Ένας επιστήμονας επινόησε έναν αλγόριθμο υπολογιστή που μπορεί να οδηγήσει σε μετασχηματιστικές ανακαλύψεις στον τομέα της ενέργειας και του οποίου η ύπαρξη αυξάνει την πιθανότητα η πραγματικότητά μας να είναι στην πραγματικότητα μια προσομοίωση.
Ο αλγόριθμος δημιουργήθηκε από τον φυσικό Hong Qin, από το Εργαστήριο Φυσικής Πλάσματος του Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE).
Ο φυσικός του Princeton University, Hong Qin, δημιούργησε έναν αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει φυσικά γεγονότα, και ίσως μπορεί να αποδείξει και την υπόθεση του ότι ζούμε σε μια προσομοίωση.
Ο αλγόριθμος χρησιμοποιεί μια διαδικασία τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται μηχανική μάθηση, η οποία βελτιώνει τις γνώσεις της με αυτοματοποιημένο τρόπο, μέσω της εμπειρίας.
Ο Qin ανέπτυξε αυτόν τον αλγόριθμο για να προβλέψει τις τροχιές των πλανητών στο ηλιακό σύστημα, εκπαιδεύοντάς τον σε δεδομένα από τις τροχιές του Ερμή,
της Αφροδίτης,
της Γης,
του Άρη,
της Δήμητρας και του Δία.
Τα δεδομένα αυτά είναι "παρόμοια με αυτά που κληρονόμησε ο Kepler από τον Tycho Brahe το 1601", γράφει ο Qin στη νεοδημοσιευμένη εργασία του για το θέμα.
Από αυτά τα δεδομένα, ένας "εξυπηρετικός αλγόριθμος" μπορεί να προβλέψει σωστά άλλες πλανητικές τροχιές στο ηλιακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των παραβολικών και υπερβολικών τροχιών διαφυγής.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να χρειάζεται να ενημερωθεί για τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση και την παγκόσμια βαρύτητα.
Μπορεί να καταλάβει μόνος του αυτούς τους νόμους από τους αριθμούς.
Ο Qin προσαρμόζει τώρα τον αλγόριθμο για να προβλέψει και να ελέγξει ακόμη και άλλες συμπεριφορές, με επίκαιρη εστίαση στα σωματίδια πλάσματος στις εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται για τη συλλογή ενέργειας, μέσα από μία τεχνητή διαδικασία που αναπαράγει την ίδια ενέργεια που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα αστέρια.
Μαζί με τον Eric Palmerduca, μεταπτυχιακό φοιτητή στο PPPL, ο Qin χρησιμοποιεί την τεχνική του "για να μάθει έναν αποτελεσματικό αλγόριθμο διατήρησης της δομής με μακροπρόθεσμη σταθερότητα για την προσομοίωση της δυναμικής του γυροκέντρου σε μαγνητικά πλάσματα σύντηξης", όπως ανέφερε αναλυτικά.
Σχεδιάζει επίσης να αξιοποιήσει τον αλγόριθμο για τη μελέτη της κβαντικής φυσικής.
Ο Qin εξήγησε την ασυνήθιστη προσέγγιση του έργου του:
"Συνήθως στη φυσική, κάνεις παρατηρήσεις, δημιουργείς μια θεωρία με βάση αυτές τις παρατηρήσεις και στη συνέχεια χρησιμοποιείς αυτή τη θεωρία για να προβλέψεις νέες παρατηρήσεις.
Αυτό που κάνω εγώ είναι να αντικαθιστώ αυτή τη διαδικασία με ένα είδος μαύρου κουτιού που μπορεί να παράγει ακριβείς προβλέψεις χωρίς να χρησιμοποιεί μια παραδοσιακή θεωρία ή νόμο.
Ουσιαστικά, παρέκαμψα όλα τα θεμελιώδη συστατικά της φυσικής.
Πηγαίνω απευθείας από δεδομένα σε δεδομένα (...)
Δεν υπάρχει κανένας νόμος της φυσικής στη μέση".
Ο Qin εμπνεύστηκε εν μέρει από το έργο του Σουηδού φιλοσόφου Nick Bostrom, του οποίου η εργασία του 2003 υποστήριξε ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε μπορεί να είναι μια τεχνητή προσομοίωση.
Αυτό που πιστεύει ο Qin ότι πέτυχε με τον αλγόριθμό του είναι να παρέχει ένα λειτουργικό παράδειγμα μιας υποκείμενης τεχνολογίας που θα μπορούσε να υποστηρίξει την προσομοίωση στο φιλοσοφικό επιχείρημα του Bostrom.
Σε μια ανταλλαγή email με το Big Think, ο Qin σημείωσε:
"Ο Bromromrom είναι ένας από τους καλύτερους επιστήμονες που έχουν την ικανότητα να υποστηρίζουν το επιχείρημά του: Ποιος είναι ο αλγόριθμος που τρέχει στον φορητό υπολογιστή του Σύμπαντος;
Αν υπάρχει ένας τέτοιος αλγόριθμος, θα υποστήριζα ότι θα πρέπει να είναι ένας απλός αλγόριθμος που ορίζεται στο διακριτό χωροχρονικό πλέγμα.
Η πολυπλοκότητα και ο πλούτος του Σύμπαντος προέρχονται από το τεράστιο μέγεθος της μνήμης και την ισχύ της CPU του φορητού υπολογιστή, αλλά ο ίδιος ο αλγόριθμος θα μπορούσε να είναι απλός".
Βεβαίως, η ύπαρξη ενός αλγορίθμου που αντλεί από δεδομένα σημαντικές προβλέψεις φυσικών γεγονότων δεν σημαίνει ακόμη ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε τις δυνατότητες να προσομοιώσουμε την ύπαρξή μας, την πραγματικότητά μας.
Ο Qin πιστεύει ότι πιθανότατα απέχουμε "πολλές γενιές" από το να είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε τέτοια κατορθώματα.
Η εργασία του Hong Qin για το θέμα στο Scientific Reports.
επιμέλεια κειμένου:ntina
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου