Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα και λιγότερα φυτοφάρμακα - Η λίστα της EWG για το 2021

Η Ομάδα Environmental Working Group-EWG- είναι μια ομάδα ακτιβιστών που ασχολείται με την έρευνα στους τομείς των γεωργικών επιδοτήσεων,
των τοξικών χημικών ουσιών των τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά 
των ρύπων του πόσιμου νερού και και την υπεράσπιση και πληροφόρηση των πολιτών για τα θέματα αυτά.
Η EWG είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός
Ιδρύθηκε το 1993 από τους Ken Cook και Richard Wiles.
Η EWG έχει την έδρα της στην Ουάσινγκτον, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένας αδελφικός οργανισμός πίεσης, το EWG Action Fund ιδρύθηκε το 2002.
Η οργάνωση Environmental Working Group καταρτίζει κάθε χρόνο τη λίστα Dirty Dozen, η οποία περιλαμβάνει τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα φρούτα και λαχανικά, καθώς και αυτά που είναι λιγότερο επιβαρυμένα.
Η λίστα καταρτίζεται μετά από ανάλυση δεδομένων από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η ομάδα δεν έχει στόχο να φοβίσει να αποθαρρύνει τους πολίτες από την αγορά των συγκεκριμένων φρούτων και λαχανικών, αλλά να τους πληροφορήσει και να τους ενθαρρύνει να επιλέγουν τα βιολογικά προϊόντα.
Η Ομάδα Environmental Working Group, στα πλαίσια της ετήσιας αναφοράς της συνέταξε τη λίτσα για το 2021, η οποία ξεκινάει με τα πιο επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά για να καταλήξει στα πιο "καθαρά" 
Πλήρης κατάλογος:
1. Φράουλες
2. Σπανάκι
3. Kale, collard και μουστάρδα
4. Νεκταρίνια
5. Μήλα
6. Σταφύλια
7. Κεράσια
8. Ροδάκινα
9. Αχλάδια
10. Πιπεριές
11. Σέλινο
12. Ντομάτες
13. Πατάτες
14. Ντοματίνια
15. Μαρούλι
16. Βακκίνια
17. Αγγούρια
18. Δαμάσκηνα
19. Φασολάκια
20. Μανταρίνια
21. Γκρέιπφρουτ
22. Σμέουρα
23. Γλυκό μπιζέλι, που τρώγεται και ο λοβός, γνωστό και ως Snap Peas
24. Πορτοκάλια
25. Καρότα
26. Κολοκυθάκια χειμερινά
27. Κολοκυθάκια, καλοκαιρινά 
28. Μπανάνες
29. Γλυκοπατάτες
30. Καρπούζι
31. Μάνγκο
32. Πεπόνι
33. Μανιτάρια
34. Κουνουπίδι
35. Ακτινίδιο
36. Λάχανο
37. Μπρόκολο
38. Σπαράγγι
39. Μελιτζάνα
40. Γλυκά μπιζέλια, κατεψυγμένα
41. Παπάγια 
42. Κρεμμύδια
43. Ανανάς
44. Γλυκό καλαμπόκι 
45. Αβοκάντο
Παρατηρώντας τη λίστα βλέπουμε πως στην πρώτη δεκάδα των πιο επιβαρυμένων βρίσκονται:
οι φράουλες,
το σπανάκι,
το κale,
τα νεκταρίνια,
τα μήλα,
τα σταφύλια,
τα κεράσια,
τα ροδάκινα,
τα αχλάδια και 
οι πιπεριές,
ενώ στα πιο "καθαρά"  βρίσκονται:
τα κρεμμύδια, 
το λάχανο,
το ακτινίδιο,
το πεπόνι,
ο ανανάς, 
το αβοκάντο, 
το λάχανο, 
τα σπαράγγια,
η μελιτζάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου