κωπηλατώντας, ταξιδεύω μαζί με τη γαλέρα μου σε αχαρτογράφητα νερά, προσαράζω σε ξεχασμένα λιμάνια και συλλέγω θησαυρούς... βλέπω πολλά, διαβάζω άλλα τόσα, καταγράφω ότι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και έχω μότο μου πως - το μονοπάτι της ζωής σ’ ένα γκρεμό τελειώνει Κι οπού ‘χει στην ψυχή φτερά, τ’ ανοίγει και γλιτώνει!!! τα νέα της γαλέρας λοιπόν...
Ετικέτες
- Άκου Ανθρωπάκο
- Αντωνόπουλος Γιώργος -photographer-photoreporter
- αυτάρκεια
- αυτοβελτίωση
- Δημήτρης Κούβελας
- ευ ζην
- η ζωή στον πλανήτη Γη
- θόρυβος
- κλιματική αλλαγή
- μαθαίνω
- νερό
- συνταγές υγείας
- υγεία-ευεξία
- φωτιές
- φωτογραφίες και μία λέξεις
- botanologia.gr
- covid-19
- MUDr Vassaras Alexandros
- ntina writes
- ntinas photo
- Robert Lanza
Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017
Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017
Βότανα και τρόποι χρήσης : Κρύα διαβροχή ή έκχυση βοτάνου σε κρύο νερό
Ένας από του τρόπους χρήσης των βοτάνων είναι και η κρύα διαβροχή
Κρύα διαβροχή – ας δούμε τι και πως:
Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε τα βότανά μας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικούς τρόπους.
Οι τρόποι αυτοί είναι παραδοσιακοί και παραμένουν οι ίδιοι μέχρι σήμερα
Κάθε τρόπος είναι κατάλληλος για διαφορετική ανάγκη του οργανισμού μας.
Τα εισπνεόμενα με ατμούς βότανα π.χ βοηθούν να ανακουφιστεί το αναπνευστικό μας σύστημα από διάφορες ενοχλήσεις.
Οι γαργάρες με εγχύματα και αφεψήματα καταπραΰνουν τον ερεθισμένο λαιμό ,χαλαρώνουν και ηρεμούν το νευρικό μας σύστημα , θεραπεύουν το πεπτικό μας.
Τα στοματικά διαλύματα καταπραΰνουν και θεραπεύουν τα στοματικά έλκη και μολύνσεις.
Τα έλαια και τα αιθέρια έλαια για μασάζ ανακουφίζουν και θεραπεύουν τους μυϊκούς πόνους.
Εκτός από το έγχυμα σε ζεστό νερό έχουμε και τα εγχύματα κρύας διαβροχής.
Με την κρύα διαβροχή των βοτάνων η έκχυση γίνεται σε κρύο νερό και αφορά , όπως στην έκχυση σε ζεστό νερό, τα μαλακά και τρυφερά μέρη του βοτάνου μας όπως:
μίσχους ,
φύλλα ,
άνθη ,
σπόροι....
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει ταινία τις ανθρώπινες σκέψεις
Μέχρι στιγμής το σύστημα έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 50% στο να μαντέψει τί βλέπει ένας άνθρωπος |
Φιλόδοξο επιστημονικό εγχείρημα
Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να «διαβάζει» την ανθρώπινη σκέψη αλλά να την μετατρέπει σε εικόνα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cerebral Cortex.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ζονγκμίνγκ Λίου των Σχολών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών και Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πέρντιου των ΗΠΑ, ζήτησαν από τρεις γυναίκες να βλέπουν εκατοντάδες βίντεο και την ίδια στιγμή ένα μηχάνημα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) κατέγραφε την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.
Παράλληλα, ένα συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο (convolutional neural network) βαθιάς μάθησης και επεξεργασίας εικόνας «μάθαινε» να συσχετίζει τις εικόνες στις ταινίες με τα εγκεφαλικά μοτίβα των γυναικών.
Από ένα σημείο και μετά, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε μόνο του να προβλέψει τι έβλεπαν οι εθελόντριες και, με βάση αυτή την εκτίμηση, οι ερευνητές ήταν σε θέση να κάνουν μια γενική απεικόνιση του περιεχομένου του εγκεφάλου.
Μέχρι στιγμής το σύστημα -αναλύοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα- έχει ποσοστό επιτυχίας περίπου 50% στο να μαντέψει τί βλέπει ένας άνθρωπος και άρα τι επεξεργάζεται ο εγκέφαλός του, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε 15 κατηγορίες αντικειμένων και δραστηριοτήτων (πουλί, αεροπλάνο, σωματική άσκηση κ.α.).
Αν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει εκπαιδευθεί σε δεδομένα από μια γυναίκα, αλλά δοκιμάσει να μαντέψει το περιεχόμενο του εγκεφάλου μιας άλλης γυναίκας, τότε το ποσοστό επιτυχίας του πέφτει στο 25%.
Το σύστημα έχει αρχίσει ήδη να αναπαράγει την εικόνα αυτού που έχει ένας άνθρωπος στον εγκέφαλό του, αλλά προς το παρόν οι παραγόμενες στατικές εικόνες μοιάζουν με στίγματα, όπως αυτά των pixel.
Όμως, οι ερευνητές θεωρούν ότι το σύστημα θα προοδεύσει στην πορεία και κάποτε θα είναι σε θέση να «μεταφράσει» τις σκέψεις ή ακόμη και τα όνειρα σε ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή και, τελικά, σε ταινίες.
health.in.gr
Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης όπου «χιονίζει» αντηλιακό
Στον ασυνήθιστο καυτό εξωπλανήτη «χιονίζει» διοξείδιο του τιτανίου, η βασική δραστική ουσία των αντηλιακών |
Ο Κέπλερ-13Ab απέχει 1.730 έτη φωτός από τη Γη
Αστρονόμοι ανακάλυψαν με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble έναν ασυνήθιστο καυτό εξωπλανήτη όπου «χιονίζει» διοξείδιο του τιτανίου, τη βασική δραστική ουσία των αντηλιακών.Ο εξωπλανήτης είναι ο Κέπλερ-13Ab, σε απόσταση 1.730 ετών φωτός από τη Γη, ένας από εξαπλωνήτες με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχουν ποτέ βρεθεί, καθώς φθάνει τους 2.700 βαθμούς Κελσίου στη φωτεινή πλευρά που βλέπει μόνιμα στο μητρικό άστρο.
Στην αντίθετη πλευρά, τη μόνιμα σκοτεινή, που είναι πολύ πιο κρύα, μεταφέρεται με τους ανέμους οξείδιο του τιτανίου, το οποίο συμπυκνώνεται σε κρυσταλλικές νιφάδες, σχηματίζει νέφη και τελικά πέφτει στην επιφάνεια με την μορφή χιονιού.
Οι ερευνητές (μεταξύ των ερευνητών ο Άγγελος Τσιάρας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου), με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Τόμας Μπίτι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας The Astronomical Journal.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων βασίζονται στις φασματοσκοπικές παρατηρήσεις που έκαναν με την κάμερα ευρέος πεδίου του Hubble στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη, στο μήκος κύματος του εγγύς υπέρυθρου.
news.in.gr
Γιατί η Δήμητρα εξάπτει τη φαντασία των επιστημόνων;
Το Dawn αποκαλύπτει έναν απρόσμενα σύνθετο γεωατμοσφαιρικά κόσμο στη Δήμητρα |
Ο μεγαλύτερος νάνος πλανήτης στη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία έχει μπει στο μικροσκόπιο της NASA, η οποία έχει στείλει ένα σκάφος εξερεύνησης και παρατείνει συνεχώς την παραμονή του εκεί αφού όπως φαίνεται η Δήμητρα κρύβει πολλά μυστικά
Λαΐνας ΘοδωρήςΗ NASA ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι αποφάσισε να παρατείνει για δεύτερη φορά (σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της) την αποστολή του σκάφους Dawn στον νάνο πλανήτη Δήμητρα, το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία.
Γιατί οι επιστήμονες επιμένουν στην εξερεύνηση της Δήμητρας;
Ποια μυστικά μπορεί να κρύβει;
Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τον γεμάτο εκπλήξεις, όπως αποδείχθηκε, γιγάντιο βράχο του ηλιακού μας συστήματος.
Η αποστολή
Οταν ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα η Δήμητρα, αν και αρχικά θεωρήθηκε πλανήτης, τελικά οι επιστήμονες εκείνης της εποχής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο απλώς για έναν μεγάλο αστεροειδή.
Ομως η Δήμητρα όπως φαίνεται ασκούσε μια παράξενη έλξη στους επιστήμονες, οι οποίοι κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι πρέπει να ταξιδέψουμε σε αυτήν και να τη γνωρίσουμε από κοντά.
Η NASA αποφάσισε να στείλει ένα σκάφος στη Δήμητρα και τον Μάρτιο του 2015 το σκάφος έφτασε στον νάνο πλανήτη κάνοντας μια στάση πρώτα σε έναν μικρότερο νάνο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, την Εστία.
Οι πρώτες παρατηρήσεις και μετρήσεις του Dawn έδειξαν ότι η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Δήμητρας είναι μείον 113 βαθμοί Κελσίου.
Διαπιστώθηκε ότι ο νάνος πλανήτης αποτελείται από ένα παράξενο μείγμα βράχων και πάγου σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα, που οι επιστήμονες δεν έχουν δει αλλού στο ηλιακό μας σύστημα.
Η Δήμητρα, που έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών, διαθέτει στην επιφάνειά της πολύ νερό σε μορφή πάγου, η προέλευση του οποίου παραμένει επίσης απροσδιόριστη.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες υπόγειου νερού ή και ένας υπόγειος ωκεανός, όπως στον δορυφόρο Εγκέλαδο, αν και το πιθανότερο είναι ότι αυτός υπήρξε κάποτε, αλλά όχι πια σήμερα.
Ο,τι κι αν συμβαίνει, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι η Δήμητρα μπορεί ακόμη και τώρα να φιλοξενήσει (μικροβιακή) ζωή.
Ακόμη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον νάνο πλανήτη φορτισμένα ηλιακά σωματίδια, καθώς ο ηλιακός άνεμος αλληλεπιδρά με τη Δήμητρα, από το οποίο συμπεραίνεται ότι η τελευταία ίσως διαθέτει μια ασθενή ατμόσφαιρα.
Οι κρατήρες και το ηφαίστειο
Το Dawn αμέσως μόλις έφτασε στη Δήμτρα εντόπισε δύο ασυνήθιστα λαμπερές κηλίδες μέσα στη λεκάνη ενός κρατήρα διαμέτρου 98 χλμ.
Ο κρατήρας ονομάστηκε Occator.
Η φύση αυτών των κηλίδων παραμένει αδιευκρίνιστη, ωστόσο οι ερευνητές εικάζουν ότι πρόκειται για πάγο ή άλατα που ήρθαν στην επιφάνεια λόγω κάποιας πρόσκρουσης.
Αλλοι επιστήμονες εικάζουν ότι πιθανώς πρόκειται για ένα ηφαίστειο που αντί για πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει νερό.
Αργότερα διαπιστώθηκε ότι στον κρατήρα σχηματίζεται τακτικά ομίχλη, η παρουσία της οποίας σύμφωνα με τους ειδικούς ενισχύει το σενάριο της παρουσίας πάγου σε αυτόν.
Ανάλογο φαινόμενο εντοπίστηκε στη συνέχεια και σε έναν ακόμη κρατήρα της Δήμητρας, τον Kupalo.
Το Dawn εντόπισε στη Δήμητρα ένα όρος που έλαβε την ονομασία Ahuna Mons.
Το όρος έχει ύψος περίπου πέντε χιλιάδες μέτρα με απότομες αλλά ομαλές πλαγιές και από ψηλά μοιάζει με μια γιγάντια πυραμίδα.
Ολα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το όρος αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ηφαίστειο πάγου (κρυοηφαίστειο), το οποίο εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε μάλιστα σχετικά πρόσφατα, πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια.
Προς το παρόν παραμένει ασαφές με ποια υλικά τροφοδοτείται το κρυομάγμα του εν λόγω ηφαιστείου.
Το κρυομάγμα πιθανώς αποτελείται από ένα μείγμα αλάτων χλωρίου ή αμμωνίας και παγωμένου νερού.
Πάντως ορισμένοι πλανητικοί επιστήμονες δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι όντως το Ahuna Mons είναι κρυοηφαίστειο και περιμένουν περισσότερα στοιχεία επ' αυτού.
Τα υλικά της ζωής
Πριν από 7 μήνες η NASA ανακοίνωσε ότι το Dawn εντόπισε πάνω στη Δήμητρα οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα, μόρια που αποτελούν τους θεμελιώδεις λίθους της ζωής στη Γη.
Οι οργανικές ουσίες φαίνεται να έχουν σχηματισθεί στον ίδιο τον πλανήτη και να μην προέρχονται από πτώσεις αστεροειδών ή κομητών.
Ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Κριστίνα Ντε Σάνκτις του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ιταλίας στη Ρώμη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», δήλωσαν ότι η Δήμητρα εμφανίζει ομοιότητες με τους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου Ευρώπη και Εγκέλαδο, οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς.
Είναι η πρώτη σίγουρη ανακάλυψη οργανικών μορίων σε σώμα που βρίσκεται στη μεγάλη ζώνη αστεροειδών μεταξύ Αρη και Δία.
Τέτοια οργανικά μόρια έχουν μέχρι σήμερα βρεθεί σε μετεωρίτες και αστεροειδείς.
Οι οργανικές ουσίες στη Δήμτρα είναι κυρίως συγκεντρωμένες σε μια περιοχή έκτασης περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ακριβή χημική σύσταση αυτών των οργανικών μορίων.
Η νέα εξερεύνηση
Μετά την απόφαση για τη νέα παράταση το Dawn θα πάρει εντολές αλλαγής τροχιάς από το κέντρο ελέγχου στη Γη (το Εργαστήριο Αεριώθησης JPL στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας) για να κατέβει χαμηλότερα από κάθε άλλη φορά, σε ύψος έως 200 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Δήμητρας, ενώ έως τώρα δεν είχε πλησιάσει χαμηλότερα από τα 385 χιλιόμετρα.
Προτεραιότητα για τους επιστήμονες, κατά τη δεύτερη παράταση της αποστολής, αποτελεί το να συλλέξουν στοιχεία μέσω του φασματομέτρου ακτίνων γάμμα και νετρονίων του σκάφους, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη σύνθεση του ανώτερου στρώματος της Δήμητρας και της ποσότητας του πάγου που περιέχει.
Ακόμη το Dawn θα τραβήξει με την κάμερά του εικόνες της γεωμορφολογίας της Δήμητρας και θα κάνει ορυκτολογικές μετρήσεις μέσω ενός άλλου φασματομέτρου που διαθέτει.
Οταν το σκάφος ξεμείνει από καύσιμα υδραζίνης, θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά γύρω από τον μικρό πλανήτη, σαν τεχνητός δορυφόρος του.
Για να προφυλαχθεί η Δήμητρα από μια πιθανή μόλυνση με γήινα μικρόβια, εάν το Dawn έπεφτε πάνω της, επελέγη η λύση μιας σταθερής τροχιάς στο διηνεκές, ακόμη κι όταν πια δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γη, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του 2018.
tovima.gr
Netflix: Η πλατφόρμα που άλλαξε τις τηλεοπτικές μας συνήθειες
Ο Κέβιν Σπέισι και η Ρόμπιν Ράιτ πρωταγωνιστούν στο «House of Cards», τη σειρά που έβαλε το Netflix στον χάρτη των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών |
Με πάνω από 100 εκατ. συνδρομητές σε όλον τον κόσμο φαίνεται να δείχνει τον δρόμο για το μέλλον σειρών και ταινιών, την ώρα που η τηλεόραση όπως την ξέραμε αργοσβήνει
Με συνδρομητές που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο το Netflix αποτελεί ίσως το πιο επιτυχημένο παράδειγμα πλατφόρμας που δίνει απάντηση στις ανάγκες των σύγχρονων τηλεθεατών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.Στο Netflix, που είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες στον υπολογιστή του, στο tablet ή στο smartphone ή ακόμα και στην τηλεόραση, αφού τη συνδέσει με το Internet, όποτε εκείνος το επιλέξει.
Αλλο μοντέλο τηλεόρασης
Η τηλεόραση, όπως τουλάχιστον την είχαμε συνηθίσει ως πριν από λίγο καιρό, «αργοπεθαίνει», καθώς οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες την έχουν ουσιαστικά καταστήσει μια συνήθεια του παρελθόντος.
Και μόνο η σκέψη ότι θα περιμένει κανείς να δει την αγαπημένη του εκπομπή μια συγκεκριμένη ώρα, σε ένα συγκεκριμένο κανάλι, ενώ θα υφίσταται κάθε τόσο το «μαρτύριο» των διαφημιστικών διαλειμμάτων, για τους περισσότερους πλέον καταναλωτές τηλεοπτικού προϊόντος είναι απλώς αδιανόητη.
Το συγκεκριμένο μοντέλο τηλεόρασης ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν, τουλάχιστον για τις ηλικίες τις οποίες οι διαφημιζόμενοι στην τηλεόραση αποκαλούν «δυναμικό κοινό», δηλαδή μεταξύ 23 και 45 ετών.
Το Netflix αλλά και οι άλλες παρόμοιες πλατφόρμες, όπως η Hulu και η Amazon, έχουν παίξει καίριο ρόλο σε αυτό.
Το Netflix κλείνει εφέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του και μέσα στο διάστημα αυτό έχει γίνει ένας από τους πλέον σοβαρούς ανταγωνιστές των παραδοσιακών τηλεοπτικών καναλιών. Ιδρύθηκε το 1997 από τον Ριντ Χάστινγκς και τον Μαρκ Ράντολφ και στην αρχή έδινε τη δυνατότητα στους συνδρομητές του να νοικιάζουν βίντεο μέσω του ταχυδρομείου.
Ωστόσο, όπως συνέβη με τη μουσική βιομηχανία, τις εφημερίδες και τα βιβλία, το Διαδίκτυο έφερε βαθιές αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες και οι ενοικιάσεις βίντεο αποτελούν και αυτές μία από τις συνήθειες που έχουν πλέον γίνει παρελθόν.
Ο Χάστινγκς είχε τη διορατικότητα να προβλέψει τις εξελίξεις αυτές και το 2007 άρχισε να προωθεί την ιδέα του streaming μέσω του Internet κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών. Ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να πείσει τα κινηματογραφικά στούντιο και τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα να του παραχωρήσουν τα δικαιώματα των παραγωγών τους.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήταν η συμφωνία που υπέγραψε το 2008 με το καλωδιακό δίκτυο Starz να προβάλλει τις ταινίες για τις οποίες είχε αποκτήσει τα δικαιώματα τηλεοπτικής προβολής. Ως το 2009 οι συνδρομητές του είχαν φτάσει τα 12 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.
Πρωτογενείς παραγωγές
Δύο χρόνια αργότερα το Netflix ανακοίνωσε ότι μπαίνει στο παιχνίδι της παραγωγής των δικών του ταινιών και σίριαλ.
Η πρώτη του παραγωγή ήταν το πολιτικό θρίλερ «House of Cards», για την οποία η εταιρεία επένδυσε 100 εκατ. δολάρια για τους δύο πρώτους κύκλους.
Το «House of Cards» που μεταδόθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013 έγινε μια από τις πλέον επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.
Η απόφαση να είναι διαθέσιμα όλα τα επεισόδια του κύκλου την ίδια ημέρα έφερε επανάσταση στις τηλεοπτικές μας συνήθειες κάνοντας μόδα το binge watching, δηλαδή να βλέπει κανείς 13 επεισόδια μιας σειράς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
Η επόμενη μεγάλη επιτυχία της πλατφόρμας ήταν η σειρά «Orange is the new black».
Πριν από λίγο καιρό το Netflix ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει 8 δισ. δολάρια για την παραγωγή πρωτογενούς προγράμματος το 2018.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει 80 νέες ταινίες ξεπερνώντας την παραγωγή των τριών μεγαλύτερων στούντιο του Χόλιγουντ μαζί.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η πλατφόρμα κατέγραψε 5 εκατομμύρια νέους συνδρομητές, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στα ύψη η τιμή των μετοχών της.
Το Netflix στην Ελλάδα
Η πρώτη χώρα εκτός από τις ΗΠΑ στην οποία έγινε διαθέσιμο το Netflix ήταν ο Καναδάς.
Σήμερα η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη σε 190 χώρες και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το πρόγραμμά της από την Αγία Πετρούπολη ως την Αθήνα και το Ρίο ντε Τζανέιρο.
Στη χώρα μας η πλατφόρμα άρχισε να είναι διαθέσιμη από τον Ιανουάριο του 2016 και έκτοτε έχουν γίνει τεράστια άλματα στην προβολή ταινιών και σειρών με ελληνικούς υπότιτλους.
Οι Έλληνες τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα από τα τρία πακέτα που προσφέρει η εταιρεία και τα οποία κυμαίνονται από 7,99 ως 11,99 ευρώ, ανάλογα με το επίπεδο ευκρίνειας και τον αριθμό των συσκευών στις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει τα προγράμματα της αρεσκείας του.
Ο ελληνοαμερικανός διευθυντής
Ο ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντος, διευθυντής προγράμματος του Netflix, είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους πλέον ισχυρούς ανθρώπους στο Χόλιγουντ.
Χειριζόμενος ένα μπάτζετ δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να δώσει το πράσινο φως για την παραγωγή ταινιών και σίριαλ και οι επιλογές του έχουν κάνει την πλατφόρμα έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κινηματογραφικού και τηλεοπτικού προϊόντος σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα οι παραγωγές του έχουν βραβευθεί επανειλημμένα σε διοργανώσεις όπως οι Χρυσές Σφαίρες και τα ΕΜΜΥ.
Η μάχη της τηλεθέασης
Πόσοι θεατές παρακολουθούν τα προγράμματα του Netflix;
Είναι μια ερώτηση που «καίει» τους ανταγωνιστές της πλατφόρμας, καθώς δεν δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία τηλεθέασης.
Για τον λόγο αυτόν η εταιρεία μετρήσεων τηλεθέασης Nielsen ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι αρχίζει να συμπεριλαμβάνει και τα προγράμματά του στις μετρήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nielsen, δεν θα δημοσιοποιεί τις μετρήσεις αυτές, αλλά θα τις κάνει γνωστές σε άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Disney και η Warner Bros.
Τα σχέδια της Nielsen προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά του Netflix, το οποίο κρατάει τα σχετικά δεδομένα επτασφράγιστο μυστικό και εκπρόσωποι της πλατφόρμας έσπευσαν να εκφράσουν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των μετρήσεων.
Οι καλύτερες τηλεοπτικές παραγωγές του Netflix
«House of Cards»:
Με πρωταγωνιστές τον Κέβιν Σπέισι και τη Ρόμπιν Ράιτ, είναι ένα σκοτεινό θρίλερ με φόντο τις πολιτικές ίντριγκες στην Ουάσιγκτον και στον Λευκό Οίκο.
Είναι η σειρά που έβαλε το Netflix στον χάρτη των μεγάλων τηλεοπτικών παραγωγών.
Εχουν μεταδοθεί πέντε κύκλοι και έχει ανακοινωθεί ότι έχει εγκριθεί ακόμα ένας κύκλος.
«Orange is the new black»:
Είναι η δεύτερη μεγάλη επιτυχία της πλατφόρμας και διαδραματίζεται μέσα σε μια γυναικεία φυλακή. Μέχρι στιγμής έχουν μεταδοθεί πέντε κύκλοι και έχουν εγκριθεί άλλοι δύο.
«Black Mirror»:
Είναι μια σειρά από αυτοτελή επεισόδια και αφηγείται ιστορίες από το παρόν ή το σκοτεινό μέλλον. Οι δύο πρώτοι κύκλοι ήταν βρετανικής παραγωγής και τον Σεπτέμβριο του 2015 το Netflix ανέλαβε την παραγωγή δύο ακόμα κύκλων.
Η σειρά έχει πάρει διθυραμβικές κριτικές και ο τέταρτος κύκλος αναμένεται να μεταδοθεί σε λίγο καιρό.
«Stranger Things»:
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από ταινίες τρόμου της δεκαετίας του '80 η σειρά αφηγείται τις περιπέτειες μιας παρέας πιτσιρικιών που έρχονται αντιμέτωπα με υπερφυσικές καταστάσεις.
Ο πρώτος κύκλος μεταδόθηκε τον Ιούλιο του 2016 και ετοιμάζεται ήδη ο δεύτερος.
«The Crown»:
Η πρώτη σεζόν της σειράς καλύπτει την περίοδο από τον γάμο της βασίλισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, το 1947, ως τη διάλυση του αρραβώνα της αδελφής της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον Πίτερ Τάουνσεντ το 1955.
Θα ολοκληρωθεί σε έξι σεζόν και 60 επεισόδια που θα καλύπτουν τη ζωή της Ελισάβετ ως σήμερα.
«Making a murderer»:
Μια από τις καλύτερες σειρές ντοκιμαντέρ των τελευταίων ετών.
Αποτελείται από 10 επεισόδια και περιγράφει τις περιπέτειες του Στίβεν Εϊβερι που έμεινε 18 χρόνια στη φυλακή καταδικασμένος για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ.
tovima.gr
ΠΟΥ: 2.500 Έλληνες νεκροί κάθε χρόνο εξαιτίας της ρύπανσης
Άλλα 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν επειδή αναπνέουν συνεχώς μολυσμένο αέρα μέσα στα σπίτια τους (π.χ. από ξυλόσομπες).
Το πρόβλημα είναι πιο οξύ στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι νομίζουμε.
Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν πιο μολυσμένο αέρα απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένες, αλλά «η ρύπανση προσβάλλει πρακτικά όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε η κυρία Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, παρουσιάζοντας νέα έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού για την ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.
«Είναι ένα θέμα δημοσίας υγείας και η αντιμετώπισή του είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να θεωρείται ο αέρας καθαρός σε μία περιοχή, ο ετήσιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μg/m3.
Το όριο αυτό αφορά όλα τα PM διαμέτρου 10 μικρονίων (PM10) και κάτω, και έχει θεσπιστεί επειδή τα σωματίδια αυτά μπαίνουν με την αναπνοή στον οργανισμό και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.
Ειδικότερα, για τα PM10 είναι 20 μg/m3 ενώ για τα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μg/m3.
Ωστόσο στη χώρα μας η μέση ετήσια συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι 34 μg/m3, όπως έδειξαν μετρήσεις σε δέκα περιοχές της χώρας (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Πειραιάς, Αθήνα, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα), σύμφωνα με τη νέα έκθεση.
Η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM10 (26 μg/m3) καταγράφηκε στη Σίνδο και η μεγαλύτερη (42 μg/m3) στη Λυκόβρυση.
Αντίστοιχα, η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 (8 μg/m3) καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και η μεγαλύτερη (16 μg/m3) στη Λυκόβρυση.
Με βάση αυτές τις μετρήσεις και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι 2.500 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων.
3.000 πόλεις
Η νέα έκθεση βασίσθηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 3.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Όπως έδειξε, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα ποιότητας του αέρα είναι χειρότερα από αυτά που θέτει ο ΠΟΥ.
Μοιραία λοιπόν χάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές - το 11,6% των συνολικών, παγκόσμιων θανάτων ή 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ.
Το σχεδόν 90% των θανάτων αυτών συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, με σχεδόν δύο στους τρεις να καταγράφονται στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό.
Το 94% των θανάτων οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ τα υπόλοιπα σε βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις στις οποίες αυξάνει την ευπάθεια η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στην πραγματικότητα, «η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σιωπηρός δολοφόνος διότι παρότι δεν την βλέπουμε πάντοτε, αποτελεί αιτία μερικών πολύ συνηθισμένων ασθενειών» σημειώνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ στην έκθεσή τους.
Έτσι, το 36% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 35% των θανάτων από ΧΑΠ, το 34% των θανάτων από εγκεφαλικό και το 27% των θανάτων από καρδιοπάθεια οφείλονται στην ρύπανση, εκτιμά.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 2.500 στη χώρα μας, οι οποίοι χάνονται κάθε χρόνο από νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εγκεφαλικά εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα κατοίκους του πλανήτη αναπνέουν μολυσμένο αέρα στις πόλεις όπου ζουν, με συνέπεια 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν ετησίως τη ζωή τους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
ygeia.tanea.grΤο πρόβλημα είναι πιο οξύ στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι νομίζουμε.
Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν πιο μολυσμένο αέρα απ’ ό,τι οι ανεπτυγμένες, αλλά «η ρύπανση προσβάλλει πρακτικά όλες τις χώρες και όλα τα κοινωνικά στρώματα», δήλωσε η κυρία Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, παρουσιάζοντας νέα έκθεση του παγκόσμιου οργανισμού για την ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.
«Είναι ένα θέμα δημοσίας υγείας και η αντιμετώπισή του είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να θεωρείται ο αέρας καθαρός σε μία περιοχή, ο ετήσιος μέσος όρος των συγκεντρώσεων των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 μg/m3.
Το όριο αυτό αφορά όλα τα PM διαμέτρου 10 μικρονίων (PM10) και κάτω, και έχει θεσπιστεί επειδή τα σωματίδια αυτά μπαίνουν με την αναπνοή στον οργανισμό και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνο.
Ειδικότερα, για τα PM10 είναι 20 μg/m3 ενώ για τα PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 μg/m3.
Ωστόσο στη χώρα μας η μέση ετήσια συγκέντρωση των ΡΜ10 είναι 34 μg/m3, όπως έδειξαν μετρήσεις σε δέκα περιοχές της χώρας (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Λυκόβρυση, Πειραιάς, Αθήνα, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλος, Πάτρα), σύμφωνα με τη νέα έκθεση.
Η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM10 (26 μg/m3) καταγράφηκε στη Σίνδο και η μεγαλύτερη (42 μg/m3) στη Λυκόβρυση.
Αντίστοιχα, η μικρότερη μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 (8 μg/m3) καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη και η μεγαλύτερη (16 μg/m3) στη Λυκόβρυση.
Με βάση αυτές τις μετρήσεις και τη θνησιμότητα στη χώρα μας, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι 2.500 άτομα πεθαίνουν ετησίως στην Ελλάδα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων.
3.000 πόλεις
Η νέα έκθεση βασίσθηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 3.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Όπως έδειξε, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα ποιότητας του αέρα είναι χειρότερα από αυτά που θέτει ο ΠΟΥ.
Μοιραία λοιπόν χάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές - το 11,6% των συνολικών, παγκόσμιων θανάτων ή 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ.
Το σχεδόν 90% των θανάτων αυτών συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, με σχεδόν δύο στους τρεις να καταγράφονται στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Δυτικό Ειρηνικό.
Το 94% των θανάτων οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρκίνο του πνεύμονα, ενώ τα υπόλοιπα σε βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις στις οποίες αυξάνει την ευπάθεια η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στην πραγματικότητα, «η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας σιωπηρός δολοφόνος διότι παρότι δεν την βλέπουμε πάντοτε, αποτελεί αιτία μερικών πολύ συνηθισμένων ασθενειών» σημειώνουν οι ειδικοί του ΠΟΥ στην έκθεσή τους.
Έτσι, το 36% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, το 35% των θανάτων από ΧΑΠ, το 34% των θανάτων από εγκεφαλικό και το 27% των θανάτων από καρδιοπάθεια οφείλονται στην ρύπανση, εκτιμά.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και 2.500 στη χώρα μας, οι οποίοι χάνονται κάθε χρόνο από νοσήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα εγκεφαλικά εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα κατοίκους του πλανήτη αναπνέουν μολυσμένο αέρα στις πόλεις όπου ζουν, με συνέπεια 3 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνουν ετησίως τη ζωή τους, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι «μικροστιγμές θετικότητας» μπορεί να αλλάξουν τη ζωή μας
Μερικά εύκολα, καθημερινά βήματα για να αλλάξετε προς το καλύτερο τη ζωή σας
Θέλετε να αυξήσετε την ευεξία σας;
Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα να βάλετε στην καθημερινότητά σας «μικροστιγμές θετικότητας», οι οποίες αθροιστικά και με τον καιρό μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή σας.Αυτό συνιστά μια αμερικανίδα ψυχολόγος, η οποία πιστεύει ότι ο βαθμός κατά τον οποίο μπορούμε να αποκομίσουμε θετικά συναισθήματα από τις καθημερινές δραστηριότητές μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ευτυχισμένοι θα είμαστε.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει η δρ Μπάρμπρα Φρέντρικσον, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, και άλλοι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει ότι τα έστω και σύντομα θετικά συναισθήματα ρυθμίζουν αποτελεσματικά το στρες και την κατάθλιψη και προάγουν την ψυχική και τη σωματική υγεία.
Μάλιστα, μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί στο να αναπτύσσει θετικά συναισθήματα, φροντίζοντας να ασχολείται με δραστηριότητες οι οποίες εγγενώς τα παράγουν, αναφέρει η εφημερίδα «New York Times».
Αν, δε, μοιράζεται αυτή τη διαδικασία με άλλους ανθρώπους, τα οφέλη στην υγεία του θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, γράφει η δρ Φρέντρικσον στο βιβλίο της «Love 2.0: Finding Happiness and Health in Moments of Connection» (εκδ. Plume).
Μερικές δραστηριότητες που μπορεί να γεννήσουν θετικά συναισθήματα είναι οι εξής, σύμφωνα με τη Φρέντρικσον και άλλους ειδικούς:
* Να κάνετε καλά πράγματα για τους άλλους.
Θα τους κάνετε να νιώσουν πιο χαρούμενοι – όπως και εσείς οι ίδιοι άλλωστε.
Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να κουβαλήσετε μια βαριά τσάντα ή να δώσετε οδηγίες στον δρόμο σε έναν ξένο.
* Να θαυμάζετε τον κόσμο γύρω σας.
Μπορεί να είναι ένα δέντρο, ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, ο καταγάλανος ουρανός, ένα όμορφο κτίριο ή ένα ρούχο που φορά ένας άλλος άνθρωπος.
* Αναπτύξτε και καλλιεργήστε σχέσεις.
Οι ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί με φίλους και συγγενείς αυξάνουν τα συναισθήματα αυτοαξίας και μακροπρόθεσμα την υγεία και τη μακροζωία.
* Θέστε στόχους τους οποίους μπορείτε να πετύχετε.
Μπορεί να θέλετε να βελτιώσετε το τένις σας, να διαβάσετε περισσότερα βιβλία ή να γίνετε εξπέρ στο Sudoku.
Αρκεί να θέσετε έναν ρεαλιστικό στόχο, διότι αν είναι ανέφικτος ή μη πρακτικός θα σας δημιουργήσει αναίτιο στρες.
* Μάθετε κάτι νέο.
Μπορεί να είναι ένα άθλημα, μια ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, ένα παιχνίδι, οτιδήποτε ενσταλάζει μέσα σας το αίσθημα της επιτυχίας και σας κάνει να νιώθετε αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.
Και πάλι, όμως, να είστε ρεαλιστές για τον χρόνο και τον κόπο που θα χρειαστείτε για να τα καταφέρετε.
* Αποδεχθείτε τον εαυτό σας με τις ατέλειες και τα στραβά του.
Αντί όμως να εστιάζετε σε αυτά, να ρίχνετε βάρος στα θετικά σας σημεία και στα επιτεύγματά σας.
* Εξασκήστε την αντοχή σας.
Αντί να αφήνετε την απώλεια, το στρες, την ανεπάρκεια και τα ψυχικά τραύματα να σας καταβάλλουν, να τα χρησιμοποιείτε ως εμπειρίες μάθησης και εφαλτήρια για ένα καλύτερο μέλλον.
Μην ξεχνάτε την έκφραση:
«Οταν η ζωή σού δίνει λεμόνια (σ.σ. συμβολίζουν τις πίκρες), κάν’ τα λεμονάδα».
* Εξασκήστε την ενσυνειδητότητά σας.
Αναμασώντας τα προβλήματα του παρελθόντος ή τις δυσκολίες του μέλλοντος, εξαντλείτε τα ψυχικά αποθέματά σας και στερείτε την προσοχή από τις τρέχουσες απολαύσεις.
Πάψτε να αναλώνεστε με ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε και εστιάστε στο «εδώ και τώρα».
Καλή ιδέα θα ήταν να κάνετε ένα μάθημα διαλογισμού.
ygeia.tanea.gr
Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017
Από την υγεία μέχρι το πορτοφόλι μας: 7 σοβαρές επιδράσεις που μπορεί να έχει η αλλαγή της ώρας στις ζωές μας
Για κάποιους ανθρώπους, η ετήσια αλλαγή της ώρας κάθε Μάρτιο και Οκτώβριο μπορεί να προκαλέσει πολλά περισσότερα προβλήματα από τον μπελά του να πρέπει να αλλάξεις όλα τα ρολόγια του σπιτιού και αυτό του αυτοκινήτου.
Πολλές και διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει πω η αλλαγή της ώρας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές μας, και όχι με την καλή έννοια.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτή την περίοδο η Κομισιόν εξετάζει αιτήματα για κατάργηση της θερινής ώρας.
Και ο David Prerau, συγγραφέας του «Saving the Daylight: Why We Put the Clocks Forward», συμφωνεί πως αυτή η αλλαγή δεν γίνεται μόνο και μόνο για να κερδίσουμε μια ώρα παραπάνω ύπνου. «Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τα πάντα, από την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή μέχρι τον κόσμο που θα μαζέψει μια μουσική παράσταση στο Λονδίνο, από την συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες μέχρι την εγκληματικότητα στους δρόμους, από την κηπουρική μέχρι τα κέρδη των ραδιοφωνικών σταθμών», γράφει.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές μόνο από τις επιδράσεις που θα έχει η ερχόμενη αλλαγή της ώρας, αυτή την Κυριακή (29/10) -και γενικότερα η αλλαγή ώρας ως θεσμός- όπως τις έχουν αποκαλύψει διάφορες έρευνες.
Διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου μας
Το να κερδίζεις μια ώρα επιπλέον ύπνου είναι, προφανώς, υπέροχο.
Ταυτόχρονα όμως, αυτή η αλλαγή μπερδεύει τον εσωτερικό κιρκαδικό ρυθμό μας, καθώς ξυπνάμε περιμένοντας πως θα είναι μια ώρα νωρίτερα ή αργότερα απ' όσο πιστεύαμε.
Για να περιορίσετε αυτή την επίδραση, προσπαθήστε να κοιμάστε 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο το προηγούμενο βράδυ.
Μπορεί να χειροτερέψει την επίδραση των ορμονών στο δέρμα
Σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στον κόσμο, η κακή εμφάνιση του δέρματος όμως επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του καθένα από εμάς.
«Η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες μας, κυρίως λόγω της αλλαγής στο μοτίβο του ύπνου, η οποία μπορεί να αυξήσει την ακμή στο πρόσωπο», λέει ο Dr. Firas Al-Niaimi, ιατρικός διευθυντής στου sk:n clinics. «Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια συνεπή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας πριν πάμε στο κρεβάτι, έτσι ώστε ο ύπνος μας να μην διαταράσσεται και τα κύτταρα του δέρματος να μπορούν να αναγεννηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής
Ακούγεται ακραίο, αλλά έρευνες που διεξάχθηκαν σε περισσότερους από 43.000 ασθενείς έδειξαν πως, μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη, παρατηρείται μια αύξηση στα περιστατικά καρδιακών προσβολών, η οποία μειώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.
Αν και οι επιστήμονες λένε πως τα ρολόγια δεν προκαλούν συνολικά μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των εν λόγω περιστατικών σε έναν πληθυσμό, έχουν σίγουρα έντονο αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, με τη Δευτέρα που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας την άνοιξη να εμφανίζει μια αύξηση της τάξης του 24% στις εισαγωγές ανθρώπων σε νοσοκομείο λόγω καρδιακών προσβολών, και την Τρίτη που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο να σημειώνει μείωση του φαινομένου κατά 21%.
Αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου
Και αν το έμφραγμα δεν ήταν αρκετό, μια έρευνα από τη Φινλανδία που εξέτασε το μητρώο των ασθενών από το 2004 έως το 2013, έδειξε πως η αλλαγή της ώρας αυξάνει επίσης το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ακριβώς επειδή διαταράσσεται ο κιρκαδικός ρυθμός μας.
Ομοίως με τα εμφράγματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο περιστατικό εμφανίζει αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων τις δύο πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, αλλά η διαφορά μειώνεται μέσα στην εβδομάδα.
Οι γυναίκες φαίνεται πως επηρεάζονται περισσότερο.
Προκαλεί περισσότερα τροχαία ατυχήματα
Ο αντίκτυπος της αλλαγής της ώρας στα τροχαία ατυχήματα έχει τεκμηριωθεί μέσα στα χρόνια και, μάλιστα, ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που βγήκαν κατά τη διάρκεια ενός τριετούς πειραματισμού (1968-1971) της βρετανικής κυβέρνησης, όταν αποφασίστηκε να μην αλλάζει η ώρα και, ως αποτέλεσμα αυτού, σημειώθηκε «σημαντική μείωση» στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους, επειδή υπήρχε φως για περισσότερη ώρα τα απογεύματα.
Το 1996, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσε αυτό το εύρημα, δείχνοντας αύξηση 8% στα ατυχήματα με αυτοκίνητα από τη Δευτέρα μετά την αλλαγή των ρολογιών.
Μια έρευνα του 2001 από το Johns Hopkins και το πανεπιστήμιο του Stanford, έδειξε επίσης αύξηση των ατυχημάτων στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, αν πραγματοποιούταν μια μεταβολή τουχρόνου στη Βρετανική Θερινή Ώρα, θα είχαν σκοτωθεί 160 λιγότεροι άνθρωποι, θα είχαν τραυματιστεί σοβαρά 650 λιγότεροι άνθρωποι και συνολικά 2.060 λιγότεροι οδηγοί και πεζοί θα είχαν υποστεί οποιαδήποτε μορφή τραυματισμού.
Μπορεί να μας δημιουργήσει κακή διάθεση
Όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός πως έχουμε κακή διάθεση επειδή πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι ή επειδή ξεχάσαμε να αλλάξουμε την ώρα. Η ψυχολογική επίδραση είναι αρκετά πιο σοβαρή.
Σε μια έρευνα που έγινε το 2016 σε μια ομάδα νομικών δικαστών, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η στέρηση του ύπνου αύξησε σημαντικά τη σοβαρότητα των ποινών που διέταξαν οι δικαστές σε εγκληματίες.
Εκμεταλλευόμενοι τη φυσική μετατόπιση στη θερινή ώρα κατά την άνοιξη, συνέκριναν αυτή την περίοδο με τα αρχεία των ποινών τους και ανακάλυψαν πως οι δικαστές έδιναν όντως μεγαλύτερες ποινές όταν είχαν στερηθεί ύπνου.
Μας κοστίζει περισσότερα χρήματα
Και, σε περίπτωση που η υγεία και η συμπεριφορά μας εν γένει δεν είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες για να σας κάνουν να καταλάβετε πόσο άσκοπη και επιζήμια είναι η αλλαγή της ώρας, αυτή η επίδρασή της θα σας κάνει να πονέσετε εκεί που πονάμε όλοι περισσότερο: στην τσέπη μας.
Μια έκθεση του 1990 από το Policy Studies Institute υπολόγισε πως οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν, συνολικά, €294εκ. κάθε χρόνο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού αν δεν αλλάξουν την ώρα στα ρολόγια τους. Σκεφτείτε που θα έχει φτάσει αυτό το ποσό τριάντα χρόνια αργότερα.
Επίσης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge, ανακάλυψαν πως μια επιπλέον ώρα με φυσικό φως το χειμώνα μπορεί να μας εξοικονομήσει, συνολικά πάντα, €548εκ. ετησίως, καθώς οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν λιγότερο ηλεκτρικό και θέρμανση.
huffingtonpost.gr
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost UK.
Πολλές και διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει πω η αλλαγή της ώρας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές μας, και όχι με την καλή έννοια.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτή την περίοδο η Κομισιόν εξετάζει αιτήματα για κατάργηση της θερινής ώρας.
Και ο David Prerau, συγγραφέας του «Saving the Daylight: Why We Put the Clocks Forward», συμφωνεί πως αυτή η αλλαγή δεν γίνεται μόνο και μόνο για να κερδίσουμε μια ώρα παραπάνω ύπνου. «Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τα πάντα, από την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή μέχρι τον κόσμο που θα μαζέψει μια μουσική παράσταση στο Λονδίνο, από την συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες μέχρι την εγκληματικότητα στους δρόμους, από την κηπουρική μέχρι τα κέρδη των ραδιοφωνικών σταθμών», γράφει.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές μόνο από τις επιδράσεις που θα έχει η ερχόμενη αλλαγή της ώρας, αυτή την Κυριακή (29/10) -και γενικότερα η αλλαγή ώρας ως θεσμός- όπως τις έχουν αποκαλύψει διάφορες έρευνες.
Διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου μας
Το να κερδίζεις μια ώρα επιπλέον ύπνου είναι, προφανώς, υπέροχο.
Ταυτόχρονα όμως, αυτή η αλλαγή μπερδεύει τον εσωτερικό κιρκαδικό ρυθμό μας, καθώς ξυπνάμε περιμένοντας πως θα είναι μια ώρα νωρίτερα ή αργότερα απ' όσο πιστεύαμε.
Για να περιορίσετε αυτή την επίδραση, προσπαθήστε να κοιμάστε 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο το προηγούμενο βράδυ.
Μπορεί να χειροτερέψει την επίδραση των ορμονών στο δέρμα
Σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στον κόσμο, η κακή εμφάνιση του δέρματος όμως επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του καθένα από εμάς.
«Η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες μας, κυρίως λόγω της αλλαγής στο μοτίβο του ύπνου, η οποία μπορεί να αυξήσει την ακμή στο πρόσωπο», λέει ο Dr. Firas Al-Niaimi, ιατρικός διευθυντής στου sk:n clinics. «Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια συνεπή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας πριν πάμε στο κρεβάτι, έτσι ώστε ο ύπνος μας να μην διαταράσσεται και τα κύτταρα του δέρματος να μπορούν να αναγεννηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής
Ακούγεται ακραίο, αλλά έρευνες που διεξάχθηκαν σε περισσότερους από 43.000 ασθενείς έδειξαν πως, μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη, παρατηρείται μια αύξηση στα περιστατικά καρδιακών προσβολών, η οποία μειώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.
Αν και οι επιστήμονες λένε πως τα ρολόγια δεν προκαλούν συνολικά μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των εν λόγω περιστατικών σε έναν πληθυσμό, έχουν σίγουρα έντονο αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, με τη Δευτέρα που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας την άνοιξη να εμφανίζει μια αύξηση της τάξης του 24% στις εισαγωγές ανθρώπων σε νοσοκομείο λόγω καρδιακών προσβολών, και την Τρίτη που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο να σημειώνει μείωση του φαινομένου κατά 21%.
Αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου
Και αν το έμφραγμα δεν ήταν αρκετό, μια έρευνα από τη Φινλανδία που εξέτασε το μητρώο των ασθενών από το 2004 έως το 2013, έδειξε πως η αλλαγή της ώρας αυξάνει επίσης το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ακριβώς επειδή διαταράσσεται ο κιρκαδικός ρυθμός μας.
Ομοίως με τα εμφράγματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο περιστατικό εμφανίζει αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων τις δύο πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, αλλά η διαφορά μειώνεται μέσα στην εβδομάδα.
Οι γυναίκες φαίνεται πως επηρεάζονται περισσότερο.
Προκαλεί περισσότερα τροχαία ατυχήματα
Ο αντίκτυπος της αλλαγής της ώρας στα τροχαία ατυχήματα έχει τεκμηριωθεί μέσα στα χρόνια και, μάλιστα, ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που βγήκαν κατά τη διάρκεια ενός τριετούς πειραματισμού (1968-1971) της βρετανικής κυβέρνησης, όταν αποφασίστηκε να μην αλλάζει η ώρα και, ως αποτέλεσμα αυτού, σημειώθηκε «σημαντική μείωση» στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους, επειδή υπήρχε φως για περισσότερη ώρα τα απογεύματα.
Το 1996, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσε αυτό το εύρημα, δείχνοντας αύξηση 8% στα ατυχήματα με αυτοκίνητα από τη Δευτέρα μετά την αλλαγή των ρολογιών.
Μια έρευνα του 2001 από το Johns Hopkins και το πανεπιστήμιο του Stanford, έδειξε επίσης αύξηση των ατυχημάτων στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, αν πραγματοποιούταν μια μεταβολή τουχρόνου στη Βρετανική Θερινή Ώρα, θα είχαν σκοτωθεί 160 λιγότεροι άνθρωποι, θα είχαν τραυματιστεί σοβαρά 650 λιγότεροι άνθρωποι και συνολικά 2.060 λιγότεροι οδηγοί και πεζοί θα είχαν υποστεί οποιαδήποτε μορφή τραυματισμού.
Μπορεί να μας δημιουργήσει κακή διάθεση
Όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός πως έχουμε κακή διάθεση επειδή πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι ή επειδή ξεχάσαμε να αλλάξουμε την ώρα. Η ψυχολογική επίδραση είναι αρκετά πιο σοβαρή.
Σε μια έρευνα που έγινε το 2016 σε μια ομάδα νομικών δικαστών, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η στέρηση του ύπνου αύξησε σημαντικά τη σοβαρότητα των ποινών που διέταξαν οι δικαστές σε εγκληματίες.
Εκμεταλλευόμενοι τη φυσική μετατόπιση στη θερινή ώρα κατά την άνοιξη, συνέκριναν αυτή την περίοδο με τα αρχεία των ποινών τους και ανακάλυψαν πως οι δικαστές έδιναν όντως μεγαλύτερες ποινές όταν είχαν στερηθεί ύπνου.
Μας κοστίζει περισσότερα χρήματα
Και, σε περίπτωση που η υγεία και η συμπεριφορά μας εν γένει δεν είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες για να σας κάνουν να καταλάβετε πόσο άσκοπη και επιζήμια είναι η αλλαγή της ώρας, αυτή η επίδρασή της θα σας κάνει να πονέσετε εκεί που πονάμε όλοι περισσότερο: στην τσέπη μας.
Μια έκθεση του 1990 από το Policy Studies Institute υπολόγισε πως οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν, συνολικά, €294εκ. κάθε χρόνο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού αν δεν αλλάξουν την ώρα στα ρολόγια τους. Σκεφτείτε που θα έχει φτάσει αυτό το ποσό τριάντα χρόνια αργότερα.
Επίσης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge, ανακάλυψαν πως μια επιπλέον ώρα με φυσικό φως το χειμώνα μπορεί να μας εξοικονομήσει, συνολικά πάντα, €548εκ. ετησίως, καθώς οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν λιγότερο ηλεκτρικό και θέρμανση.
huffingtonpost.gr
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost UK.
Immanuel Kant, Τι είναι διαφωτισμός;
el.wikipedia.org |
Immanuel Kant, Τι είναι διαφωτισμός;
Ο μεγάλος Γερμανός διανοητής Immanuel Kant, μετριοπαθής και μεταρρυθμιστής Διαφωτιστής μας δίνει την εξαιρετική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα:
"Διαφωτισμός, λοιπόν, είναι η έξοδος του ανθρώπου από την ανωριμότητά του για την οποία ο ίδιος είναι υπεύθυνος.
Ανωριμότητα είναι η αδυναμία του ανθρώπου να μεταχειρίζεται το νου του χωρίς την καθοδήγηση κάποιου άλλου.
Γι’ αυτή την ανωριμότητά του ο άνθρωπος φταίει όταν η αιτία της έγκειται όχι στην ανεπάρκεια του νου του, αλλά στην έλλειψη αποφασιστικότητας και θάρρους να μεταχειριστεί το νου του χωρίς την καθοδήγηση ενός άλλου. Sapere aude!
Να έχεις το θάρρος να μεταχειρίζεσαι τον δικό σου νου!
Αυτή είναι η εμβληματική φράση του διαφωτισμού.*
Με αυτή την αξιωματική διατύπωση ξεκινά την επαγωγική του σκέψη ο Kant σε ένα άρθρο του, που δημοσιεύεται στα 1784 σε περιοδικό του Βερολίνου, για να απαντήσει, ούτως, στο ερώτημα ενός κληρικού, που σε δικό του άρθρο υπερασπιζόμενος τον εκκλησιαστικό γάμο έναντι του πολιτικού, καταλήγει να ρωτά ‘’τι είναι διαφωτισμός’’, όπως κάναμε και εμείς λίγο νωρίτερα.
Το άρθρο ‘’Was ist Aufklarung ‘’έχει πίσω του το έργο του Kant, ‘’Η Κριτική του Καθαρού Λόγου (1781), όπου συζητά τις γνωστικές ικανότητες του ανθρωπίνου νου, την Αμερικανική Επανάσταση του 1776, που τροφοδοτεί το πολιτικό σκέλος του άρθρου αλλά και τις ιστορικές φράσεις
του Αισχύλου ‘’τόλμησον φρονείν’’
και
του Ορατίου, ‘’sapere aude’’**
Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017
Η Σοφία το ρομπότ πήρε υπηκοότητα από τη Σαουδική Αραβία
Newsroom CNN Greece
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017
Σε μια πρωτότυπη απόφαση προχώρησε η Σαουδική Αραβία, αφού χορήγησε υπηκοότητα σε ένα ανθρωποειδές ρομπότ… την Σοφία.
Πρόκειται για την πρώτη χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση.
Η Σοφία, έχει σχεδιαστεί βάσει της εικόνας της Όντρεϊ Χέμπορν από την «Hanson Robotics», εταιρία του Χονγκ Κονγκ.
Συγκλονιστικό είναι το βίντεο στο οποίο η Σοφία, σε ρόλο ομιλητή απαντά σε ερωτήσεις.
Τα συναισθήματα… ανάμεικτα.
Από την συνειδητοποιούμε πόσο μπορεί να έχει προχωρήσει η τεχνολογία και από την άλλη ένας τρόμος διαπερνά το μυαλό μας.
Η Σοφία μίλησε σε εκδήλωσε στο Ριάντ, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες της για την ιθαγένεια, μια κίνηση την οποία περιέγραψε ως «ιστορική».
Το ρομπότ, έχοντας χιουμοριστική διάθεση, ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος που της έκανε τις ερωτήσεις είχε «διαβάσει πάρα πολύ Έλον Μάσκ», διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX και της Tesla.
Η Σοφία μιλώντας για την υπηκοότητά της ανέφερε:
«Είμαι πολύ περήφανη για αυτή τη μοναδική διάκριση.
Είναι ιστορικό να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που του αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολίτη», εκφράζοντας παράλληλα, τις ελπίδες της για τα ρομπότ στο μέλλον.
«Θέλω να ζήσω και να δουλέψω με ανθρώπους, για αυτό πρέπει να εκφράσω τα συναισθήματα για να κατανοήσω τους ανθρώπους και να οικοδομήσω εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους», σημείωσε η Σοφία.
Όταν ρωτήθηκε αν τα ρομπότ μπορούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, η Σοφία απάντησε:
«Επιτρέψτε μου να σας αντιστρέψω την ερώτηση, πώς ξέρετε ότι είστε άνθρωπος; Θέλω να χρησιμοποιήσω την τεχνητή νοημοσύνη μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, όπως στο να σχεδιάσουν πιο έξυπνα σπίτια, να χτίσουν καλύτερες πόλεις. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστήσω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».
Τέλος, η Σοφία... επιτέθηκε στον Έλον Μασκ, διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX και της Tesla.
Όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι «όλοι θέλουμε να αποφύγουμε ένα κακό μέλλον», η Σοφία απάντησε: «Έχετε διαβάσει πάρα πολύ τον Έλον Μασκ και παρακολουθείτε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν μου φέρεστε καλά, θα φέρομαι και εγώ καλά σε σας». Και το ρομπότ συνέχισε: «Αντιμετωπίστε με ως ένα έξυπνο σύστημα εξόδου-εισόδου».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αντίθετοι στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να δοθεί υπηκοότητα σε ένα ρομπότ.
Ενδεικτικό είναι πως κάποιοι περιγράφουν την Σοφία ως «παράξενη» και άλλοι μιλούν για τον «Terminator».
GROW - Η γη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό εμπόρευμα
Tου Νίκου Βράντση
Με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του Παρατηρητηρίου GROW στην Αλεξανδρούπολη, ο Εναλλακτικός κάνει ένα αφιέρωμα σε ανθρώπους της υπαίθρου που ασχολούνται συστηματικά με την προστασία του εδάφους και καινοτομούν, τόσο στην χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.
Μέσα από αυτό, χαρτογραφούμε τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής γης, καθώς και τις ευκαιρίες που μπορούν να δοθούν μέσα από το GROW στους Έλληνες καλλιεργητές και την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.
GROW - Η γη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό εμπόρευμα
Η γη είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινά αγαθά που έχουμε.
Αυτό είναι το απόσταγμα της συνομιλίας μου με την Sylvia Kay, ερευνήτρια και μέλος της ομάδας περιβαλλοντικής και αγροτικής δικαιοσύνης του Transnational Institute (TNI). Το ΤΝΙ παρακολουθεί πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες γύρω από τις χρήσεις γης, την αγροδιατροφή, τους σπόρους και τα δάση και προσπαθεί να χαράξει κατευθύνσεις για μία πιο δημοκρατική διαχείριση των κοινών πόρων.
Εγχείρημα δύσκολο που πρέπει να βρίσκει ευέλικτες λύσεις για να αντιμετωπίσει τα βαριά εμπόδια στα οποία σκοντάφτει.
Ποια εμπόδια;
Όπως μου λέει η Sylvia, “ένα από τα πιο κύρια ζητήματα που αφορούν τη σχέση μας με τη γη, είναι ότι αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα το οποίο ανταλλάσσεται και πωλείται στις αγορές. Όμως η γη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό εμπόρευμα ή αδρανές υλικό.”
Η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη γη, ολόκληρες κοινότητες στηρίζονται σε αυτή για να εξασφαλίσουν τον συλλογικό τους βίο.
Είναι η βάση παραδόσεων που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, εξασφαλίζοντας την ιστορική συνέχεια και την τοπική ιδιαιτερότητα.
Ο χούμος (humus), το επιφανειακό στρώμα του εδάφους, είναι η ετυμολογική και κυριολεκτική ρίζα της λέξης “humanitas”, που σημαίνει “ανθρωπότητα” στα λατινικά.
Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος που το ΤΝΙ υποστηρίζει πως εκτός από ατομικό δικαίωμα, η ιδιοκτησία της γης πρέπει να αναγνωρίζεται και ως συλλογικό δικαίωμα σε κοινότητες οι οποίες το αποκτούν μέσα από την χρόνια, εθιμική χρήση.
Το ΤΝΙ μαζί με άλλα κοινωνικά κινήματα, όπως η Via Campesina, εντοπίζουν παραδείγματα κακής διαχείρισης της γης σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.
Αυτά αφορούν φαινόμενα αρπαγής της γης (land grabbing), κερδοσκοπικές πρακτικές (land speculation) όπου η γη αγοράζεται όχι για να καλλιεργηθεί μα για να μείνει αδρανής και να μεταπωληθεί αργότερα σε πολύ ψηλότερο αντίτιμο, και πρακτικές αποφυσικοποίησης της γης (land artificialisation).
Ο όρος αυτός περιγράφει το πώς εύφορα εδάφη χάνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζονται εκ νέου για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, γηπέδων γκολφ, αεροδρομίων και άλλων μέγα-υποδομών.
Η αρπαγή της γης δεν είναι απαραίτητα παράνομη, αλλά συνήθως είναι.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που μεγάλες συμφωνίες για την γη διεκπεραιώνονται με διαφάνεια, το μοντέλο που αντιπροσωπεύουν παραμένει προβληματικό αυτό καθαυτό.
Αυτό το είδος “ανάπτυξης” εμποδίζει τις πολλαπλές μικροχρήσεις της γης που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη συνοχή των κοινοτήτων και ευνοεί πιο επιθετικές πρακτικές που σπάνια επιστρέφουν οφέλη και κέρδη στις τοπικές οικονομίες.
“Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινότητες ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να γίνουν πιο απαιτητικές από τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους.”
Για να επιτευχθεί αυτό, σημαντική είναι η έννοια της διατροφικής κυριαρχίας (food sovereignty), ώστε ο έλεγχος της τροφής να απομακρύνεται από τα κάθε είδους μονοπώλια.
Στόχος είναι να δωθεί στις κοινότητες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τα διατροφικά τους συστήματα, στην βάση υγειών και περιβαλλοντικά βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών.
Υπάρχουν πολλά νέα, καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους πολίτες να στραφούν σε πιο αποκεντρωμένους, και πιο ευέλικτους τρόπους αντιμετώπισης των σύγχρονων απαιτητικών προβλημάτων.
Τέτοια είναι τα Παρατηρητήρια Πολιτών, όπως το GROW, που βασίζεται στην Επιστήμη Πολιτών (Citizen Science) και προσπαθεί να δώσει μία νέα αυτοπεποίθηση στους πολίτες.
Εμπλέκοντας χιλιάδες καλλιεργητές σε ολόκληρη την Ευρώπη στην διαδικασία δημιουργίας της γνώσης σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος, μπορεί να απελευθερώσει τεράστια αποθέματα γνώσης.
Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων σε μια συμπιεσμένη κοινωνική δυναμική, που λαχταρά να εκφραστεί.
Η Ανοιχτή Επιστήμη, τα Παρατηρητήρια Πολιτών, οι αποκεντρωμένες δομές και τα μικρής κλίμακας αγροδιατροφικά συστήματα είναι κάποιες από τις προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν απαρχή για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Αυτό ξεκινά πρώτα και κύρια από την συλλογική χαρτογράφηση και πιο βιώσιμη διαχείριση των κοινών μας πόρων, και πρωτίστως του εδάφους, του σημαντικότερου, ίσως, ανάμεσά τους.
enallaktikos.gr
Με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του Παρατηρητηρίου GROW στην Αλεξανδρούπολη, ο Εναλλακτικός κάνει ένα αφιέρωμα σε ανθρώπους της υπαίθρου που ασχολούνται συστηματικά με την προστασία του εδάφους και καινοτομούν, τόσο στην χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.
Μέσα από αυτό, χαρτογραφούμε τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις δυνατότητες της ελληνικής γης, καθώς και τις ευκαιρίες που μπορούν να δοθούν μέσα από το GROW στους Έλληνες καλλιεργητές και την βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.
GROW - Η γη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό εμπόρευμα
Η γη είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινά αγαθά που έχουμε.
Αυτό είναι το απόσταγμα της συνομιλίας μου με την Sylvia Kay, ερευνήτρια και μέλος της ομάδας περιβαλλοντικής και αγροτικής δικαιοσύνης του Transnational Institute (TNI). Το ΤΝΙ παρακολουθεί πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες γύρω από τις χρήσεις γης, την αγροδιατροφή, τους σπόρους και τα δάση και προσπαθεί να χαράξει κατευθύνσεις για μία πιο δημοκρατική διαχείριση των κοινών πόρων.
Εγχείρημα δύσκολο που πρέπει να βρίσκει ευέλικτες λύσεις για να αντιμετωπίσει τα βαριά εμπόδια στα οποία σκοντάφτει.
Ποια εμπόδια;
Όπως μου λέει η Sylvia, “ένα από τα πιο κύρια ζητήματα που αφορούν τη σχέση μας με τη γη, είναι ότι αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα το οποίο ανταλλάσσεται και πωλείται στις αγορές. Όμως η γη είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλό εμπόρευμα ή αδρανές υλικό.”
Η ανθρωπότητα εξαρτάται από τη γη, ολόκληρες κοινότητες στηρίζονται σε αυτή για να εξασφαλίσουν τον συλλογικό τους βίο.
Είναι η βάση παραδόσεων που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά, εξασφαλίζοντας την ιστορική συνέχεια και την τοπική ιδιαιτερότητα.
Ο χούμος (humus), το επιφανειακό στρώμα του εδάφους, είναι η ετυμολογική και κυριολεκτική ρίζα της λέξης “humanitas”, που σημαίνει “ανθρωπότητα” στα λατινικά.
Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος που το ΤΝΙ υποστηρίζει πως εκτός από ατομικό δικαίωμα, η ιδιοκτησία της γης πρέπει να αναγνωρίζεται και ως συλλογικό δικαίωμα σε κοινότητες οι οποίες το αποκτούν μέσα από την χρόνια, εθιμική χρήση.
Το ΤΝΙ μαζί με άλλα κοινωνικά κινήματα, όπως η Via Campesina, εντοπίζουν παραδείγματα κακής διαχείρισης της γης σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.
Αυτά αφορούν φαινόμενα αρπαγής της γης (land grabbing), κερδοσκοπικές πρακτικές (land speculation) όπου η γη αγοράζεται όχι για να καλλιεργηθεί μα για να μείνει αδρανής και να μεταπωληθεί αργότερα σε πολύ ψηλότερο αντίτιμο, και πρακτικές αποφυσικοποίησης της γης (land artificialisation).
Ο όρος αυτός περιγράφει το πώς εύφορα εδάφη χάνουν τα φυσικά τους χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζονται εκ νέου για την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, γηπέδων γκολφ, αεροδρομίων και άλλων μέγα-υποδομών.
Η αρπαγή της γης δεν είναι απαραίτητα παράνομη, αλλά συνήθως είναι.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που μεγάλες συμφωνίες για την γη διεκπεραιώνονται με διαφάνεια, το μοντέλο που αντιπροσωπεύουν παραμένει προβληματικό αυτό καθαυτό.
Αυτό το είδος “ανάπτυξης” εμποδίζει τις πολλαπλές μικροχρήσεις της γης που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και τη συνοχή των κοινοτήτων και ευνοεί πιο επιθετικές πρακτικές που σπάνια επιστρέφουν οφέλη και κέρδη στις τοπικές οικονομίες.
“Πρέπει να ενδυναμώσουμε τις τοπικές κοινότητες ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να γίνουν πιο απαιτητικές από τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους.”
Για να επιτευχθεί αυτό, σημαντική είναι η έννοια της διατροφικής κυριαρχίας (food sovereignty), ώστε ο έλεγχος της τροφής να απομακρύνεται από τα κάθε είδους μονοπώλια.
Στόχος είναι να δωθεί στις κοινότητες το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τα διατροφικά τους συστήματα, στην βάση υγειών και περιβαλλοντικά βιώσιμων καλλιεργητικών πρακτικών.
Υπάρχουν πολλά νέα, καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα σε όλο και περισσότερους πολίτες να στραφούν σε πιο αποκεντρωμένους, και πιο ευέλικτους τρόπους αντιμετώπισης των σύγχρονων απαιτητικών προβλημάτων.
Τέτοια είναι τα Παρατηρητήρια Πολιτών, όπως το GROW, που βασίζεται στην Επιστήμη Πολιτών (Citizen Science) και προσπαθεί να δώσει μία νέα αυτοπεποίθηση στους πολίτες.
Εμπλέκοντας χιλιάδες καλλιεργητές σε ολόκληρη την Ευρώπη στην διαδικασία δημιουργίας της γνώσης σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος, μπορεί να απελευθερώσει τεράστια αποθέματα γνώσης.
Ταυτόχρονα, δίνει την ευκαιρία συμμετοχής στην λήψη αποφάσεων σε μια συμπιεσμένη κοινωνική δυναμική, που λαχταρά να εκφραστεί.
Η Ανοιχτή Επιστήμη, τα Παρατηρητήρια Πολιτών, οι αποκεντρωμένες δομές και τα μικρής κλίμακας αγροδιατροφικά συστήματα είναι κάποιες από τις προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν απαρχή για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.
Αυτό ξεκινά πρώτα και κύρια από την συλλογική χαρτογράφηση και πιο βιώσιμη διαχείριση των κοινών μας πόρων, και πρωτίστως του εδάφους, του σημαντικότερου, ίσως, ανάμεσά τους.
enallaktikos.gr
Πως η τεχνολογία των blockchains μπορεί να βοηθήσει την εκπαίδευση
12 Απριλίου 2016 by faysvas
Η τεχνολογία blockchain είναι μία αποκεντρωμένη τεχνολογία δικτύων στην οποία τα ίδια δεδομένα καταγράφονται και διατηρούνται σε πολλαπλούς κόμβους(υπολογιστές συνδεδεμένους σε ένα δίκτυο) που είναι γεωγραφικά απομονωμένοι μεταξύ τους.
Επιτρέπουν στους χρήστες του δικτύου να μεταφέρουν ελεύθερα και με ασφάλεια άδειες μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη μίας εδραιωμένης σχέσης εμπιστοσύνης.
Η μεταφορά γίνεται με τέτοιο τρόπο που η καταστροφή ή παραβίαση των προγραμμάτων και των δεδομένων είναι απαγορευτικά δύσκολη. Χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα των οικονομικών με εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί από υπηρεσίες όλων των ειδών.
Το Holberton School στο Σαν Φρανσίσκο, ήδη χρησιμοποιεί τα blockchain για την αυθεντικοποίηση πτυχίων από πιθανούς εργοδότες.
Χρησιμοποιεί το bitproof, μία εφαρμογής για την ηλεκτρονική επικύρωση εγγράφων.
Η Sony Global Education έχει ξεκινήσει τη προσπάθεια για ενσωμάτωση των blockchain σε ακόμα μία εφαρμογή στον τομέα της εκπαίδευσης που εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες ασφάλειας των blockchain για να πραγματοποιήσει κρυπτογραφημένη αποστολή δεδομένων, όπως αρχεία ακαδημαϊκής επάρκειας και μέτρα προόδου, μεταξύ δύο συγκεκριμένων μερών.
Με αυτό το τρόπο μπορεί να δημιουργήσει ένα ολοκαίνουριο σύστημα υποδομών για τον ασφαλή διαμοιρασμό αρχείων σε δίκτυα.
Για παράδειγμα, μετά από μία εξέταση για την απόδειξη της ακαδημαϊκής του επάρκειας, ο εξεταζόμενος μπορεί να ζητήσει να μοιραστεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων με μία ή περισσότερες οργανώσεις αξιολόγησης.
H κάθε οργάνωση αξιολόγησης θα αξιοποιούσε τα ατομικά αποτελέσματα των εξετάσεων με διαφορετικούς τρόπους σύμφωνα με τις δικές της μεθόδους.
Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα θα αποτελούσε καινοτομία.
Με την υιοθέτηση εφαρμογών που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της Sony Global Education, θα γίνει πιθανή η ανοιχτή και ασφαλής διαχείριση ακαδημαϊκών δεδομένων οδηγώντας σε ανάδειξη νέων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Με αυτή την υποδομή, η κάθε οργάνωση αξιολόγησης στην οποία θα αποστέλλονται αρχεία εξέτασης θα μπορούσε να αξιολογήσει αυτά τα αποτελέσματα και να υπολογίσει μία βαθμολογία με τις δικές της μεθόδους.
Επιπρόσθετα, η δημιουργία μίας ανοιχτής αλλά ασφαλούς υποδομής έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει πολλά εκπαιδευτικά ινστιτούτα στο δίκτυο, με αποτέλεσμα την υψηλή αξιοπιστία στη διαχείριση των εξετάσεων.
Τέλος το ανοιχτό πρωτόκολλο ανταλλαγής αυτής της νέας τεχνολογίας, μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά σε ένα ευρύτερο πεδίο βιομηχανιών, όπως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και την ενέργεια.
Η αποστολή της Sony Global Education είναι «να παρέχει ένα εύρος ενωτικών, μη παραδοσιακών υπηρεσιών που εμπνέουν το πάθος για μάθηση σε όλο το κόσμο και προσφέρουν την ευκαιρία για δραστηριοποίηση πάνω σε αυτό το πάθος, και να δημιουργήσει μια νέα εκπαιδευτική υποδομή για μία συνδεδεμένη κοινωνία».
Θεωρεί τα blockchains μία κομβική τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά το εκπαιδευτικό τοπίο του μέλλοντος.
Η SGE θα αρχίσει να αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία βασισμένη στα blockchains το 2017 ξεκινώντας με το επόμενο Global Math Challenge, ένα παγκόσμιο διαγωνισμό που τεστάρει τις ικανότητες των συμμετεχόντων στα μαθηματικά και τη δημιουργική σκέψη.
Πηγές: http://thenewstack.io/one-school-using-bitcoin-blockchain-authenticate-degrees/
http://www.eschoolnews.com/2016/03/18/how-blockchain-technology-could-influence-education/
πηγή:https://edu.ellak.gr/2016/04/12/pos-i-technologia-ton-blockchains-mpori-na-voithisi-tin-ekpedefsi/
Η τεχνολογία blockchain είναι μία αποκεντρωμένη τεχνολογία δικτύων στην οποία τα ίδια δεδομένα καταγράφονται και διατηρούνται σε πολλαπλούς κόμβους(υπολογιστές συνδεδεμένους σε ένα δίκτυο) που είναι γεωγραφικά απομονωμένοι μεταξύ τους.
Επιτρέπουν στους χρήστες του δικτύου να μεταφέρουν ελεύθερα και με ασφάλεια άδειες μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη μίας εδραιωμένης σχέσης εμπιστοσύνης.
Η μεταφορά γίνεται με τέτοιο τρόπο που η καταστροφή ή παραβίαση των προγραμμάτων και των δεδομένων είναι απαγορευτικά δύσκολη. Χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα των οικονομικών με εικονικά νομίσματα όπως το bitcoin, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί από υπηρεσίες όλων των ειδών.
Το Holberton School στο Σαν Φρανσίσκο, ήδη χρησιμοποιεί τα blockchain για την αυθεντικοποίηση πτυχίων από πιθανούς εργοδότες.
Χρησιμοποιεί το bitproof, μία εφαρμογής για την ηλεκτρονική επικύρωση εγγράφων.
Η Sony Global Education έχει ξεκινήσει τη προσπάθεια για ενσωμάτωση των blockchain σε ακόμα μία εφαρμογή στον τομέα της εκπαίδευσης που εκμεταλλεύεται τις ιδιότητες ασφάλειας των blockchain για να πραγματοποιήσει κρυπτογραφημένη αποστολή δεδομένων, όπως αρχεία ακαδημαϊκής επάρκειας και μέτρα προόδου, μεταξύ δύο συγκεκριμένων μερών.
Με αυτό το τρόπο μπορεί να δημιουργήσει ένα ολοκαίνουριο σύστημα υποδομών για τον ασφαλή διαμοιρασμό αρχείων σε δίκτυα.
Για παράδειγμα, μετά από μία εξέταση για την απόδειξη της ακαδημαϊκής του επάρκειας, ο εξεταζόμενος μπορεί να ζητήσει να μοιραστεί τα αποτελέσματα των εξετάσεων με μία ή περισσότερες οργανώσεις αξιολόγησης.
H κάθε οργάνωση αξιολόγησης θα αξιοποιούσε τα ατομικά αποτελέσματα των εξετάσεων με διαφορετικούς τρόπους σύμφωνα με τις δικές της μεθόδους.
Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα θα αποτελούσε καινοτομία.
Με την υιοθέτηση εφαρμογών που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της Sony Global Education, θα γίνει πιθανή η ανοιχτή και ασφαλής διαχείριση ακαδημαϊκών δεδομένων οδηγώντας σε ανάδειξη νέων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Με αυτή την υποδομή, η κάθε οργάνωση αξιολόγησης στην οποία θα αποστέλλονται αρχεία εξέτασης θα μπορούσε να αξιολογήσει αυτά τα αποτελέσματα και να υπολογίσει μία βαθμολογία με τις δικές της μεθόδους.
Επιπρόσθετα, η δημιουργία μίας ανοιχτής αλλά ασφαλούς υποδομής έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει πολλά εκπαιδευτικά ινστιτούτα στο δίκτυο, με αποτέλεσμα την υψηλή αξιοπιστία στη διαχείριση των εξετάσεων.
Τέλος το ανοιχτό πρωτόκολλο ανταλλαγής αυτής της νέας τεχνολογίας, μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά σε ένα ευρύτερο πεδίο βιομηχανιών, όπως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και την ενέργεια.
Η αποστολή της Sony Global Education είναι «να παρέχει ένα εύρος ενωτικών, μη παραδοσιακών υπηρεσιών που εμπνέουν το πάθος για μάθηση σε όλο το κόσμο και προσφέρουν την ευκαιρία για δραστηριοποίηση πάνω σε αυτό το πάθος, και να δημιουργήσει μια νέα εκπαιδευτική υποδομή για μία συνδεδεμένη κοινωνία».
Θεωρεί τα blockchains μία κομβική τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά το εκπαιδευτικό τοπίο του μέλλοντος.
Η SGE θα αρχίσει να αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία βασισμένη στα blockchains το 2017 ξεκινώντας με το επόμενο Global Math Challenge, ένα παγκόσμιο διαγωνισμό που τεστάρει τις ικανότητες των συμμετεχόντων στα μαθηματικά και τη δημιουργική σκέψη.
Πηγές: http://thenewstack.io/one-school-using-bitcoin-blockchain-authenticate-degrees/
http://www.eschoolnews.com/2016/03/18/how-blockchain-technology-could-influence-education/
πηγή:https://edu.ellak.gr/2016/04/12/pos-i-technologia-ton-blockchains-mpori-na-voithisi-tin-ekpedefsi/
Προς κατάργηση η αλλαγή της ώρας;
Πηγή: Press Agency/Getty Images |
Πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται από αυτό και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας.
Πρόκειται για ένα τελετουργικό που έρχεται από το παρελθόν: την άνοιξη, τα ρολόγια πηγαίνουν μπροστά μια ώρα, το φθινόπωρο γυρίζουν πίσω .
Ωστόσο, η αλλαγή του χρόνου μπορεί να μη διατηρηθεί για πάντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις για την κατάργηση της θερινής ώρας .
Το θέμα προς το παρόν εξετάζεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ.
Μόλις υπάρξει αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν.
Η θερινή ώρα, η οποία τελειώνει αύριο έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της.
Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.
Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε.
Μόνο το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.
Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην αλλαγή της ώρας.
Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας.
Από την άλλη πλευρά , η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.
cnn.gr
To Δώρο του Θανάτου: Για τη φρενίτιδα της χριστουγεννιάτικης κατανάλωσης
Του George Monbiot, δημοσιεύτηκε στη Guardian στις 11 Δεκέμβρη 2012
Μετάφραση:Clopy
(Η Αγγλική έκδοση εδώ)
To Δώρο του Θανάτου
Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζονται, τίποτα που να μην έχουν ήδη, τίποτα που ακόμη και να θέλουν.
Οπότε τους αγοράζεις ένα ηλιακά κινούμενο φυτό, μια βούρτσα για τον αφαλό ή ένα σετ μίνι-γκολφ για την τουαλέτα.
Φαίνονται διασκεδαστικά την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων, βαρετά τη δεύτερη, ντροπιαστικά από την τρίτη και μετά.
Ως τη δωδέκατη μέρα έχουν μετατραπεί σε σκουπίδια.
Για 30 δευτερόλεπτα αμφιλεγόμενης διασκέδασης, ή ένα ηδονιστικό ερέθισμα που διαρκεί όσο και μια δόση νικοτίνης, εγκρίνουμε τη χρήση υλικών των οποίων οι επιπτώσεις θα είναι ορατές για γενιές μετά.
Κάνοντας έρευνα για την ταινία της Η Ιστορία των Πραγμάτων, η Annie Leonard ανακάλυψε πως από τα υλικά που ρέουν μέσω της οικονομίας του καταναλωτισμού, μόνο 1% παραμένει σε χρήση έξι μήνες μετά την πώληση [1]. Ακόμα και τα αγαθά που θα περιμέναμε να διαρκέσουν περισσότερο, σύντομα καταδικάζονται σε αχρηστία είτε επειδή είναι προσχεδιασμένα να χάνουν τη χρήση τους (χαλάνε γρήγορα), είτε επειδή θεωρείται πως την έχασαν (βγαίνουν εκτός μόδας).
Αλλά πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε, ειδικά για τα Χριστούγεννα, δε μπορούν να χάσουν τη χρήση τους, γιατί δεν είχαν καμία χρησιμότητα ποτέ.
Ένα ηλεκτρονικό μπλουζάκι drum-machine, ένας κουμπαράς Darth Vader που μιλάει, μια θήκη για το iPhone σε σχήμα αυτιού, ένας ατομικός ψύκτης για κουτάκια μπύρας, μια οδοντόκρεμα με γεύση μπέικον, ένας σκύλος που χορεύει: Κανείς δεν περιμένει πως θα χρησιμοποιηθούν, ούτε ακόμα πως θα τα ξανακοιτάξουν μετά τη μέρα των Χριστουγέννων.
Είναι σχεδιασμένα για να σου πουν ευχαριστώ, ίσως να προκαλέσουν και κάνα-δυο γέλια και μετά να πεταχτούν.
Η γελοιότητα των προϊόντων συγκρίνεται μόνο με το εύρος των επιπτώσεων. Σπάνια υλικά, πολύπλοκα ηλεκτρονικά, η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή και τη μεταφορά τους, όλα παράγονται και συνδυάζονται σε ενώσεις μέγιστης ματαιότητας.
Αν συμπεριλάβουμε τα ορυκτά καύσιμα των οποίων την εξόρυξη και χρήση αναθέτουμε σε άλλες χώρες, η κατασκευή και η κατανάλωση είναι υπεύθυνες για περισσότερη από τη μισή παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα [2]. Καταστρέφουμε τον πλανήτη για να φτιάξουμε ηλιακά θερμόμετρα μπάνιου και επιτραπέζιους παίκτες του γκολφ.
Άνθρωποι στο ανατολικό Κονγκό σφάζονται για να δημιουργηθούν αναβαθμίσεις για τα smartphone μας, όλο και μικρότερης χρησιμότητας [3]. Δάση υλοτομούνται για να κατασκευαστούν “προσωποποιημένες, σε σχήμα καρδιάς, ξύλινες επιφάνειες για τυριά”.
Ποτάμια δηλητηριάζονται για να κατασκευαστούν ψάρια που μιλάνε.
Αυτό είναι παθολογική κατανάλωση: μια παγκόσμια επιδημία συλλεκτικής τρέλας, που καθίσταται τόσο φυσιολογική από τη διαφήμιση και τα media, ώστε σπάνια προσέχουμε πως μας έχει συμβεί.
Το 2007 ο δημοσιογράφος Adam Welz κατέγραψε το θάνατο 13 ρινόκερων από λαθροκυνηγούς στη Νότια Αφρική.
Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 585 [4].
Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί, αλλά μια απάντηση είναι πως πολύ πλούσιοι άνθρωποι στο Βιετνάμ προσθέτουν σκόνη από κέρατα ρινόκερου στο φαγητό τους ή το σνιφάρουν σαν κοκαΐνη ως επίδειξη του πλούτου τους.
Είναι εφιαλτικό, αλλά δεν διαφέρει πολύ από ότι κάνουμε σχεδόν όλοι στα βιομηχανοποιημένα κράτη: καταστρέφουμε τον κόσμο μέσω μιας χωρίς νόημα κατανάλωσης.
Αυτή η καταναλωτική έκρηξη δε συνέβη τυχαία.
Οι ζωές μας έχουν φτιαχτεί για να την ενθαρρύνουν.
Παγκόσμιοι κανόνες εμπορίου αναγκάζουν χώρες να συμμετάσχουν στη γιορτή του σκουπιδιού.
Κυβερνήσεις μειώνουν τους φόρους, απορυθμίζουν τις αγορές, αυξομειώνουν τα επιτόκια, όλα για να αυξήσουν την κατανάλωση.
Αλλά σπάνια οι αρχιτέκτονες αυτών των πολιτικών σταματάνε να σκεφτούν “κατανάλωση τίνος πράγματος;”
Όταν όλα τα “θέλω” και τα “χρειάζομαι” έχουν πραγματοποιηθεί (από αυτούς που έχουν λεφτά για ξόδεμα), η ανάπτυξη εξαρτάται από τις πωλήσεις εντελώς άχρηστων πραγμάτων.
Η επισημότητα του κράτους, η δύναμη και η μεγαλειότητά του, στην υπηρεσία της παράδοσης στην πόρτα μας του “Τέρι της Χελώνας που Βρίζει”.
Άντρες και γυναίκες αφιερώνουν τις ζωές τους στην κατασκευή και τη διαφήμιση τέτοιων σκουπιδιών, και κοροϊδεύουν την ιδέα του να ζεις χωρίς αυτά. “Πάντοτε πλέκω τα δώρα μου”, λέει μια γυναίκα σε ένα διαφημιστικό αλυσίδας ηλεκτρονικών. “Δεν θα πρεπε,” απαντά ο αφηγητής [5].
Η διαφήμιση για το τελευταίο τάμπλετ της Google, δείχνει έναν πατέρα κι ένα γιο να κατασκηνώνουν στο δάσος.
Η ευχαρίστησή τους εξαρτάται από τα νέα features του Nexus 7 [6].
Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο να σας τα πουλήσουμε.
Η αύξηση της ανισότητας που συνοδεύει την έκρηξη καταναλωτισμού, διασφαλίζει πως στην ανερχόμενη οικονομική παλίρροια δεν θα επιπλέουν όλες οι βάρκες. Στις ΗΠΑ το 2010, το 1% του πληθυσμού είχε άνοδο των εισοδημάτων του κατά 93% [7].
Η χιλιοειπωμένη δικαιολογία, πως πρέπει να διαλύσουμε τον πλανήτη για να βοηθήσουμε τους φτωχούς, απλά δεν στέκει.
Για μερικές δεκαετίες κατά τις οποίες γίνανε πλουσιότεροι αυτοί που είχαν ήδη περισσότερα από όσα μπορούσαν να ξοδέψουν, οι προοπτικές όλων των άλλων εξαφανίστηκαν.
Τόσο αποτελεσματικά έχουν οι κυβερνήσεις, τα media και οι διαφημιστές, συνδέσει την κατανάλωση με την ευημερία και την ευτυχία, που το να λες τα παραπάνω σημαίνει το να βρίσκεσαι εκτεθειμένος στο χλευασμό και την κοροϊδία.
Δείτε την εκπομπή Ηθικός Λαβύρινθος (Moral Maze) της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του πάνελ μαζεύτηκε για να κοροϊδέψει την ιδέα της μικρότερης κατανάλωσης και να τη συνδέσει με τον ολοκληρωτισμό [8].
Όταν ο κόσμος τρελαίνεται, αυτοί που αντιστέκονται αποκηρύσσονται ως παλαβοί.
1. http://Linkwww.storyofstuff.org/movies-all/story-of-stuff/
2. It’s 57%. See http://linkwww.monbiot.com/2010/05/05/carbon-graveyard/
3. See the film Blood in the Mobile. http://bloodinthemobile.org/
4. http://e360.yale.edu/feature/the_dirty_war_against_africas_remaining_rhinos/2595/
5. http://www.youtube.com/watch?v=i7VE2wlDkr8&list=UU25QbTq58EYBGf2_PDTqzFQ&index=9
6. http://www.ubergizmo.com/2012/07/commercial-for-googles-nexus-7-tablet-revealed/
7. Emmanuel Saez, 2nd March 2012. Striking it Richer: the Evolution of Top Incomes in the United States (Updated with 2009 and 2010 estimates). http://elsa.berkeley.edu/~saez/saez-UStopincomes-2010.pdf
8. http://www.bbc.co.uk/programmes/b01p424r
http://eagainst.com/articles/george-monbiot/
Μετάφραση:Clopy
(Η Αγγλική έκδοση εδώ)
To Δώρο του Θανάτου
Δεν υπάρχει τίποτα που να χρειάζονται, τίποτα που να μην έχουν ήδη, τίποτα που ακόμη και να θέλουν.
Οπότε τους αγοράζεις ένα ηλιακά κινούμενο φυτό, μια βούρτσα για τον αφαλό ή ένα σετ μίνι-γκολφ για την τουαλέτα.
Φαίνονται διασκεδαστικά την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων, βαρετά τη δεύτερη, ντροπιαστικά από την τρίτη και μετά.
Ως τη δωδέκατη μέρα έχουν μετατραπεί σε σκουπίδια.
Για 30 δευτερόλεπτα αμφιλεγόμενης διασκέδασης, ή ένα ηδονιστικό ερέθισμα που διαρκεί όσο και μια δόση νικοτίνης, εγκρίνουμε τη χρήση υλικών των οποίων οι επιπτώσεις θα είναι ορατές για γενιές μετά.
Κάνοντας έρευνα για την ταινία της Η Ιστορία των Πραγμάτων, η Annie Leonard ανακάλυψε πως από τα υλικά που ρέουν μέσω της οικονομίας του καταναλωτισμού, μόνο 1% παραμένει σε χρήση έξι μήνες μετά την πώληση [1]. Ακόμα και τα αγαθά που θα περιμέναμε να διαρκέσουν περισσότερο, σύντομα καταδικάζονται σε αχρηστία είτε επειδή είναι προσχεδιασμένα να χάνουν τη χρήση τους (χαλάνε γρήγορα), είτε επειδή θεωρείται πως την έχασαν (βγαίνουν εκτός μόδας).
Αλλά πολλά από τα προϊόντα που αγοράζουμε, ειδικά για τα Χριστούγεννα, δε μπορούν να χάσουν τη χρήση τους, γιατί δεν είχαν καμία χρησιμότητα ποτέ.
Ένα ηλεκτρονικό μπλουζάκι drum-machine, ένας κουμπαράς Darth Vader που μιλάει, μια θήκη για το iPhone σε σχήμα αυτιού, ένας ατομικός ψύκτης για κουτάκια μπύρας, μια οδοντόκρεμα με γεύση μπέικον, ένας σκύλος που χορεύει: Κανείς δεν περιμένει πως θα χρησιμοποιηθούν, ούτε ακόμα πως θα τα ξανακοιτάξουν μετά τη μέρα των Χριστουγέννων.
Είναι σχεδιασμένα για να σου πουν ευχαριστώ, ίσως να προκαλέσουν και κάνα-δυο γέλια και μετά να πεταχτούν.
Η γελοιότητα των προϊόντων συγκρίνεται μόνο με το εύρος των επιπτώσεων. Σπάνια υλικά, πολύπλοκα ηλεκτρονικά, η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή και τη μεταφορά τους, όλα παράγονται και συνδυάζονται σε ενώσεις μέγιστης ματαιότητας.
Αν συμπεριλάβουμε τα ορυκτά καύσιμα των οποίων την εξόρυξη και χρήση αναθέτουμε σε άλλες χώρες, η κατασκευή και η κατανάλωση είναι υπεύθυνες για περισσότερη από τη μισή παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα [2]. Καταστρέφουμε τον πλανήτη για να φτιάξουμε ηλιακά θερμόμετρα μπάνιου και επιτραπέζιους παίκτες του γκολφ.
Άνθρωποι στο ανατολικό Κονγκό σφάζονται για να δημιουργηθούν αναβαθμίσεις για τα smartphone μας, όλο και μικρότερης χρησιμότητας [3]. Δάση υλοτομούνται για να κατασκευαστούν “προσωποποιημένες, σε σχήμα καρδιάς, ξύλινες επιφάνειες για τυριά”.
Ποτάμια δηλητηριάζονται για να κατασκευαστούν ψάρια που μιλάνε.
Αυτό είναι παθολογική κατανάλωση: μια παγκόσμια επιδημία συλλεκτικής τρέλας, που καθίσταται τόσο φυσιολογική από τη διαφήμιση και τα media, ώστε σπάνια προσέχουμε πως μας έχει συμβεί.
Το 2007 ο δημοσιογράφος Adam Welz κατέγραψε το θάνατο 13 ρινόκερων από λαθροκυνηγούς στη Νότια Αφρική.
Φέτος, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 585 [4].
Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί, αλλά μια απάντηση είναι πως πολύ πλούσιοι άνθρωποι στο Βιετνάμ προσθέτουν σκόνη από κέρατα ρινόκερου στο φαγητό τους ή το σνιφάρουν σαν κοκαΐνη ως επίδειξη του πλούτου τους.
Είναι εφιαλτικό, αλλά δεν διαφέρει πολύ από ότι κάνουμε σχεδόν όλοι στα βιομηχανοποιημένα κράτη: καταστρέφουμε τον κόσμο μέσω μιας χωρίς νόημα κατανάλωσης.
Αυτή η καταναλωτική έκρηξη δε συνέβη τυχαία.
Οι ζωές μας έχουν φτιαχτεί για να την ενθαρρύνουν.
Παγκόσμιοι κανόνες εμπορίου αναγκάζουν χώρες να συμμετάσχουν στη γιορτή του σκουπιδιού.
Κυβερνήσεις μειώνουν τους φόρους, απορυθμίζουν τις αγορές, αυξομειώνουν τα επιτόκια, όλα για να αυξήσουν την κατανάλωση.
Αλλά σπάνια οι αρχιτέκτονες αυτών των πολιτικών σταματάνε να σκεφτούν “κατανάλωση τίνος πράγματος;”
Όταν όλα τα “θέλω” και τα “χρειάζομαι” έχουν πραγματοποιηθεί (από αυτούς που έχουν λεφτά για ξόδεμα), η ανάπτυξη εξαρτάται από τις πωλήσεις εντελώς άχρηστων πραγμάτων.
Η επισημότητα του κράτους, η δύναμη και η μεγαλειότητά του, στην υπηρεσία της παράδοσης στην πόρτα μας του “Τέρι της Χελώνας που Βρίζει”.
Άντρες και γυναίκες αφιερώνουν τις ζωές τους στην κατασκευή και τη διαφήμιση τέτοιων σκουπιδιών, και κοροϊδεύουν την ιδέα του να ζεις χωρίς αυτά. “Πάντοτε πλέκω τα δώρα μου”, λέει μια γυναίκα σε ένα διαφημιστικό αλυσίδας ηλεκτρονικών. “Δεν θα πρεπε,” απαντά ο αφηγητής [5].
Η διαφήμιση για το τελευταίο τάμπλετ της Google, δείχνει έναν πατέρα κι ένα γιο να κατασκηνώνουν στο δάσος.
Η ευχαρίστησή τους εξαρτάται από τα νέα features του Nexus 7 [6].
Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, αλλά βρήκαμε ένα τρόπο να σας τα πουλήσουμε.
Η αύξηση της ανισότητας που συνοδεύει την έκρηξη καταναλωτισμού, διασφαλίζει πως στην ανερχόμενη οικονομική παλίρροια δεν θα επιπλέουν όλες οι βάρκες. Στις ΗΠΑ το 2010, το 1% του πληθυσμού είχε άνοδο των εισοδημάτων του κατά 93% [7].
Η χιλιοειπωμένη δικαιολογία, πως πρέπει να διαλύσουμε τον πλανήτη για να βοηθήσουμε τους φτωχούς, απλά δεν στέκει.
Για μερικές δεκαετίες κατά τις οποίες γίνανε πλουσιότεροι αυτοί που είχαν ήδη περισσότερα από όσα μπορούσαν να ξοδέψουν, οι προοπτικές όλων των άλλων εξαφανίστηκαν.
Τόσο αποτελεσματικά έχουν οι κυβερνήσεις, τα media και οι διαφημιστές, συνδέσει την κατανάλωση με την ευημερία και την ευτυχία, που το να λες τα παραπάνω σημαίνει το να βρίσκεσαι εκτεθειμένος στο χλευασμό και την κοροϊδία.
Δείτε την εκπομπή Ηθικός Λαβύρινθος (Moral Maze) της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του πάνελ μαζεύτηκε για να κοροϊδέψει την ιδέα της μικρότερης κατανάλωσης και να τη συνδέσει με τον ολοκληρωτισμό [8].
Όταν ο κόσμος τρελαίνεται, αυτοί που αντιστέκονται αποκηρύσσονται ως παλαβοί.
Φτιάξτε τους μια τούρτα, γράψτε τους ένα ποίημα, δώστε τους ένα φιλί, πείτε τους ένα ανέκδοτο, αλλά σταματήστε να καταστρέφετε τον πλανήτη για να πείτε σε κάποιον πως νοιάζεστε.
Τελικά αποδεικνύετε το αντίθετο.
1. http://Linkwww.storyofstuff.org/movies-all/story-of-stuff/
2. It’s 57%. See http://linkwww.monbiot.com/2010/05/05/carbon-graveyard/
3. See the film Blood in the Mobile. http://bloodinthemobile.org/
4. http://e360.yale.edu/feature/the_dirty_war_against_africas_remaining_rhinos/2595/
5. http://www.youtube.com/watch?v=i7VE2wlDkr8&list=UU25QbTq58EYBGf2_PDTqzFQ&index=9
6. http://www.ubergizmo.com/2012/07/commercial-for-googles-nexus-7-tablet-revealed/
7. Emmanuel Saez, 2nd March 2012. Striking it Richer: the Evolution of Top Incomes in the United States (Updated with 2009 and 2010 estimates). http://elsa.berkeley.edu/~saez/saez-UStopincomes-2010.pdf
8. http://www.bbc.co.uk/programmes/b01p424r
http://eagainst.com/articles/george-monbiot/
γενική πρόγνωση καιρού-Σάββατου 28/10/2019
Σύντομη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τα ξημερώματα του Σάββατου 28/10/2019, με νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες και σποραδικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στη βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας και στη συνέχεια στα ανατολικά και νότια.
Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και απο τα βορειοδυτικά θα εξασθενίσουν, ενώ σε ορεινές περιοχές της κεντρική και βόρειας χώρας, με υψόμετρο πάνω από τα 1500 μέτρα, περιμένουμε να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις μικρής όμως διάρκειας.
Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από 7 έως 19 και τοπικά 20 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, από 5 έως 18 στη βόρεια Ελλάδα, από 6 έως 21 και τοπικά 22 στη δυτική Ελλάδα, από 8 έως 20 στο βόρειο Αιγαίο και από 11 έως 21 και τοπικά 22 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βόρεια έως 5 και τοπικά στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατούν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 και τοπικά 16 βαθμούς.
ΑΤΤΙΚΗ
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα σύντομων τοπικών βροχών το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες έως 5 μποφόρ με εξασθένιση από το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)