Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Σωκράτης: η γη δεν έχει ανάγκη στηρίγματος για να μην πέσει...


από το χρονολόγιο του Savvas Hasikos - https://www.facebook.com/savvas.hasikos.5/posts/pfbid02PBv5xBPJDfr7sM7y8cEF3kpvmfwfSJHWmpny7K2YaCTT7L98oCDwRSh8mUK9uKGDl

Σωκράτης: η γη δεν έχει ανάγκη στηρίγματος για να μην πέσει...
Ο Σωκράτης είδε τη γη από το διάστημα και την περιγράφει με έναν καταπληκτικό τρόπο, όπως ακριβώς θα την περιέγραφε ένας σύγχρονος αστροναύτης.  Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, σας παραπέμπω στον τελευταίο διάλογο του Σωκράτη, ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΦΑΙΔΩΝ Ή ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ.
 Καταθέτει ακόμη τον νόμο της Παγκόσμιας βαρύτητας τον οποίο 2.000 και πλέον  χρόνια αργότερα παρουσίασε ο Ισαάκ Νεύτων (1643-1727).
Πρόκειται για τον τελευταίο διάλογο του Σωκράτη, που είναι και ο πιο σημαντικός και ο οποίος διεξάγεται στο δεσμωτήριο κατά τις τελευταίες τραγικές στιγμές της κρατήσεώς του, πριν πάρει, με απέραντη ψυχραιμία, το ποτήρι με το κώνειο και εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ανυπομονώντας να γνωρίσει το άγνωστο… 
‘’Πέπεισμαι’’, λέει, έχω πεισθεί, χωρίς να μας λέει από ποιον. Με πήραν και είδα τη γη από ψηλά… 
Αυτή είναι η γη  ‘’ει τις άνωθεν θεώτο’’, αν την έβλεπε δηλαδή κάποιος από ψηλά.  Η περιγραφή είναι καταπληκτική.  
Κατ’ αρχάς δηλώνει ότι η γη είναι σφαιρική, ότι έχει διάφορα χρώματα, πολύ έντονα χρώματα.  Είναι σαν μπάλα, από εκείνες που φτιάχνουμε με δώδεκα τεμάχια δέρματος.
Ότι αποτελείται από το χώμα και το νερό, γι’ αυτό και οι πρόγονοί μας την είπαν υδρόγειο.  Μιλά για την ατμόσφαιρα που περιστρέφεται μαζί με τη γη και τα νέφη γύρω από τον άξονά της…
Εάν μπορέσουμε, λέει, να ξεπεράσουμε την ‘’ασθένεια’’, δηλ. την αδυναμία και τη βαρύτητα και ανέλθουμε ψηλά θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη της βαρύτητας, θα περιέλθουμε σε μια κατάσταση που λέμε στα ξενικά ‘’slow motion’’ και που ο Σωκράτης την αποκαλεί με μια ελληνική λέξη ‘’βραδυτίς’’, έλλειψη τάχους.
Στη συνέχεια μας ξεκαθαρίζει ότι η γη δεν έχει ανάγκη στηρίγματος, για να μην πέσει, ‘’προς το μη πεσείν’’, επειδή κάθε τι που ισορροπεί εντός ομοιογενούς περιβάλλοντος δεν μπορεί να κλείνει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτή είναι και  η θεωρία της βαρύτητας την οποία διατύπωσε πρώτος ο Αναξίμανδρος και προφανώς όχι ο Νεύτων.
Σημ.  Στην ελληνική εκπαίδευση μαθαίνουν τα παιδιά ότι το ‘’κι όμως η γη κινείται’’ το είπε πρώτος ο Γαλιλαίος, το δε ηλιοκεντρικό σύστημα, την  περιστροφή της γης γύρω από τον ήλιο και από τον άξονά της, ότι  διατύπωσε πρώτος ο Κοπέρνικος, χωρίς να γίνεται αναφορά στους πρώτους, δηλ. στον Αρίσταρχο τον Σάμιο και στον Ίππαρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου