Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Χ. Φ. Λάβκραφτ

Χ. Φ. Λάβκραφτ
αναρτήθηκε από ΛΥΓΚΕΑ την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 στο http://pyravlosypogeiwn.blogspot.gr

«Δεν είναι νεκρό αυτό πού αιώνια μπορεί να κοιμάταικαι που με το πέρασμα παράξενων αιώνων, ακόμα και ο θάνατος μπορεί να πεθάνει…»

Χ. Φ. Λάβκραφτ
«Στα νιάτα μου ήμουν φανατικός οπαδός της θεωρίας ότι τα έργα του Σαίξπηρ γράφτηκαν στη πραγματικότητα από τον Φράνσις Μπέηκον, αλλά φρόντιζα ποτέ να μην κάνω λόγο για αυτές  τις απόψεις μου στο χαρτί, για τον φόβο των ακαδημαϊκών συναδέλφων μου.
Αλλά τα γεράματα έχουν κι ένα πλεονέκτημα :
σε διδάσκουν ότι η γνώμη των άλλων δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο θάνατος είναι κάτι πολύ πιο πραγματικό.»
Colin Wilson, Η επιστροφή των ΛΛόιγκορ
Όταν κάποιος στη ζωή του ασχολείται –έστω και ερασιτεχνικά-με την έρευνα των πλευρών της ζωής ,πού είτε αφορούν ανθρώπους, είτε αφορούν όψεις της πραγματικότητας  πού δεν ανήκουν  σε αυτό πού συνηθίζουμε να αποκαλούμε «Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ –ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», τότε είναι κάπως δύσκολο να μην σκοντάψει πάνω στα διηγήματα του Χ.Φ.Λάβκραφτ.

Τα διηγήματα του Λάβκραφτ είναι κατά βάση διηγήματα  λογοτεχνίας τρόμου. Ένα είδος πού στη εποχή του, δεν έχαιρε σχεδόν καμίας εκτίμησης  και αναγνώρισης . Όλη η ζωή  του Λάβκραφτ , πέρασε δίχως καμιά αναγνώριση για την αξία του. Η καταξίωση του, όπως πολύ συχνά συμβαίνει  με πολλούς δημιουργούς ,ήρθε μετά τον θάνατο του ,αρκετά πολύ μετά τον θάνατό του.

Σε αυτό συνέβαλλαν πολλοί φίλοι του ,κυρίως ο ‘Ωγκαστ Ντέρλεθ, ένας συγγραφέας πού δεν γνώρισε ποτέ τον Λάβκραφτ προσωπικά, αλλά μέσα από την αλληλογραφία πού είχε μαζί του. Αλλά και ένα ευρύ κύκλωμα συγγραφέων του Φανταστικού ,με τους οποίους ο Λάβκραφτ  διατηρούσε σε όλη την διάρκεια της ζωής του ,ένα απίστευτο όγκο αλληλογραφίας. Στον Ντέρλεθ   όμως ανήκει ο χαρακτηρισμός  «Μυθολογία Κθούλου» των διηγημάτων του Λάβκραφτ, από το όνομα   μιας εξωδιαστασιακής  οντότητας , του Κθούλου, πού αναφέρεται μέσα σε αυτά .

Για την ζωή του  Λάβκραφτ {1890-1937}  μπορούν να ειπωθούν πολλά, αλλά θα άξιζε όποιος ενδιαφέρεται να ανοίξει  μια εισαγωγή σε οποιοδήποτε βιβλίο του. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ,ότι ήταν γόνος παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας, ότι έζησε σχεδόν όλη την ζωή του  στη επαρχία Providence  R.I USA ,ταλαιπωρείται όλη του την ζωή από φρικτά όνειρα πού είναι και η πηγή της έμπνευσης του, ,γράφει  επιστολές ,διηγήματα, ποιήματα  ,βιώνοντας  κατά πάσα πιθανότητα με αξιοπρέπεια την μοναξιά  του, σε ένα κόσμο πού αισθάνεται ξένος και απειλούμενος. Πεθαίνει από καρκίνο , μέσα σε απόλυτη φτώχεια . 

Αυτό πού πραγματεύεται μέσα στα έργα του ο Λάβκραφτ είναι το αρχέγονο Κακό. Το πραγματεύεται με την μορφή μικρών σχετικά διηγημάτων  πού υπαινίσσονται  την ύπαρξη  ενός Κακού πού δρα επάνω στο πλανήτη προτού εμφανιστεί ο άνθρωπος  . Αυτό το Κακό έχει την μορφή  οντοτήτων από το εξώτερο διάστημα , οι Μεγάλοι Παλιοί πού με απίστευτη μοχθηρία εισβάλλουν στο πλανήτη και επεμβαίνουν στη ανθρώπινη ζωή του ελέγχοντας μέσω των ονείρων ,τηλεπαθητικά  την τύχη του. Οι πιστοί των Μεγάλων Παλαιών ,όντας πια « άβουλα πράγματα»  και όχι άνθρωποι, τελούν νοσηρές τελετουργίες   σε σκοτεινά  σημεία του πλανήτη στους αφέντες τους. Η ζωή τους δεν έχει χρησιμότητα πέραν του να υπηρετούν  αυτές τις σκοτεινές οντότητες. Ανίερες προσμείξεις   μεταξύ ανθρώπων και των οντοτήτων αυτών, γεννούν τέρατα. Οι Μεγάλοι Παλαιοί όμως δεν φαίνεται να άρχουν εντελώς μόνοι τους . Βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εξίσου δυνατή φυλή από το διάστημα  τους Πρεσβύτερους Θεούς  και ο πλανήτης γίνεται  πεδίο σφοδρής  διαμάχης . Οι Μεγάλοι Παλαιοί  ηττώνται και φυλακίζονται  στα  βάθη του πλανήτη , όπου  περιμένουν την «κατάλληλη στιγμή πού τα άστρα θα είναι σε ευνοϊκή  θέση   για να επανέλθουν».

Ο Λάβκραφτ ρίχνει μια ματιά στη άβυσσο του Κακού και το Κακό τον κοιτάει μέσα από τα τραγικά όνειρα του. Τολμάει  να μιλήσει για αυτό πού κανείς δεν μιλά μέχρι εκείνη την στιγμή, για τον απόλυτο τρόμο πού κατοικεί μέσα στη ανθρώπινη ψυχή ,υλοποιώντας αυτόν τον τρόμο μέσα στα διηγήματα του, κάνοντας τον ορατό  και υπαρκτό. Δεν είναι τόσο   ότι είναι καλός συγγραφέας πού τον κάνει πιστευτό, όσο  ότι  αποφασίζει να ρίξει φως εκεί πού οι άλλοι αρνούνται να κοιτάξουν. Σπάει  την τακτοποιημένη πραγματικότητα , πού βρίσκει παρηγοριά  στις ενίοτε φαιδρές εξηγήσεις της επιστήμης ,ανοίγοντας αυτήν την πραγματικότητα σε άπειρες διαστάσεις ,πατώντας σε αρχέγονους μύθους  πού ο πολιτισμός φαίνεται ότι θέλει να ξεχάσει. Δεν θέλει να φτιάξει κόσμους παραδεισένιους ,αλλά κόσμους  πού πρισματικά πολλαπλασιάζουν  την ύπαρξη  της κακίας  και την καθιστούν ανυπόφορη. Είναι μάλλον ο τρόπος του να αντιδράσει σε αυτό πού βλέπει γύρω του   και πού μάλλον νοιώθει ότι  κανείς δεν αντιδρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτόματα τον ενστερνίστηκαν προσπαθώντας να το αξιοποιήσουν στη μεριά τους ,ένα πλήθος από ερευνητές πού μέσα στα έργα του είδαν  ή εμπνεύστηκαν  τα δικά τους μονοπάτια . Αποκρυφιστές  και συνωμοσιολόγοι, συγγραφείς  και επιστήμονες ερμήνευσαν την ματιά του Λάβκραφτ  στο Χάος, παίρνοντας κατά το δοκούν  αυτό πού τους βόλευε ή αυτό πού μπορούσαν να αξιοποιήσουν. Χιλιάδες βιβλία αναλύσεων, παιχνιδιών, κινηματογραφικών ταινιών  ,κυκλοφορούν  παγκοσμίως  κάνοντας τον Λάβκραφτ  μια επιχείρηση  πού εκτός από τα φράγκα πού αποκομίζει, φλογίζει μια παραφιλολογία πού δεν έχει αρχή και τέλος .

Ο Λάβκραφτ ,  μέσα από τα θολερά και εξώκοσμα  όνειρα του , μέσα από τους δύσκολους περιπάτους  σε μια περιοχή  του δικού του , σκοτεινού, εσωτερικού κόσμου έφερε την είδηση ότι η πραγματικότητα  δεν είναι μόνο αυτή που αντιλαμβανόμαστε με τις φτωχές μας αισθήσεις, είναι κάτι πολύ περισσότερο .Κατά την δική του άποψη  κάτι πιο ζοφερό και άσχημο ,αλλά κάτι περισσότερο!!!

Ο πολιτισμός μας  φαίνεται συνεχώς να ξεχνά ,ότι όταν τις νύκτες κλείνουν τα φώτα της επιστήμης ,τότε ο άνθρωπος ανακαλύπτει ότι ο φόβος πού κρύβει στα κατάβαθα της ψυχής του δεν έχει εξαφανιστεί αλλά καραδοκεί μέσα του υπενθυμίζοντας  του  την σμικρότητα του μέσα σε αυτό το άπειρο σύμπαν πού κατοικεί.

Τιμή σε όλους εκείνους πού μας μαθαίνουν να πετάμε πολύ ψηλά στο Φως αλλά και πολύ χαμηλά  ώστε να καιγόμαστε από το Σκοτάδι. Είναι οι οδηγοί μας  στο Ατέρμονο Ταξίδι...

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Μυστηριώδεις ήχοι από την άβυσσο του Ειρηνικού ξυπνούν αρχαίους φόβους περί θαλασσίων τεράτων

CTHULHU
Οι περισσότεροι φίλοι της λογοτεχνίας τρόμου γνωρίζουν τον H.P. Lovecraft: Ο διάσημος στους κύκλους των φίλων του φανταστικού συγγραφέας έγραψε μια σειρά διηγημάτων στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα που έμελλε να γίνουν γνωστά ως «Μυθολογία Κθούλου» (Cthulhu Mythos). «Πρωταγωνιστές» ήταν οι Μεγάλοι Παλαιοί: πανάρχαια, πανίσχυρα τερατώδη πέρα από κάθε όριο λογικής πλάσματα, συχνά κολοσσιαίων διαστάσεων, που διαφέντευαν κάποτε τον πλανήτη μας, αλλά και το σύμπαν, και κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, με ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Η «μυθολογία» του Lovecraft πήρε το όνομά της από το πιο διάσημο διήγημά του, το «Κάλεσμα του Κθούλου» (Call of Cthulhu, 1928- αν και άλλοι φαν μπορεί να αναφερθούν στα «Βουνά της Τρέλας» ή τη «Σκιά πάνω από το Ίνσμουθ»), με βασικό «πρωταγωνιστή» ένα γιγαντιαίο τέρας που κείτεται κοιμώμενο και ονειρευόμενο, αλλά όχι νεκρό, στη βυθισμένη πόλη της Ρ'Λυέ (R'lyeh) στον Ειρηνικό- και κάποια στιγμή - «όταν τα άστρα θα βρίσκονται στη σωστή θέση»-θα ξυπνήσει και θα ανεβεί ξανά στον θρόνο του, βυθίζοντας την ανθρωπότητα στο αιώνιο σκότος- ανταμείβοντας τους πιστούς του, στους οποίους στέλνει μηνύματα μέσω ονείρων.
Ο Lovecraft ήταν ένας άνθρωπος με πολύ έντονα ψυχολογικά προβλήματα- και ένα από αυτά ήταν και ο φόβος για τη θάλασσα, την οποία θεωρούσε ένα «αιώνιο βασίλειο απύθμενου σκότους», και για αυτό τον λόγο τοποθετούσε συχνά ιδιαίτερα «εφιαλτικά» στοιχεία των ιστοριών του εκεί, αντλώντας από μια μακριά και αρχαία παράδοση μύθων και θρύλων για θαλάσσια τέρατα, που «στοίχειωναν» από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος ανοίχτηκε στη θάλασσα τη φαντασία. Παρεμφερώς κινήθηκαν και πολλοί συγγραφείς που συνέχισαν να γράφουν διηγήματα πάνω στο «Cthulhu Mythos» (Κλαρκ Άστον Σμιθ, Μπράιαν Λάμλεϊ και άλλοι) ακόμα και σήμερα. Η «μυθολογία Κθούλου» συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δημοφιλής και εν έτει 2015, με νουβέλες, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, videogames, κόμικ κ.α.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, είναι εύκολο να παραλληλίσει κανείς με τον «Κθούλου» και τις ιστορίες του Lovecraft μυστηριώδεις, ανεξήγητους ήχους που έχουν καταγραφεί στον βυθό του Ειρηνικού εδώ και μερικές δεκαετίες- οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Playboy News.
Όπως αναφέρεται σχετικά, τη δεκαετία του 1960 το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έστησε ένα δίκτυο μικροφώνων στους βυθούς για την παρακολούθηση των σοβιετικών υποβρυχίων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα μικρόφωνα αυτά καταγράφουν πάσης φύσης ήχους (από πλάσματα της θάλασσας, γεωλογική/ θαλάσσια δραστηριότητα κ.α.), οι οποίοι μπορούν συνήθως (αν και όχι πάντα) να εξηγηθούν επιστημονικά.
Τα τελευταία 15 χρόνια ωστόσο, κάποιοι ήχοι που χαρακτηρίζονται «άνευ προηγουμένου» έχουν καταγραφεί στον Ειρηνικό (όπου, παρεμπιπτόντως, ο Lovecraft τοποθετούσε τον «υγρό τάφο» του Κθούλου, την βυθισμένη μεγαλούπολη της Ρ'Λυέ), από την NOAA (US National Oceanic and Atmospheric Administration). Αν και οι περισσότεροι ήχοι εξηγούνται βάσει ερμηνειών όπως οι προαναφερθείσες (ηφαίστεια, μετακινήσεις παγόβουνων κλπ), υπάρχουν δύο εξαιρέσεις: Τα αποκαλούμενα «The Bloop» και «The Julia», που είναι πολύ δυνατοί για να προέρχονται από κάποιο γνωστό στον άνθρωπο πλάσμα.

Το «The Bloop» κατεγράφη το καλοκαίρι του 1997 και διήρκεσε μόλις πάνω από ένα λεπτό, με τη ΝΟΑΑ να αποκλείει ανθρώπινη δραστηριότητα, ηφαιστειακή δραστηριότητα και δονήσεις από τα ρεύματα του ωκεανού. 
Το 1999 επίσης, κάθε αισθητήρας στον Ειρηνικό ξανά, έπιασε έναν άλλον ήχο άγνωστης προέλευσης, διάρκειας 15 δευτερολέπτων που κατονομάστηκε «Julia», επειδή «θυμίζει» μια φωνή που λέει «Τζούλια» μέσα στο νερό. 
Η προέλευσή του εκτιμάται ότι ήταν 1.500 μίλια δυτικά του Περού- δηλαδή περίπου 1.000 μίλια βόρεια του σημείου που θεωρείται ως ο χώρος προέλευσης του «The Bloop».
Απουσία κάποιας απόλυτα ολοκληρωμένης επιστημονικής εξήγησης ακόμα, οι συνωμοσιολόγοι και οι φαν της λογοτεχνίας του φανταστικού/ τρόμου/ επιστημονικής φαντασίας ήταν αναμενόμενο να στραφούν στα έργα του Lovecraft, μεταξύ σοβαρού και αστείου (το σε τι ποσοστό γίνεται αυτό, ποικίλλει...). 
Ειδικά από τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή προέλευσης του αντιστοιχεί στην περιοχή όπου ο Lovecraft τοποθετούσε τη Ρ'Λυέ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρείται πως η ανθρωπότητα είναι...μάλλον ασφαλής, καθώς η ΝΟΑΑ εκτιμά ότι το Bloop είναι μάλλον περίπτωση «icequake», (δραστηριότητα παγόβουνων- κατακερματισμός, διάσπαση κ.ο.κ), ενώ κάτι ανάλογο θεωρείται πως ισχύει και για το Julia.

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Τι είναι η ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CranioSacral Therapy)

kraniotherapeia
Ο Αμερικάνος οστεοπαθητικός ιατρός John E. Upledger ήταν αυτός που ανακάλυψε και ανέπτυξε την ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CST) μέσα από μια διαδικασία συνεχούς έρευνας που κράτησε από το 1975 ως το 1983 στο Πανεπιστήμιο Michigan State, όπου εργάστηκε ως κλινικός ερευνητής και Καθηγητής της Βιοκινητικής.
Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CST) είναι μια ήπια μέθοδος που εφαρμόζεται με τα χέρια, η οποία αξιολογεί και ενδυναμώνει την λειτουργικότητα ενός ανατομικού συστήματος του σώματος που ονομάζεται ΚρανιοΙερό Σύστημα.
Αυτό αποτελείται από τις μεμβράνες και το εγκεφαλονωταίο υγρό που περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν ένα απαλό άγγιγμα που δεν ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ή το βάρος του κέρματος δέκα λεπτών για να απελευθερώνουν τους περιορισμούς που έχει το ΚρανιοΙερό Σύστημα ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Με την ενεργοποίηση της φυσικής αυτοθεραπευτικής ικανότητας του σώματος, η ΚρανιοΙερή Θεραπεία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως ένα προστατευτικό μέσο για την υγεία λόγω της ικανότητας της να ενισχύει την αντίσταση στην ασθένεια, και είναι αποτελεσματική σε μια μεγάλη ποικιλία ιατρικών προβλημάτων που συνδέονται με τον πόνο και την δυσλειτουργία.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:
Ημικρανίες και Πονοκέφαλοι
Χρόνιοι Πόνοι στον Αυχένα και στην Πλάτη
Διαταραχές στον Κινητικό Συντονισμό
Κολικοί
Αυτισμός
Διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Ορθοπεδικά Προβλήματα
Τραυματικές Κακώσεις του Εγκεφάλου και του Νωτιαίου Μυελού
Σκολίωση
Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας
Μαθησιακές Δυσκολίες, Δυσλεξία
Προβλήματα άγχους και σχετιζόμενα με ένταση
Ινομυαλγία και άλλες Διαταραχές του Συνδετικού Ιστού
Σύνδρομο της ΚροταφοΓναθικής άρθρωσης
Νευροαγγειακές ή Ανοσοποιητικές Διαταραχές
Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες
Μετεγχειρητική Δυσλειτουργία
Η ΣωματοΑισθηματική Απελευθέρωση (SomatoEmotional Release) είναι μια θεραπευτική διαδικασία που χρησιμοποιεί πιο εκτεταμένα τις αρχές της ΚρανιοΙερής Θεραπείας για να βοηθήσει το πνεύμα και το σώμα να απαλλαγεί από τα υπολείμματα ενός τραύματος. Η ΣωματοΑισθηματική Απελευθέρωση προσφέρει εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες για να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ΚρανιοΙερής Θεραπείας και άλλων ολιστικών θεραπειών.
Αξιολογεί και κινητοποιεί την Λεωφόρο της Έκφρασης (Avenue of Expression) χρησιμοποιώντας πάνω από 10 διαφορετικά τμήματα του σώματος, όπως το θωρακικό στόμιο, η σκληρή υπερώα και οι υογλωσσικοί ιστοί.
Εντοπίζει και απελευθερώνει τις Ενεργειακές Κύστες.
Απελευθερώνει καταπιεσμένα συναισθήματα που μπορεί να παρεμποδίζουν την ολοκληρωμένη σωματική απελευθέρωση.

Βελτιώνει τις δεξιότητες του θεραπευτή ως προς την ψηλάφηση και την εκτίμηση όλου του σώματος.
Πηγές:
http://upledger.com/content.asp?id=26
Από: http://www.ergotherapeia.com

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Πώς υποδουλώνει κάποιος έναν λαό

photo:ntina
Στο παρόν κείμενο παρουσιάζονται συνοπτικά αυτά που μπορεί να κάνει κάποιος προκειμένου να υποδουλώσει έναν λαό. Πρώτα εξαγοράζει τους ηγέτες του.
Αν αρνηθούν να εξαγοραστούν τους αντικαθιστά με άλλους που θα ενεργούν σαν πειθήνια όργανά του.
Πρόθυμοι υπάρχουν πολλοί.
Στη συνέχεια παραμυθιάζει τον λαό ότι επιτέλους θα γίνει μέλος της εκλεκτής οικογένειας των πολιτισμένων λαών, θα κατακτήσει μια αξιοζήλευτη θέση και θα ζήσει μέρες ευημερίας. Αυτό είναι δαπανηρό και χρονοβόρο.
Απαιτεί προπαγάνδα, ιδεολογική τρομοκρατία, γεωπολιτικές, οικονομικοπολιτικές και ιστορικές αναλύσεις, υποσχέσεις, επίκληση κινδύνων, συναισθηματικά φορτισμένες ομιλίες που αναφέρονται στην ειρήνη, την ελευθερία, την αληλλεγγύη και την ισότητα που είναι δήθεν θεμελιώδεις αξίες της οικογένειας στην οποία καλείται να γίνει μέλος, καθώς και κάποια χρόνια για να πειστεί ο λαός ότι αυτό είναι το ιστορικό του πεπρωμένο και δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Κατόπιν δίνει στον λαό που θέλει να υποδουλώσει κάποια ψίχουλα ώστε να πιστέψει ότι όσα του υποσχόταν δεν ήταν κούφια λόγια.
Το αντάλλαγμα για αυτά τα ψίχουλα είναι ο λαός να σταματήσει να παράγει, ώστε να είναι απόλυτα εξαρτημένος απ’ τις άλλες χώρες.
Η παραγωγή όμως, για να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις, δεν μπορεί να σταματήσει απότομα.
Αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και να συνοδεύεται από οικονομικές αναλύσεις που να εξηγούν την αναγκαιότητα αυτής της ενέργειας.
Το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος για να υποδουλώσει έναν λαό είναι να τον συκοφαντήσει.
Αυτό είναι επίσης δαπανηρό και χρονοβόρο και χρειάζεται τη συστράτευση πολλών δυνάμεων, από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες μέχρι διανοούμενους και καλλιτέχνες. Όλοι αυτοί πρέπει να προπαγανδίζουν διαρκώς την άποψη ότι ο λαός που πρόκειται να υποδουλωθεί αποτελείται από ανθρώπους που είναι τεμπέληδες και λιάζονται όλη μέρα περιμένοντας τους άλλους να τους βοηθήσουν.
Ότι ζουν εις βάρος των άλλων λαών.
Ότι αυτά τα ψίχουλα που πήραν ήταν αμύθητα πλούτη, με τα οποία αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν ζωή χαρισάμενη αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Όλα αυτά πρέπει να λέγονται άλλοτε δημόσια και επίσημα και άλλοτε ανεπίσημα και σε κλειστούς κύκλους και στη συνέχεια να διαρρέονται από δημοσιογράφους.
Επειδή όμως όπως είναι φυσικό τέτοιες δηλώσεις προκαλούν αντιδράσεις, όσοι τις κάνουν πρέπει μερικές φορές να τις ανακαλούν ζητώντας συγγνώμη ή να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις στις οποίες θα εξηγούν ότι παρανοήθηκαν  τα λεγόμενά τους.
Το κυριότερο όμως είναι ότι αυτές τις συκοφαντίες πρέπει να τις πιστέψει ο λαός που πρόκειται να υποδουλωθεί και να αισθάνεται ένοχος.
Στη χώρα που ζει πρέπει να είναι πανταχού παρούσα, άλλοτε ως κυρίαρχη και άλλοτε ως “αιρετική”, η άποψη ότι όλα όσα λέγονται εις βάρος του λαού δεν είναι συκοφαντίες αλλά η πικρή αλήθεια που πρέπει να αποδεχτεί αν θέλει να προκόψει. Παντού, απ’ το κοινοβούλιο και τις έγκριτες εφημερίδες μέχρι τα πηγαδάκια στις δημόσιες υπηρεσίες και το τελευταίο καφενείο πρέπει να υποστηρίζεται η άποψη που συνοψίζεται στις παρακάτω φράσεις:
Είμαστε τεμπέληδες και απατεώνες”,
Έχουμε τη διαφθορά στο αίμα μας”,
Μας αξίζουν όσα παθαίνουμε”,
Δεν είμαστε λαός, δεν θα εκπολιτιστούμε ποτέ”,
Ζούμε με τα χρήματα των άλλων”.
Κάποια χρήσιμα τρικ για να πετύχει αυτή η εκστρατεία λάσπης είναι να γενικεύονται μεμονωμένες περιπτώσεις και να χαρακτηρίζονται όσοι διαφωνούν βολεμένοι.
Αυτό που πρέπει να κάνει στη συνέχεια κάποιος που θέλει να υποδουλώσει έναν λαό είναι να τον ταπεινώσει.
Να του ζητήσει χωρίς περιστροφές το αίμα του, τη γη του, τον αέρα του και τις θάλασσές του.
Πετώντας το προσωπείο του φίλου και συμμάχου, που του είναι πλέον άχρηστο, γίνεται απόλυτα κυνικός ώστε να προκαλέσει δέος. Το επόμενο βήμα, που είναι αλληλένδετο, είναι να τρομοκρατήσει τον λαό ζητώντας του να διαλέξει ανάμεσα στην υποταγή και την καταστροφή.
Έχει φροντίσει από πριν να κάνει την εναλλακτική επιλογή πολύ δύσκολη ώστε η υποταγή να φαντάζει μονόδρομος.
Τέλος, αναγκάζει τον λαό να αποδεχτεί τους όρους του και τον συγχαίρει για τη φρόνιμη στάση που επέδειξε.
Τον αφήνει να ηρεμήσει για λίγο καιρό μέχρι το επόμενο χτύπημα.

Καθώς η αλαζονεία του και ο σαδισμός του μεγαλώνουν, η επόμενη απαίτησή του μπορεί να είναι να θυσιάζονται κάθε χρόνο τα πρωτότοκα παιδιά κάθε οικογένειας στον βωμό του Μαμωνά.

Αντίο Ελλάς.Καλώς ήρθες...Ελαδέξ!

φοτοΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
«Αν κάποιος χαμογελάει όλη την ώρα, μάλλον πουλάει κάτι που δεν λειτουργεί»,George Carlin, 1936-2008, Αμερικανός κωμικός.
Το πιο δυσεύρετο σήμερα σε αυτή την χώρα είναι οι άνθρωποι που ακόμα μπορούν να σκέπτονται και να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν και να κρίνουν τις εξελίξεις.
Αυτό ήταν και το επιτήδευμα της όλης μνημονιακής ιστορίας. Ένας λαός κατακτάται ολοκληρωτικά όταν του κόβεις την δυνατότητα να σκέπτεται και στο τέλος του αφαιρείς και την ταυτότητα, στην προκειμένη περίπτωση την ελληνορθόδοξη ταυτότητας του. Εδώ η ευθύνη βαραίνει και την εγκληματικά ανύπαρκτη εκκλησιαστική ιεραρχία.
Αλλά να έρθουμε στο παρών.
Είχαμε δυο βαριές επιλογές.
Η μια ήταν μια πρόσκαιρη καταστροφή που όμως θα μας έδινε σταδιακά την δυνατότητα να ορθοποδήσουμε και να κυβερνήσουμε εμείς την χώρα μας αξιοποιώντας τον τεράστιο φυσικό της πλούτο και η δεύτερη επιλογή, μια μόνιμη καταστροφή χωρίς καμία ελπίδα να ορθοποδήσουμε ποτέ, καθώς μας προβίβασαν σε «υπηκόους» της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης που αδίστακτη πλέον θα λεηλατήσει τον εθνικό μας πλούτο και με την δική μας έγκριση.
Το εντυπωσιακό είναι ότι κάποιοι πανηγύρισαν ανακουφισμένοι για την επιτέλους συμφωνία που μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε ένα νόμισμα που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να το «χωνέψουμε», άλλωστε γι’ αυτό μας έριξαν εκεί μέσα.
Και τώρα τι γίνεται ;
Πρώτο και καλύτερο επίτευγμα της ιστορικής συμφωνίας είναι ότι
καταργείται ο αγροτικός κόσμος της χώρας. Το ΟΓΑ είναι πλέον παρελθόν και οι αγρότες θα γίνουν… ελεύθεροι επαγγελματίες με όλες τις φόροληστρικές υποχρεώσεις αυτή της εξέλιξης. Αντίο ελληνική επαρχία, αντίο αγροτική παραγωγή.
Δεύτερο.
Καταργούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς το ΦΠΑ εκτινάζεται στα ύψη, οι φόροι θα «πνίξουν» όποιον ρομαντικό ακόμα θα επιμένει να κρατά μικρές επιχειρήσεις προς όφελος φυσικά των μεγάλων ευρωπαϊκών καταστημάτων-θηρίων, που θα κατασπαράξουν ότι έχει απομείνει από την μεσαία επιχειρηματική τάξη.
Τρίτο.
Καταργείται το κράτος γιατί πρέπει να μην υπάρχει κρατικός μηχανισμός δημοσίων… υπάλληλων-«κηφήνων».
Τέταρτο.
Η άμυνα της χώρας μπαίνει σε… λογιστικό έλεγχο λες και οι εξωτερικές απειλές θα αντιμετωπιστούν με… λογιστικούς ισολογισμούς!!!
Και τέλος το κυριότερο,
η χώρα μπαίνει υποθήκη για τα αργύρια του ευρώ, εξ’ αιτίας όλων αυτών των εγχώριων πολιτικών προδοτών που μας κορόιδεψαν με τον χειρότερο τρόπο.
Το γελοίο της νέας εθνικής τραγωδίας είναι πως κάποιοι μιλούν ότι ήρθε η ώρα για ανάπτυξη της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας όταν όλα όσα έγιναν από τότε που μας έχωσαν παράνομα σε αυτό το «κλαμπ», συνέτειναν ακριβώς στο να καταστραφεί η παραγωγική δομή της χώρας γιατί οι Έλληνες προορίζονταν εξ αρχής να είναι τα γκαρσόνια των ευρωπαϊκών «τεράτων». Τέρμα στην ελληνική παραγωγή και όνειρα θερινής νυκτός η ανάπτυξη, άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια ποτέ δεν υπήρχε τέτοια προοπτική.
Αλλά υπάρχει και το τελευταίο. Αποχαιρετήστε τις λίστες, ξεχάστε το «οι κλεφτές στην φυλακή», αποχαιρετίστε τα όνειρα τιμωρίας των νταβατζήδων, των κάθε λογής πολίτικων απατεώνων, γιατί απλούστατα τώρα απαιτείται… «εθνική ομοψυχία» για την Ενωμένη υπό… διάλυση Ευρώπη!!! Αυτό είναι ίσως και η μόνη ελπίδα, αν τελικά ο λαός μας «καταπιεί» χωρίς αντίσταση όλα αυτά τα «ωραία», made by Germany, δηλαδή η καταρευση αυτού του σαπιου οικοδομήματος. Η τάση να αυξηθούν οι διαλυτικές δυνάμεις αυτού του ευρωπαϊκού «τέρατος» από ένα συνεχή πολλαπλασιασμό των αδιεξόδων του, είναι σίγουρο πως θα αυξάνονται όσο περνά ο καιρός από εδώ και πέρα.
Θα κλείσω αυτό το άρθρο από ένα δάσκαλο του σημερινού πρωθυπουργού :
 «’Οταν αφήσεις το λαό να πεθαίνει στους δρόμους, να κουρελιαστεί ψυχικά και σωματικά, και λες έπειτα πως θα κάνεις στον κατάλληλο καιρό εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, είσαι ένας συνειδητός απατεώνας και συνεργάτης του εχθρού. Γιατί είναι σα να λες ότι θα βάλεις ένα κουφάρι να πολεμήσει»,
Δημήτρης Γληνός, («Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», Αθήνα 1944)
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Γλέζος: Ο λευκός καπνός ήταν από τις στάχτες της Ελλάδας

Με σκληρή ανακοίνωση η Κίνηση Ενεργοί Πολίτες του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, σχολιάζεται η συμφωνία που φέρνει πίσω ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο λευκός καπνός της Συνόδου, ήταν από τις στάχτες της Ελλάδας, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Για μια συμφωνία που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Για μια συμφωνία ντροπή.
Για ένα πραξικόπημα.
Η εμπιστοσύνη χάθηκε.
Χάθηκε κάθε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.
Στην Ευρώπη της Γερμανίας, των αγορών, των πραξικοπημάτων, του σκληρού ευρώ, των αντιδημοκρατικών θεσμών.
Η ιστορία ξεκίνησε.
Και χαμογελάει ειρωνικά στους σημερινούς νικητές…».

μπηκαν στην πολη οι οχτροι

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
τις πόρτες σπάσαν οι οχτροί
κι εμείς γελούσαμε στις γειτονιές
την πρώτη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
αδέρφια πήραν οι οχτροί
κι εμείς κοιτούσαμε τις κοπελιές
την άλλη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
φωτιά μας ρίξαν οι οχτροί
κι εμείς φωνάζαμε στα σκοτεινά
την τρίτη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί
κι εμείς τα πήραμε για φυλαχτά
την άλλη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
μοιράσαν δώρα οι οχτροί
κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά
την πέμπτη μέρα

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί
κρατούσαν δίκιο οι οχτροί
κι εμείς φωνάζαμε ζήτω και γεια
σαν κάθε μέρα
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Δήμητρα Γαλάνη 


Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Der Spiegel: "Κατάλογος με φρικαλεότητες" τα μέτρα του Eurogroup

"Κατάλογο με φρικαλεότητες" χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ηθελημένη ταπείνωση" της χώρας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το κείμενο που προσπαθεί να επιβάλει το Eurogroup αποτελείται από τρία μέρη:
-Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ως την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η "εμπιστοσύνη" των εταίρων . Αυτά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα . Επιπλέον, ζητείται μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και πλήρη ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής ΕΛΣΤΑΤ .

Δεύτερον-γράφει το γερμανικό περιοδικό- ακολουθούν μια σειρά αιτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα διάσωσης .

Τρίτον , οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκεί το πρόγραμμα . Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να απαντηθεί και το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους της χώρας.

Στη συνέχεια-γράφει το γερμανικό περιοδικό -η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως τις 20 Ιουλίου και πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ,θέματα όπως η εξεύρεση τρόπου αντιστάθμισης της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομες τις περικοπές στα συντάξεις το 2012 . Θα πρέπει επίσης να επιλυθούν και "λεπτομέρειες", όπως το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή και η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, γράφει το Spiegel. "Επιπλέον, και αυτό είναι το νέο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν μια σειρά άλλων μέτρων ,όπως περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις είτε με ελληνική πρόταση, είτε με την γερμανική που προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου ύψους 50 δις.ευρώ",προσθέτει.

Το τρίτο μέρος του κειμένου αναφέρεται στις οικονομικές απαιτήσεις, γράφει το Spiegel: " To Eurogroup εκτιμά ότι οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα τρία χρόνια - και επομένως το πεδίο εφαρμογής του νέου προγράμματος – ανέρχονται σε 82 -86 δις. ευρώ".Σχετικά με το θέμα του δημόσιου χρέους , το κείμενο του Eurogroup αναφέρει: Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξει κούρεμα".

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ο Βαρουφάκης μας κατέστρεψε, ο Τσακαλώτος είναι ανίκανος και φταίει ο Τσίπρας

δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουλίου 2015

Ο λόγος που, νομίζω, είναι θυμωμένοι οι λεγόμενοι "δεξιοί" σήμερα, με τον "αριστερό" Τσίπρα, είναι ότι περιμένουν από τον Τσίπρα να βγάλει κάστανα από την φωτιά που οι "μη αριστεροί"  δεν μπόρεσαν, δεν τόλμησαν, ή δεν σκέφτηκαν να βγάλουν από... από πότε?  Βάλτε και λίγο γεωπολιτικό, και λίγο άγχος για το αύριο, και λίγο τηλεόραση, και λίγο 5 χρόνια ζόρια, και να τον ο Νέος Διχασμός. 
Κατ΄ αρχάς φταίνε οι Αμερικάνοι.
Οι Αμερικάνοι φταίνε που κέρδισαν το Β' ΠΠ και που πήραν το μέρος των Άγγλων στον εμφύλιο, και μετά τα έβαλαν με τους φίλους μας τους Ρώσους. Αυτό πρέπει να το πω, γιατί μία συνέπεια αυτού του καυγά ήταν η Χούντα, και μια άλλη συνέπεια ήταν το πετρελαϊκό εμπάργκο που έριξε την Χούντα, και όλη η θολούρα περί την Κύπρο. Ο "εθνάρχης" μας, που φιλοξενήθηκε στην Γαλλία, γύρισε για να συνεχίσει εκεί που ήταν το 1960, και όλα ήταν περίπου σταθερά μέχρι που ήρθε ο Αντρέας. Μετά από 150 χρόνια ίσως μάθουμε τι ήταν ο Αντρέας, αλλά, για την ώρα, ο Αντρέας και κάτι τύποι "ΠΑΚ" που παρίσταναν τους επαναστάτες στην Γερμανία έφτιαξαν μία καινούργια μεσαία τάξη με δανεικά και λιγάκι με κλεμμένα.    Ο Αντρέας ήταν κλασσικό παράδειγμα πώς ο νέο-σοσιαλισμός, α-λα-γκρεκ, οδηγεί στην νέο-φεουδαρχία, και έθεσε σε γερά θεμέλια, το σημερινό πρόβλημα για το οποίο θα φταίει ο Τσακαλώτος:



Αυτό που ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται σαν "ευημερία" είναι πόσο καλά περνάει.  Ο άρτος και τα θεάματα.  Κανείς δεν κοιτάει από τι χρηματοδοτείται η καλοπέραση.  Στις αρχές της Κυβέρνησης Σημίτη, όταν φάνηκε ότι θα μπούμε στο ευρώ, και θα καταργηθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και οι απεχθείς υποτιμήσεις, μπήκαν στην Ελλάδα πολλά λεφτά, κυρίως Ελλήνων (που τα είχαν βγάλει έξω), αλλά και πονηρών θεσμικών επενδυτών, μερικοί από τους οποίους μπήκαν παρέα με μερικούς σοφιστικέ Έλληνες. Έτσι στήθηκε η φούσκα του ΧΑΑ που έφαγε όχι μόνο τα λεφτά των ηλιθίων που έκαναν το λάθος να τα φέρουν μέσα, αλλά και ένα σωρό φουκαράδων που πίστεψαν τους απατεώνες της 18ης Μαρτίου του 2000.  Μόνο ο Μάνος, γκρίνιαξε τότε, και λίγο και ο Έβερτ.  Σιγά μην χαλούσε κανείς την δουλειά... Ένας-δύο ντόπιοι θεσμικοί που αντέδρασαν (χώνοντας μετοχές στα αεροπλανάκια) εξαφανίστηκαν και κανείς δεν του έχει ξανακούσει έκτοτε. Αντιθέτως, αυτοί που έστησαν τα αεροπλανάκια είναι ακόμη εκλεκτοί υποστηρικτές της ελεύθερης τηλεόρασης. Από μία κυνική άποψη, η φούσκα ήταν ο "ελεύθερος και αναίμακτος τρόπος" να μαζευτεί ρευστότητα, μόνο που δεν πήγε σε επενδύσεις, αλλά σε άλλες τσέπες (μέσω ΣΔΙΤ). Ο ρόλος της "Ζήμενς" σε όλα αυτά δεν είναι του παρόντος. Η Ζήμενς δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο να πουλάει ...υποδομές.  Ενδιαφέρεται πάρα πολύ. Οι υποδομές κάνουν καλό. Με δανεικά.

ΔΕΝ φταίει ο Παπαντωνίου για την φούσκα.  Ούτε ο Χριστοδουλάκης φταίει που πήρε η, σε χρεοκοπία,  HDW τα συμβόλαια για τα υποβρύχια του Σκαραμαγκά. ΔΕΝ φταίει ο Αλογοσκούφης που έδωσε τον ΟΤΕ μία ωραία ήσυχη νύχτα -- η δουλειά ήταν στημένη από πιο παλιά. Ούτε  που κατέρρευσε η διεθνής αγορά σε πρωτοφανές κραχ το 2008. Δεν ξέρω ποιος φταίει που καιγόταν η Αθήνα επί 1-1,5 μήνα εκείνο τον Δεκέμβρη.  Ο Αλογοσκούφης δεν έκανε πολλά άλλα, ούτε ο Παπαθανασίου, μόνο ο Σημίτης κάτι είπε περί ανάγκης ΔΝΤ, και ο Καραμανλής, προς τιμήν του είπε στην ΔΕΘ του 2009 "μάγκες έρχονται δύσκολα".

ΔΕΝ φταίει ο Παπακωνσταντίνου που μπήκαμε σε εκκαθάριση εν λειτουργία, ούτε φταίνε οι βουλευτές που την ψήφισαν χωρίς να την έχουν ...διαβάσει.  ΔΕΝ φταίει ο Στουρνάρας. ΔΕΝ φταίει ο Χαρδούβελης.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ.  Φταίει ο Βαρουφάκης που είπε ότι δεν έχει νόημα να κόψει άλλο μισθούς και συντάξεις, αν δεν γίνει στο πλαίσιο μια συνολικής ρύθμισης. Πράκτορας των Αμερικάνων που λένε στους Γερμανούς:  "Δεν γίνεται να εξάγετε το 25% του ΑΕΠ σας στην υπόλοιπη Ευρώπη χωρίς να την διαλύσετε".   "Δεν γίνετε να στύψετε άλλο μια διαλυμένη χώρα". "Η λύση είναι λιγάκι σαν αυτή που εφαρμόστηκε σε εσάς το 1953, λίγη διαγραφή και άντε νέα προσπάθεια".  Δεν θα υπάρξει ΑΕΠ χωρίς ανάπτυξη". 
Επαναστατικά, κομμουνιστικά πράγματα.
Αν η λεγόμενη "αστική τάξη" του 1960, είχε διαχειριστεί λόγο πιο κομψά τους ...φτωχούς, ίσως θα ήταν καλύτερα. Ίσως και αν οι, κατά βάση οικογενειακές, επιχειρήσεις πρόσεχαν το θέμα της διαδοχής.  Αλλά η τράπουλα ήταν σημαδεμένη: Η μέν αστική τάξη ήταν (στα μάτια των φτωχών) λούσα και η μεγάλη ζωή (και μην μας ενοχλείτε), η δε ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε τους φτωχούς πολύ αποτελεσματικά.
Η απορία βέβαια είναι εάν θα ήταν καλύτερα εάν ο Μητσοτάκης δεν είχε ρίξει τότε τον Παπανδρέου, εάν δηλαδή οι φτωχοί θα ήταν πιο διαχειρίσιμοι με Παπανδρέου, αντί να χρειαστεί Χούντα. Η Χούντα καταπίεσε φτωχούς που ήταν λίγο της ΕΕΣΔ, αλλά η Χούντα θα τα κατάφερνε εάν δεν ήταν το Μεσανατολικό και η Κύπρος. Τρέχα γύρευε... Εάν ο Σαμαράς δεν είχε ρίξει τον Μητσοτάκη, εάν ο Παπαδήμος είχε συμπεριφερθεί σαν Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδος, εάν εάν εάν. Εάν η γιαγιά μου είχε ρόδες...

Ο Τσίπρας φταίει για τα πάντα. Αλλά δεν φταίει που οι Τράπεζες, μετά από 9-10 χρόνια καρτέλ κάτω από τις φούστες της Εθνικής, φαλίρισαν το 2008.  Ούτε φταίει που δεν είχαμε την τελευταία δόση του ΔΝΤ.  Δεν είδα κανέναν να λέει "να πάρε να μαζέψεις 1,5 δις"...
Ούτε έχω δει μαζικά συλλαλητήρια κατά των ...ΑΠΕ (στις οποίες δίνουμε 1,7 δις ετησίως. Ο Σκάει δεν σας λέει ότι οι ΑΠΕ είναι καλές και ο Τσίπρας κακός?
Σας ενοχλεί που ο Τσίπρας δεν διαχειρίζεται τους ψηφοφόρους του όπως θα θέλατε... Αυτό σας ενοχλεί. Και σας τρελαίνει που μοιάζει να έχει Αμερικάνικη (και όχι Σοβιετική) στήριξη....

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Χρυσό στη σοφίτα του Παρθενώνα

Στις θυρίδες, σε κρύπτες, ακόμα και κάτω από τα στρώματα κρύβουν οι σύγχρονοι άνθρωποι τα χρήματά τους.
Αν όμως τα χρήματα ήταν πάρα πολλά, ας πούμε χιλιάδες χιλιάδων ασημένια νομίσματα, πού θα χωρούσαν;
Το ερώτημα απασχόλησε ειδικούς ερευνητές αλλά όχι σχετικά με το σήμερα.
Αναρωτήθηκαν, και κατόπιν έψαξαν, πού θα μπορούσαν να φυλάσσονταν τα χρήματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον 5ο αι. π.Χ.
Τότε που οι Αθηναίοι είχαν πάρει το συμμαχικό ταμείο από τη Δήλο και το είχαν μεταφέρει στον Παρθενώνα.
Οχι όμως όπου κι όπου, αλλά στη σοφίτα!
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό πως αργυρά αθηναϊκά τετράδραχμα και άλλα νομίσματα με τη γλαύκα της θεάς Αθηνάς είχαν εναποτεθεί στα άδυτα του Παρθενώνα, όπου και το θησαυροφυλάκιο της Αθήνας.
Ολοι πίστευαν ότι το θησαυροφυλάκιο ήταν στον οπισθόδομο, που κρατούνταν πάντοτε σφραγισμένος και βρισκόταν πίσω από την αίθουσα με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παλλάδας.
Νέες μετρήσεις διαστάσεων σε χώρους που έχουν πλέον καταστραφεί και το εμβαδόν τους μπορεί να υπολογιστεί κατά προσέγγιση, οδηγούν κάποιους να πιστεύουν πως τα χρήματα βρίσκονταν, τελικά, στην «κορυφή» του κτιρίου.
Ανάμεσά τους είναι ο Καναδός καθηγητής Σπένσερ Πόουπ, ο οποίος έκανε αυτές τις ανακοινώσεις σύμφωνα με το Live Science.
Οι αναφορές των αρχαίων συγγραφέων δεν είναι κατατοπιστικές ως προς το πού φυλάσσονταν τα νομίσματα.
Επί παραδείγματι, κάποιος αναφέρει ότι το 433 π.Χ. 3.000 τάλαντα, ποσό κολοσσιαίο για την εποχή, μεταφέρθηκαν στην Ακρόπολη για φύλαξη.
Το κυρίαρχο νόμισμα ήταν τότε το αργυρό τετράδραχμο.
Χίλια πεντακόσια τετράδραχμα έκαναν ένα τάλαντο.
Αρα μιλάμε για 4,5 εκατομμύρια τετράδραχμα τα οποία θα ζύγιζαν 78 τόνους.
Οι πηγές λένε επίσης ότι στο θησαυροφυλάκιο είχαν τοποθετηθεί μέχρι 10.000 τάλαντα, δηλαδή 260 τόνοι.
Κάποια από τα νομίσματα ίσως ήταν χρυσά, οπότε αυτό μείωνε ελάχιστα το συνολικό βάρος.
Οι θεωρίες του Πόουπ για τη σοφίτα στηρίζονται στο ότι υπάρχει σκάλα που οδηγεί προς τα εκεί, η οποία, όπως λέει, είχε μάλλον χρηστική αποστολή και ότι από εκεί μεταφέρονταν τα χρήματα.
Ισχυρίζεται επίσης ότι ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μη συγκεντρώνονται τα χρήματα σε στενό σημείο.
Αρα, το ξύλινο πάτωμα, μπορούσε, όπως λέει, να σηκώσει το βάρος.
Μάλιστα, πιστεύει ότι είναι το μόνο μέρος όπου θα ήταν δυνατόν να είναι το θησαυροφυλάκιο, ως το πλέον ασφαλές.
Αν και δεν απορρίπτει την περίπτωση να φυλάσσονταν και σε διαφορετικά κτίρια.
Προσθέτει, δε, ότι τα νομίσματα θα πρέπει να ήταν μέσα σε κουτιά συγκεκριμένων και σταθερών διαστάσεων, που θα διευκόλυναν τον υπολογισμό του ποσού.
Ο Πόουπ συνεργάστηκε με τον Πίτερ Σουλτς, καθηγητή από τη Μινεσότα, και τον Ντέιβιντ Σκάχιλ, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Το πρώτο που θα έπρεπε να εξετάσουν, βέβαια, είναι αν η εσωτερική σκάλα στα νοτιοδυτικά του κτιρίου είναι της κλασικής περιόδου ή αν προστέθηκε π.χ. στην οθωμανική περίοδο.
http://www.ethnos.gr

Χάθηκαν 15 "Ελλάδες" στην Κίνα: η βύθιση των αγορών της προξενεί διεθνή ανησυχία

Την ώρα που στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα το ενδιαφέρον είναι στραμμένο γύρω από το Grexit και την αποφυγή του, στην Ασία διαδραματίζεται τις τελευταίες εβδομάδες μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων. Η επιδείνωση αυτής της κατάστασης, σε συνδυασμό με μια κακή κατάληξη της ελληνικής κρίσης, μπορεί να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την οικονομία παγκοσμίως.
Πάντως, η προσοχή των οικονομικών παραγόντων και επενδυτών διεθνώς, περισσότερο και από τις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα, είναι τις μέρες αυτές στραμμένο στους κραδασμούς που συμβαίνουν στις αγορές της Κίνας, στις οποίες από την έναρξη της πτώσης στις 12 Ιουνίου έχουν χαθεί αξίες περισσότερες των 3 τρις δολάρια.
Τα δύο χρηματιστήρια της Κίνας, εκείνα της Σαγκάης και της Σεντζέν, καθώς και του Χονγκ Κονγκ, παρουσιάζουν μέση πτώση 30%, γεννώντας φόβους για κραχ. Επίσης, εκτός από τη σημαντική απομείωση των αξιών των περισσότερων εισηγμένων μετοχών στις κινεζικές αγορές, τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση περίπου 1000 μετοχών που αντιστοιχούν στο 1/3 όσων βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. Το αποτέλεσμα είναι να παγώσουν, επίσης, κεφάλαια ύψους 1,5 τρις δολ., που αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου της χρηματιστηριακής αξίας. Και για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, μόνο το ποσό αυτό ισοδυναμεί με την κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της χρηματιστηριακής αγοράς της Ινδίας.

Τα αίτια για την κατάρρευση των κινεζικών αγορών.

Πριν την κατάρρευση των τελευταίων εβδομάδων, να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί από τις αρχές του έτους άνοδος των κινεζικών μετοχών έως και 150%. Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ποσοστό αποδόσεων που ήταν πολλαπλάσιο των κερδών των επιχειρήσεων στις οποίες ανήκουν οι εν λόγω μετοχές.
Και το ερώτημα είναι πως έφτασε σε αυτά τα σημεία υπερβολής η κινεζική αγορά.
Η απάντηση βρίσκεται στην υπερβολική μόχλευση με εύκολα δανεικά, στο ανερχόμενο ενδιαφέρον για τις κινεζικές αγορές από το εξωτερικό, αλλά κυρίως στις υψηλές προσδοκίες και τον κερδοσκοπικό πυρετό μεταξύ της ανερχόμενης μεσαίας τάξης της Κίνας.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε εύκολος και αθρόος δανεισμός από περιφερειακούς δημόσιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς προς το ευρύ επενδυτικό κοινό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι άνω των 90 εκατ. καθημερινών κινέζων άρχισαν να αγοράζουν και να παίζουν μετοχές με τις αποταμιεύσεις τους, ακόμη και από τους χώρους εργασίας τους, σε ειδικά καφέ ή μέσα από ταμπλέτες και smart phones. Έτσι, έφτασε το 80% της κεφαλαιοποίησης των κινεζικών αγορών να ανήκει σ’ αυτό τον πληθυσμό, ενώ τα γρήγορα κέρδη συνέχισαν να φέρνουν και άλλους μικροεπενδυτές. Παράλληλα, στα χρηματιστήρια της Κίνας άρχισαν να μπαίνουν ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές κι αυτό παρά τους περιορισμούς στην είσοδο και έξοδο κεφαλαίων από την κινεζική αγορά. Πολλοί, μάλιστα, ακόμη συνεχίζουν να παίρνουν θέσεις, εκτιμώντας ότι η κινεζική οικονομία θα αρχίσει σύντομα να αναπτύσσεται πάλι ταχύτατα, εξαιτίας των μέτρων τόνωσης που έχει εισαγάγει το Πεκίνο. Όμως, προς το παρόν συνεχίζεται η απότομη διόρθωση.

Η έλλειψη μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα

Η πτώση των τελευταίων εβδομάδων στις κινεζικές αγορές συνέπεσε με την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Π.Τ.) προς το Πεκίνο να επισπεύσει τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας, ώστε να μη λήξουν «οι τρεις δεκαετίες αστρονομικής απόδοσης» που γνώρισε η οικονομία της.
Στην τελευταία έκθεσή της για την Κίνα, η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ζημιογόνων επενδύσεων, της υπερχρέωσης, αλλά και του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που δεν υπόκειται καθόλου σε ρυθμίσεις. Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμιζε πως στην Κίνα, σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριες χώρες, το κράτος εξακολουθεί να διατηρεί σε συντριπτικό βαθμό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των τραπεζών και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, το κινεζικό κράτος ελέγχει επισήμως το 65% του ενεργητικού των τραπεζών, αλλά έχει de facto τον έλεγχο του 95% του ενεργητικού τους.
Έτσι, η Π.Τ. έχει επισημάνει πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας παραμένει χωρίς ισορροπία, συμπιεσμένο, με υψηλό κόστος συντήρησης και πιθανώς ασταθές. Ακόμη, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», καθώς συσσωρεύεται υπερχρέωση και πλεονασματική παραγωγική δυνατότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας.
Οι προσπάθειες του Πεκίνου για έλεγχο της κατάστασης
Η κυβέρνηση της Κίνας μοιάζει να χρησιμοποιεί τις ίδιες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές αρχές το 2008 για να στηρίξουν τις αγορές στο ζενίθ της τότε κρίσης. Έτσι, η κεντρική της τράπεζα υιοθετεί σταδιακά το ρόλο του ύστατου δανειστή, τυπώνοντας χρήμα για αγορά μετοχών και ώθηση τιμών.
Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,85%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, ενώ περιόρισε και το απαιτούμενο ελάχιστο όριο τήρησης αποθεματικών για ορισμένες τράπεζες. Με δύο λόγια προχώρησε στη δική της ποσοτική για να στηριχθούν οι χρηματαγορές και η οικονομία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που κεφάλαια από την κεντρική τράπεζα χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της αγοράς και όχι αποκλειστικά προς τις τράπεζες, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη ανησυχία των αρχών.
Επίσης, στις αρχές της εβδομάδας οι 21 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρίες της χώρας δεσμεύθηκαν να τοποθετήσουν από κοινού τουλάχιστον 120 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 19,33 δισ. δολαρίων, σε αγορές μετοχών με σκοπό τη σταθεροποίηση του χρηματιστηρίου. Ταυτόχρονα, 28 κινεζικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την αρχική δημόσια εγγραφή τους. Πάντως, η λήψη όλων αυτών των μέτρων δεν ανέκοψε, τουλάχιστον προς το παρόν, την ελεύθερη πτώση των κινεζικών αγορών. Αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει σύντομα μια σταθεροποίηση, ενώ η προοπτική μιας περαιτέρω σημαντικής πτώσης των κινεζικών χρηματιστηρίων θα μπορούσε να απειλήσει πλέον τον πυρήνα της ήδη επιβραδυνόμενης οικονομίας της Κίνας. Πάντως, οι κινέζοι δημοσιογράφοι έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να μην χρησιμοποιούν τις φράσεις «καταστροφή μετοχών» και «διάσωση της αγοράς» στα ρεπορτάζ τους για το χρηματιστήριο.

Οι συνέπειες στην ίδια την Κίνα αλλά και σε τρίτες χώρες

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανάλυσή της η BNP Paribas, η πτώση των κινεζικών μετοχών συνεπάγεται, καταρχήν, μείωση του πλούτου των καταναλωτών της χώρας αλλά και της εμπιστοσύνης τους και επομένως πτώση της κατανάλωσης. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί, με τη σειρά της, να πλήξει τις επενδύσεις, αλλά και τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από το Πεκίνο. Και τελικά αναμένεται να πληγεί η ίδια η κινεζική οικονομία, που ενδέχεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό κάτω από 7%.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στους τρίτους, αν και μικρή η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις κινεζικές αγορές και επομένως εξίσου περιορισμένος ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές, η ελεύθερη πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων μπορεί να πλήξει επενδυτές και επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες, επηρεάζοντας τη διεθνή οικονομική κατάσταση.
Π.χ. για οικονομίες όπως της Αυστραλίας η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της. Έτσι, η πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Ωκεάνιο εμπορικό εταίρο του Πεκίνου, όπως φάνηκε και από τη στάση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας. Με τον τρόπο αυτό, η κινεζικής προέλευσης αβεβαιότητα προστίθεται στην υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων και την επίμονα υψηλή ισοτιμία του δολαρίου Αυστραλίας που υπονομεύουν την 12η σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.
Όμως και για την Γερμανία αναμένεται να υπάρχουν συνέπειες , καθώς το 40% των εξαγωγών της οδεύει προς την Κίνα. Έτσι, μια όξυνση της κινεζικής κρίσης θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ευάλωτη σε εξωτερικές απειλές γερμανική οικονομία.
Οι ΗΠΑ απειλούνται κι αυτές άμεσα, καθώς η Κίνα διακρατά 3 τρις δολ. αμερικανικό κρατικό χρέος σε ομόλογα, τα οποία μπορούν να αρχίσουν να πωλούνται σε κατάσταση συναγερμού.
Τέλος, η μεγάλη πτώση των κινεζικών μετοχών είναι πιθανό να μεταδοθεί σε κάποιο βαθμό στα χρηματιστήρια άλλων αναδυόμενων αγορών.

Η Κίνα και η Ελλάδα

Καθώς οξυνόταν η δική μας κρίση, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας δε θα έχει μεγάλες συνέπειες στην κινεζική οικονομίααφού, συγκριτικά, έχει περιορισμένες επενδύσεις στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σεν Ντανγιάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα έχει επενδύσει 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια στην Ελλάδα, στον τομέα της ναυτιλίας και των επικοινωνιών, ποσό που δεν θεωρείται «σημαντικό» για τα δεδομένα της δεύτερης οικονομίας του κόσμου. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily, οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στην Κίνα περιορίζονται στο ποσό των 96 εκατ. δολαρίων.
Πάντως, η Κίνα θεωρεί τη χώρα μας ως μια από τις βασικές πύλες για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιθυμεί μία ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα δυνατό ευρώ, με την Ελλάδα τμήμα του. Μόλις τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις Βρυξέλλες ότι η χώρα του δε θέλει να δει την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης και ότι θα συνεχίσει να αγοράζει χρεόγραφα των χωρών μελών της.
Τέλος, τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγες μέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, ο Λι είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να υποστηρίξει το κινεζικό σχέδιο επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Τι μέλλει γενέσθαι

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η μεγάλη υποχώρηση των κινεζικών ADRs (παραστατικών τίτλων μετοχών) εισηγμένων στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ προδικάζει περαιτέρω πτώση των κινεζικών μετοχών.
Όπως προαναφέρεται, η χρηματιστηριακή διόρθωση οδήγησε στα τέλη Ιουνίου την κεντρική τράπεζα της Κίνας σε νέα μείωση των επιτοκίων της, την τέταρτη από το Νοέμβριο, με τους αναλυτές να πιστεύουν πως έπονται κι άλλες. Όμως οι πιέσεις δεν έχουν σταματήσει και έτσι ολοένα και περισσότερες μετοχές μπαίνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Το Πεκίνο έχει, βέβαια, αρκετούς τρόπους να παρέμβει για να συγκρατήσει την πτώση. Και ήδη το πράττει, έχοντας αυξήσει τα περιθώρια δανεισμού στα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα, μειώνοντας τα εποπτικά όρια για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Παράλληλα, όπως προαναφέρεται, έχει βάλει αριθμό κρατικών επενδυτικών ταμείων να αγοράζουν μετοχές και μεγάλες κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρίες να σχηματίσουν κοινό ταμείο για να στηρίξουν την αγορά.
Το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στις μετοχές κινεζικών εταιριών χαμηλής κεφαλαιοποίησης, που, όμως, είναι πολλές και έχουν προσελκύσει μεγάλους αριθμούς μικροεπενδυτών. Έτσι, έχει σημασία να λειτουργήσουν οι παρεμβάσεις των αρχών, πριν δημιουργηθεί λαϊκή κατακραυγή εξαιτίας των ζημιών που εγγράφουν τα νοικοκυριά.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η βουτιά στα χρηματιστήρια της Κίνας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τους ηγέτες της χώρας, που ήδη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Οι παρεμβάσεις του Πεκίνου έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα ως προς την ικανότητά του να θεσπίσει μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ορισμένοι, επίσης, αναλυτές, θεωρούν ότι η μεγάλη πτώση των μετοχών προήλθε από την υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης στο 6.8% το β’ τρίμηνο του 2015, κάτω δηλαδή και από το 7% του α’ τριμήνου, που ήταν ήδη το χαμηλότερο επί σειρά ετών.
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τα εταιρικά χρέη της Κίνας που ανέρχονται σε 14,2 τρις δολ. (μεγαλύτερα από τα εταιρικά χρέη ακόμη και των ΗΠΑ που φτάνουν τα 13,1 τρις δολ. ) είναι πηγή ανησυχιών για τη διεθνή οικονομία, σημαντικά μεγαλύτερη από το σενάριο του Grexit