η παλαιότερη αναφορά στο σουφλέ αποδίδεται στον Γάλλο μάγειρα Vincent de la Chapelle , γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα.
ένα σουφλέ -γαλλικά: [su.fle]- είναι ένα πιάτο με βάση το αυγό το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα στη Γαλλία.
εμείς ας δούμε:
ένα απλό και γρήγορο σουφλέ τυριών με ψωμί του τοστ
ένα γρήγορο και πανεύκολο σουφλέ για όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας να μαγειρέψουμε κάτι που χρειάζεται περισσότερη ώρα
και θα χρειαστoύμεψωμί του τοστ -όσες φέτες χωράει ο πάτος του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε
300 γραμμάρια τυρί σε φέτες-ή γκούντα,ή ένταμ ή μοτσαρέλα
150 γραμμάρια ανθότυρο χωρίς αλάτι -προαιρετικά
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
λίγη κανέλα, μπαχάρι και πιπέρι
100 γραμμάρια γαλέτα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,κατά προτίμηση ανάλατο,
και λίγο επιπλέον για να βουτυρώσετε το πυρέξ
γαλοπούλα ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας
πιπεριές ή/ και μανιτάρια -προαιρετικά
και πως το κάνουμε
βήμα 1ο
απλώστε ελάχιστο βούτυρο στον πάτο του πυρέξ που θα χρησιμοποιήσετε και στρώστε με τις φέτες από το ψωμί του τοστ.
κόψτε τις έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους.
αν θέλετε το σουφλέ να βγει πιο μαλακό, μπορείτε να αφαιρέσετε την κόρα.
αν πάλι το προτιμάτε πιο τραγανό, αφήστε τις.
βήμα 2ο
στη συνέχεια, απλώστε άνετα πάνω στο ψωμί τη μισή ποσότητα του τυριού έτσι ώστε να μην καλύπτει η μία φέτα την άλλη.
για να γίνει πιο γλυκό το σουφλέ, μπορείτε να λιώσετε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και να απλώσετε τη μισή ποσότητα από πάνω.
προσθέστε, επίσης, τ' αλλαντικά και τις πιπεριές ή τα μανιτάρια, αφού πρώτα τα κόψετε σε μικρά κομμάτια για να ψηθούν καλύτερα.
βήμα 3ο
επαναλάβετε τα ίδια ακριβώς βήματα και φτιάξτε ακόμα μία ίδια στρώση.
μόλις τελειώσετε, προσθέστε και τη γαλέτα.
βήμα 4ο
χτυπήστε τα αυγά μαζί με το εβαπορέ και τα μπαχαρικά και στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα από πάνω σιγά- σιγά έτσι ώστε να απλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία.
βήμα 5ο
βάλτε στον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά.
μόλις ετοιμαστεί, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου και αφήστε το να κρυώσει για λίγο.
αν το βγάλετε αμέσως, δεν θα μπορείτε να το κόψετε εύκολα.
πηγή:mama365.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου