Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Σε παγκόσμια κλίμακα, δεν υπήρξε ποτέ άλλο φάρμακο που προκάλεσε μια τραγωδία ανάλογη με αυτή που προκάλεσε η θαλιδομίδη.

Στην κτηνιατρική είχα καθηγητή της βιοχημείας φυσιολογίας φαρμακολογίας τον αείμνηστο Νικόλαο Ασπιώτη, σπουδαίο Δάσκαλο.
Μας έλεγε να μην πιστεύουμε αυτά που λέει το ευαγγέλιο, τα υπερβολικά καλά λόγια για τον παράδεισο. 
Μας έλεγε ότι κάπως έτσι γράφονται και οι εσωτερικές οδηγίες και τα προοπτικά έντυπα (προσπέκτους) των φαρμάκων "περιγράφουν τα πιο χαρμόσυνα υπερθετικά μηνύματα που γράφτηκαν ποτέ"... και τις ελάχιστες, ενίοτε, πιθανές παρενέργιες...
Κάπως έτσι πρέπει να ήταν η εσωτερική οδηγία της θαλιδομίδης φάρμακο γερμανικής εταιρείας που κατασκεύασε αντιεμετικό για τις εγκύους γυναίκες. 
Ήταν η δεκαετία το 50 που οι γυναίκες δεν άντεχαν την πρωινή ναυτία τους πρώτους μήνες της κύησης.
Και η εποχή που για όλα υπάρχει φάρμακο.
Η θαλιδομίδη  πείρε άδεια κυκλοφορίας σαν Contergan από την γερμανική εταιρεία Grunenthal σε πολλές χώρες και προκάλεσε χιλιάδες γεννήσεις παιδιών με σοβαρές δυσπλασίες των άκρων (φωκοµελία, δυσµελία, αµελία) και εσωτερικών οργάνων. 
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 10.000 παιδιά γεννήθηκαν με το σύνδρομο της δυσμελίας. 
Η εταιρία ζήτησε συγνώμη 50 χρόνια μετά. 
Η δραστική ουσία έχει αποδειχθεί ότι έχει δράση αντιαγγειογενετική. 
Εμποδίζει την δημιουργία αιμοφόρων αγγείων στο έμβρυο. 
Σε δύο χώρες το "φάρμακο" δεν πείρε άδεια η μία είναι οι ΗΠΑ που η νεαρή διευθύντρια του FDA Frances Oldham Kelsey (1914 – 2015) ζητούσε περισσότερα στοιχεία για την ασφάλεια του φαρμάκου και δεν έδωσε ποτέ άδεια κυκλοφορίας. 
Τιμήθηκε το 1962 από τον Κένεντι  "Σε αναγνώριση της ιδιαίτερης προσφοράς της προς την ανθρωπότητα"
Η άλλη χώρα είναι η Ελλάδα και αυτό οφείλεται στον τότε καθηγητή της Φαρμακολογίας, αείμνηστο Nικόλαο Κλεισιούνη, ο οποίος είχε και την τελική ευθύνη για τις κυκλοφορίες των νέων φαρμάκων. Και τελικά δεν έβαλε την υπογραφή. 
Όσο και αν έψαξα δεν μπόρεσα να βρω μια φωτογραφία του ή πότε γεννήθηκε - πέθανε. Καλά για μια τιμητική πλάκα σε ένα δημόσιο μαιευτήριο δεν το συζητάμε.
Μια και φτάσατε μέχρι εδώ, η δραστική ουσία σήμερα χρησιμοποιείται ως αντικαρκινικό φάρμακο διότι εμποδίζει την αγγειογένεση, την δημιουργία αγγείων από τους όγκους που τα έχουν ανάγκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου