Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

τα φυτά έχουν πρωτόγονα μάτια,και μπορούν να βλέπουν!

τα φυτά έχουν πρωτόγονα μάτια,πόσο μπορούν να δουν;

Είναι γνωστό εδώ και καιρό από έρευνες που έχουν γίνει, ότι τα φυτά μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω χημικών διαβιβαστών και να αναγνωρίζουν τους απογόνους τους.
Έτσι, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι μία νεότερη έρευνα δείχνει πως τα φυτά έχουν την ικανότητα της όρασης.

Το επιστημονικό περιοδικό Scientific American παρουσίασε νεότερα στοιχεία στο άρθρο του σχετικά με την όραση των φυτών (1), κάτι που είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να σκεφτείτε διαφορετικά το πως λειτουργούν τα φυτά.

Το ξετύλιγμα του νήματος αυτής της ιστορίας ξεκινά με τα κυανοβακτήρια.
Τα κυανοβακτήρια είναι μονοκύτταρα κυανοπράσινα φύκη.
Αυτοί οι μονοκύτταροι φυτικοί οργανισμοί κινούνται προς και αντίθετα από την κατεύθυνση της πηγής του φωτός, κάτι το οποίο φαίνεται πως δεν αποτελεί απλά μία ενστικτώδη αντίδραση σε ένα φυσικό ερέθισμα.

Το πιο εκπληκτικό είναι ότι το κύτταρο του κυανοβακτηρίου στο σύνολό του λειτουργεί σαν ένα μικρό μάτι (2).
Η στρογγυλή κυτταρική μεμβράνη επιτρέπει την είσοδο του φωτός στην μία πλευρά του κυττάρου ενώ στην απέναντι πλευρά  το φως εστιάζεται σε υποδοχείς.
Η όλη διαδικασία μοιάζει στα βασικά της σημεία με τον τρόπο που λειτουργούν τα δικά μας μάτια που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες του κόσμου γύρω μας.

Η ιστορία αυτή ξεκινά από το 1907 όταν ο γιος του μεγάλου θεωρητικού της εξέλιξης των ειδών Κάρολου Δαρβίνου, Φράνσις υπέθεσε πώς τα φύλλα έχουν μάτια τα οποία σχηματίζονται από έναν μηχανισμό που λειτουργεί σαν φακός σε συνδυασμό με φωτοευαίσθητα κύτταρα.
Αυτές οι δομές που ονομάζονται «ocelli», από τη λατινική λέξη για τα μικρά μάτια, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχουν, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε ιδέα πώς μπορούν να λειτουργήσουν στα φυτά.

Καθώς οι επιστήμονες μάθαιναν περισσότερα για την βιοχημεία της όρασης, αντιλήφθηκαν ότι μερικά φυτά συνθέτουν πρωτεΐνες που συσχετίζονται με τα eyespots, δηλαδή τα οφθαλμοειδή στίγματα που αποτελούν απλούς οπτικούς μηχανισμούς στους μονοκύτταρους οργανισμούς.
Το λάχανο είναι ένα από τα φυτά που έχουν τέτοιους μηχανισμούς, έτσι μπορούμε να δώσουμε νέο νόημα στη φράση «το κεφάλι του λάχανου».

Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως το τροπικό αναρριχώμενο φυτό Boquila trifoliolata (3) βλέπει με λεπτομέρεια σχήματα του περιβάλλοντος του.
Το φυτό αυτό που είναι ενδημικό στα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής, έχει την καταπληκτική ικανότητα να αλλάζει το σχήμα των φύλλων του, έτσι ώστε να ταιριάζει με το σχήμα του ελάσματος των φύλλων των φυτών γύρω από τα οποία τυλίγεται και αναρριχάται. Μερικές φορές τυχαίνει στο ίδιο φυτό Boquila trifoliolata να υπάρχουν φύλλα διαφορετικών σχημάτων, ανάλογα με τα φυτά που υπάρχουν στο γύρω περιβάλλον.
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «μιμητικός πολυμορφισμός».

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται περισσότερη έρευνα έτσι ώστε να εντοπίσουμε και να εξακριβώσουμε οργανίδια στα φυλλά των φυτών που  λειτουργούν σαν μάτια.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
share24.gr
www.treehugger.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου