, η Σουηδία τα άνοιγε [1].
Ανάλογα με τον αριθμό των θετικών ατόμων, προσαρμοζόταν ο αριθμός των επιτρεπόμενων ανθρώπων σε δημόσιες εκδηλώσεις και κοινωνικές συγκεντρώσεις και στα εστιατόρια υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί, αλλά ήταν ανοιχτά.
Οι ανώτατη αρχή Υγείας στη Σουηδία συνέστησε κυρίως προληπτικά μέτρα, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, φτέρνισμα και βήξιμο στον αγκώνα, αποφυγή αγγίγματος των ματιών, της μύτης και του στόματος με τα χέρια και παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση αδιαθεσίας [2]. Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που εφάρμοσαν λοκντάουν και περιορισμούς, αυτά τα μέτρα απαγορεύονται από το Σύνταγμα της χώρας, καθώς θεωρείται παραβίαση της ελευθερίας της κίνησης των πολιτών και επιτρέπεται καραντίνα μόνο σε άτομα και σε κτίρια [3].
Ο κορυφαίος Σουηδός επιδημιολόγος Johan Giesecke, ήταν παλαιότερα μέλος του ECDC (Ευρωπαϊκός οργανισμός αντίστοιχος με το CDC) και του ΠΟΥ, και διατελεί ενεργός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας της Σουηδίας κατά την περίοδο του COVID. Την άνοιξη του 2020 έκανε ορισμένες προβλέψεις.
"Τα λοκντάουν μπορούν απλώς να μειώσουν την θνησιμότητα προσωρινά και να τη μεταθέσουν στο μέλλον.
Στο τέλος σε χώρες με λοκντάουν θα πεθάνουν όσοι και στη Σουηδία.
Ο πόλεμος εναντίον της εξάπλωσης μιας ασθένειας είναι χωρίς νόημα.
Ακόμα και με τα πιο αυστηρά μέτρα, ο ιός θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Οι χώρες που με βίαιο τρόπο θα περιορίσουν τη δημόσια ζωή, θα υποστούν μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την Σουηδία" [4].
Σε διάφορες συνεντεύξεις του, επισήμανε τότε ότι μόνο δύο μέτρα για την αντιμετώπιση πανδημίας έχουν επιστημονική βάση.
Το πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση αποστάσεων μεταξύ των ατόμων.
Καταδίκασε τα κάθε είδους κλεισίματα, τις μάσκες και την εθελοντική παραμονή στο σπίτι, καθώς ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μεγαλύτερος εκεί σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους. Ενάμισυ χρόνο μετά, στα περισσότερα έχει δικαιωθεί.
Η μόνη σοβαρή ένσταση που έχω, αφορά τον τρόπο που η Σουηδία αντιμετώπισε τα κρούσματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.
Χωρίς σχέδιο ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας υγείας με την χρήση θεραπευτικών σχημάτων στο σπίτι, που είχαν προταθεί από ιατρούς από την άνοιξη του 2020, υπήρξαν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ιδίως στο δεύτερο επιδημικό κύμα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μεγάλο ποσοστό.
Οι μισοί θάνατοι συνέβησαν σε γηροκομεία. Το πρώτο κύμα Μαρτίου-Απριλίου 2020 ήταν έντονο με αρκετούς θανάτους, αλλά εκ των υστέρων αναμενόμενο, αφού το 1/10 των Σουηδών εκείνη την περίοδο έκανε ταξίδι στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενο τις επίσημες διακοπές 4 εβδομάδων μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου [5].
Συνολικά και συγκριτικά, ενώ η Φιλανδία είχε 0,7% θνησιμότητα και η Νορβηγία 0,4%, η Σουηδία είχε 1,3%.
Παρ’ όλα αυτά, στους συνολικούς θανάτους ανά εκατομμύριο στη διάρκεια της πανδημίας, η Σουηδία είναι η δεύτερη καλύτερη χώρα, σε 4 Σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία [4], κάτι που δείχνει πόσο λίγο, η αυξημένη αυτή θνησιμότητα, επηρέασε τα συνολικά στατιστικά.
Το ίδιο δείχνει και ένα άλλο διάγραμμα με τους θανάτους στη Σουηδία ανά χρονιά την εποχή της δραστηριότητας του ιού της γρίπης [4].
Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις χρονιές του COVID και τις προηγούμενες χρονιές.
Σε σύγκριση με την Ελλάδα που έχει τον ίδιο πληθυσμό και μέχρι στιγμής τον ίδιο αριθμό θανάτων, σήμερα στην Σουηδία η εικόνα είναι πολύ θετική, ενώ εμείς συνεχίζουμε στο κύμα του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης, βγαίνει το συμπέρασμα ότι πιθανόν η Σουηδία να έφτασε ήδη (7/2021) στην ανοσία της αγέλης [6].
Στην Ελλάδα μεταξύ 12/7 και 13/9 καταγράφηκαν 169.719 θετικοί στον SARS-CoV-2 (2.828 ανά ημέρα) και 1541 θάνατοι (26 ανά ημέρα) [7] ενώ στη Σουηδία 51.218 θετικοί (850 ανα ημέρα) και μόλις 138 θάνατοι (2 την ημερα) [8].
Διαπιστώνουμε σημαντικά αυξημένα περιστατικά και θνησιμότητα με COVID στην Ελλάδα. Στην Σουηδία έχει βρεθεί θετικός ο ένας Σουηδός στους 9, ενώ στην Ελλάδα των λοκντάουν, αλλά και της μεγαλύτερης κοινωνικότητας, ο ένας στους 16.
Η οικονομική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα στη Σουηδία [9] , ενώ η Ελλάδα υπέστη καθίζηση, όπως έγινε και σε αντίστοιχες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν και επιβάλλονται [4].
Η επόμενη υπόθεση που θα κάνει κάποιος είναι ότι η Σουηδία έχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών από την Ελλάδα και είναι σωστό, αλλά οι διαφορές είναι μικρές.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Σουηδία έχει εμβολιάσει περίπου το 70% (πλήρως το 63,8% και μερικώς το 6,3%), ενώ η Ελλάδα το 62% (πλήρως το 58,4% και μερικώς το 3,5%) [10].
Όμως σε αντίθεση με την Σουηδία, στις γειτονικές Σκανδιναβικές χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Νορβηγία (75%) και η Φιλανδία (74%), παρατηρείται το ίδιο υψηλό επιδημικό κύμα του Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, υψηλότερο του χειμώνα 2021 όπως και στην Ελλάδα, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επέβαλαν περιορισμούς.
Να σημειώσω ότι σε αντίθεση με την Σουηδία, θετικός με τεστ έχει βρεθεί μόλις ο ένας στους 29 Νορβηγούς [11] και ο ένας στους 40 Φιλανδούς [12], πιθανή ένδειξη της ανεπαρκούς ανοσίας της αγέλης, που δεν καλύπτεται με τα εμβόλια και τους περιορισμούς, και επιτυγχάνεται μόνο με την φυσική επαφή με τον ιό.
Επομένως φαίνεται ότι οι άλλες δύο Σκανδιναβικές χώρες έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν ακόμα, παρότι η Νορβηγή πρωθυπουργός Erna Solberg ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου τον τερματισμό των περιορισμών σε σχέση με τον covid μετά από 561 μέρες [13] και πλέον ο covid συγκρίνεται με την εποχική γρίπη [14]. Το επόμενο διάστημα θα δείξει πού είναι η αλήθεια.
Όσο για το αν η μείωση των θανάτων οφείλεται στους εμβολιασμούς, την απάντηση την δίνει το ίδιο το διάγραμμα [7].
Η σοβαρή πτώση των θανάτων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και πριν την ουσιαστική ανάπτυξη των εμβολιασμών [15], ενώ στο επόμενο επιδημικό κύμα του Μαρτίου-Απριλίου-Μαϊου, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων, όπως σε άλλες χώρες.
Άρα το λογικό συμπέρασμα είναι ότι λειτούργησε η έλλειψη περιορισμών και η προηγούμενη επαφή του πληθυσμού με τον ιό.
Ως συμπέρασμα από τα ανωτέρω στοιχεία, φαίνεται ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες, με την επιλογή της ανοιχτής κοινωνίας και την έλλειψη περιοριστικών μέτρων, και ανεξάρτητα από ποσοστά εμβολιασμών, η Σουηδία δεν ακολούθησε τη συνηθισμένη σε άλλες χώρες πορεία του COVID-19 και δείχνει το δρόμο για την πρόωρη λήξη του.
ΥΓ. Επικεντρώνομαι σε θετικά παραδείγματα, όπως η Σουηδία και η Ινδία, που προσφέρουν μία διαφορετική ερμηνεία και λύση.
Ανεξάρτητα από δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή μας και στον κόσμο, η ζωή συνεχίζεται και συνεχίζεται με αισιοδοξία, φτάνει να επικεντρώνουμε σε ότι μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητά μας.
Οι πληροφορίες που έρχονται από πολλές πηγές, δείχνουν ότι η κατάσταση πραγματικά αλλάζει στο επίπεδο της κοινωνίας, η αφύπνιση συνεχίζεται με γρήγορο ρυθμό, όσο και αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την ελεύθερη έκφραση με την επίκληση απειλών, γυρίζοντάς μας στις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας.
Τους κατανοώ όμως.
Έχουν πανικοβληθεί, γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν πλέον την πληροφορία και την αλλαγή που έρχεται, όσα μέσα και να χρησιμοποιήσουν.
Επιπλέον, με τις ενέργειές τους, καταφέρνουν το αντίθετο, επιταχύνουν την αφύπνιση και δυναμώνουν τον αγώνα για πραγματική ενημέρωση.
Τους ευχαριστώ και αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου