Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Φως στη βασιλεία του Αγαμέμνονα. Τα τρία αρχαία ξίφη που ανακαλύφθηκαν στην Τράπεζα του Αιγίου επιβεβαιώνουν τον Ομήρο

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός θα μπορούσε να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα μιας συγκλονιστικής ανακάλυψης, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό των ορίων της βασιλείας του Αγαμέμνονα στην ύστερη Εποχή του Χαλκού στην Πελοπόννησο.
Μια ανακάλυψη που θα επιβεβαιώσει την ιστορία της Ιλιάδας του Ομήρου
Είναι η ανακάλυψη τριών σπαθιών, χαρακτηριστικών σχημάτων των μυκηναϊκών ανακτορικών παραγωγών, που χρονολογούνται στον δέκατο τέταρτο αιώνα π.Χ. ή στην περίοδο της πλήρους λαμπρότητας των μυκηναϊκών ανακτόρων των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου.
Τα σπαθιά έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Udine, με επικεφαλής την Elisabetta Borgna, τον Αύγουστο του 2015, κατά τη δέκατη ετήσια ανασκαφή της νεκρόπολης, στην Τράπεζα του Αιγίου,
στη δυτική Πελοπόννησο, όπου η ομάδα του πανεπιστημίου του Udine συνεργάζεται από το 2010 σε ένα μεγάλο έργο του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
Μυκηναϊκός πολιτισμός, συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Τράπεζα Αιγίου στην Πελοπόννησο
Τα ξίφη που βρέθηκαν κατά την έρευνα ενός από τους φαινομενικά απλούστερους και πιο λιτούς τάφους, πιθανότατα ανήκαν σε ισάριθμους πολεμιστές που κατοικούσαν σε μια κοινότητα που βρίσκεται στις ορεινές παραφυάδες της ανατολικής Αχαΐας, από την οποία ήλεγχαν το κέντρο του Αιγίου, την παραλιακή πεδιάδα και τον Κορινθιακό κόλπο.
Οι φετινές ανακαλύψεις προστίθενται σε αυτές των προηγούμενων εκσκαφών, όταν η έρευνα ενός άλλου τάφου -του τάφου 6, πολύ ευρύτερου και βαθύτερου- έφερε στο φως πλούσια σετ κεραμικών και κοσμημάτων, καθώς και μια σειρά χάλκινων αντικειμένων, που προκαταρκτικά ερμηνεύεται ως προικοδότηση μιας συγκεκριμένης μορφής - ενός αξιωματικού, επιθεωρητή ή τοπικού κυβερνήτη - που συνδέεται με την κεντρική εξουσία των Μυκηνών.
Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την αφήγηση του Ομήρου
Τον Αύγουστο του 2015, οι αρχαιολόγοι διεξήγαγαν επίσης έρευνες στο αρχαίο χωριό που εντοπίστηκε το 2015, μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια της νεκρόπολης, η οποία ιδρύθηκε στην προμυκηναϊκή εποχή, στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας π.Χ..
Επίσης στην πόλη, η οποία ήταν μακραίωνη, αποκαλύφθηκε ένα επιβλητικό κτίριο με κεντρική εστία τύπου "μέγαρου", χαρακτηριστικό της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής.
Στην επιτόπια έρευνα στην Τράπεζα του Αιγίου, η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Udine συνεργάστηκε με τον διευθυντή του μουσείου Αιγίου, Ανδρέα Βόρδο, στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης την ονομαζόμενη ύπαι"
Το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα των μυκηναϊκών βασιλείων ήταν άκαμπτα συγκεντρωτικό και επομένως ορισμένα στρατηγικά αγαθά, όπως τα όπλα, είχαν ελεγχόμενη κυκλοφορία και περιορισμένη πρόσβαση.
"Κατασκευάστηκαν στα κεντρικά εργαστήρια - εξηγεί η Elisabetta Borgna - φυλάσσονταν στις ανακτορικές αποθήκες και διανέμονταν, ως επί το πλείστον, ανάλογα με τις ανάγκες, σε άνδρες που κλήθηκαν στα όπλα ή κρατήθηκαν από πολεμιστές και αξιωματικούς με συγκεκριμένους ρόλους στη διοίκηση του Παλατιού.
Είναι επομένως σπάνιο κατά τη διάρκεια της πλήρους ανακτορικής εποχής, δηλαδή όταν το σύστημα ελέγχου των ανακτόρων ήταν πιο αποτελεσματικό και αυστηρό, στους τάφους, και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκαν σε περιφερειακές νεκροπόλεις, να τοποθετήθηκαν όπλα.
Όταν το έκαναν, οι υπεύθυνοι γνώριζαν το ρόλο του θανόντος και όλες τις σχετικές πληροφορίες για αυτόν"
Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2010 και επικεντρώθηκαν από το 2012 σε μια σειρά τάφων - ενός πυρήνα θαλαμωτών τάφων σκαμμένων στη συνεκτική άμμο του υποστρώματος μιας πλαγιάς- και υποστηρίζονται από το Πανεπιστήμιο του Udine, από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το Institute for Aegean Prehistory di Philadelphia.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από: qui.uniud.it, qui.uniud.it, telefriuli.it, secoloditalia.it
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου