Πηγή: www.doctv.gr
Όταν θυμόμαστε, ξεχνάμε Κάθε φορά που προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι και τελικά το καταφέρνουμε, την ίδια στιγμή διαγράφεται από το μυαλό μας μια παρόμοια πληροφορία
Η εξασθένηση της μνήμης δεν είναι μια παθητική αλλά ενεργητική διαδικασία, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα αφού κάθε φορά που προσπαθούμε να ανασύρουμε από τη μνήμη μας ένα περιστατικό, ξεχνάμε κάτι άλλο.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, ρίχνει φως στον μηχανισμό της μνήμης.
Επιστήμονες των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τη Μαρία Γουίμπερ, πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα μνήμης και μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου σε 24 εθελοντές.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι κάθε φορά που προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι και τελικά το καταφέρνουμε, την ίδια στιγμή διαγράφεται από τον «σκληρό δίσκο» του εγκεφάλου μας κάποια άλλη, παρόμοια πληροφορία.
Οι ερευνητές αρχικά εντόπισαν τα νευρωνικά «αποτυπώματα» συγκεκριμένων αναμνήσεων κι έπειτα διαπίστωσαν ότι η ενθύμηση κάποιου πράγματος οδηγεί στην εξασθένηση της μνήμης άλλων «ανταγωνιστικών» πραγμάτων.
Ουσιαστικά, ο εγκέφαλος καταπιέζει ενεργητικά παρόμοιες μνήμες, και όλη διαδικασία αποκαλείται μηχανισμός «προσαρμοστικής απώλειας μνήμης».
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν δύο βασικές θεωρίες σχετικά με την εξασθένηση της μνήμης: η μία υποστηρίζει ότι οι παλαιότερες μνήμες δεν εξασθενούν, απλώς «σκεπάζονται» από νεότερες μνήμες.
Η δεύτερη υποστηρίζει πως οι παλαιότερες μνήμες όντως εξασθενούν, όταν νέες, ανταγωνιστικές μνήμες έρχονται να καταλάβουν τη θέση των πρώτων.
Αυτή η νέα έρευνα φαίνεται να τεκμηριώνει τη δεύτερη θεωρία.
Το καλό είναι πως οι μνήμες που σκεπάζονται είναι παρόμοιες.
Έτσι αποκλείεται να ξεχάσουμε μια σημαντική, όμορφη ανάμνηση, εξαιτίας της προσπάθειας να θυμηθούμε κάτι πεζό, όπως τη λίστα του σούπερ μάρκετ που τελικά αφήσαμε στο σπίτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου