computer generated imagery-εικόνες δημιουργημένες από υπολογιστή
Οι παραισθήσεις και τα παιχνιδίσματα του ματιού που χρησιμοποιούνται στην κοινωνία του θεάματος για να προσομοιώσουν τα φανταστικά γεγονότα σε μία ιστορία ή στον εικονικό κόσμο, ονομάζονται ειδικά εφέ και παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις υπερπαραγωγές του θεάματος.
3-D animation -ή αλλιώς γνωστό, ευρύτερα και γενικότερα, και ως computer animation– είναι η διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κινούμενων εικόνων –animated images– χρησιμοποιώντας γραφικά που δημιουργούνται μέσω υπολογιστή.
Ο πιο γενικός όρος “εικονοποίηση δημιουργημένη μέσω υπολογιστή”-computer generated imagery– περιγράφει ταυτόχρονα στατικές σκηνές μαζί με δυναμικές εικόνες, ενώ το “computer animation” αναφέρεται μόνο σε κινούμενες εικόνες.
Τα πρώτα 3D CGI –computer generated images– παρουσιάστηκαν στο κοινό με την ταινία FutureWorld το 1976 των Ed Catmull και Fred Parke ενώ η πρώτη που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από ηλεκτρονικό υπολογιστή,το Toy Story, βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1995 με παραγωγό τον John Lasseter.
Το computer generated imagery -CGI- είναι μία εμβριθή καινοτομία στον τομέα των ειδικών εφέ που έχει αλλάξει σχεδόν κάθε πτυχή του τομέα της κινούμενης εικόνας στα ειδικά εφέ και είναι πια απαραίτητο εργαλείο για τη βιομηχανία του θεάματος.
Η τεχνολογία CGI πέτυχε να μας δώσει συναρπαστικά δείγματα, και να δημιουργήσει μερικούς από τους πιο αλησμόνητους χαρακτήρες στην ιστορία του σινεμά των τελευταίων χρόνων.
Ο Τζαρ-Τζαρ,ο περίφημος χαρακτήρας ,μέλος της φυλής Gungan,είναι ο πρώτος κινηματογραφικός ψηφιακός χαρακτήρας με ανθρώπινη υπόσταση και συμπεριφορά.
Για να τον ακολουθήσει ο σοφός και ο παντοδύναμος δάσκαλος Γιόντα,με την ψηφιακή πιά μορφή του άψογα “δοσμένη” σκορπά ρίγη συγκίνησης στους θαυμαστές του.
Tο 2002 γνωρίζουμε και τη S1m0ne
Ο σκηνοθέτης Viktor Taransky -που τον υποδύεται ο Al Pacino-απαυδισμένος από τα καπρίτσια των σταρ, ολοκληρώνει μια ταινία με τη S1m0ne, μια ψηφιακή φιγούρα φτιαγμένη στο κομπιούτερ. Όλοι θέλουν να γνωρίσουν τη νέα σταρ και ο Viktor Taransky εφευρίσκει δεκάδες τρόπους για να μην αποκαλύψει την απάτη του
Και από δω και μετά κοσμογονία.
Και τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο είναι πια δύσκολο να το καταλάβουμε.
Οι περισσότερες τηλεοπτικές σειρές πιά χρησιμοποιούν CGI,ενώ οι ηθοποιοί συνηθίζουν να αλληλεπιδρούν και να παίζουν πειστικά παρέα με τους ψηφιακούς «συναδέλφους» τους.
Στο επόμενο βίντεο ένα στιγμιότυπο από τις πιό χαρακτηριστικές σκηνές του Harry Potter με την τεχνολογία computer generated imagery
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου