Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

Αν Θέλεις Πόλεμο, Πέσε Πρώτος: Όλοι σας θα σκοτωθείτε – όλοι μας θα δοξαστούμε

Αν Θέλεις Πόλεμο, Πέσε Πρώτος: Όλοι σας θα σκοτωθείτε – όλοι μας θα δοξαστούμε
Κάθε φορά που ένας στρατιώτης πεθαίνει, ένας ηγέτης παραμένει ασφαλής.
Κάθε φορά που μια μάνα θάβει το παιδί της, ένας πρόεδρος χαμογελά στις κάμερες.
Κάθε φορά που καίγεται μια πόλη, χτίζεται μια πολιτική καριέρα.
Φτάνει.
Δεν είναι η δική σας σάρκα αυτή που σκίζεται.
Δεν είναι τα δικά σας παιδιά που χάνονται.
Δεν είστε εσείς εκεί που σφυρίζουν οι σφαίρες.
Και γι’ αυτό συνεχίζετε.
Τι θα γινόταν αν...;
Αν, λέμε, κάθε αρχηγός κράτους, κάθε πρωθυπουργός, κάθε υπουργός Άμυνας, υποχρεωνόταν εκ του νόμου να πολεμήσει πρώτος;
Αν η εντολή για επίθεση σήμαινε και την ίδια του τη ζωή σε κίνδυνο;
Θα υπήρχαν τότε πόλεμοι;
Όχι Άλλο Πόλεμο Από τα Γραφεία
Οι ηγέτες σήμερα πολεμούν με μικρόφωνα, hashtags και drones.
Δεν ξέρουν τι θα πει χαράκωμα.
Δεν μυρίζουν θάνατο.
Δεν κουβαλάνε συντρόφους νεκρούς στις πλάτες.
Αλλά εμάς μας στέλνουν. Να σκοτωθούμε. Να δοξαστούν.
Και τότε έρχεται η φράση που συνοψίζει την εποχή:
> Όλοι σας θα σκοτωθείτε, όλοι μας θα δοξαστούμε.
Όχι πια. Αυτή τη φορά θα σκοτωθείτε εσείς πρώτοι. Ή κανείς.
Αν δεν πολεμάς, δεν αποφασίζεις
Ένας ηγέτης που δεν ρισκάρει, δεν έχει δικαίωμα να στέλνει κανέναν στο μέτωπο.
Η δικαιοσύνη στον πόλεμο ξεκινά από την κοινή μοίρα.
Αν δεν μοιράζεσαι τον κίνδυνο, μην μιλάς για τιμή.
Αν δεν αιμορραγείς μαζί μας, μην μας αποκαλείς “ήρωες”.
Η Υποκρισία Των Ισχυρών
Οι κυβερνώντες προστατεύονται.
Με αλεξίσφαιρα.
Με VIP bunkers.
Με διαδρομές διαφυγής και οχήματα μάχης… χωρίς μάχη.
Εμείς; Με τρύπιες μπότες, ελάχιστη εκπαίδευση, και μια “πατρίδα” που μας θυμάται μόνο όταν μας θάβει.
Η Ώρα της Εξίσωσης
Θέλεις πόλεμο; Πάρε το τουφέκι.
Μπες μπροστά.
Γίνε εσύ ο πρώτος νεκρός για τη σημαία που υψώνεις.
Ή άφησέ την κάτω.
Γιατί αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεθάνεις, δεν έχεις το δικαίωμα να σκοτώσεις.
Η Κραυγή της Ιστορίας
> Όλοι σας θα σκοτωθείτε, όλοι μας θα δοξαστούμε.
Αυτό φωνάζαμε στις σφαγές των προηγούμενων γενεών.
Αυτό ουρλιάζουμε τώρα, στις νέες μάχες που στήνετε από τις οθόνες σας.
Αλλά τώρα αλλάζει το μήνυμα:
> Αν σκοτωθούμε, θα σας πάρουμε μαζί μας. Αν δοξαστούμε, θα ’ναι γιατί δεν υπακούσαμε.
Τέλος στις εντολές χωρίς αίμα. Τέλος στη δόξα χωρίς κόστος.
Ηγέτης χωρίς κίνδυνο είναι τύραννος
Απόφαση χωρίς αίμα είναι προδοσία
Πολιτική χωρίς συμμετοχή στον πόλεμο είναι φόνος με γάντια
Οι κυνικοί θα πουν: «Αν οι ηγέτες πολεμούσαν, απλώς θα φρόντιζαν να μην υπάρχουν ποτέ πόλεμοι... και να κυβερνούν με άλλους τρόπους.»
Ίσως. Όμως αυτή η ουτοπία έχει αξία: μας υπενθυμίζει πόσο ανήθικη είναι η αποστασιοποίηση της εξουσίας από τη βία.
---
Βιβλιογραφία
1. Bauman, Zygmunt (1989). Modernity and the Holocaust. Cornell University Press.
2. Walzer, Michael (2006). Just and Unjust Wars: A Moral Argument with Historical Illustrations. Basic Books.
3. Morgenthau, Hans J. (1948). Politics Among Nations: The Struggle for Power and Peace. Alfred A. Knopf.
4. Hobbes, Thomas (1651). Leviathan.
5. Kaldor, Mary (2013). New and Old Wars: Organized Violence in a Global Era. Stanford University Press.
6. Grossman, Dave (1995). On Killing: The Psychological Cost of Learning to Kill in War and Society. Back Bay Books.
7. Howard, Michael (2002). The Invention of Peace: Reflections on War and International Order. Yale University Press.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2025

Από την γιατρό Μαρία Φιωτάκη - διατροφή και αποτοξίνωση.

Πάμε λοιπόν να δούμε λοιπόν το θέμα της διατροφής και της αποτοξίνωσης.
Οι άνθρωποι είμαστε όντα της συνήθειας και οι συνήθειες, ανάλογα με τα χρόνια που τις έχει κάποιος, μπορούν να παρομοιαστούν με βλασταράκια ή κορμοί. 
Ανάλογα με το πάχος που διαθέτει το κάθε φυτό, είναι εύκολο ή δύσκολο να το ξεριζώσουμε ή να το ξεράνουμε. 
Αυτό που πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει κάποιος πριν ξεκινήσει έναν αγώνα, είναι αν ο αγώνας είναι ταχύτητας ή αντοχής ώστε να είναι προετοιμασμένος ψυχολογικά. 
Η αλλαγή μιας συνήθειας είναι ΠΑΝΤΑ αγώνας αντοχής. 
Αντίθετα με αυτό που πιστεύει ο πολύς κόσμος, στον αγώνα αντοχής, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η φυσική κατάσταση, αλλά η στρατηγική κατανομή των δυνάμεων του αθλητή και η πνευματική και ψυχική του δύναμη. 
Και όλα αυτά κάνουν τον αγώνα αντοχής, ιδιαίτερα απαιτητικό. 
Μα τέτοιος είναι και ο αγώνας στη ζωή...
Οι συνήθειες κτίζονται με τη συμβολή των ορμονών. 
Φανταστείτε πως όλα αυτά που θέλετε, όλα σας τα γούστα και όλα σας τα συναισθήματα, είναι αποτέλεσμα έκκρισης ορμονών. 
Στο εσωτερικό μια συνήθειας, ζει ένας καλά κτισμένος μηχανισμός που αποτελείται από το όργανο που παράγει την ορμόνη, 
τους ορμονικούς υποδοχείς και το εκτελεστικό όργανο, όποιο κι αν είναι αυτό. 
Είναι σημαντικό να έχετε τη γνώση του πως λειτουργείτε γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσετε αυτοκυριαρχία στους εαυτούς σας. 
Για παράδειγμα, όταν κάποιος φοβηθεί, εκκρίνει αδρεναλίνη, η οποία πάει και κουμπώνει στους υποδοχείς της αδρεναλίνης και αυτοί με τη σειρά τους δίνουν την εντολή στο σώμα μας να προετοιμαστεί για φυγή: διασφαλίζει την παροχή αίματος στην καρδιά συστέλλοντας την διάμετρο των αγγείων, αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς και διακόπτει άλλες ανάγκες όπως είναι η πείνα, η δίψα, η ανάγκη για ούρηση κ.ο.κ.. 
Αν όμως το συναίσθημα που προξένησε την παραγωγή της ορμόνης είναι υπερβολικό, υπερβολική είναι και η ποσότητα της ορμόνης που εκκρίθηκε με αποτέλεσμα με το πέρασμα της επιρροής της, το σώμα να αισθάνεται ένα είδος στέρησης, ακριβώς όπως συμβαίνει στους ηρωινομανείς που δεν έχουν πάρει τη δόση τους. 
Κάποιος που έχει συνηθίσει να τρώει χωρίς να πεινάει, έχει χτίσει μέσα του ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο καλείται να γκρεμίσει. 
Ο οργανισμός μας είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, ο οποίος χτίζεται μέρα με τη μέρα. Το κάθε δομικό του συστατικό, εξαρτάται από το προηγούμενο και από αυτό το επόμενο, με τέτοιο τρόπο που το οικοδόμημα να καταφέρνει να μένει όρθιο. 
Τώρα μπορείτε να καταλάβετε ότι το να αλλάξετε μια συνήθεια χωρίς να σκεφτείτε το πως θα το κάνετε, μπορεί να δημιουργήσει στον οργανισμό σας ένα είδος σεισμού. 
Γι΄αυτό το λόγο κυρίως αλλά και για πολλούς άλλους, στη διακοπή μιας συνήθειας πρέπει να υπάρχει στρατηγική. 
Όχι αυτή που θα σας πω εγώ ή ο θεράποντάς σας, αλλά αυτή που θα μπορέσετε να εφαρμόσετε χαλαρά, ώστε να καταφέρετε να φτάσετε στον τερματισμό. 
Γι΄αυτό το λόγο, είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ η στενή συνεργασία μεταξύ ιατρού και ασθενούς και όσον αφορά τα διαστήματα επαφής, αλλά και όσον αφορά την ποιότητα της επικοινωνίας και την εμπιστοσύνη. 
Ο ρόλος του ιατρού πρέπει να είναι επικουρικός. 
Έχει τις γνώσεις που εσείς δεν έχετε για να σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο δεν θα είναι επιζήμιο για τον οργανισμό σας. 
Οπότε καλός ιατρός είναι εκείνος που γνωρίζει ΑΡΙΣΤΑ τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.
Αφού δώσετε ΜΕΓΑΛΗ βάση σε όσα έχω  γράψει μέχρι τώρα, προχωράω να σας προτείνω έναν τρόπο να αποκαταστήσετε τον μεταβολισμό σας.
Το πρόβλημα του κακού μεταβολισμού, έχει προκύψει από την αλόγιστη κατανάλωση υδατανθράκων. 
Η ανισορροπία στη διατροφή μας είναι ξενόφερτη από τις ΗΠΑ και ξεκίνησε επί προεδρείας Νίξον, όταν συνεργάστηκε με έναν υπουργό του για να καταπολεμήσουν την επισιτιστική κρίση που προέβλεψαν πως θα επέλθει με τον παγκόσμιο πόλεμο. 
Έσπειραν καλαμπόκι από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ κι έβγαλαν κατευθυντήριες οδηγίες για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή, ώστε ο κόσμος να προσαρμοστεί σε ένα άλλο είδος διατροφικών συνηθειών
Κάπως έτσι, με ύπουλο τρόπο, μας ήρθε κι εμάς η πατάτα επί Καποδίστρια... 
Σημείο σκοτεινό στο μυαλό μου που με κάνει να μην είμαι καθόλου σίγουρη για τις αγνές του προθέσεις έναντι των Ελλήνων.
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει κάποιος λοιπόν είναι το να μειώσει τους υδατάνθρακες από την διατροφή του. 
Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε απλούς (φρουκτόζη) και σε πολύπλοκους (άμυλο). 
Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία παίζει το ρόλο του λεωφορείου που μεταφέρει τη γλυκόζη στο εσωτερικό των κυττάρων. 
Το κάθε λεωφορείο όμως έχει συγκεκριμένες θέσεις, όπως και το κύτταρο. 
Όταν το λεωφορείο μεταφέρει τη φρουκτόζη που προέρχεται από τα φρούτα, είναι υπολογίσιμο από τον οργανισμό μας το πόση ινσουλίνη πρέπει να παράξει. 
Παράγει τόση ώστε να μπει μέσα στα κύταρα όλη η φρουκτόζη κι εκεί τελειώνει το θέμα. Οπότε το πρόβλημα δεν είναι με τους απλούς υδατάνθρακες, αλλά με τους πολύπλοκους γιατί ο οργανισμός μας από τη μια δεν μπορεί να υπολογίσει τη σωστή ποσότητα ινσουλίνης που θα χρειαστεί για να μεταφέρει αυτούς τους χοντρούς επιβάτες κι από την άλλη τα κύτταρα, ξεμένουν από χώρο. 
Το αποτέλεσμα είναι και να μη μπορεί η ινσουλίνη να βάλει άλλους επιβάτες στα κύτταρα, οπότε μένουν στην κυκλοφορία εκτεθιμένοι. 
Και η ινσουλίνη που μένει στην κυκλοφορία, δημιουργεί αίσθημα πείνας από τη μια και από την άλλη απαγορεύει στον οργανισμό να διασπάσει λίπη. 
Γιατί το λίπος όταν διασπαστεί γίνεται γλυκόζη. 
Δημιουργείται δηλαδή ένα τεράστιο βραχυκύκλωμα μέσα στον οργανισμό μας. 
Αφαιρέστε τους πολύπλοκους υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) και κάθε φορά που θα θέλετε να φάτε κάτι από αυτά, καταναλώστε ελιές, αβοκάντο ή αυγό. 
Τα γλυκά σας τα κράτησα εκτός γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο είστε εθισμένοι. 
Ο εθισμός σας προέρχεται από τις ανάγκες ενός μύκητα που έχουν στο έντερό τους όλοι όσοι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα γλυκά. 
Ο μύκητας αυτός λέγεται CANDIDA και υπάρχει στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Υπό κάποιες συνθήκες, ο πληθυσμός αυτού του μύκητα ευνοείται κι αυξάνεται και ζητάει ζάχαρη για να ζήσει. 
Και το έντερο στέλνει μήνυμα στο στομάχι μας, και μετά στον εγκέφαλό μας πως θέλει γλυκό. 
Μπορείτε να κοροϊδέψετε την ανάγκη σας για γλυκό, τρώγοντας κάποιο φρούτο με χαμηλά σάκχαρα, όπως είναι για παράδειγμα το πεπόνι. 
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στα τρόφιμα με την κρυφή ζάχαρη και το άμυλο, πχ ΟΛΑ τα αλλαντικά έχουν μέσα άμυλο.
Αυτά για σήμερα, ξεκινήστε έτσι για μια εβδομάδα και την άλλη Παρασκευή, θα μιλήσουμε για το επόμενο βήμα. 
Όσοι από εσάς έχετε ερωτήσεις ή κάποιο πρόβλημα ιδιαίτερο, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου inbox. Από αύριο και για μια εβδομάδα, θα σας έχω έξυπνες συνταγές και κόλπα για να διασφαλίσετε την επιτυχία.
Καλή αρχή και καλό Σαββατοκύριακο!
     το άρθρο είναι της εξαίρετης γιατρού Μαρίας Φιωτάκη - https://web.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0AZcMoJcg3QJzMmR5Rda84P5TPehHKatmbTEqxHFTmV67ozwsu6nP7VPmPCFtbo7zl&id=100001252030344

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2025

γιατί η ζωή έχει άλλα να μας πει..."τι ξενοδοχείο πεντάστερο και κουραφέξαλα. Χιλιάστερο είχαμε τότε εμείς"

Aπλά πράγματα…
Παλιά, πολύ παλιά, (τον προηγούμενο αιώνα) όταν ήμουν παιδί, τέλος Αυγούστου πήγαινα στη θάλασσα!!
Όχι για πολλές μέρες, ένα δυο σαββατοκύριακα μας έφταναν!
Χαρά που έκανα!!
Ήμουν τυχερή που πήγαινα, κάποιοι άλλοι φίλοι μου δεν ήξεραν πως ήταν η θάλασσα παρά μόνο από φωτογραφίες.
Κανόνιζαν τη μέρα αναχώρησης οι μεγάλοι μιας και τελείωναν με τα ποτίσματα, και εμείς τα μικρά ψάχναμε για τα σωσίβια και τα μαγιό χωμένα στο πατάρι, μιας και κάθε χρόνο τον ίδιο καιρό έβγαιναν στην επιφάνεια τα θαλασσινά αξεσουάρ.
Οι γυναίκες μαγείρευαν φαγητά (διήμερο θα πηγαίναμε, φαγητό για μια βδομάδα είχαμε!) και οι άντρες έψαχναν ψησταριές και κάρβουνα.
Βόλτα στη θάλασσα χωρίς ψήσιμο, δεν έλεγε.
Την ημέρα αναχώρησης όλα ήταν έτοιμα!
Ραντεβού στο σταυροδρόμι από το χάραμα, όλοι μαζί, με τα τσιμπράγκαλά του ο καθένας, περιμένοντας το μεταφορικό μέσο του γείτονα.
Το ΤΡΑΚΤΕΡ! μαζί με την πλατφόρμα παρακαλώ!
Στρώναμε μια βελέντζα κάτω (να μη κοπανιόμαστε από τα γκάπα γκούπα) για να είναι μαλακά και ανεβαίναμε όλοι πάνω στην πλατφόρμα γύρω γύρω και στη μέση η πραμάτεια μας!
Μια ώρα δρόμος σήμερα μέχρι το Βόλο, τον κάναμε 5-6 ώρες!
Φτάναμε το μεσημέρι σχεδόν.
Λίγο πριν την Αγχίαλο έκανε την εμφάνισή της η θαλασσίτσα!
"θάλασσαααα, θάλασσααα" φωνάζαμε εμείς τα μικρά, όρθια πάνω στην πλατφόρμα, και οι μανάδες μας μας τραβολογούσαν από τα χέρια να κάτσουμε στη βελέντζα μη και πέσουμε κάτω στο δρόμο.
Έπεφτε και καμιά ανάστροφη άμα δεν υπακούγαμε στις εντολές τους.
Δεν μας ένοιαζε!

Τρυπώναμε ανάμεσα στα μπράτσα τους που μας είχαν κάνει κεφαλοκλείδωμα και βγάζαμε τα κεφάλια σαν τα χελωνάκια για να δούμε τη θάλασσα που ήταν γεμάτη γαλάζιο νερό!!
Φτάνοντας στην Αγχίαλο, ψάχναμε ένα μέρος να έχει δέντρα, παχύ ίσκιο, να στήσουμε το καραβάνι μας.
Σταματούσε το τρακτέρ και κατέβαινε το γκρουπ μέσα σε φωνές και ουρλιαχτά.
Οι άντρες πηδάγανε από τις παραπέτες της καρότσας, τους ακολουθούσαμε κι εμείς τα μικρά κι ας μας μάλωναν μη σπάσουμε κανένα πόδι κι αντί για μπάνιο μας τρέχουν στο νοσοκομείο.
Οι γυναίκες, πιο συνεσταλμένες, τους έβαζαν καρέκλα να πατήσουν για να κατέβουν.
Μια και δυο εμείς πετούσαμε τα ρούχα, (τα μαγιό τα είχαμε φορεμένα από την ώρα που ξυπνούσαμε το χάραμα για να είμαστε έτοιμοι. Μια φορά κοιμήθηκα με το μαγιό από τη χαρά μου!) και τρέχαμε να πέσουμε στο δροσερό νερό.
Οι γυναίκες έστρωναν τα χαλιά κατάχαμα και οι άντρες έστειναν την τέντα για να μεσημεριάσουμε. 
Σιγά μη μεσημεριάζαμε!!
Το βράδυ βγαίναμε από το νερό κι αυτό γινόταν δέρνοντας.
Άπλωναν τα φαγητά, κεφτεδάκια, πίτες, αβγά, ψωμί, τυρί, ντομάτες, καρπούζια, πεπόνια και ότι άλλο άντεχε εκτός ψυγείου, ενώ οι ψησταριές άναβαν και τα κοψίδια γέμιζαν την παραλία τσίκνα.
Όσοι είχαν καλάμια ψάρευαν και έκαναν διαγωνισμό για το ποιος έπιασε το μεγαλύτερο ψάρι και δώστου κρασί και τσίπουρο, και βίβα και γεια μας, και κανένα τραγούδι ανάμεσα.
Το βράδυ βάζαμε τα στρωσίδια κάτω στη σειρά σε κύκλο για να κοιμηθούμε.
Τι ξενοδοχείο πεντάστερο και κουραφέξαλα.
Χιλιάστερο είχαμε τότε εμείς.

Μετρούσαμε τα αστέρια και είχαμε και τις μανάδες μας να λένε πως θα βγάλουμε μπαστραβίτσες στα δάχτυλα άμα το ξανακάνουμε. 
Μας άλειφαν με ξύδι για να μη μας τσιμπάνε τα κουνούπια και άρχιζαν ιστορίες με φαντάσματα και νεράιδες για να μας φοβίσουν και να κοιμηθούμε.
Εκείνοι γελούσαν και εμείς τρυπώναμε κάτω από τα σεντόνια.
Το κύμα μας νανούριζε και ούτε καταλαβαίναμε πότε ξημέρωνε.
Την επόμενη μέρα από το πρωί μέχρι την ώρα που θα φεύγαμε είμασταν μέσα στην αγκαλιά της θάλασσας και παίζαμε με τα κύματα.
Σαν έφτανε το απόγευμα και βλέπαμε τους γονείς μας να ξεστήνουν και να μαζεύουν τα τσιμπράγκαλα με δάκρυα (άλλα μέσα από τη θάλασσα) τους παρακαλούσαμε να μείνουμε λίιιιιγο ακόμη…
Μας φόρτωναν δαρμένα πάνω στην πλατφόρμα και μας γύριζαν στο χωριό. 
"Του χρόνου πάλι" μας έλεγαν, αλλά ξέραμε πως έλεγαν ψέματα!
Μέχρι να άνοιγαν τα σχολεία θα μας ξαναπήγαιναν άλλη μια φορά…
Συγγραφέας-Σούλα Παπαλάμπρου

Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

Η κοιλίτσα του σταριού

Ο William Davis στο βιβλίο του 
Wheat Belly ( Η κοιλίτσα του σταριού) 
αναφέρει διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο το σημερινό σιτάρι [1] επιδρά στην υγεία μας.
Μια περίληψη του βιβλίου.
     Το σιτάρι έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση δημητριακών στη γη και αποτελεί το 20% των θερμίδων που  καταναλώνουμε. 
Το σιτάρι σήμερα δεν είναι το ίδιο σιτάρι των προγόνων μας. 
Έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 60 χρόνια υπό την επίδραση των αγρονομιστών.
     Οι γενετικές αλλαγές  προκαλούνται για την αύξηση της απόδοσης ανά στρέμμα.  
     Κατά τη διάρκεια του 19ου και έως τις αρχές του 20 ου αιώνα, όπως και στους προηγούμενους αιώνες, το σιτάρι είχε αλλάξει ελάχιστα.
    Το Σιτάρι έχει υποστεί μια δραστική μεταμόρφωση είναι  σχεδόν αγνώριστο, σε σύγκριση με το αρχικό, και όμως καλείται με το ίδιο όνομα: σιτάρι.
      Μικρές αλλαγές στην δομή των πρωτεΐνών  του σταριού,  μπορεί να σημάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε μία καταστροφική ανοσολογική αντίδραση στις πρωτεΐνες του σιταριού .
      Το Σιτάρι έχει τροποποιηθεί από τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό που τα σύγχρονα στελέχη του είναι αδύνατον να επιβιώσουν ​χωρίς ανθρώπινη υποστήριξη.
   Καμμία δοκιμή ασφάλειας δεν έχει διεξαχθεί στα  νέα γενετικά στελέχη που έχουν δημιουργηθεί. 
Η πρόθεση ήταν η προσπάθεια για την αύξηση της απόδοσης, και τα προϊόντα αυτά έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά των τροφίμων χωρίς ανθρώπινη ανησυχία για την ασφάλεια που είναι μέρος της εξίσωσης.
Οι Πρωτεΐνες της γλουτένης του σιταριού υφίστανται σημαντική διαρθρωτική αλλαγή με τον υβριδισμό.
 Σιτάρι Αποδομημένο
 Τα σύγχρονα τρόφιμα σιταριού του σήμερα, όπως Twinkies, γλυκά Cinnabon και Dunkin Donuts δεν θα ήταν δυνατά με τη ζύμη των αρχαίων σιταριών. 
Μια προσπάθεια να γίνει ένα σύγχρονο ζελέ ντόνατ με αρχαίο σιτάρι μονόκοκκου θα δώσει ένα εύθρυπτο προϊον που δεν τρώγεται. 
Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) = μέτρο της αύξησης του επιπέδου της γλυκόζης από τους υδατάνθρακες των τροφίμων. 
            Ο ΓΔ του * ψωμιού ολικής άλεσης: 72, * το άσπρο ψωμί: 69, * Mars Bar: 68, * τεμαχισμένα δημητριακά σιταριού: 67, επιτραπέζια ζάχαρη: 59, *μπαρ Snickers: 41.
   Η γλυκόζη αναπόφευκτα συνοδεύεται από την ινσουλίνη, την ορμόνη που επιτρέπει την είσοδο της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα του σώματος,και τη μετατροπή της γλυκόζης σε λίπος.
   Όσο υψηλότερη είναι η γλυκόζη του αίματος μετά την κατανάλωση των τροφίμων, τόσο μεγαλύτερο το επίπεδο της ινσουλίνης, τοσο περισσότερο λίπος εναποτίθεται.
   Οι συνέπειες της εναπόθεσης γλυκόζης-ινσουλίνης σε λιπαρά είναι ιδιαίτερα εμφανή στην κοιλιά - με αποτέλεσμα, ναι, η κοιλιτσα του σταριού.
 Οι εθιστικές ιδιότητες του σιταριού
     Ενώ μπορείτε να καταναλώνετε εν γνώση σας καφέ και  αλκοόλ που έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στον εγκέφαλο,το σιτάρι είναι κάτι που καταναλώνετε για "διατροφή", όχι για να σας "ανεβάσει". 
Ετσι είναι εύκολο να υποτιμήσουμε την ψυχολογική επίδραση του.
Το Σιτάρι μπορεί να υπαγορεύσει την επιλογή των τροφίμων, την κατανάλωση θερμίδων, το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων και των σνακ, να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά,και τις σκέψεις. 
Όταν οι άνθρωποι σταματούν την καταναλωση σίτου, το 30% έχει τα κλασσικά συμπτώματα στέρησης: κόπωση, ψυχική ομίχλη, ευερεθιστότητα, αδυναμία να λειτουργήσει στη δουλειά ή το σχολείο. 
Οι άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει αυτά τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι κάτι τόσο πεζό όπως το σιτάρι μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα όσο και η νικοτίνη ή το κράκ.
Ο Dr F. Curtis Dohan παρατήρησε ότι οι άνθρωποι της Νέας Γουινέας δεν ειχαν σχεδόν καμμία  περίπτωση σχιζοφρένειας, πριν από την εισαγωγή της δυτικής διατροφής. 
Μόλις η μπίρα από κριθάρι και το καλαμπόκι εισήχθησαν, είδαν την συχνότητα εμφάνισης της σχιζοφρένειας να ανεβαίνει εξήντα πέντε φορές. 
Ο αυτισμός έχει περάσει από το να είναι σπάνια ασθένεια, στα μέσα του εικοστού αιώνα έως 1 στα 150 παιδιά στον εικοστό πρώτο .
Η γλουτένη είναι μία από τις κύριες πρωτεϊνες του σιταριού.
Μόλις  αποκτήσει την είσοδο στον εγκέφαλο, τα πολυπεπτίδια σίτου προσδένονται στον υποδοχέα μορφίνης του εγκεφάλου, στον ίδιο υποδοχέα στον οποίο δεσμεύονται τα φάρμακα.
Το σιτάρι είναι διεγερτικό της όρεξης: θα σας κάνει να θέλετε περισσότερο τόσο τα τρόφιμα  που το περιέχουν όσο και στα τρόφιμα που δεν περιέχουν σιτάρι.
Το σιτάρι και  σύνδεση με την παχυσαρκία
  Η υπερβολική κατανάλωση σίτου είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας και του διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 34% των Αμερικανών ενηλίκων είναι υπέρβαροι και ένα άλλο 34% είναι παχύσαρκοι. Λιγότεροι από 1 προς 3 με κανονικό βάρος.                  
    Η πραγματική ανοδική επιτάχυνση της παχυσαρκίας που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ακρογωνιαίος λίθος όλων των διατροφικών οδηγιών ήταν: "τρώτε υγιεινά δημητριακά ολικής αλέσεως."
    Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδή για τον κλάδο των μεταποιημένων τροφίμων. 
Αυτό προκάλεσε την έκρηξη των μεταποιημένων τροφίμων με χαμηλά λιπαρά.
    Αλεύρι σίτου, άμυλο καλαμποκιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σουκρόζης και ο χρωματισμός των τροφίμων είναι πλέον τα κύρια συστατικά των προϊόντων που πληρούν τους εσωτερικούς διαδρόμους του κάθε σύγχρονου σούπερ μάρκετ.
    Οι ακραίες τιμές του σακχάρου του αίματος και της ινσουλίνης είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του λίπους ειδικά στα σπλαχνικά όργανα.
   Το σπλαχνικό λίπος παράγει σήματα φλεγμονής υπεύθυνης για το διαβήτη, υπέρτασης, καρδιακές παθήσεις, άνοια,  ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το λίπος της κοιλίτσας είναι ένα ιδιαίτερο είδος λίπους, στην πραγματικότητα, ένας ενδοκρινής αδένας που μοιάζει πολύ με το θυρεοειδή αδένα ή το πάγκρεας.
Το ουσιώδες φαινόμενο που καθορίζει την αύξηση της κοιλιάς λόγω του  σίτου είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος (γλυκόζη). 
Υψηλό σάκχαρο στο αίμα, με τη σειρά του, προκαλεί υψηλή ινσουλίνη στο αίμα.
 Υψηλή ινσουλίνη στο αίμα προκαλεί συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, η οποία προκαλεί τους ιστούς, όπως τους μυες και το ήπαρ να ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη. 
 Αυτή η λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη, σημαίνει ότι το πάγκρεας θα πρέπει να παράγει όλο και  μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης για να μεταβολίζει τα σάκχαρα. 
 Τελικά, ένας φαύλος κύκλος  αύξησης: αντίστασης στην ινσουλίνη, την παραγωγή ινσουλίνης, εναπόθεση σπλαχνικού λίπους, αντίσταση στην ινσουλίνη κοκ.
Σαν συνέπεια των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης προκαλείται ακαταμάχητη πείνα (βουλιμία) καθώς το σώμα προσπαθεί να σας προστατεύσει από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Το σπλαχνικό λίπος είναι επίσης ένα εργοστάσιο  παραγωγής οιστρογόνων και για τα δύο φύλα. 
          Γυναίκες = υψηλότερος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού. 
           Άνδρες = μεγαλύτερα στήθη ή «Manboobs".
 Σιτάρι και κοιλιοκάκη
    Η πιο δραματική απόδειξη της αποτυχίας της προσαρμογής στο σιτάρι είναι η κοιλιοκάκη, η διαταραχή του λεπτού εντέρου για την υγεία από τη γλουτένη σίτου.Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις του σιταριού στην υγεία χωρίς να μιλάμε για κοιλιοκάκη.
Η σύνδεση μεταξύ κοιλιοκάκης και κατανάλωσης σίτου έγινε για πρώτη φορά το 1953. 
   Η Εξάλειψη της γλουτένης απο την διατροφή,απέδωσε δραματικές στην θεραπεία.Περίπου 1% του πληθυσμού είναι σε θέση να ανεχτούν τη γλουτένη σίτου, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. 
Η επένδυση του λεπτού εντέρου διασπάται από αυτή, και  οδηγεί σε κράμπες, διάρροια και κίτρινου χρώματος κόπρανα που επιπλέουν στη λεκάνη της τουαλέτας, λόγω του αχώνευτου λίπους.
Το 50% έχει εμπειρία σε: κράμπες / διάρροια / απώλεια βάρους.
Το άλλο 50% σε: αναιμία, ημικρανίες, αρθρίτιδα, νευρολογικά συμπτώματα, στειρότητα, κοντό ανάστημα, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση , νευρολογική δυσλειτουργία, ακράτεια, άνοια, γαστρεντερικό καρκίνο.
  Η αύξηση στην κοιλιοκάκη πάει παράλληλα με την αύξηση του διαβήτη τύπου 1, τις αλλεργίες, και τις αυτοάνοσες νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Crohn. 
Η πρωτεΐνη της γλουτένης του σίτου έχει τη μοναδική ικανότητα να κάνει το έντερο διαπερατό, επιτρέποντας διάφορες συνιστώσες του σιταριού να κάνουν την  είσοδο τους, στην κυκλοφορία του αίματος. 
Τι συμβαίνει όταν εξωτερικές ενώσεις  περάσουν στο αίμα; 
Αυτοανοσία, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας θα  επιτεθεί στα υγιή όργανα.
Οι πρωτεΐνες του  σιταριού είναι σε θέση να ξεκλειδώσουν οποιαδήποτε πόρτα, επιτρέποντας στους ανεπιθύμητους εισβολείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρη που δεν πρέπει. 
Οι καταστάσεις που συνδέονται με την κοιλιοκάκη: ερπητοειδής δερματίτιδα, ηπατική νόσος, αυτοάνοσες ασθένειες, διαβήτης, νευρολογική δυσλειτουργία, διατροφικές ελλείψεις.
Σιτάρι και αντίσταση στην ινσουλίνη
  Λόγω της εκπληκτικής ικανότητας του σιταριού να  ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τον αέναο κύκλο  γλυκόζης-ινσουλίνης  που αυξάνει την όρεξη, δημιουργώντας εθισμό του εγκεφάλου-με τις ενεργές εξορφίνες , και την ανάπτυξη σπλαχνικού λίπους, είναι το  βασικό τρόφιμο που πρέπει να εξαλειφθεί ,για  τη μείωση ή την εξάλειψη του διαβήτη.
Οι άνθρωποι που ακολουθούν τις συμβατικές διατροφικές συμβουλές για να μειώσουν το λίπος και  τρώνε περισσότερα "υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως" καταναλώνουν περίπου το 75% των υδατανθρακικών θερμίδων  τους, από τα προϊόντα σίτου.
     Οι άνθρωποι που μειώνουν τα λίπη, αλλά αντικαταστούν τις θερμίδες  με "υγιή δημητριακά ολικής αλέσεως" έχουν ως αποτέλεσμα: αύξηση του σωματικού βάρους, της παχυσαρκίας, διογκώμένες κοιλιές από το σπλαχνικό λίπος, προ-διαβήτη και διαβήτη σε μια κλίμακα που δεν είχαμε δει. 
Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού του 19ου αιώνα, όταν η κατανάλωση σακχαρόζης (επιτραπέζια ζάχαρη)  αυξήθηκε έκανε το διαβήτη  πιο διαδεδομένο. 
Εάν η εθνική κατανάλωση σίτου κατά μέσο όρο σε όλους τους Αμερικανούς, ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει £ 133 του σιταριού ανά έτος, ή λίγο περισσότερο από μισό καρβέλι ψωμί την ημέρα. 
Κανείς δεν γίνεται διαβητικος αν καταβροχθίζει  πολύ αγριογούρουνο  ή άγριο σκόρδο ή άγρια ​​μούρα  ... ή πάρα πολλές ομελέτες , πάρα πολύ σολομό, ή πάρα πολύ λάχανο,  πιπεριές ή  αγγούρια. 
Αλλά πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαβήτη λόγω των πάρα πολλών  δημητριακών για πρωινό, τηγανίτες, βάφλες, κουλούρια, μπισκότα, κέικ,  και διάφορες πίτες.
    Σιτάρι και  καρδιακές παθήσεις
 Στη βιολογία, το μέγεθος είναι το παν.
Σε αμέτρητες περιπτώσεις στη φύση, το μεγαλύτερο είναι και καλύτερο. 
Ο νόμος του Big ισχύει και για τον μικρόκοσμο του ανθρώπινου σώματος. Στο ανθρώπινο αίμα, η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), ακολουθεί τους ίδιους κανόνες μέγεθους με γαρίδες και πλαγκτόν.
                      Μεγάλη LDL = 25,5 νανομέτρα ή μεγαλύτερη
                      Μικρή LDL = λιγότερο από 25,5 νανομέτρα
 Το μέγεθος των σωματιδίων της LDL καθορίζει εάν το σωματίδιο LDL θα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, όπως εκείνες της καρδιάς, του λαιμού ή του εγκεφάλου σας, ή όχι.
Κατά την προσωπική μου εμπειρία με χιλιάδες ασθενείς με καρδιακή νόσο, σχεδόν το 90% διαθέτουν την μικρή LDL τουλάχιστον σε μέτριο, αν όχι σοβαρό, βαθμό. 
Oi φαρμακευτικές εταιρείες εξηγούν το φαινόμενο αυτό ως υψηλή χοληστερόλη
Αλλά η χοληστερόλη λίγο έχει να κάνει με την αθηροσκλήρωση. Δεν είναι για τη χοληστερίνη, αλλά για τα σωματίδια που προκαλούν αρτηριοσκλήρυνση.
Μια κρίσιμη ομάδα των σωματιδίων είναι οι πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες, ή VLDL. 
Μια σειρά από αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος καθορίζει αν η VLDL θα μετατραπεί σε μεγάλη ή μικρή LDL σωματίδιο, και η διατροφή έχει μια πολύ ισχυρή επιρροή πάνω από αυτό.
 Πρόσφατα έχει έχει γίνει σαφές,ότι  ενώ η αυξημένη πρόσληψη λιπών παρέχει όντως μεγαλύτερες ποσότητες τριγλυκεριδίων στο ήπαρ και το κυκλοφορικό σύστημα,το σώμα  κλείνει επίσης την δικιά του παραγωγή  των τριγλυκεριδίων, έτσι ώστε το καθαρό αποτέλεσμα της υψηλής πρόσληψης λίπους είναι μικρό ή δεν γίνεται καμία αλλαγή στα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Οι Υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, χωρίς να περιέχουν σχεδόν καθόλου τριγλυκερίδια έχουν την μοναδική ικανότητα να διεγείρoυν την ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί τη σύνθεση λιπαρού οξέος στο ήπαρ, το οποίο πλημμυρίζει την κυκλοφορία του αίματος με τα τριγλυκερίδια.
 Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μετατρέπουν αποτελεσματικά υδατάνθρακες σε τριγλυκερίδια, τα οποία στη συνέχεια συσκευάζονται σε VLDL σωματίδια.
 Οτιδήποτε προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα θα προκαλέσει επίσης δημιουργία της μικρής LDL. 
Οτιδήποτε συγκρατεί την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, όπως πρωτεΐνες και λίπη, καθώς και η μείωση σε υδατάνθρακες όπως το σιτάρι, μειώνει την μικρή LDL.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Λουίζα, ένα υποτιμημένο βότανο, με ισχυρότατες φαρμακευτικές ιδιότητες

Από όπου και αν έχει πάρει το όνομά του ο υπέροχος αυτός θάμνος δεν παύει να έχει υπέροχο άρωμα και πανέμορφα μικρά λευκά ή ανοιχτόχρωμα πράσινα έως μοβ άνθη που
αν τα πιάσουμε στα χέρια μας μυρίζουν έντονα λεμόνι.
Από τα πιο δημοφιλή βότανα με άρωμα λεμονιού, η λουίζα είναι ίσως το λιγότερο γνωστό.
Τόσο το μελισσόχορτο, Melissa officinalis, όσο και το λεμονόχορτο, Cymbopogon citratus, είναι πιο δημοφιλή αλλά όχι επειδή, απαραίτητα η λουίζα υστερεί σε ιδιότητες και δράσεις.
Η λουίζα αγαπά τον ήλιο, αλλά και την ελαφριά σκιά.
Της αρέσει το καλά στραγγισμένο και πλούσιο σε αργίλιο έδαφος.
Έχει κοντούς μίσχους.
Τα λουλούδια της έχουν οδοντωτό κάλυκα σε αιχμές και τέσσερις στήμονες.
Οι ταξιανθίες διαθέτουν πολλά μικρά λουλούδια λευκού ή μπλε χρώματος.
Τα φύλλα είναι λογχοειδή, χνουδωτά, οδοντωτά ή ελαφρώς οδοντωτά, σκούρα πράσινα, με υπέροχο άρωμα λεμονιού, πλούσια σε αιθέριο έλαιο, με μέγιστη απόδοση όταν είναι συνήθως μικρά.
Ιδιότητες και χρήσεις της λουίζας
Η λουίζα είναι ένα υποτιμημένο φαρμακευτικό βότανο, με ισχυρότατες φαρμακευτικές ιδιότητες όπως...
η συνέχεια του άρθρου:https://botanologia.gr/loyiza-ena-ypotimimeno-votano-me-ischyrotates-farmakeytikes-idiotites/

Πρόσωπα το 21ου αιώνα που διακινούν θεωρίες οι οποίες απέχουν κατά πολύ από αυτές που διακινεί η εκάστοτε εξουσία

dr. Vernon Coleman
Σε ένα βίντεο, η κάμερα στρέφεται σε ένα πλάνο όπου ένας ηλικιωμένος άνδρα, σε μια όμορφη  καφεκίτρινη πολυθρόνα διαβάζει από μια στοίβα χαρτιά.
Αυτός ο άνδρας είναι ο dr. Vernon Coleman, ο Βρετανός γενικός γιατρός, αρθρογράφος και συγγραφέας που έχει αρνηθεί την ύπαρξη του HIV/AIDS και έχει συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο "Όποιος σας λέει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, λέει ψέματα" 
Στο βίντεο, ο dr. Vernon Colemanαναπτύσσει τη θεωρία του, όπου παρουσιάζει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού ως ένα επικίνδυνο ιατρικό πείραμα.
"Προτιμώ να πεθάνω παρά να έχω αυτό το πράγμα στο σώμα μου", λέει.
Ο Dr. Vernon Coleman μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, The Medicine Men, το 1976, στο οποίο κατηγορούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) ότι ελέγχεται από φαρμακευτικές εταιρείες, εγκατέλειψε το NHS.
Το 1995, δημοσίευσε το βιβλίο How to Stop Your Doctor Killing You (Πώς να σταματήσετε τον γιατρό σας να σας σκοτώνει), το οποίο η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων αργότερα απαγόρευσε να διαφημιστεί
Charlie Ward
Ο Charlie Ward (γεννημένος τον Ιούνιο του 1960) είναι Βρετανός, θεωρητικός και επιχειρηματίας, γνωστός για την προώθηση θεωριών που σχετίζονται με το QAnon και ισχυρισμούς σχετικά με το COVID-19 και τα οικονομικά. 
Διαμένει στην Ισπανία και διατηρεί κανάλι στο YouTube και άλλους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σημαντικό αριθμό οπαδών.
Καριέρα
Ο Ward έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, παράγοντας και μοιράζοντας περιεχόμενο διαφόρων θεωριών στο διαδίκτυο. 
Φιλοξενεί το The Charlie Ward Show, όπου συζητά διάφορα θέματα, συχνά σχετικά με τις θεωρίες του QAnon, τον σκεπτικισμό του COVID-19 και οικονομικές συμβουλές
Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Charlie Ward είχε πάνω από 170.000 συνδρομητές στο YouTube και 80.000 στο Bitchute, μια πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο που είναι δημοφιλής μεταξύ των ανατρεπτικών θεωρητικών 
Ο Charlie Ward έχει σημαντικό έλεγχο της Dr Charlie Ward LTD, μιας εταιρείας εγγεγραμμένης στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Κατέχει το 75% ή περισσότερο των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου και έχει το δικαίωμα να διορίζει ή να απομακρύνει διευθυντές.
Προώθηση των QAnon

Ο Ward περιγράφεται ως "εξέχων υποστηρικτής του QAnon" και έχει συνδεθεί με τη διάδοση των θεωριών που σχετίζονται με τους  QAnon.
Έχει εμφανιστεί σε εκδηλώσεις, που κάποιες από  αυτές έχουν συνδεθεί με τους QAnon.
Ο COVID-19 και τα εμβόλια
Ο Charlie Ward έχει συμμετάσχει στη διάδοση πληροφόρησης σχετικά με την πανδημία COVID-19 και τα εμβόλια. 
Διαμάχες για οικονομικές συμβουλές
Ο Charlie Ward έχει προωθήσει την αγορά χρυσού και αργύρου μέσω του Bullion By Post, ενός λιανοπωλητή πολύτιμων μετάλλων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Οι προωθήσεις του έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με πιθανές παραβιάσεις των χρηματοοικονομικών κανονισμών.
Κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και δημόσια υποδοχή
Οι δραστηριότητες του Charlie Ward έχουν προσελκύσει την προσοχή διαφόρων μέσων ενημέρωσης και οργανισμών ελέγχου των γεγονότων. 
Έχει περιγραφεί ως πρόσωπο-κλειδί στην εξάπλωση θεωριών, οι οποίες απέχουν κατά πολύ από αυτές που διακινεί η εκάστοτε εξουσία, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη
...και έχουν πει...
-. Δεν είναι ιός, είναι εργαλείο χρήσης εξουσίας - λέει η Monique Lustig στην Ολλανδία, 
-. Ο Covid είναι μια ιστορία που επινοήθηκε από μια διεθνή οικονομική μαφία λέει ο Hellmuth Mendel στην Γερμανία,
-. Και αν όλα αυτά ήταν απλά μια ταινία; ρωτά ο Christophe Charret στη Γαλλία.

Σημάδια που δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D

Τα νούμερα λένε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν λαμβάνει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D – πώς θα καταλάβεις αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς;
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη βιταμίνη D, τη λεγόμενη «βιταμίνη του ήλιου», η οποία αν και υπάρχει φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα (ο λόγος για την D2), ονομάζεται έτσι ακριβώς επειδή κατά βάση παράγεται στο δέρμα μας όταν αυτό εκτίθεται στο ηλιακό φως (ο λόγος για την D3).
Ένας ακόμα τρόπος να τη λάβουμε είναι ορισμένα εμπλουτισμένα προϊόντα (π.χ. γάλατα και δημητριακά) ή συμπληρώματα διατροφής.
Η αιτία που ασχολούμαστε τόσο με αυτή τη βιταμίνη είναι καταρχάς επειδή είναι απόλυτα απαραίτητη στον οργανισμό μας, αφού έχει την ιδιότητα να θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδά της στο αίμα (πάνω από 40 ng/ml) θωρακίζουν το ανοσοποιητικό από διάφορες λοιμώξεις, εμποδίζουν τη σύνδεση των ιών ή των μικροβίων με τα ανθρώπινα κύτταρα και προστατεύουν από αυτοάνοσα νοσήματα.
Την ίδια ώρα, η βιταμίνη αυτή είναι σημαντική για να διατηρεί τα οστά υγιή και τους μυς δυνατούς, ενώ προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Δευτερευόντως συζητάμε συχνά γι’ αυτήν επειδή ο ελληνικός πληθυσμός παρά τις ηλιόλουστες ημέρες κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους φαίνεται να παρουσιάζει έλλειψη.
Έρευνα έδειξε ότι το 72,2% των κατοίκων της Ελλάδας δεν έχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, αφενός επειδή όλη μέρα είμαστε κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους, αφετέρου επειδή η χώρα βρίσκεται σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, με αποτέλεσμα τον χειμώνα η γωνία του ήλιου να είναι μικρότερη, άρα η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας μειωμένη – έτσι, τουλάχιστον, το εξηγούν οι επιστήμονες.
Αναρωτιέσαι αν ανήκεις σε αυτό το πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων; Αν γενικά αποφεύγεις τον ήλιο ή τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος, τα αβγά, το γάλα και το συκώτι, είναι πολύ πιθανό.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι να το καταλάβεις, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν διάφορες έρευνες και ο βρετανικός οργανισμός NHS.
Πώς θα καταλάβεις ότι σου λείπει βιταμίνη D
1. Νιώθεις ανεξήγητη κούραση
Προφανώς η κούρασή σου μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου, στρες…
Ωστόσο, η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με τη χρόνια κόπωση, όπως γράφει η διατροφολόγος Nichola Ludlam-Raine στο βιβλίο της «How Not To Eat Ultra-Processed» και επιβεβαιώνουν διάφορες μελέτες. «Τα συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα ενέργειας, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνοντας τη φλεγμονή», υποστηρίζει η ίδια.
Ωστόσο, τονίζει ότι θα πρέπει κανείς πρώτα να υποβληθεί σε σχετικές εξετάσεις ώστε να επιβεβαιωθεί αν όντως υπάρχει ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων.
2. Ένα σημάδι έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να είναι ότι αρρωσταίνεις εύκολα
Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να ξεκινήσεις τα συμπληρώματα; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως καταρχάς θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον θεράποντα ιατρό σου, γιατί μπορεί να μην είναι μόνο η βιταμίνη D το πρόβλημα, αλλά μια σειρά βιταμινών τις οποίες θα πρέπει για ένα διάστημα να αναπληρώσεις. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να ελέγξεις τις βιταμίνες σου είναι αν είσαι έγκυος ή άνω των 75.
3. Πονάνε τα κόκαλά σου
Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και τον μεταβολισμό των οστών.
Η έλλειψή της έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση.
Συχνά η οστεοπόρωση δεν διαγιγνώσκεται μέχρι κάποιος να πέσει και να υποστεί κάποιο κάταγμα, ενώ ο πόνος στα οστά δεν αποτελεί σίγουρα σύμπτωμά της – είναι όμως σύμπτωμα οστεομαλακίας, μιας διαταραχής που κάνει τα οστά πιο «μαλακά», συνήθως στο πλαίσιο σοβαρής ανεπάρκειας βιταμίνης D.
4. Νιώθεις καταπονημένους τους μυς σου
Ίσως το τελευταίο που σκέφτεσαι όταν πονάνε οι μύες σου είναι η έλλειψη βιταμίνης D, ωστόσο είναι μια πιθανότητα, γιατί ανάμεσα στους ρόλους της είναι και η μυϊκή λειτουργία.
Συνεπώς, η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και πόνο.
Μελέτη του 2014 έδειξε ότι το 71% των ατόμων με χρόνιο μυϊκό πόνο έχουν ταυτόχρονα έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη.
5. Αργούν να επουλωθούν οι πληγές σου
Όπως έδειξε μελέτη του 2014 σε 221 άτομα, όσα από αυτά είχαν σοβαρή έλλειψη σε βιταμίνη D είχαν και υψηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την επούλωση.
Αυτό, λένε οι ειδικοί, συμβαίνει γιατί η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο:
-. Στον έλεγχο της φλεγμονής,
-. Στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
-. Στην επανόρθωση της επιδερμίδας.
Στον αντίποδα, τα αυξημένα επίπεδά της μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης.
6. Αν χάνεις παραπάνω μαλλιά από το σύνηθες, ίσως σου λείπει βιταμίνη D
Φαίνεται πως υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και στην απώλεια μαλλιών, ειδικά σε καταστάσεις όπως η αλωπεκία, μια νόσο του ανοσοποιητικού που χαρακτηρίζεται από σοβαρή τριχόπτωση.
Μελέτη σε άτομα με αλωπεκία έδειξε ότι η εφαρμογή μιας συνθετικής μορφής βιταμίνης D τοπικά για 12 εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική αύξηση της ανάπτυξης τριχών στη συγκεκριμένη περιοχή.
7. Παίρνεις βάρος ανεξήγητα
Ο πιθανότερος λόγος που παίρνεις βάρος είναι ότι καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα σου, όχι ότι σου λείπει βιταμίνη D.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ασθενείς με προδιαβήτη όταν λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D αρχίζουν να παρουσιάζουν επιβράδυνση στην εξέλιξή του.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα με παχυσαρκία συνήθως έχουν και χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε κάποιον συνάνθρωπο μας ή κάποιον συγγενή μας ο οποίος έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Το άρθρο γράφτηκε στις 17 Μαΐου 2025 από τον γιατρό Κοντιζά Γεώργιο
Georgios Kontizas
Φίλοι μου καλημέρα.
Σήμερα δεν θα σας δώσω συμβουλές για την υγεία σας.
Θα σας πω τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιον συνάνθρωπο σας ή κάποιον συγγενή σας ο οποίος έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Εάν καταλάβετε αυτά που θα περιγράψω παρακάτω θα είστε σε θέση να σώσετε μια ζωή.
Όπως όλοι οι γαστρεντερολόγοι, έτσι και εγώ, παρακολουθώ μαθήματα ILS ( immediate life support)
δηλαδή εκπαίδευση σε υποστήριξη της ζωής σε προχωρημένο επίπεδο από επαγγελματίες υγείας και δίνω εξετάσεις για πιστοποίηση κάθε τριετία.
Εγώ θα μιλήσω για BLS (basic life support) , δηλαδή τι μπορείτε να κάνετε εσείς σαν απλοί πολίτες . Εύχομαι ποτέ να μην βρεθείτε στην θέση να χρησιμοποιήσετε αυτά που θα πω, αλλά η γνώση τους μπορεί να σώσει μια ζωή.
Την τελευταία φορά που παρακολούθησα το σεμινάριο είχα εκπαιδευτή τον συνάδελφο γαστρεντερολόγο Θεοδωρο Τσιώνη, ο οποίος εκτός της ειδικότητας ασχολείται και με την εκπαίδευση μας, ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής από το European Resuscitation Council, και έκανε εξαιρετική δουλειά στο σεμινάριο.
Ελπίζω να είμαι και εγώ καλός σε αυτά που θα σας πω :ΚΑΡΠΑ: Οδηγίες ζωής για όλους .
1. Αξιολόγηση ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ του περιβάλλοντος (εσένα πρώτα)
Πριν πλησιάσεις το θύμα, εξασφάλισε την ασφάλεια του περιβάλλοντος:
Κυκλοφορία: Είναι ο πεσμένος άνθρωπος στη μέση του δρόμου;
Δεξιά σε στροφή;
Σταμάτα την κυκλοφορία ή μετακίνησε τον με βοήθεια.
Ηλεκτρικός κίνδυνος: Υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια;
Νερά κοντά σε ηλεκτρικές πηγές;
Τοξικά ή εύφλεκτα αέρια:
Είσαι σε βιομηχανικό χώρο;
Σε γκαράζ;
Σε κουζίνα με διαρροή αερίου;
Αν μυρίζει αέριο (π.χ. υγραέριο, φυσικό αέριο) ή υπάρχουν αναθυμιάσεις (καύσης, διαλυτών, καπνός):
Μην ενεργοποιήσεις φλόγες ή ηλεκτρικούς διακόπτες.
Άνοιξε παράθυρα, αερισμό και απομάκρυνε τον εαυτό σου και το θύμα σε καθαρό αέρα.
Σε περιβάλλον με πιθανό μονοξείδιο του άνθρακα (CO), μην μείνεις χωρίς προστασία.
Αν δεν είναι ασφαλές, ΜΗΝ πλησιάσεις. Πρώτα κάλεσε τις αρχές .
2. Έλεγχος ανταπόκρισης του θύματος
Πλησιασε και πες με δυνατή φωνή: «Με ακούτε; Είστε καλά;»
Τίναξε απαλά τους ώμους.
Αν δεν αποκρίνεται, συνέχισε.
3. Φώναξε βοήθεια – κάλεσε 166 και ΔΩΣΕ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Ζήτησε από παριστάμενο να καλέσει 166 (ΕΚΑΒ) ή κάνε το εσύ.
Ανακοίνωσε ευκρινώς:
«Άτομο αναίσθητο, πιθανή καρδιακή ανακοπή .»
Τοποθεσία με λεπτομέρειες: οδός, αριθμός, πόλη, όροφος, σημεία αναφοράς.
Π.χ. «Οδός Νίκης 35, στον 2ο όροφο, απέναντι από το φαρμακείο. Θεσσαλονίκη , κέντρο.»
Αν υπάρχει AED (αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής) κοντά, στείλε κάποιον να τον φέρει.
4. Έλεγχος αναπνοής και αεραγωγού
Τοποθέτηση κεφαλής:
Γείρε το κεφάλι πίσω (head tilt).
Σήκωσε το πηγούνι προς τα πάνω (chin lift). Γονάτισε δίπλα στο θύμα, βάλε το κεφάλι σου πάνω από το δικό του και κοίταξε προς τον θώρακα του :
Άκου, δες, νιώσε για 10 δευτερόλεπτα:
Δες αν ανασηκώνεται ο θώρακας.
Άκου αναπνευστικό ήχο.
Νιώσε ρεύμα αέρα στο μάγουλό σου.
Αν αναπνέει αφύσικα ή καθόλου, ξεκίνα ΚΑΡΠΑ.
Αν είναι σε κρεβάτι, καναπέ ή μαλακή επιφάνεια, μετακίνησέ τον στο πάτωμα ή σε σκληρή, επίπεδη επιφάνεια για σωστή συμπίεση.
5. Θωρακικές συμπιέσεις – Σαφείς οδηγίες
Χερια: Τοποθετησε τη βάση της παλάμης στο κέντρο του θώρακα (μέση γραμμή, ανάμεσα στις θηλές).
Η άλλη παλάμη πάνω στην πρώτη.
Πλέξε τα δάχτυλα (διασταύρωση χωρίς πίεση στο θώρακα).
Δάχτυλα σηκωμένα – μόνο η βάση της παλάμης αγγίζει το θώρακα.
Σταση σώματος:
Ώμοι κάθετοι πάνω από τα χέρια.
Αγκώνες τεντωμένοι, όχι λυγισμένοι.
Χέρια κάθετα στον θώρακα – πιέζεις με το βάρος του κορμού, όχι με τα χέρια.
Τεχνική: Ρυθμος: 100–120 συμπιέσεις ανά λεπτό (π.χ. ρυθμός τραγουδιού «Stayin’ Alive»).
Βάθος: 5–6 cm για ενήλικες.
Πλήρης αποσυμπίεση: άφησε τον θώρακα να επιστρέψει πλήρως μετά από κάθε συμπίεση.
Ελαχιστοποίηση διακοπών.
6. Δώσε 2 εμφυσήσεις κάθε 30 συμπιέσεις
Κλεισε τη μύτη.
Δώσε 2 εμφυσήσεις από το στόμα, σφραγίζοντας καλά.
Καθεμία να διαρκεί 1 δευτερόλεπτο, με ορατό ανασήκωμα του θώρακα.
7. Συνεχισε ΚΑΡΠΑ αδιάκοπα μέχρι:
Να φτάσει το ΕΚΑΒ.
Χρήση AED.
Η γρήγορη αναγνώριση και έναρξη σωστής ΚΑΡΠΑ μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.
Με ακριβή τεχνική, ασφάλεια και ψυχραιμία, ένας άνθρωπος σώζεται – και η δική σου πράξη γίνεται ανεκτίμητη.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

...όχι, η καρδιά μας δεν είναι απλώς μια αντλία...

 "Πολλοί από εμάς ζούμε κάτω από τον ιατρικό μύθο ότι η καρδιά είναι μια αντλία, μια ιδέα που προέρχεται από μια βιομηχανοποιημένη κουλτούρα που βλέπει το σώμα μας ως μηχανή.
 Η καρδιά μας όμως είναι πολύ πιο όμορφη και συναρπαστική από ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε!
Η σύγχρονη ανάλυση της καρδιάς έχει δείξει ότι, παρά το γεγονός ότι η πιο ισχυρή κοιλία της καρδιάς μας μπορεί να εκτοξεύσει νερό έξι πόδια ψηλά προς τον αέρα, το μέγεθος της πίεσης που πραγματικά απαιτείται για να εξαναγκάσει το αίμα να περάσει από όλο το μήκος των αιμοφόρων αγγείων του σώματός μας είναι ικανό να σηκώσει ένα βάρος εκατό κιλών σε ύψος ενός μιλίου - μας λέει ποιητική αδεία ο Stephen Buhner*
...και συνεχίζει...
read more:https://botanologia.blogspot.com/2025/06/blog-post_5.html

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025

Η Βιταμίνη D και το ρολόι των Κυττάρων μας: Ασπίδα για τα τελομερή.

Ένα από τα πιο συναρπαστικά πεδία της Βιοχημείας είναι η μελέτη της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο. 
Στην καρδιά αυτής της διαδικασίας βρίσκονται τα Τελομερή: τα προστατευτικά "καπάκια" στα άκρα των χρωμοσωμάτων μας, που συχνά παρομοιάζονται με τα πλαστικά άκρα στα κορδόνια των παπουτσιών.
Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή κονταίνουν. 
Έρευνες (όπως η υπολογιστική ανάλυση στο PMC9368778) έχουν εγείρει την ανησυχία ότι παράγοντες όπως η πρωτεΐνη-ακίδα (Spike Protein) μπορεί να επιταχύνουν αυτή τη φθορά, επηρεάζοντας τη σταθερότητα του DNA μας.
Τι θα γινόταν όμως αν είχαμε έναν τρόπο να προστατεύσουμε αυτά τα "καπάκια" ή ακόμα και να επιβραδύνουμε τη φθορά τους; 
Η επιστήμη εδώ και χρόνια στρέφει το βλέμμα της στη Βιταμίνη D, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τη δραστηριότητα της τελομεράσης, του ενζύμου που "επισκευάζει" τα τελομερή.
Μέχρι σήμερα, είχαμε ισχυρές ενδείξεις. 
Τώρα, έχουμε δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη 5 ετών - τη μελέτη VITAL. 
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, είναι εντυπωσιακά:
-. Προστασία των Τελομερών: Η καθημερινή χορήγηση Βιταμίνης D3 μείωσε σημαντικά τη φθορά των τελομερών σε βάθος 4 ετών.
-. Μείωση Κινδύνου: Η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε ότι η Βιταμίνη D μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου (κατά 17%) και αυτοάνοσων νοσημάτων (κατά 22%).
Ας συνδέσουμε τα κομμάτια. 
Αν η πρωτεΐνη-ακίδα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα τελομερή, και η Βιταμίνη D αποδεδειγμένα τα προστατεύει, τότε η διατήρηση επαρκών επιπέδων Βιταμίνης D δεν είναι απλώς μια γενική συμβουλή υγείας. 
Είναι μια στοχευμένη βιοχημική στρατηγική για την ενίσχυση της κυτταρικής ανθεκτικότητας.
Φυσικά, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. 
Η επιστήμη όμως μας δίνει ισχυρά εργαλεία. 
Ο έλεγχος των επιπέδων της Βιταμίνης D στο αίμα και η συζήτηση με τον γιατρό σας για την ενδεδειγμένη δοσολογία είναι ένα από τα πιο έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας.