Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Dr Κωνσταντίνος Φαρσαλινός : COVID-19, εμβόλια, εκτιμήσεις για καλοκαίρι και φθινόπωρο...

Από το χρονολόγιο του dr Κωνσταντίνου Φαρσαλινού

Dr Κωνσταντίνος Φαρσαλινός - Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH είναι ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας-Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Ελλάδα.

- Η χθεσινή συζήτηση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας για την πανδημία, τα εμβόλια, τις προοπτικές και τις εκτιμήσεις για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
1. Έκπληξη (και απογοήτευση) από την απόφαση της επιτροπής εμβολιασμού να συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε νέες ηλικίες από τη στιγμή που έχουμε εναλλακτικά εμβόλια (2 από τα οποία είναι άλλης τεχνολογίας). Μέχρι και η Αγγλία έχει ξεκινήσει τη συζήτηση να χορηγούνται εναλλακτικά του AstraZeneca εμβόλια στα άτομα κάτω των 40 ετών.
2. Όσο μικρότερη η ηλικία τόσο λιγότερο το όφελος του εμβολίου σε σχέση με τον κίνδυνο από τον ιό, και αυτό θα πρέπει να καθορίσει τη διαθεσιμότητα των εμβολίων σε κάθε ηλικιακή ομάδα.
3. Η καταμέτρηση των επιπλοκών στην Ελλάδα έχει μικρή σημασία διότι έχουμε διεθνή δεδομένα και δεν περιμένουμε οι Έλληνες να έχουν ιδιότητες που θα οδηγήσουν σε διαφορετική αντίδραση και διαφορετικές επιπλοκές σε σχέση με τις άλλες εθνικότητες.
4. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί (για όποιον θέλει να εμβολιαστεί προφανώς), αλλά θα πρέπει να ξανασκεφτούν την επιλογή εμβολίων στις νεότερες ηλικίες.
5. Είναι λυπηρό να βγαίνουν δημόσια συμπεράσματα για το ότι φταίει ή (συνήθως) δεν φταίει το εμβόλιο για μια επιπλοκή αμέσως μετά από μια κλινική εξέταση ή (στις ατυχείς περιπτώσεις) μια νεκροτομή. Τέτοια συμπεράσματα είναι αυθαίρετα. Είναι αδύνατο να μπορεί ο οποιοσδήποτε να εκτιμήσει αν φταίει ή δεν φταίει το εμβόλιο αφού ακόμη δεν ξέρουμε όλο το εύρος των επιπλοκών που θα μπορούσαν να υπάρχουν. Μπορούν μόνο να κρίνουν αν μια επιπλοκή ανήκει στις γνωστές μέχρι σήμερα επιπλοκές. Συμπέρασμα βγαίνει ΜΟΝΟ με πλήρη καταγραφή όλων των περιστατικών στην φαρμακοεπαγρύπνηση και στη συνέχεια ανάλυση της συχνότητας εμφάνισης επιπλοκών. Μελέτη από τη Νορβηγία και τη Σουηδία βρήκε ότι διπλασιάζεται ο κίνδυνος φλεβικών θρομβώσεων στις 28 ημέρες μετά τη λήψη μιας δόσης με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιστήμονες στην Ελλάδα μας έλεγαν πριν λίγο καιρό ότι το εμβόλιο θεραπεύει ή προστατεύει από τις θρομβώσεις (έλεγαν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες θρομβώσεις από το γενικό πληθυσμό), εμφανίζοντας το εμβόλιο ως παν-φάρμακο. Εκτιμήσεις χωρίς λογική ή επιστημονική βάση, που φυσικά δημιούργησαν ψευδείς προσδοκίες και στη συνέχεια πυροδότησαν υπερβολικές αντιδράσεις.
Αν λοιπόν δεν είναι πρόθυμοι οι γιατροί να καταγράψουν στη φαρμακοεπαγρύπνηση οποιαδήποτε επιπλοκή βλέπουν (που είναι υποχρέωσή τους, και είναι εξαιρετικά προβληματικό όταν αυθαίρετα αποφασίζουν να μην προχωρήσουν σε καταγραφή), θα πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς (kitrinikarta.eof.gr).
6. Οδεύουμε προς έμμεση υποχρεωτικότητα, το οποίο είναι εξαιρετικά προβληματικό από ηθικής απόψεως. Γίνεται συζήτηση για προνόμια προς τους εμβολιασμένους, το οποίο είναι ανακριβές μιας και όλη η συζήτηση αφορά την τιμωρία των μη-εμβολιασμένων με στέρηση αυτονόητων δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα προνόμιο, υπάρχει μόνο τιμωρία.
7. Ασχολούμαστε με τους νέους και με έμμεσες υποχρεωτικότητες και δεν βλέπουμε ως προτεραιότητα τον ανεπαρκή εμβολιασμό στις μεγάλες ηλικίες, που είναι εκείνοι που επιβαρύνουν περισσότερο τα συστήματα υγείας και κινδυνεύουν περισσότερο. Ακόμη και σήμερα, το 59% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας άνω των 65 ετών, το ίδιο ποσοστό που είχαμε ακόμη και το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Γύρω στο 50-55% έχει εμβολιαστεί πλήρως στις ηλικίες άνω των 70 ετών, και κάτω του 70% έχει κάνει τουλάχιστον 1 δόση, Δεν είναι ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό, και θα πρέπει εκεί να δωθεί προτεραιότητα ώστε να πειστούν όσοι δεν έχουν πεισθεί ακόμη, και να προσφερθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε όσους δεν μπορούν να κινητοποιηθούν για να επισκεφθούν εμβολιαστικά κέντρα.
8. Εκτιμήσεις για καλοκαίρι και φθινόπωρο. Έγινε άρση του lockdown πριν καταστείλουμε πλήρως το κύμα, και παρόλα αυτά δεν βλέπουμε έξαρση των κρουσμάτων. Αυτά προς απόδειξη της αποτελεσματικότητας των lockdown, και των γραφικών εικόνων φύλαξης με δημοτική αστυνομία στα παγκάκια και κλεισίματος των ανοιχτών χώρων, που πρακτικά προέτρεπε τον κόσμο να μαζευτεί στα σπίτια (σε κλειστούς χώρους δηλαδή). Την ίδια ώρα, γνωρίζουμε ότι η μετάδοση σε ανοιχτούς χώρους είναι σπανιότατη. Για το φθινόπωρο, θα περιμένω να δω τί θα συμβεί και μόνο τότε θα κρίνω την εξέλιξη. Πάντως, όσοι μιλούν σήμερα για 4ο κύμα το φθινόπωρο προφανώς εκφράζουν δυσπιστία προς τα εμβόλια. Το ζήτημα που υπάρχει αφορά κυρίως τη χρονική διάρκεια της ανοσίας. Αν ισχύουν οι σημερινές εκτιμήσεις για επαναληπτικές δόσεις (άρα ανοσία βραχείας διάρκειας), τότε είναι πολύ πιθανό ο ιός να γίνει ενδημικός και να εμφανίζεται κάθε χρόνο με κύματα. Εκτιμώ βέβαια ότι θα είναι μικρής έντασης και διαχειρίσιμα. ΑΛΙΜΟΝΟ αν μπούμε πάλι στη διαδικασία των ισοπεδωτικών, καταστροφικών και αναποτελεσματικών οριζόντιων lockdown, θα αποτελει το αποκορύφωμα της εμμονής και της ανικανότητας διαχείρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου