Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν εξωγήινα βακτήρια

αν επιβεβαιωθούν οι ισχυροί των Ρώσων τότε η ανθρωπότητα θα βρεθεί ενώπιον της σπουδαιότερης ανακάλυψης, δηλαδή της εξωγήινης ζωής!

ο Ρώσος κοσμοναύτης Αντον Σκαπλέροφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι βακτήρια που πιθανώς προέρχονται από το διάστημα και όχι από τη Γη, ανακαλύφθηκαν στο εξωτερικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).
τα δείγματα που συλλέχθηκαν από την εξωτερική επιφάνεια του Σταθμού στη διάρκεια προηγούμενων διαστημικών περιπάτων, στάλθηκαν στη Ρωσία για ανάλυση, όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη βακτηρίων, τα οποία δεν υπήρχαν αρχικά εκεί, δηλαδή όταν εκτοξεύθηκε στο διάστημα το συγκεκριμένο ρωσικό τμήμα του ISS.
Αυτό ανέφερε ο κοσμοναύτης 'Αντον Σκαπλέροφ, ο οποίος ετοιμάζεται για το τρίτο ταξίδι του στο διαστημικό σταθμό τον επόμενο μήνα.
«Τα βακτήρια έχουν έλθει από το εξώτερο διάστημα και εγκαταστάθηκαν στην εξωτερική επιφάνεια του σταθμού.
Μελετώνται και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο», δήλωσε ο κοσμοναύτης, χωρίς πάντως να δίνει λεπτομέρειες για το πώς οι Ρώσοι επιστήμονες έφθασαν στο - άκρως εντυπωσιακό, αν είναι αληθινό - συμπέρασμά τους περί εξωγήινης προέλευσης των μικροοργανισμών.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη πόσο σκληροτράχηλα είναι ορισμένα ακραιόφιλα βακτήρια, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το Space.com, άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκλεισθεί η πιθανότητα μεταφοράς των βακτηρίων από τη Γη.
Πειράματα στο παρελθόν, άλλωστε, έχουν δείξει ότι ακόμη και μικροσκοπικά ζώα, τα βραδύπορα, μπορούν να αντέξουν τις ακραίες συνθήκες του διαστήματος.

Και στο παρελθόν, πάλι μέσω του TASS, Ρώσοι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι μικροοργανισμοί και πλανγκτόν είχαν ανακαλυφθεί σε δείγματα που είχαν συλλεχθεί σε διαστημικούς περιπάτους, αλλά είχαν θεωρηθεί ότι έχουν γήινη προέλευση.

Όπως τότε, έτσι και τώρα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε για διευκρινίσεις στην αντίστοιχη ρωσική υπηρεσία Roscosmos.
Δεν είναι σαφές πού ακριβώς βρίσκονται σήμερα αυτά τα «εξωγήινα» βακτήρια, ποιος τα μελετά στη Ρωσία και τι έχει μάθει γι' αυτά έως τώρα.
tvxs.gr

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΟΗΕ: Κάθε δέκα λεπτά, ένα παιδί πεθαίνει στην Υεμένη


Υπολογίζουμε ότι κάθε 10 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στην Υεμένη από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν» δήλωσε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική,

Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη, μια εμπόλεμη χώρα που πλήττεται από λιμό, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Ο πόλεμος στην Υεμένη είναι δυστυχώς ένας πόλεμος εναντίον των παιδιών», δήλωσε ο Καπελέρε, υπογραμμίζοντας πως από τον Μάρτιο του 2015 σχεδόν 5.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματισθεί σοβαρά. «Χιλιάδες σχολεία και κέντρα υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί πλήρως», πρόσθεσε.

Η Υεμένη είναι η χώρα όπου η Σ. Αραβία, επικεφαλής ενός σουνιτικού συνασπιμού,  έχει εξσπολύσει στρατιωτικές επιχείρησης κατά των ανταρτών Χουτου, που είναι σιίτες και πρόσκεινται στο Ιράν. Και η Ελλάδα συζητά ακόμη σοβαρά να πουλήσει βλήματα όπλων στη Σ. Αραβία!

«Σήμερα είναι ορθό να πούμε ότι η Υεμένη είναι ένα από τα χειρότερα μέρη στη γη για να είναι κανείς παιδί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αμάν της Ιορδανίας.

«Δύο εκατομμύρια παιδιά στην Υεμένη υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και σχεδόν όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια στη χώρα αυτή» έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ,  εκφράζει φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθεί στην Υεμένη «ο μεγαλύτερος λιμός» των τελευταίων δεκαετιών κι έχει καλέσει τον συνασπισμό να άρει γρήγορα τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη χώρα, κάτι που αν δεν γίνει, «θα πεθάνουν χιλιάδες αθώα θύματα».
enallaktikos.gr

Φιλοσοφικοί Περίπατοι: Το πρόβλημα του τρένου

Ποια είναι η ηθικά σωστή επιλογή, να αφήσεις το τρένο να συνεχίσει την προδιαγεγραμμένη πορεία του σκοτώνοντας 5 ανθρώπους ή να τραβήξεις τον μοχλό και να καθοδηγήσεις το τρένο στις ράγες όπου θα σκοτωθεί 1 άνθρωπος;

Με τον Θωμά Γιούργα

Ένα από τα πλέον κλασικά νοητικά πειράματα στην αναλυτική Φιλοσοφία κλείνει σχεδόν 50 χρόνια ζωής και ακόμα προβληματίζει εποικοδομητικά φιλοσόφους και μαθητές ανά τον κόσμο.
Πρόκειται για το διάσημο «Πρόβλημα του τρένου» (Trolley Problem), το οποίο διατυπώθηκε από την Philippa Foot και τεστάρει τις διαισθήσεις μας περί της Ηθικής.

Ένα τρένο κινείται με σπασμένα φρένα πάνω στις ράγες.
Λίγο παρακάτω στις ίδιες ράγες βρίσκονται δεμένα πέντε άτομα.
Ως παρατηρητής της σκηνής, τυγχάνει να βρίσκεσαι δίπλα σε ένα μοχλό τον οποίο αν τον τραβήξεις μπορείς να αλλάξεις την κατεύθυνση του τρένου.
Τραβώντας τον μοχλό καθοδηγείς το τρένο σε άλλες ράγες όπου βρίσκεται δεμένος ένας άνθρωπος. Ποια είναι η ηθικά σωστή επιλογή, να αφήσεις το τρένο να συνεχίσει την προδιαγεγραμμένη πορεία του σκοτώνοντας 5 ανθρώπους ή να τραβήξεις τον μοχλό και να καθοδηγήσεις το τρένο στις ράγες όπου θα σκοτωθεί 1 άνθρωπος;
Σκεφτείτε το για μια στιγμή προσπαθώντας να αιτιολογήσετε την απόφασή σας.

Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι να τραβηχτεί ο μοχλός και να σκοτωθεί ο ένας ώστε να μειωθεί ο πόνος που θα προκληθεί.
Η απόφαση για να μειώσουμε τον προκαλούμενο πόνο ή για να αυξήσουμε την ευτυχία βασίζεται στον υπολογισμό των συνεπειών.
Γι’αυτό, σε γενικές γραμμές, όσοι συνδέουν την ηθική κρίση και απόφαση με τον υπολογισμό των συνεπειών ονομάζονται συνεπειοκράτες (Consequentialists).

Ας δυσκολέψουμε λίγο ακόμα το πρόβλημα του τρένου.
Ας υποθέσουμε ότι σε μία γέφυρα πάνω από τις ράγες στέκεται ένας άνθρωπος τον οποίο μπορούμε να ρίξουμε πάνω στις ράγες και να ανακόψουμε την πορεία του τρένου.
Έτσι πάλι θα σώζαμε τους πέντε δεμένους ανθρώπους και θα μειώναμε τον προκαλούμενο πόνο.
Τι θα κάναμε σε αυτή την περίπτωση;
Είναι ηθικά σωστό ή ακόμα και ηθικά επιβεβλημένο να ρίξουμε τον έναν άνθρωπο από την γέφυρα ώστε να σώσουμε τους πέντε;

Σε αυτή την περίπτωση αρκετοί από τους ανθρώπους που αρχικά απάντησαν με σχετική ευκολία ότι πρέπει να θυσιαστεί ο ένας άνθρωπος, τώρα αρχίζουν να δυσκολεύονται να υπερασπιστούν την ιδια αρχή επιλογής (καλύτερες συνέπειες, να αυξήσουμε την ευτυχία, να μειώσουμε τον πόνο).
Κάποιοι μάλιστα, αλλάζουν την θέση τους και θεωρούν ότι θα ήταν ανήθικο να ρίξουμε τον άνθρωπο από την γέφυρα διότι αυτό θεωρείται δολοφονία.
Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που συχνότερα συνδέουν την Ηθική με (σχεδόν) απαράβατους κανόνες ανήκουν στην σχολή σκέψης της Δεοντολογίας (Deontology).
Δηλαδή, για τους δεοντολόγους, η σωστή απόφαση κρίνεται όχι από τις συνέπειες μιας πράξης αλλά από την υπακοή μας στον ηθικό νόμο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Σε επόμενα φύλλα θα δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο τα ηθικά διλήμματα που τίθενται μέσα από το διαχρονικό πρόβλημα του τρένου και θα περπατήσουμε ακόμα πιο δύσβατα αλλά και ενδιαφέροντα φιλοσοφικά μονοπάτια.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, την Παρασκευή 30.12.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.
nostimonimar.gr

Μπουταν, ένας μικρός σε έκταση περιβαλλοντικός γίγαντας

Στη νότια Ασία, στην ανατολική πλευρά των Ιμαλαΐων, βρίσκεται μια από τις μικρότερες, αλλά και πιο ευτυχισμένες  χώρες του πλανήτη.
Πρόκειται για το Βασίλειο του Μπουτάν, έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Το Μπουτάν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που όχι μόνο αφοσιώθηκε, αλλά και πέτυχε να έχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.
Αυτό σημαίνει ότι κατόρθωσε να εκλύει τόσο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα όσο μπορεί να απορροφήσει η βλάστηση.
Είναι πολύ σημαντικό πως επιτέλους ένα κράτος καταφέρνει να εξασφαλίσει τα μέσα για να εφαρμόσει με μακροχρόνιο προγραμματισμό τις δεσμεύσεις του για την κατάλληλη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών που καλύπτουν περίπου τη μισή έκταση της χώρας.
Αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία αυτού του είδους στην Ασία και μια από τις λίγες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αρκεί να σημειωθεί πως οι περισσότερες προστατευόμενες περιοχές του πλανήτη δεν έχουν επαρκή διαχείριση, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησής τους.
Όταν όμως επιτυγχάνεται καλή διαχείριση σε πάρκα, άγρια ζωή και άλλες προστατευόμενες περιοχές, τότε τα δάση που τα περικλείουν είναι υγιή.
Κατ’ επέκταση, η βλάστηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικότερα στις εκπομπές ρύπων (και αυτό ωφελεί τους ανθρώπους και την άγρια φύση με πολλούς τρόπους).
Όταν τα δάση δεν είναι υγιή ή όταν αποψιλώνονται, τότε και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτοκίνητα, φορτηγά, τρένα, αεροπλάνα, και πλοία έχουν επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα.
Η μόνιμη χρηματοδότηση προέρχεται από την πρωτοβουλία Bhutan for Life (BFL) που είναι το αποτέλεσμα μιας στενής συνεργασίας του Βασιλείου του Μπουτάν με το WWF. Στην καρδιά του BFL βρίσκεται ένα κονδύλι ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας που φτάνουν τα 5 εκατομμύρια στρέμματα, καθώς και η δέσμευση της κυβέρνησης του Μπουτάν να συνεισφέρει 75 εκατομμύρια δολάρια ως χορηγία για τα πρώτα 14 χρόνια, αλλά και να βρει μια μόνιμη πηγή χρηματοδότησης για τις προστατευόμενες περιοχές, πέραν των 14 αυτών ετών.
Πρόσφατα, κατακτήθηκε ένα σημαντικό βήμα για το BFL: η δέσμευση του Βασιλείου του Μπουτάν, του WWF και δωρητών από όλον τον κόσμο πως θα συμβάλουν στο αρχικό κεφάλαιο.
Το BFL εντάσσεται σε μια καινοτόμο οικονομική προσέγγιση, στο Project Finance for Permanence (PFP), το πρόγραμμα που το WWF, κυβερνήσεις και λοιποί συνεργάτες έχουν χρησιμοποιήσει, για να χρηματοδοτήσουν τρεις συνολικά χώρες.
Η μεγαλύτερη πρωτοβουλία του PFP είναι στη Βραζιλία, όπου υπάρχει ένα κονδύλι ύψους 215 εκατομμυρίων δολαρίων για να τη μόνιμη προστασία 150 εκατομμυρίων στρεμμάτων του Αμαζονίου.
Με τα κονδύλια του BFL - που θα προέλθουν από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το Παγκόσμιο Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος και ιδιώτες δωρητές - το Μπουτάν θα είναι σε θέση να αναλάβει πολλές δράσεις για τις προστατευόμενες περιοχές.
Θα μπορεί να εκπαιδεύσει κοινότητες σε βιώσιμες και ανθεκτικές για το κλίμα, επιχειρήσεις για τη φύση, καθώς και να διαχειριστεί υπεύθυνα τα δάση, ώστε αυτά να συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. 
Επιπλέον, να βοηθήσει στο να διεξαχθούν επιστημονικές απογραφές των δασών, για να διαπιστωθεί εάν είναι υγιή, να παρέχει φωτοβολταϊκά πάνελ και σόμπες βιοαερίου στις κοινότητες (δηλαδή, εναλλακτικές λύσεις από την καύση του ξύλου για τη θέρμανση και τη μαγειρική, η οποία εκπέμπει πολύ διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα) και πολλές άλλες δράσεις.
Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί πως τα δάση της χώρας είναι υγιή και πως το Μπουτάν θα παραμείνει στα επίπεδα του ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα ή ακόμα και σε αρνητικά: αυτή τη στιγμή τα δάση του Μπουτάν απορροφούν περίπου τρεις φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι εκλύει η χώρα στην ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο.
Θα βοηθήσουν, ακόμα, στο να διασφαλιστεί πως η άγρια φύση στα δάση, δηλαδή οι τίγρεις της Βεγγάλης, οι λεοπαρδάλεις του χιονιού, οι ασιατικοί ελέφαντες και άλλα 200 είδη θηλαστικών και πτηνών θα μπορούν να ευδοκιμήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, οι ντόπιοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς οι ποταμοί του Μπουτάν είναι μέρος ενός δικτύου ποταμών της περιοχής που παρέχει νερό για το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Επίσης, τα υγιή δάση συμβάλλουν στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού, της γεωργίας, και άλλων ευκαιριών για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη για το 70 τοις εκατό του πληθυσμού του Μπουτάν που ζει σε αγροτικές περιοχές.
Στο δια ταύτα, μπορούμε να δούμε στον τρόπο που αναπτύχθηκε το πρόγραμμα του Μπουτάν ένα μοντέλο για να αναπτυχθούν πολλές δράσεις για το περιβάλλον.
Ας γίνει αυτό το μικρό κράτος ένα πρότυπο για μια σημαντική αλλαγή στον πλανήτη!
~~~~~~~~~~~~~
wwf.gr
enallaktikos.gr

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Το «Μήνυμα του Σίλο» εμπνέει μια καινούρια ατομική και κοινωνική πνευματικότητα

Συνάντηση Αγγελιοφόρων, Ατιλιάνο 2017 (Φωτογραφία: Rafael Edwards)
pressenza.com
Επ’ ευκαιρία της έναρξης συναντήσεων του Μηνύματος σε έναν καινούριο χώρο, στη στέγη του Συν ΑΘΗΝΑ, κάθε Σάββατο στις 17.30 ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση αυτής της δράσης και μια πρόσκληση για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει από κοντά μια κοινότητα του Μηνύματος του Σίλο στην Αθήνα συμμετέχοντας σε κάποια από τις συναντήσεις τους.

Εδώ εξιστορείται πώς το μη-νόημα της ζωής μετατρέπεται σε νόημα και σε πληρότητα.
Εδώ υπάρχει χαρά, αγάπη για το σώμα, τη φύση, την ανθρωπότητα και το πνεύμα.
Εδώ απορρίπτονται οι θυσίες, το αίσθημα της ενοχής και οι μεταθανάτιες απειλές.
Εδώ δεν αντιτίθεται το γήινο στο αιώνιο.
Εδώ μιλάμε για την εσωτερική αποκάλυψη στην οποία φτάνει όποιος προσεκτικά διαλογίζεται με ταπεινή αναζήτηση. (1)

Τι είναι το Μήνυμα;

Το Μήνυμα εκδόθηκε το 2002 και αποτελείται από τρία μέρη: το Βιβλίο, την Εμπειρία και το Μονοπάτι.

Το Βιβλίο έχει τον τίτλο το Εσωτερικό Κοίταγμα. Η Εμπειρία είναι το πρακτικό κομμάτι του Μηνύματος και αποτελείται από οχτώ τελετές. Τέλος, το Μονοπάτι είναι ένα σύνολο από στοχασμούς και προτροπές.

Το Βιβλίο

Το Εσωτερικό Κοίταγμα αναφέρεται στο νοήμα της ζωής. Θέτει ως κεντρικό ζήτημα την ψυχολογική κατάσταση της αντίφασης. Και εξηγεί ότι ο άνθρωπος εγγράφει την αντίφαση ως οδύνη και ότι το ξεπέρασμα της οδύνης είναι εφικτό αν προσανατολίσουμε τη ζωή μας στην πραγματοποίηση μη αντιφατικών δράσεων και, ειδικότερα, μη αντιφατικών δράσεων σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. (2)

Οι Τελετές

Σε όλες τις τελετές ενυπάρχουν δύο ζητήματα που ανεξάρτητα από το αν αναφέρονται ρητά ή όχι, είναι σημαντικά λόγω των ιδιαίτερων νοημάτων που έχουν για τη ζωή. Αυτά τα ζητήματα, που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες, είναι η «Αθανασία» και το «Ιερό». Το Μήνυμα αποδίδει τη μέγιστη σημασία σε αυτά τα θέματα και εξηγεί ότι πρέπει καθένας να έχει το απόλυτο δικαίωμα να πιστεύει ή να μην πιστεύει στην Αθανασία και στο Ιερό, γιατί σύμφωνα με το πώς τοποθετείται ένα άτομο σε σχέση με αυτά τα θέματα, έτσι θα είναι και ο προσανατολισμός τής ζωής του.

Το Μήνυμα, γνωρίζοντας τις όποιες δυσκολίες, εξετάζει ανοιχτά τα θεμελιώδη πιστεύω, συγκρουόμενο με τη λογοκρισία και την αυτό-λογοκρισία που εμποδίζουν την ελεύθερη σκέψη και την καλή συνείδηση. Στο πλαίσιο της ελεύθερης ερμηνείας που το Μήνυμα ευνοεί, γίνεται αποδεκτό ότι για κάποιους η Αθανασία αναφέρεται σε δράσεις που πραγματοποιήθηκαν εν ζωή, των οποίων όμως οι επιδράσεις συνεχίζουν στο φυσικό κόσμο παρά το φυσικό θάνατο. Για άλλους, η μνήμη που διατηρείται ζωντανή στα αγαπημένα πρόσωπα, ή ακόμα σε ομάδες και σε κοινωνίες, εγγυάται την εξακολούθηση μετά το φυσικό θάνατο. Επιπλέον, για κάποιους άλλους η Αθανασία γίνεται αποδεκτή σαν προσωπική εξακολούθηση σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα άλλο «τοπίο» ύπαρξης.

Κάποιοι αισθάνονται το Ιερό σαν τον κινητήριο μοχλό τής πιο βαθιάς στοργής. Για αυτούς, τα παιδιά και άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα αντιπροσωπεύουν το Ιερό και κατέχουν τη μέγιστη αξία που δε θα πρέπει να υποτιμηθεί για κανένα λόγο. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν Ιερό το ανθρώπινο ον και τα οικουμενικά δικαιώματά του. Άλλοι βιώνουν τη θεότητα σαν την ουσία του Ιερού.

Στις κοινότητες που διαμορφώνονται γύρω από το Μήνυμα, θεωρείται ότι οι διαφορετικές θέσεις σε σχέση με την Αθανασία και το Ιερό δεν πρέπει να γίνονται απλά «ανεκτές» αλλά αληθινά σεβαστές. (3)

Το Μονοπάτι

Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται 17 θέματα διαλογισμού που αφορούν στην επίτευξη συνοχής στη σκέψη, το συναίσθημα και την πράξη. Η εργασία αυτή ονομάζεται «Το Μονοπάτι» και το ακολουθεί κανείς για να προχωρήσει προς τη συνοχή, προς την ενότητα της ζωής και για να αποφύγει την αντίφαση, την αποσύνθεση της ζωής. (3)

Το Μήνυμα είναι η έκφραση μιας προσωπικής αλλά και κοινωνικής πνευματικότητας, που επιβεβαιώνεται ως εμπειρική αλήθεια στο πέρασμα του χρόνου και που εμφανίζεται σε διάφορους πολιτισμούς, εθνικότητες, κοινωνικές διαστρώσεις και γενιές.

Μια τέτοια αλήθεια δε χρειάζεται δόγματα ούτε οργανωτικές μορφές για τη λειτουργία της και την εξέλιξή της. Γι’ αυτό, εκείνοι που διαδίδουν ή συμμετέχουν στο Μήνυμα τονίζουν πάντοτε την ανάγκη να μην υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία των ιδεών και των πιστεύω, και την ανάγκη να συμπεριφέρονται στους άλλους με τον ίδιο τρόπο που επιθυμούν και για τον εαυτό τους.

Αυτή η υψηλή αξία στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις συνεπάγεται, εξάλλου, ότι όλοι εκείνοι που συμμετέχουν στο Μήνυμα δραστηριοποιούνται ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, ανισότητας και αδικίας.

Οι συναντήσεις του Μηνύματος γίνονται κάθε Σάββατο στις 17.30 στη Στέγη του Συν Αθηνά, Αθηνάς 55, ακριβώς απέναντι απο τη Βαρβάκειο Αγορά.

(1) Ο Διαλογισμός, 1ο κεφάλαιο, Το Μήνυμα, Silo.net
(2) Σχόλια του Σίλο στο Κέντρο Μελετών του Πάρκου Πούντα δε Βάκας (2008)
(3) Απόσπασμα από τα Σχόλια πάνω στο Μήνυμα
~~~~~~~~~~~~~
https://www.pressenza.com/el/2017/11/to-minima-tou-silo-empneei-mia-kainouria/

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Αποκάλυψη από συνιδρυτή Facebook: «Μόνο ο Θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας!»

«Μόνο ο Θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας» δήλωσε ο Σον Πάρκερ, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Facebook– ένας από τους ανθρώπους που έκαναν τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων αυτό που είναι σήμερα.
O Πάρκερ εξέφρασε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του στον Μάικ Άλεν του Axios, στο National Constitution Center στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, αναφέροντας πως έχει γίνει «κατά κάποιον τρόπο αντιρρησίας συνείδησης» όσον αφορά στα social media.

«Όταν άρχιζε το Facebook, υπήρχαν άνθρωποι που έρχονταν σε μένα και μου
έλεγαν “δεν είμαι στα social media”, και εγώ τους έλεγα “OK, ξέρετε, θα μπείτε”.

»Και αυτοί μου έλεγαν “όχι, όχι, όχι, θεωρώ πολύτιμες τις αλληλεπιδράσεις μου στον πραγματικό κόσμο. Η στιγμή έχει αξία. Η παρουσία έχει αξία. Η οικειότητα έχει αξία.

»Και εγώ τους έλεγα, στο τέλος θα μπείτε».

Όπως είπε ο Πάρκερ, δεν είναι σίγουρος πως τότε καταλάβαινε τι έλεγε, «εξαιτίας των ακούσιων συνεπειών που έχει ένα δίκτυο όταν φτάνει τα 1-2 δισ. χρήστες και κυριολεκτικά αλλάζει τις σχέσεις σου με την οικογένεια, με τους άλλους,  πιθανότατα επηρεάζει την παραγωγικότητα με περίεργους τρόπους.

»Μόνο ο Θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας» είπε ο Πάρκερ.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η όλη ιδέα για τη δημιουργία όλων αυτών των εφαρμογών, με πρώτο το Facebook, ήταν «πώς θα καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και συνειδητή προσοχή σας είναι δυνατόν;
»Και αυτό σημαίνει πως πρέπει κατά κάποιον τρόπο να σας δίνουμε μια δόση ντοπαμίνης κάθε λίγο, επειδή κάποιος έκανε like ή σχόλιο σε μια φωτογραφία ή δημοσίευση ή κάτι τέτοιο.

»Και αυτό θα σας κάνει να συνεισφέρετε με περισσότερο υλικό, και αυτό θα σας δίνει…πιο πολλά likes και σχόλια».

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για έναν κύκλο κοινωνικής επιβεβαίωσης, «ακριβώς αυτό που ένας χάκερ σαν εμένα θα έβρισκε, επειδή εκμεταλλεύεσαι ένα τρωτό σημείο στην ανθρώπινη ψυχολογία… αυτοί οι εφευρέτες, δημιουργοί- εγώ, ο Μαρκ (Ζάκερμπεργκ), ο Κέβιν Σίστρομ του Instagram, όλοι αυτοί- το συνειδητοποιούσαμε αυτό.

»Και το κάναμε, όπως και να είχε».

Ο Πάρκερ είχε γίνει αρχικά γνωστός στον χώρο της τεχνολογίας για το Napster, και ήταν αυτός ο οποίος κατεύθυνε το Facebook στη Σίλικον Βάλεϊ, φέρνοντας την ιδέα του Μαρκ Ζάκερμπεργκ μπροστά σε μεγάλους επενδυτές.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης- σχολιάζοντας χιουμοριστικά ότι ο Ζάκερμπεργκ μάλλον θα κλείσει τον λογαριασμό του στο Facebook μετά από αυτά που είπε.
tribune.gr

Αυτή η γυναίκα-μέντιουμ οδήγησε τους αστυνομικούς στον δράκο της Βουλιαγμένης

Τη ζωή μιας γυναίκας- «μέντιουμ«, η οποία με οδηγό το ταλέντο της στη διαίσθηση, βοήθησε ακόμη και την αστυνομία στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος, ανασυνθέτει ψηφίδα ψηφίδα το βιβλίο «Ελένη Κικίδου:
Η Διαισθητικός που άφησε εποχή – Η τελευταία μαθήτρια του Άγγελου Τανάγρα».
Με δημοσιογραφική έρευνα δεκαετίας, η δημοσιογράφος-συγγραφέας Στελίνα Μαργαριτίδου φέρνει στο φως λεπτομέρειες μιας ολόκληρης εποχής και αποκαλύπτει την -άγνωστη σε πολλούς- ιστορία της Ελένης Κικίδου.

«Περπατούσε σκυφτή, με βήματα αργά. Κοντοστάθηκε. «Όχι, δεν είναι το φύσημα του αέρα. Κάτι «πιάνω» εδώ, είπε».
Πίσω της, παραφυλώντας σχεδόν από τους θάμνους, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν με περιέργεια…

Ήταν σίγουρα μια από τις πιο παράξενες σκηνές που εκτυλίχθηκαν εκείνο το βράδυ της 18ης Αυγούστου του 1953 στη Βάρκιζα.

Το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για τον εντοπισμό του Δράκου της Βουλιαγμένης είχε γίνει.
Και ήταν η πρώτη φορά που μια «ψυχική ντέντεκτιβ», είχε χρησιμοποιηθεί από την Ελληνική Αστυνομία για την εξιχνίαση μιας σκοτεινής υπόθεσης».
«Ανέτρεξα σε πηγές, όπως εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, και συνέλεξα μαρτυρίες.
Χρησιμοποίησα αρκετό υλικό από το αρχείο που διατηρούσε η ίδια η Ελένη Κικίδου και στο οποίο περιλαμβάνονταν ευχαριστήριες επιστολές ανθρώπων που είχε κατά καιρούς βοηθήσει» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στελίνα Μαργαριτίδου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στις 23 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο Αρχέτυπο, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρει, «η χρησιμοποίηση της Ελένης Κικίδου από την Ελληνική Αστυνομία το 1953 είναι αποδεδειγμένη από τα ρεπορτάζ των συναδέλφων της εποχής».

«Ωστόσο», συνεχίζει, «δεν γνωρίζουμε εάν χρησιμοποιήθηκαν και άλλοι τέτοιοι ιδιαίτεροι άνθρωποι πιο πριν».

«Κάνοντας μια πολύ πρόχειρη αναζήτηση σε υλικό δημοσιευμένο στο διαδίκτυο, διαπίστωσα πως υπάρχουν έκτοτε και άλλες τέτοιες περιπτώσεις συμβολής ιδιαίτερων ανθρώπων στο ερευνητικό έργο.
Πάντως, οι αγγλοσάξωνες είναι ιδιαίτερα δεκτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν και show τηλεοπτικά στα οποία προβάλλονται ανάλογες περιπτώσεις» λέει η κ. Μαργαριτίδου.

Αναφερόμενη στην ερευνητική δημοσιογραφία που μπορεί να ανατρέψει στερεότυπα, διευκρινίζει ότι θα πρέπει «να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος, να είναι όσο το δυνατόν ανεπηρέαστος ο ερευνητής και να μπορεί να έχει μια απόσταση ασφαλείας από τα γεγονότα που ερευνά».

«Τότε είναι αρκετά πιθανό να συμβάλλει η δημοσιογραφική έρευνα στην περιγραφή των γεγονότων. Γράφω «αρκετά πιθανό» γιατί ο υποκειμενικός παράγοντας του ερευνητή δεν μπορεί πιστεύω να ξεπεραστεί» ξεκαθαρίζει.

Όσον αφορά την γνωριμία της με την Ελένη Κικίδου και την προσωπική σχέση που ανέπτυξαν, τονίζει ότι «η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να ισορροπήσεις ανάμεσα στην προσωπική σχέση που συχνά αναπτύσσεται μεταξύ του δημοσιογράφου και του ανθρώπου, του οποίου τη ζωή ερευνάς, αλλά και να αποδώσεις όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη πληρότητα την πραγματική του ιστορία, διατηρώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη ζωντανό».
tribune.gr

Το πείραμα του Wörgl – Μια ιστορία σαν παραμύθι

Κοινωνική Οικονομία: Το καινοτόμο οικονομικό πείραμα του δημάρχου στο Wörgl της Αυστρία το 1932: Το Τοπικό Εναλλακτικο Νόμισμα  που μηδένισε την ανεργία και έφερε ευημερία.

Πίσω στο 1932, ο κόσμος ερχόταν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση που είχε γνωρίσει ποτέ. Τότε, ένας άντρας θέλησε να δοκιμάσει κάτι πρωτοποριακό. Το όνομά του ήταν Michael Unterguggenberger και ήταν ο δήμαρχος του Wörgl, της πόλης που έγραψε την δική της σελίδα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία.

Το πείραμα του Wörgl
Μια μεγάλη απόφαση

Το Wörgl (Βεργκλ) ήταν μια μικρή πόλη 4।500 κατοίκων στην Αυστρία, όπου διεξήχθη ένα καινοτόμο οικονομικό πείραμα το 1932.

Ήδη η Ευρώπη είχε χτυπηθεί από το κραχ του 1929, και το 1931 που εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Michael Untergüggenberger (Μίκαελ Ούντεργκέγκενμπέργκερ) ήδη είχε έλθει η ύφεση με 30% ανεργία, και 10% άπορους.
Ο νέος Δήμαρχος, που προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια, κατόρθωσε να μορφωθεί μόνος του και να γίνει μηχανικός στους σιδηροδρόμους.
Αν και δεν ήταν μαρξιστής, είχε συνδικαλιστική δράση και υποστήριζε τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια στους πλούσιους επενδυτές του σιδηροδρόμου, πράγμα που το πλήρωσε με την μη προσωπική του άνοδο στην ανώτερη ιεραρχία των σιδηροδρομικών υπαλλήλων.
Ήταν ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος, πρακτικός, εργατικός, δραστήριος που κέρδισε την καρδιά των συμπολιτών του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν στη θέση του Δημάρχου, γνωρίζοντας ότι δεν θα τους προδώσει.
Ο νέος δήμαρχος είχε έναν μακρύ κατάλογο έργων που ήθελε να εκτελέσει.
Έργα απολύτως απαραίτητα όπως η ύδρευση της πόλης, η ασφαλτόστρωση των δρόμων, ο οδικός φωτισμός και η φύτευση δέντρων κατά μήκος των οδών.

Αλλά τα δημοτικά ταμεία ήταν σχεδόν άδεια, και οι δημότες ήταν ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση, αντιμετωπίζοντας αρκετοί από αυτούς πρόβλημα επιβίωσης.
Καταλάβαινε ότι μία αύξηση της φορολογίας τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα δημοτικά έργα, θα οδηγούσε σε περαιτέρω φτώχεια και ύφεση.

Ο Δήμαρχος όμως είχε μελετήσει το βιβλίο «Η Φυσική Τάξη» του οικονομολόγου Silvio Gesell (Σύλβιο Γκέσελ).
Ο οποίος πίστευε ότι η αργή κυκλοφορία του χρήματος είναι η κύρια αιτία για την παραπαίουσα οικονομία.

Το χρήμα ως μέσο συναλλαγής ολοένα εξαφανίζεται από τα χέρια των εργατών – παραγωγών και μαζεύεται στα χέρια των λίγων που το συσσωρεύουν, εκμεταλλεύονται τους τόκους, και δεν το επιστρέφουν πίσω στην αγορά.

Κατ΄ αυτόν δηλαδή, όσο περισσότερο χρήμα είχαν, όσο περισσότεροι άνθρωποι, οι οποίοι το κυκλοφορούν συνεχώς, τότε η Κοινωνία θα έχει υγιή ανάπτυξη και ευημερία.
Βάζοντας σε εφαρμογή την παραπάνω θεωρία, ξεκίνησε το πρόγραμμα των Δημοτικών του έργων, δίνοντας δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους και εργολάβους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η πληρωμή τους θα γινόταν με σελίνια (το νόμισμα της Αυστρίας) όχι εκτυπωμένα από την Εθνική Τράπεζα της, αλλά από τον Δήμο του Wörgl.

Όντως εκτυπώθηκαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία 32.000 σελίνια ως "Γραμμάτια Πιστοποίησης Εργασίας", κάτι σαν ένα δωρεάν χρήμα, διότι δεν είχαν αντίκρισμα σε χρυσό, απλά αναγνώριζαν την παροχή έργου προς την Κοινότητα. Κόπηκαν χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας στα 1, 5 και 10 σελίνια.

Τα χρήματα του Wörgl

Στις 31 Ιουλίου 1932 δόθηκαν τα πρώτα 1.800 Σελίνια για να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, και η αξία των υλικών που αναλώθηκαν τον πρώτο μήνα στα δημοτικά έργα.
Οι άνθρωποι που πήραν αυτά τα νέα σελίνια, μπορούσαν να πληρώσουν τους δημοτικούς τους φόρους, αλλά και να αγοράσουν ψωμί.
Ο αρτοποιός παίρνοντας αυτά τα σελίνια μπορούσε να αγοράζει αλεύρι από τον μυλωνά.
Ο μυλωνάς αγόραζε σιτάρι από τον γεωργό.
Ο γεωργός αγόραζε εργαλεία από τον σιδερά.
Ο σιδεράς αγόραζε παπούτσια από τον τσαγκάρη.
Ο τσαγκάρης πλήρωνε τον δάσκαλο που έκανε μάθημα στα παιδιά του.
Ο δάσκαλος αγόραζε ψωμί στον αρτοποιό.
Και ο κύκλος κυκλοφορίας του χρήματος επαναλαμβανότανε συνεχώς και καθημερινά, σε τέτοιο σημείο ώστε ήδη την τρίτη μέρα, ο κύκλος εργασιών ολόκληρης της πόλης να είναι παραπάνω από 10πλάσιος από τα 1.800 σελίνια που δόθηκαν στη κυκλοφορία σε σημείο το να υποπτεύονται κάποιοι ότι κάποια σελίνια είχαν πλαστογραφηθεί.
Ο Δήμαρχος όμως είχε εφαρμόσει μία πρόσθετη μέθοδο για να κάνει το χρήμα να αλλάζει συνεχώς χέρια με μεγάλη ταχύτητα:
Τα χρήματα του Wörgl έχαναν το 1% της ονομαστικής τους αξίας κάθε μήνα. Για να αποφευχθεί αυτή η υποτίμηση ο ιδιοκτήτης του γραμματίου το δαπανούσε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ειδάλλως, την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα, έπρεπε να αγοράσει ένα κουπόνι σαν γραμματόσημο, με αξία το 1% της ονομαστικής αξίας και να το κολλήσει στο χαρτονόμισμα.
Υπήρχε δηλαδή μία λειτουργία αντίθετη από τον τοκισμό, που επέτρεπε στο χρήμα να κυκλοφορεί συνεχώς
Ο Δήμαρχος φυσικά δεν μπορούσε να προσλάβει όλους τους ανέργους της πόλης για τα δημοτικά έργα.
Με την αύξηση του κύκλου εργασιών της πόλης όμως, ο αρτοποιός για παράδειγμα δεν προλάβαινε μόνος του να βγάζει τα ψωμιά που του ζητούσαν, υποχρεώθηκε λοιπόν να προσλάβει έναν βοηθό, τον οποίον πλήρωνε με τα σελίνια του Δήμου.
Το ίδιο κάνανε και οι υπόλοιποι επαγγελματίες.
Οι βοηθοί που προσελήφθηκαν όμως διευρύνανε την αγοραστική δύναμη της πόλης και έτσι οι επαγγελματίες είχαν να αντιμετωπίσουν μία περαιτέρω αύξηση της ζήτησης, σε σημείο που κανένας κάτοικος της πόλης να είναι άνεργος, αλλά αντίθετα να υπάρχουν παντού αγγελίες ζήτησης προσωπικού.
Έτσι το σύστημα αρχίζει να αποκτάει μία δυναμική μορφή, και οι άνεργοι από τα γύρω χωριά έρχονται για να δουλέψουν στο Wörgl, επίσης οι παραγωγοί από τα γύρω χωριά που είχαν τα προϊόντα τους απούλητα (διότι μέχρι τώρα κανείς δεν είχε χρήματα για να τα αγοράσει) επιτέλους βρήκαν αγοραστές στο Wörgl, αλλά με τους νέους επισκέπτες διευρύνεται ακόμα περαιτέρω η αγοραστική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η παραγωγική δραστηριότητα.
Οι ξένοι εργάτες παίρνοντας τα σελίνια του Wörgl, δυνάμωναν και τις δικές τους τοπικές οικονομίες, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στα γύρω χωριά, αλλά το ίδιο το Wörgl έβγαινε αλώβητο, από αυτή την έξοδο του χρήματος.
Ο Δήμαρχος είχε ένα στρατηγικό πλεονέκτημα:
Ήταν αυτός που εκτύπωνε το χρήμα. Δεν ήταν ένας ιδιώτης τραπεζίτης με σκοτεινά συμφέροντα κυριαρχίας από πίσω του, αλλά ένας άνθρωπος στην υπηρεσία των πολιτών.
Η πίσω όψη κάθε γραμματίου περιείχε αυτολεξεί την ακόλουθη συγκινητική δήλωση, κάποια λόγια που φαίνονται σαν να γράφτηκαν σήμερα, και όμως γράφτηκαν το 1932:
"Προς όλους τους ενδιαφερόμενους: Ο αργός ρυθμός που κυκλοφορεί το χρήμα έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή ύφεση του εμπορίου και βύθισε εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη εξαθλίωση.

Από οικονομικής απόψεως, η καταστροφή του κόσμου άρχισε! 
-Είναι καιρός, με αποφασιστική και έξυπνη δράση, να προσπαθήσουμε να συγκρατήσουμε την πτωτική βουτιά του εμπορίου και έτσι να σωθεί η ανθρωπότητα από αδελφοκτόνους πολέμους, χάος και διάλυση.
Οι άνθρωποι ζουν μέσα από την ανταλλαγή υπηρεσιών τους. 

Η υποτονική κυκλοφορία έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανταλλαγή και έτσι ρίχνονται εκατομμύρια άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν εκτός εργασίας
-Πρέπει, συνεπώς, να αναβιώσουμε αυτή την ανταλλαγή υπηρεσιών και έτσι οι άνεργοι να επιστρέψουν στην παραγωγική τάξη.
Αυτός είναι ο στόχος του πιστοποιητικού εργασίας που εκδίδεται από την αγορά της πόλης του Wörgl: Να μειώσει τα βάσανα και το φόβο, να προσφέρει δουλειά και ψωμί"

Η επιτυχία του Wörgl

Σε περίοδο 13 μηνών, ο Δήμαρχος εκτέλεσε όλα τα έργα που είχε σχεδιάσει: Ύδρευση,
δρόμοι,
φωτισμός.
Επίσης κατασκευάστηκαν νέα δημόσια κτίρια, ένας ταμιευτήρας νερού, μία πίστα για σκι, και μια γέφυρα.
Επίσης έγιναν αναδασώσεις, γιατί αντιλαμβάνονταν οι άνθρωποι του τότε, που ζούσαν πιο κοντά στη Φύση, το μελλοντικό κέρδος από την ύπαρξη των Δασών.
Σε έξι γειτονικά χωριά επεκτάθηκε το σύστημα με επιτυχία.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Eduard Dalladier, έκανε μια ειδική επίσκεψη για να δει το «θαύμα του Wörgl».
Τον Ιανουάριο του 1933, το νέο οικονομικό σύστημα επεκτείνεται στη γειτονική πόλη της Kirchbühl, και τον Ιούνιο του 1933, ο Δήμαρχος του Wörgl συναντήθηκε με εκπροσώπους από 170 διαφορετικές πόλεις της Αυστρίας που ενδιαφέρονταν για την γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος και στις πόλεις τους.
Η παρακάτω έκθεση συντάχθηκε από τον Claude Bourdet, έναν αυτόπτη μάρτυρα Καθηγητή του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης: «Επισκέφθηκα το Wörgl τον Αύγουστο του 1933, ακριβώς ένα χρόνο μετά την έναρξη του πειράματος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα αποτελέσματα φτάνουν το θαύμα.

Οι δρόμοι, περιβόητοι για την άθλια κατάσταση τους, συναγωνίζονται τώρα την ιταλική Autostrade (Ιταλική Εθνική Οδό).

Το Συγκρότημα των Δημαρχιακών γραφείων έχει ανακαινιστεί όμορφα ως ένα γοητευτικό σαλέ με ανθισμένες γλαδιόλες.
Μια νέα τσιμεντένια γέφυρα φέρει περήφανα την πλάκα: "Χτισμένο με δωρεάν χρήματα το έτος 1933".

Παντού βλέπει κανείς νέους φανοστάτες στους δρόμους, καθώς και ένα δρόμο με το όνομά του Silvio Gesell.
Οι εργαζόμενοι στα πολλά εργοτάξια είναι όλοι ένθερμοι υποστηρικτές του συστήματος του δωρεάν χρήματος. Στα καταστήματα τα γραμμάτια είναι αποδεκτά παντού, παράλληλα με τα επίσημα χρήματα.

Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί. 
Κάποιοι υποστήριξαν ότι το σύστημα που πειραματίστηκε στο Wörgl εμποδίζει την φορολογική ισότητα, γιατί ενεργεί σαν μία μορφή εκμετάλλευσης του φορολογουμένου.

Φαίνεται να υπάρχει ένα μικρό λάθος σε αυτό τον τρόπο σκέψης. 
Ποτέ στο παρελθόν δεν είδε κανείς τους φορολογούμενους να μη διαμαρτύρονται έντονα κατά την αφαίρεση των χρημάτων τους.
Στο Wörgl κανείς δεν διαμαρτύρονταν.
Αντίθετα, οι φόροι (σε μορφή γραμματίων) καταβάλλονται εκ των προτέρων στον Δήμο.

Οι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι με το πείραμα και διαμαρτύρονται στην Εθνική τους Τράπεζα η οποία αντιτίθεται στην έκδοση των νέων αυτών χαρτονομισμάτων (των τοπικών γραμματίων).

Είναι αδύνατο να αποδώσει κανείς τη γενική βελτίωση του Wörgl μόνο στη «νέα μορφή των φόρων».
Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει με το Δήμαρχο ότι το νέο νόμισμα εκτελεί τη λειτουργία του πολύ καλύτερα από το παλιό. Αφήνω στους ειδικούς για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πληθωρισμός, παρά την κατά 100% κάλυψη των βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Παρεμπιπτόντως, αυξήσεις των τιμών, το πρώτο σημάδι του πληθωρισμού, δεν εμφανίζονται.
 Όσον αφορά την οικονομία, μπορούμε να πούμε ότι το νέο νόμισμα ευνοεί την εξοικονόμηση κατά κυριολεξία και όχι την αποθησαύριση του χρήματος.
Δεδομένου ότι τα χρήματα χάνουν την αξία τους κρατώντας τα σπίτι, μπορεί κανείς να αποφύγει την υποτίμηση αυτή επενδύοντάς τα σε μία τράπεζα καταθέσεων.
Το Wörgl έχει γίνει ένα είδος προσκυνήματος για τους μακρο-οικονομολόγους από διάφορες χώρες.

Ο καθένας μπορεί να τους αναγνωρίσει αμέσως, από τις εκφράσεις τους, κατά τη συζήτηση τους στους όμορφους δρόμους του Wörgl, ή ενώ κάθονται στα τραπέζια των εστιατορίων. Ο πληθυσμός του Wörgl με χαρά, περήφανος για τη φήμη τους, τους καλωσορίζει θερμά.»

Το τέλος

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πανικοβλήθηκε, στο ενδεχόμενο το πείραμα του Wörgl να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία και αποφάσισε να διεκδικήσει τα μονοπωλιακά δικαιώματα της, απαγορεύοντας δωρεάν νομίσματα.
Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε το μονοπωλιακό δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας για την έκδοση νομίσματος.
Και έγινε ποινικό αδίκημα η έκδοση «νομίσματος έκτακτης ανάγκης».
Το Wörgl γρήγορα επανήλθε στην ανεργία του 30%.
Κοινωνική αναταραχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Αυστρία, διότι οι απλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνανε γιατί η Κυβέρνησή τους και η Δικαιοσύνη, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, δεν τους αφήνει να εξασκούν τη δοκιμασμένη λύση που βρήκανε στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά τους επιβάλει τα δικά της μέτρα που αποδεδειγμένα όπως και πριν τους ξαναβύθισε στη φτώχεια και την ανέχεια.
Το 1938 ο Χίτλερ προχώρησε στην προσάρτηση της Αυστρίας (χωρίς να βρει την παραμικρή πολεμική αντίσταση) με έναν από τους λόγους για αυτό, το ότι πολλοί άνθρωποι τον είδαν ως τον οικονομικό και πολιτικό σωτήρα τους. Ακολούθησε ο Πόλεμος, και το πείραμα του Wörgl έμεινε στην Ιστορία.
http://www.mindcontagion.org/worgl
http://www.lets.net.gr/
http://lifepositive.gr
markos-arthra.blogspot.gr
enallaktikos.gr
tvxs.gr

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Deutsche Bank: Οι μισοί εργαζόμενοι μπορούν να αντικατασταθούν από ρομπότ!

Ο CEO της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, δεν έχει ευχάριστα νέα για τους υπαλλήλους του καθώς θεωρεί πως η τεχνολογία καθιστά το ρόλο τους παρωχημένο και όπως είπε, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από … ρομπότ!
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Τζον Κράιν εκφράζει με βεβαιότητα ότι η τεχνολογία «θα οδηγήσει σε σημαντικές απολύσεις – και ίσως νωρίτερα από όσο νομίζουμε».

«Κάνουμε και χειρονακτική εργασία γεγονός που σημαίνει ότι είμαστε επιρρεπείς σε λάθη και αναποτελεσματικοί πολλές φορές.

Με τα ρομπότ όμως τα λάθη εκμηδενίζονται», είπε.
Πολλοί υπάλληλοι θα πρέπει να βρουν να κάνουν κάτι διαφορετικό, καθώς «στις τράπεζες μας έχουμε ανθρώπους που συμπεριφέρονται σαν ρομπότ κάνοντας μηχανικά πράγματα και κάποιοι κάνουν λάθη.

Για τον Τζον Κράιαν ,οι εξελίξεις στην τεχνολογία τρέχουν και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας έρχονται πολύ σύντομα.

Ειδικά για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα που πέρασε σημαντικές δυσκολίες το προηγούμενο διάστημα και βρίσκεται στη μέση της εκτέλεσης ενός πενταετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης, η αντικατάσταση μέρους των 97 χιλιάδων εργαζομένων που απασχολεί, μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος λειτουργία της…

Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ρομπότ και αυτοματοποιημένη τεχνολογία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
tribune.gr

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Καταγγελίες ότι το iPhone X συναρμολογείται στην Κίνα και από μαθητές

Η Foxconn, που -μεταξύ άλλων συσκευών- συναρμολογεί το iPhone X της Apple στην Κίνα, χρησιμοποιεί στα εργοστάσιά της και μαθητές που δουλεύουν παράνομες υπερωρίες, έως 11 ώρες, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο της αμερικανικής εταιρείας.

Το θέμα ήλθε στο φως, ύστερα από καταγγελίες που έκαναν έξι μαθητές ηλικίας 17 έως 19 ετών στη βρετανική εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Όπως είπαν, στο πλαίσιο απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, υποχρεώθηκαν παρά τη θέλησή τους να εργάζονται κάθε μέρα 11ωρα στο εργοστάσιο συναρμολόγησης, κάτι που απαγορεύεται από την κινεζική νομοθεσία.

Η Apple και η Foxconn δήλωσαν ότι οι μαθητές εργάσθηκαν εθελοντικά και αμείφθηκαν, ενώ για τις υπερωρίες παραδέχθηκαν ότι δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει.
Οι μαθητές ανέφεραν ότι υποχρεώθηκαν να εργασθούν επί τρίμηνο και μάλιστα υπερωριακά, επειδή, όπως τους ειπώθηκε, αυτό ήταν αναγκαίο για να αποφοιτήσουν από το σχολείο της επαγγελματικής εκπαίδευσής τους.

Οι καταγγελίες αφορούν περίπου 3.000 μαθητές ενός σχολείου επαγγελματικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην κεντρική Κίνα, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, μαθητές και από άλλα σχολεία έκαναν κάτι ανάλογο.
Μια 18χρονη ανέφερε ότι μόνη της συναρμολόγησε 1.200 κάμερες του iPhone X μέσα σε μια μέρα.

Κάθε φορά που πρόκειται να βγει στην αγορά ένα νέο iPhone, τα κινεζικά εργοστάσια συναρμολόγησης της Foxconn (η οποία εδρεύει στην Ταϊβάν) προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό, τριπλασιάζοντας πρόσκαιρα το δυναμικό τους.
Αυτή τη φορά, για να παραχθεί το νέο iPhone X, λόγω και των καθυστερήσεων στην παραγωγή του, «επιστρατεύθηκαν» ακόμη και μαθητές ως εποχικοί εργαζόμενοι. 
Η Foxconn, ο αποκλειστικός υπεργολάβος συναρμολόγησης του iPhone X, συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τις επαγγελματικές σχολές για να κλείνει τις σχετικές συμφωνίες, προκειμένου να απασχολήσει και μαθητές.

Ο κινεζικός νόμος επιτρέπει τη μαθητική εργασία, εφόσον γίνεται στο πλαίσιο πρακτικής εξάσκησης ή απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, είναι εθελοντική, αμοιβόμενη και δεν ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.
Στην περίπτωση της Foxconn όμως, οι μαθητές υποχρεώθηκαν σε παράνομες και αναγκαστικές υπερωρίες και, επιπλέον, η δουλειά τους δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους (σιδηρόδρομοι).
imerodromos.gr

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Κι όμως, 480 ιστοσελίδες καταγράφουν τι πληκτρολογούμε όταν μπαίνουμε σε αυτές

Πάνω από 480 ιστοσελίδες, ακόμη και γνωστών εταιρειών, παρακολουθούν τι ακριβώς πληκτρολογούν οι χρήστες

Εκατοντάδες ιστότοποι, ακόμη και γνωστών εταιρειών, χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό καταγραφής, ώστε να παρακολουθούν τι ακριβώς πληκτρολογεί ο χρήστης στο πληκτρολόγιό του, όταν επισκέπτεται τις ιστοσελίδες τους.
Την πρακτική αυτή - που είναι αμφίβολη η νομιμότητά της σύμφωνα με ειδικούς, από τη στιγμή που δεν γίνεται με τη γνώση και συναίνεση των χρηστών- φέρνει στο φως μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.
Πολλές εταιρείες και άλλοι οργανισμοί (ακόμη και ειδησεογραφικοί) θέλουν να έχουν σαφή εικόνα για το πώς οι πελάτες και άλλοι επισκέπτες τους χρησιμοποιούν τις εταιρικές ιστοσελίδες.
Γι' αυτό χρησιμοπιούν ένα ειδικό λογισμικό (session replay) που προσφέρουν διάφορες εταιρείες (FullStory, SessionCam, Clicktale, Smartlook, UserReplay, Hotjar, Yandex κ.α.).
Ό,τι γράφουν στο πληκτρολόγιό τους οι χρήστες και όποια εντολή δίνουν με το «ποντίκι» τους, καθώς και το ακριβές περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται, καταγράφονται λεπτομερώς. Αυτό, κατά τους ερευνητές, μπορεί να περιλαμβάνει ευαίσθητα ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα, στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.α., πράγμα που καθιστά τους χρήστες πιο ευάλωτους στην πιθανότητα απάτης.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι 482 από τους 50.000 σημαντικότερους ιστοτόπους διεθνώς ακολουθούν αυτή την πρακτική, μεταξύ άλλων η Samsung, το Reuters, το CBS News, η Telegraph, η Home Depot κ.α.
news247.gr

ζωή copyright

exandasdocumentaries.com
δείτε την ταινία:exandasdocumentaries.com
exandas
Ο κ. Noor Islam Sikh ζει σε μια πυκνοκατοικημένη, φτωχική γειτονιά της Βομβάης, της πρωτεύουσας του Bollywood, που με τα 20 εκατ. κατοίκους της αποτελεί το σύγχρονο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της Ινδίας.
Στη σκιά των ουρανοξυστών της μεγαλούπολης, πίσω από τη βιτρίνα της ανάπτυξης, το σπίτι του είναι μια παράγκα 5 τετραγωνικών, όπου προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη γυναίκα του και την εφτάχρονη κόρη τους.
Μέσα σε όλες τις οικονομικές δυσκολίες, η καθημερινότητά τους έγινε ακόμα πιο δύσκολη όταν τρία χρόνια πριν, ο κ. Noor διαγνώστηκε με λευχαιμία.
Από τότε, ακολουθεί μια συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή, ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του. Κάθε μέρα, την ίδια ώρα το μεσημέρι, πρέπει να παίρνει ένα χαπάκι 400 μιλιγκράμ, που του εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο και καλύτερη ποιότητα ζωής.
«Πριν πόναγε το σώμα μου και όταν σηκωνόμουν, ζαλιζόμουν. Περπατούσα λίγο στο δρόμο και λαχάνιαζα, τώρα δεν έχω τέτοιο πρόβλημα», μας λέει. «Με αυτό το φάρμακο νοιώθω πολύ καλά».
Το φάρμακο στο οποίο οφείλεται η βελτίωση της υγείας του κ. Noor, λέγεται Veenat και είναι γενόσημο.
Είναι δηλαδή αντίγραφο του Glivec, ενός πρωτότυπου φαρμάκου που παρουσίασε η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis το 1992 και θεωρείται ότι έφερε πραγματική επανάσταση στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας.
«Έγινε γνωστό ως η μαγική κάψουλα, γιατί άλλαξε για πάντα τον τρόπο που θα γίνεται η έρευνα για τον καρκίνο στο μέλλον. Οι ασθενείς που το λαμβάνουν έχουν σημειώσει πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης, πέραν των 10 χρόνων ήδη», σημειώνει με περηφάνια ο Ranjit Shahani, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis στην Ινδία.
Πράγματι, περιέχοντας μια σωτήρια δραστική ουσία, την ιματινίμπη, το Glivec κατάφερε ν’ αυξήσει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής των ασθενών.
Την ίδια ακριβώς δραστική ουσία περιέχουν έκτοτε και τα φάρμακα γενόσημης μορφής, όπως το Veenat που λαμβάνει ο κ. Noor.
Εγκεκριμένα και τα δύο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα δύο φάρμακα, πρωτότυπο και αντίγραφο, έχουν επομένως το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.
Έχουν όμως και μία σημαντική διαφορά.

 Η οικονομική αποτίμηση της ελπίδας για ζωή

Το πρωτότυπο φάρμακο της Novartis διατίθεται στην ινδική αγορά για 2400 δολάρια το μήνα, ενώ το συγκεκριμένο αντίγραφο, που παρασκευάζεται από τη Natco, μία μεγάλη ντόπια φαρμακευτική εταιρεία, κοστίζει αντίστοιχα 200 δολάρια.
Παγκοσμίως έχει διαπιστωθεί ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι συνήθως φθηνότερα από τα πρωτότυπα, κατά 20 έως 80% !
Η διαφορά αυτή είναι αστρονομική για τους φτωχούς ανθρώπους της Ινδίας. «Δουλεύω σ' ένα μαγαζί όπου γυαλίζω χρυσό. Η γυναίκα μου δουλεύει κι αυτή στο σπίτι, ράβει ρούχα. Το μηνιάτικό μας φτάνει τις 6.000 ρουπίες», μας εξομολογείται ο κ. Noor.
Με το οικογενειακό του εισόδημα να μεταφράζεται μετά βίας σε 150 δολάρια το μήνα, αδυνατεί να αγοράσει ακόμα και το αντίγραφο φάρμακο, το οποίο εξασφαλίζει τελικά χάρη σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, το Σύλλογο Βοήθειας Καρκινοπαθών.
Η Δρ Dhananjaya Saranath, η υπεύθυνη γιατρός της οργάνωσης, σημειώνει οργισμένα: "Η αποτελεσματικότητα των δύο φαρμάκων είναι ακριβώς ίδια. Οπότε, δεν νομίζω πως υπάρχει δικαιολογία για καμία εταιρεία να δίνει το φάρμακο σε δεκαπλάσια τιμή, επειδή είναι το αυθεντικό".
Ο θυμός της δρ Saranath γίνεται κατανοητός, αν αναλογιστεί κανείς πως στην Ινδία, το 30% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, καλείται δηλαδή να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.
"Πρέπει να μιλάμε για την αξία του φαρμάκου, όχι την τιμή του.
Ποια είναι η αξία όταν βλέπεις το χαμόγελο στο πρόσωπο μιας μητέρας, όταν το παιδί της σώζεται από μια θανατηφόρα ασθένεια;
Ποια είναι η οικονομική αξία που αποδίδεις όταν βελτιώνεις το προσδόκιμο ζωής;
Νομίζω θα έπρεπε να κοιτάμε την αξία αυτών και όχι απλά να κάνουμε μια αριθμητική εξίσωση», ισχυρίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis,Ranjit Shahani.
"Η εταιρεία πρέπει να σκεφτεί ότι η αρρώστια έρχεται και στους πλούσιους και στους φτωχούς.
Οι πλούσιοι μπορούν να πάρουν φάρμακα και να γίνουν καλά.
Αν κάποιος είναι φτωχός, πώς να αγοράσει τόσο ακριβά φάρμακα;", μας λέει βουρκωμένη η σύζυγος του κ. Noor.
"Αυτή η τιμή είναι αδιανόητη για μας".

το φαρμακείο των φτωχών

Στις μέρες μας, όπου το παγκόσμιο εμπόριο ορίζεται από διεθνείς ρυθμιστικούς κανόνες, μοιάζει δύσκολο ένα κράτος να διαμορφώσει πολιτικές που να εξυπηρετούν πρωτίστως τις ανάγκες του πληθυσμού του.
Αυτό έκανε παρ’ όλ’ αυτά ο Μαχάτμα Γκάντι, ο πατριάρχης της ανεξάρτητης Ινδίας, αναδεικνύοντας την αυτάρκεια σε βασικό άξονα της πολιτικής του φιλοσοφίας στην μετα-αποικιοκρατική εποχή.
Χαρακτηριστικά πίστευε πως η χώρα του δε χρειαζόταν την δυτική τεχνολογία για να είναι ανεξάρτητη σε ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα.
Έτσι, το ινδικό κράτος, από τη σύστασή του, είχε διαμορφώσει ένα σύστημα ευρεσιτεχνίας, το οποίο δεν αναγνώριζε πατέντες στα φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτή η πολιτική έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί μια μεγάλη τοπική βιομηχανία γενόσημων, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες περίπου 1,2 δις ανθρώπων.
"Χωρίς τα οφέλη της μη ύπαρξης πατεντών, η Ινδία δε θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των φαρμάκων όσο το έχει κάνει", μας λέει ο Rajeev Nannapaneni, διευθυντής της ινδικής φαρμακευτικής Natco.
"Αν δεν μπορείς να παράγεις τοπικά, για να μειώσεις το κόστος, να έχεις ανταγωνισμό, εγκλωβίζεσαι στο μονοπώλιο", μας εξηγεί αναλυτικότερα η Leena Meghaney από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.
"Αυτό που βασικά είπε η Ινδία ήταν ότι επειδή οι εταιρείες τιμολογούσαν πολύ ακριβά τα φάρμακα, οι Ινδοί φαρμακοποιοί έπρεπε να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις, όπου να φτιάχνουμε τα φάρμακα μόνοι μας. Ήταν εγκαταστάσεις του δημοσίου τομέα και κατά ένα τρόπο έθρεψαν μια βιομηχανία προκειμένου να φτιάξουμε τα φάρμακα που χρειαζόμασταν οι ίδιοι.
Φυσικά, μόλις αυτή η βιομηχανία μεγάλωσε, και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ΓχΣ άρχισαν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα, από την ίδια πηγή", καταλήγει η Meghaney.
Υπολογίζεται ότι η ινδική φαρμακοβιομηχανία είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος στον κόσμο. Φάρμακα που παρασκευάζονται στην Ινδία πωλούνται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Νότιο Αμερική, ενώ χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής. Γι’ αυτό άλλωστε η Ινδία είναι διεθνώς γνωστή ως το φαρμακείο των φτωχών.
Χάρη στην ύπαρξη των γενόσημων φαρμάκων εξάλλου, οι χώρες μπορούν να καταστρώσουν μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως το AIDS, που συχνά απειλούν να λάβουν διαστάσεις επιδημίας. Παραδείγματος χάριν, πριν την είσοδο των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά των αντιρετροϊκών, τη δεκαετία του ’90, η θεραπεία για το AIDS κόστιζε περίπου 10.000 δολάρια το μήνα.
Τώρα, κοστίζει αντίστοιχα λιγότερο από 250 δολάρια.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον καρκίνο στην Ινδία.
"Στην χώρα μας, έχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο", μας εξηγεί ο Δρ Lalit Kumar, καθηγητής ογκολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο AIIMS στο Νέο Δελχί.
"Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αυθεντικό φάρμακο, το κόστος θα ανέβει έως και τρεις φορές ή και παραπάνω.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχορηγεί τη θεραπεία.
Αν δεν είχαμε τα γενόσημα, το πιθανότερο θα ήταν πως δε θα μπορούσαμε να παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες".

 ο πόλεμος του copyright

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Novartis, υποστηρίζουν στον αντίποδα ότι πρέπει να ανταμείβονται για τις έρευνές τους, καθώς προσφέρουν στην κοινωνία καινοτόμα φάρμακα, για την αντιμετώπιση θανατηφόρων ασθενειών.
"Η πρόκληση είναι ότι η έρευνα κοστίζει τεράστια ποσά σήμερα.
Αν δεν επιτρέψεις σε μια φαρμακοβιομηχανία να έχει μια δίκαιη ανταπόδοση, απλά θα εξαφανιστεί, οι μέτοχοι θα φύγουν.
Και αυτό είναι λογικό.
Το θέμα λοιπόν είναι η λογική, δεν είναι το κέρδος, καθόλου", λέει ο Ranjit Shahani της Novartis και καταλήγει, σχεδόν απειλητικά:
"Νομίζω ότι πρέπει να το βλέπουμε λογικά, και όχι συναισθηματικά.
Γιατί εντέλει αύριο δε θα έχεις καθόλου φάρμακα, τα οποία να μπορείς να αντιγράψεις".
Το διεθνές νομικό σύστημα υπερασπίζεται σθεναρά το επιχείρημα των εταιρειών.
Το 1995 ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Ο νεοσύστατος τότε και πανίσχυρος σήμερα οργανισμός, προχωρά άμεσα στη σύναψη της περίφημης συμφωνίας TRIPS, η οποία προσδιορίζει τους εμπορικούς κανόνες ως προς τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μεταξύ των χωρών-μελών.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας λοιπόν, κάθε κράτος-μέλος του ΠΟΕ είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίζει πατέντα στα καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα. Έτσι, εξασφαλίζεται στην εκάστοτε εταιρεία το δικαίωμα αποκλειστικής πώλησης του προϊόντος της στην αγορά, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 20 ετών.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναβάλλεται για κάποια χρόνια η παραγωγή των φθηνότερων γενόσημων και η εταιρεία έχει το ελεύθερο να ορίζει την τιμή του φαρμάκου της, χωρίς ανταγωνισμό ή κάποιον άλλο περιορισμό.
"Ουσιαστικά, η πατέντα είναι μια μορφή βραβείου που δίνεται με το μονοπώλιο της συγκεκριμένης ουσίας για ορισμένα χρόνια, με αντάλλαγμα την γνωστοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών της, μέσω των αρμοδίων, στο κοινό", μας εξηγεί ο κ. Amitabh Chakraborty, από το Γραφείο Ευρεσιτεχνίας της Ινδίας.
Το ινδικό κράτος, επιθυμώντας φαίνεται πλέον να προσδεθεί και αυτό στο άρμα της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, ίσως και υπό καθεστώς πίεσης προκειμένου να μην απομονωθεί, γίνεται μέλος του ΠΟΕ από την πρώτη στιγμή.
Μετά από ένα μεταβατικό διάστημα, το 2005, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Ινδία αναγνωρίζει πατέντες στα φαρμακευτικά προϊόντα.
"Αφότου άρχισαν να χορηγούνται οι πατέντες, για πόσα φάρμακα έγινε έρευνα, πόσα καινοτόμα φάρμακα κυκλοφόρησαν στην αγορά;", αντιστρέφει το ερώτημα προς τις μεγάλες εταιρείες ο Vikas Ajuja, από την Οργάνωση οροθετικών DNP+ στο Νέο Δελχί.
"Αν κοιτάξετε τα δεδομένα, θα δείτε πως τα καινοτόμα φάρμακα που έβγαιναν στην αγορά, ήταν περισσότερα πριν".
Ο Vikas μας μιλά φορτισμένος, καθώς η διάθεση των γενόσημων φαρμάκων υπήρξε όπως είδαμε κρίσιμη για τη δυνατότητα επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων που πάσχουν με AIDS, όπως αυτός.
Και οι πατέντες απειλούν τώρα να μπλοκάρουν για χρόνια την παραγωγή τους.
"Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές.
Τα φάρμακα είναι ένα απαραίτητο αγαθό για τη ζωή, όπως είναι το νερό ή ο αέρας.
Αν ξεκινήσει κάποιος να βγάζει κέρδος από ένα τόσο απαραίτητο υλικό αγαθό, θα δυσκολέψει πολύ τη ζωή των απλών ανθρώπων", μας λέει.
"Λένε ότι θα έπρεπε να σταματήσουμε εξολοκλήρου να έχουμε πατέντες;
Αυτό είναι απολύτως παράλογο", απαντά ο αντιπρόεδρος της Novartis.

evergreening - μιά ωραία λέξη για μια κακή πρακτική 

Οργανώσεις ασθενών και ακτιβιστών καταγγέλουν πως οι μεγαλές φαρμακευτικές εταιρείες καταχρώνται το προνόμιο που τους αναγνωρίζει το σύστημα με τις πατέντες.
Με μια συνήθη πρακτική, που ονομάζεται evergreening (ελεύθερη μτφ: αειθαλής) επιχειρούν να παρατείνουν το μονοπώλιο ορισμένων προϊόντων τους στην αγορά.
"Αν με ρωτήσεις τι σημαίνει σε δυο γραμμές, παίρνεις το ίδιο φάρμακο και το πατεντάρεις ξανά και ξανά και ξανά, σε διάφορες μορφές", μας λέει η Leena Menghaney από τους ΓχΣ.
"Δεν παρουσιάζεις κάποια καινοτομία, απλά παίρνεις το ίδιο φάρμακο και του αλλάζεις τυποποίηση, παίρνεις πχ ένα χάπι για ενήλικες, και το βγάζεις σε παιδικό σιρόπι.
Και αυτό μπορεί να είναι μια τελείως διαφορετική πατέντα.
Έτσι, μπορούν να έχουν συνεχώς περισσότερο κέρδος από την ίδια καινοτομία, αυτό είναι στην πραγματικότητα το evergreening.
Μια επιχειρησιακή τεχνική με σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών.
Μπορεί να μην εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά αυτό κάνουν οι εταιρείες.
Γιατί να επενδύσουν σε έναν νέο φάρμακο, όταν μπορούν να επεκτείνουν τα κέρδη τους, πατεντάροντας το ίδιο φάρμακο ξανά και ξανά;".
Το ινδικό κράτος παρότι υιοθέτησε το σύστημα με τις πατέντες, την ίδια στιγμή ύψωσε ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτή την καταχρηστική πρακτική.
Το Section 3d, είναι το άρθρο στο ινδικό νομικό πλαίσιο που θέτει αυστηρούς όρους για την τήρηση της καινοτομίας, προκειμένου να χορηγηθεί πατέντα σε κάποιο φαρμακευτικό προϊόν.
Βασισμένοι σε αυτό οι υπάλληλοι του Γραφείου Ευρεσιτεχνίας της Ινδίας απέρριψαν την αίτηση της Novartis, επισημαίνοντας ότι περιείχε στοιχεία evergreening, κάτι που η εταιρεία το αρνείται.
Έτσι η εταιρεία μήνυσε το ινδικό κράτος το 2006, ξεκινώντας μια πολυετή δικαστική μάχη, το τελευταίο κεφάλαιο της οποίας διαδραματίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2013.

 η νίκη των φτωχών ασθενών

"Το Glivec έχει λάβει πατέντα σε 40 χώρες, όπου έχουμε κάνει αίτηση", μας λέει ο Ranjit Shahani, διευθύνων σύμβουλος της Novartis India Ltd.
"Στην Ινδία έχει γίνει αίτηση για πατέντα, αλλά απορρίφθηκε.
Η Novartis φυσικά θέλησε να διασφαλίσει, θέλησε να δει πώς θα αποτιμάται η καινοτομία στην Ινδία, και γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη να πάρουμε την πατέντα κι εδώ", μας λέει, μη μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό του για αυτή την εμπλοκή.
"Δε αξίζει καμιά πατέντα, γιατί ήδη δεν έχει πρωτοτυπία", απαντά ο κ. Chakraborty από το Γραφείο Ευρεσιτεχνίας της Ινδίας.
"Κάποιες ενώσεις που ήταν ήδη γνωστές το 1993, δεν μπορούν να πατενταριστούν, δεν έχουν καινοτομία".
"Όταν πήραν την πατέντα στις ΗΠΑ, τους αναγνωρίστηκε πραγματικά ένα μονοπώλιο 20 χρόνων, ήταν μια καινούρια χημική ένωση.
Αλλά η Ινδία εκείνη την εποχή δε συμμετείχε στο σύστημα με τις πατέντες.
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε 10 χρόνια πίσω, και να δώσουμε πατέντα σε ένα μόριο του 1992", επαυξάνει η Leena Menghaney από τους ΓχΣ.
Το 80% των φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις αποστολές τους για να προσφέρουν ζωή σε ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι γενόσημα φάρμακα από την Ινδία.
Γι’ αυτό και η οργάνωση είναι από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της ελβετικής εταιρείας στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς θεωρεί ότι ενδεχόμενη δικαίωσή της Novartis θα άνοιγε τον ασκό του αιόλου, προτρέποντας και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική, με οδυνηρές συνέπειες.
"Δεν είναι ότι τα φάρμακα θα εξαφανιστούν αύριο απ’ τις κλινικές των ΓχΣ. Αλλά σε 10 χρόνια, θα μπορούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο, θα μπορούμε να θεραπεύσουμε την ηπατίτιδα, τη φυματίωση, τον HIV;
Η απάντηση είναι όχι.
Σε 10 χρόνια, οι ΓΧΣ χωρίς τα γενόσημα δε θα μπορούν να έχουν υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο που έχουμε κάνει για παράδειγμα στην υποσαχάρια Αφρική, την Κεντρική Ασία ή τη Λατινική Αμερική".
"Η Novartis λέει πως η υπόθεση δεν σχετίζεται με το μονοπώλιο ή την εκτόξευση των τιμών", απαντά και ο Vikas Ahuja από την οργάνωση των Οροθετικών DNP+, που επίσης επισημαίνει την άμεση απειλή.
"Αν δεν είναι αυτός ο λόγος, τότε γιατί πας δικαστικά;
Αν δεν είναι αυτός ο λόγος, γύρνα στο γραφείο σου και ξεκίνα να δουλεύεις για το συμφέρον της κοινωνίας, αντί να ξοδεύεις το χρόνο σου στα δικαστήρια.
Αν η πατέντα δεν έχει να κάνει με τα κέρδη, τότε γιατί πας στα δικαστήρια για αυτό το ζήτημα";
"Η Ινδία έχει γίνει ένας "θρασύς" ανταγωνιστής", λέει ο Rajeev Nannapaneni, διευθυντής της ινδικής Natco.
"Αν η Ινδία γίνει ο κατ΄εξοχήν προμηθευτής αυτών των προϊόντων, τότε και ο υπόλοιπος πλανήτης μπορεί να το κάνει.
Πιστεύω πως αυτό είναι το ζήτημα".
Την 1η Απριλίου 2013, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, εξέδωσε την οριστική του απόφαση, κλείνοντας το θέμα οριστικά μετά από 7 χρόνια. Απέρριψε την προσφυγή της Novartis, με το σκεπτικό ότι η ανανεωμένη σύνθεση του Glivec δεν πληροί τα κριτήρια "καινοτομίας ή δημιουργικότητας" που απαιτούνται από τον νόμο.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και σκόρπισε ανακούφιση σε εκατομμύρια φτωχούς ασθενείς.
Τα μεγάλα συμφέροντα που διακυβεύονται, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ότι κάτι αντίστοιχο δε θα επιχειρηθεί και στο μέλλον.
Όμως αυτή η σημαντική μάχη είχε τελικά κερδηθεί.

Πολύ παράξενος ο αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα

Μοιάζει με μακρύ διαστημόπλοιο

Πραγματικά πολύ παράξενος ήταν ο πρώτος αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενος από το διαστρικό χώρο.
Οι αστρονόμοι που τον παρακολούθησαν με το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, ανακάλυψαν ότι το σχήμα του είναι πολύ μακρύ και πεπλατυσμένο, μοιάζοντας με μακρύ διαστημόπλοιο.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν ποτέ παρατηρηθεί στο διάστημα, καθώς το μήκος του εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του.
Κανείς αστεροειδής ή κομήτης έως τώρα δεν έχει βρεθεί να έχει τέτοιες διαστάσεις.

Έχει μήκος περίπου 400 μέτρων, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη γύρω του.
Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο.

Ο ασυνήθιστος αστεροειδής Α/2017 U1, που είχε ανακαλυφθεί στις 19 Οκτωβρίου (αρχικά είχε θεωρηθεί κομήτης) και βαφτίστηκε «Οουμουαμούα» (στη χαβανέζικη διάλεκτο σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φθάνει πρώτος»), δεν είναι πια ορατός από τη Γη, καθώς συνεχίζει το ταξίδι του και δεν αναμένεται να τον ξαναδούμε.

Αν και γεννήθηκε γύρω από κάποιο άλλο άστρο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια έχει γίνει ένας «περιπλανώμενος» του γαλαξία μας, χωρίς να είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου.
Κάπως έτσι, πέρασε περαστικός και από τη γειτονιά μας.

«Εδώ και δεκαετίες είχαμε υποθέσει θεωρητικά ότι τέτοια διαστρικά αντικείμενα υπήρχαν εκεί έξω και τώρα, για πρώτη φορά, έχουν άμεσες ενδείξεις ότι όντως υπάρχουν», δήλωσε ο Τόμας Ζουρμπούχεν της NASA.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Ρομπ Γουέρικ του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, ο οποίος τον ανακάλυψε με το τηλεσκόπιο Pan-STARSS και του έδωσε χαβανέζικο όνομα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature.
tovima.gr

Τα χρώματα και η επίδρασή τους

Αν δεν είστε σίγουροι τι χρώματα να διαλέξετε γαι τους τοίχους, τα έπιπλα και τα υφάσματά σας, μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους, τη σημασία τους και το πως μας επηρεάζουν όχι μόνο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αλλά θα βοηθήσει και τη διάθεση σας...

Το Μπλε

Έχει κυρίαρχα στοιχεία του τον ουρανό, το νερό και το κρύο.
Προκαλεί ηρεμία, σταθερότητα, αρμονία, εμπιστοσύνη, και ασφάλεια.
Αντιπροσωπεύει την τάξη, την καθαριότητα και τον αυταρχισμό.
Δεν ενδύκνειται σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή στεναχώρια.
Έχει την ιδιότητα να ρίχνει τους χτύπους της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος και να μειώνει την όρεξη.

Το Μαύρο

Προκαλεί  δύναμη, αισθησιασμό, φόβο και μυστήριο.
Αντιπροσωπεύει την κομψότητα, τον πλούτο, την τυπικότητα, τη στεναχώρια, τον θυμό και τον θρήνο.
Έχει την ιδιότητα να προκαλεί φόβο, δέος και ανασφάλεια.
Και αυτό δεν ενδύκνειται σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή στεναχώρια.

Το πράσινο


  • Έχει κυρίαρχα στοιχεία του την άνοιξη, τη φύση, το περιβάλλον, τη γονιμότητα, τη νεότητα και την υγεία.
  • Προκαλεί ελπίδα, ευφορία, ένταση, γενναιωδορία αλλά και ζήλεια και φθόνο.
  • Οι χρωματικές του ιδιότητες μπορούν να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και θεωρείται το χρώμα με τις πιο ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες – γι’ αυτό και οι γιατροί φοράνε πράσινες ρόμπες στη διάρκεια ενός χειρουργείου.

Το Πορτοκαλί


  • Προκαλεί ενθουσιασμό, ζεστασιά, ενέργεια και απαιτεί την προσοχή μας.
  • Έχει ιδιαίτερες ιδιότητες στην όραση μας και γι’ αυτό χρησιμοποιείται όπου θέλουμε να εστιάσουμε – ακόμα και σε οδικά και άλλα σήματα.

 Το Μοβ


  • Προκαλεί μυστήριο και ηρεμία.
  • Είναι το χρώμα του πνευματικού κόσμου, των βασιλέων και της αριστοκρατίας, της σοφίας αλλά και της σκληρότητας, της αγένειας, του θανάτου και του θρήνου.

Το Κόκκινο


  • Έχει κυρίαρχα στοιχεία του την αγάπη, το πάθος και την δύναμη.
  • Προκαλεί αγάπη, ένταση, κύνδινο, πόθο αλλά και θυμό και βία.
  • Έχει την ιδιότητα να αυξάνει την πίεση και τους χτύπους της καρδιάς.
  • Δεν ενδύκνειται για χώρους με υπερ-ενεργητικά ή βίαια άτομα.

Το Λευκό


  • Έχει κυρίαρχα στοιχεία του την αγνότητα, την καθαριότητα  και την απόλυτη αρμονία.
  • Επιφέρει ηρεμία, γαλήνη, απλότητα αλλά και επίσης «παγερά» και «άδεια» συναισθήματα.
  • Εκφράζει τη νεότητα, τη γέννηση, την καλοσύνη και την ταπεινότητα.

Το Kίτρινο


  • Έχει κυρίαρχα στοιχεία του το καλοκαίρι και τον ήλιο.
  • Προκαλεί χαρά, ευτυχία, ελπίδα, αισιοδοξία αλλά και... ζήλεια.
  • Είναι συνδεδεμένο με τη προδοσία, τη δειλία και την ατιμία.
spirossoulis.com

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ψυχή δεν πεθαίνει, αλλά επιστρέφει στο σύμπαν

 η ανθρώπινη ψυχή είναι κάτι παραπάνω από αλληλεπιδράσεις νευρώνων στον εγκέφαλό μας και ίσως προϋπήρχε της ζωής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Μια επαναστατική θεωρία διατυπώνει την υπόθεση ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι κάτι περισσότερο από απλές «αλληλεπιδράσεις» νευρώνων στον εγκέφαλό μας και μπορεί να ήταν παρούσα ακόμα και πριν την αρχή του χρόνου.
Δηλαδή, με απλούστερα λόγια, η ψυχή δεν πεθαίνει, αλλά επιστρέφει στο σύμπαν.

Ο Αμερικανός γιατρός Dr. Stuart Hamerroff και ο Βρετανός φυσικός Roger Penrose έχουν αναπτύξει μια κβαντική θεωρία της συνειδητότητας, η οποία υποστηρίζει ότι η ψυχή μας περιέχεται σε δομές, που ονομάζονται μικροσωληνίσκοι μέσα στα εγκεφαλικά μας κύτταρα.
Η ιδέα αναπτύχθηκε στη βάση της άποψης ότι ο εγκέφαλος είναι ένας βιολογικός υπολογιστής με 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, των οποίων οι συνδέσεις των συνάψεων δρουν ως δίκτυα μεταφοράς πληροφοριών.

Ο Dr. Hameroff, επίτιμος καθηγητής στο Τμήμα Αναισθησιολογίας και Ψυχολογίας και Διευθυντής του Κέντρου Μελετών για την Συνειδητότητα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και ο Roger Penrose εργάζονται πάνω σε αυτή τη θεωρία από το 1996.
Ισχυρίζονται ότι οι συνειδητές μας εμπειρίες είναι το αποτέλεσμα των επιδράσεων της κβαντικής βαρύτητας στους μικροσωληνίσκους, μια διεργασία που εκείνοι ονομάζουν αντικειμενική ενορχηστρωμένη αναγωγή (Orch-OR).

Σε μια επιθανάτια εμπειρία, οι μηκροσωληνίσκοι χάνουν την κβαντική τους κατάσταση, αλλά οι πληροφορίες που περιέχουν, δεν καταστρέφονται.
Μιλώντας απλά, η ψυχή δεν πεθαίνει, αλλά επιστρέφει στο σύμπαν.
Ο Dr. Hameroff εξηγεί τη θεωρία λεπτομερώς σε ένα ντοκιμαντέρ με αφηγητή τον Morgan Freeman, που ονομάζεται «Through the wormhole» και το οποίο άρχισε να προβάλλεται το 2010.

«Ας υποθέσουμε ότι η καρδιά σταματά να χτυπά, το αίμα σταματά να ρέει, οι μικροσωληνίσκοι χάνουν την κβαντική τους κατάσταση.
Οι κβαντικές πληροφορίες μέσα στους μικροσωληνίσκους δεν καταστρέφονται, δεν γίνεται να καταστραφούν, απλά διαχέονται και διασκορπίζονται στο σύμπαν. Αν επαναφέρουμε τον ασθενή, αυτές οι κβαντικές πληροφορίες επιστρέφουν στους μικροσωληνίσκους και ο ασθενής δηλώνει ότι έζησε μια επιθανάτια εμπειρία.
Αν δεν επανέλθει ο ασθενής και πεθάνει, είναι πιθανό αυτές οι πληροφορίες να υπάρχουν έξω από το σώμα, ίσως επ’ αόριστον, ως ψυχή».

Ο Dr. Hameroff πιστεύει ότι οι νέες ιδέες για το ρόλο της κβαντικής φυσικής στις βιολογικές διαδικασίες, όπως στον προσανατολισμό των πουλιών, βοηθούν στην επιβεβαίωση της θεωρίας.
Σύμφωνα με αυτή την επαναστατική θεωρία λοιπόν, η ανθρώπινη ψυχή είναι κάτι παραπάνω από αλληλεπιδράσεις νευρώνων στον εγκέφαλό μας και ίσως προϋπήρχε της ζωής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
enallaktikidrasi.com

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Ένας κόσμος που τον κατάπιε η λάσπη

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
Πάνω στην μπόρα έγινε λόγος και για μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έζησε η Αθήνα, όταν τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή που ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 6ης του μηνός στοίχισε τη ζωή σε 43 άτομα.
Η ένταση της βροχής ήταν σ’ όλη την πρωτεύουσα η ίδια και η διάρκειά της επίσης. Οι συνέπειές της όμως είχαν άνιση κατανομή.
Πνίγηκαν οι δυτικές συνοικίες, περιοχές με υποτυπώδεις υποδομές, η ζώνη της παράγκας, των σπιτιών που χτίζονταν σε μια νύχτα.
Μπουρνάζι, Νέα Λιόσια, Αιγάλεω, Ταύρος.
«Εικόνα αθλιότητος δίδει η πληγείσα περιοχή
Νεκροί 43
Άστεγοι 3.790 από την θεομηνίαν
Η περίθαλψις καταγγέλλεται ανεπαρκής
Ο εισαγγελεύς ερευνά την ποιότητα των τεχνικών έργων» έγραφε στην πρώτη σελίδα η «Ελευθερία» της 8ης Νοεμβρίου, ενώ παρέπεμπε στη σελίδα 3 «Μπουρνάζι: Ένας κόσμος που κατάπιε η λάσπη» με εντυπώσεις και σχέδια του Μίνου Αργυράκη.
Αν οι πλημμύρες ήταν την προηγούμενη βδομάδα, θα ψηφίζαμε αλλιώς, είπαν κάποιοι κάτοικοι, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο και τη βροχή καταγγελιών για τις «εκλογές βίας και νοθείας» της 29ης Οκτωβρίου.
Ο Μποστ με το πενάκι του σκιτσάρει τη μαμά Ελλάς σε πλημμυρισμένο τοπίο με αναφορές στο ταραγμένο πολιτικό.
Ποιες διαπιστώσεις αναδύθηκαν από τα λασπόνερα;
Η κρατική μέριμνα τερματίζεται στη χορήγηση άδειας οικοδομήσεως, ενώ δεν σχεδιάστηκε και σίγουρα δεν εκτελέστηκε μελετημένο δίκτυο απορροών.
Μέσω διαρροών, πάντως, η συμφορά επιχειρήθηκε να αποδοθεί σε «μετεωρολογικαί μεταβολαί και ρεύματα, προελθούσαι εξ αποτόμων μεταβολών της θερμοκρασίας συνεπεία της γενικής διαταράξεως της ατμοσφαίρας από τας ατομικάς εκρήξεις της Σοβιετικής Ενώσεως», αν και επιστρατεύτηκε και η συνηθισμένη δικαιολογία για «όλως ασυνήθεις καιρικάς συνθήκας».
Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, ευτυχώς λίγοι βρέθηκαν να στείλουν το λογαριασμό στης κλιματικής αλλαγής το χαμό ή στον ασυνήθιστο καιρό.
Τόσα χρόνια μετά, όμως, πόσα άλλαξαν ουσιαστικά;
Από το 1961, το 1977 (37 νεκροί) ή το 1994 (εννέα νεκροί).
Ο εισαγγελέας ακόμη ερευνά και άκρη πουθενά.
Στο αρχείο το αττικό ιστορικό, μα ποιος ξεχνά;
Κατερίνα Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr
naftemporiki.gr

Pedro Infante:η Google τιμά τον σπουδαίο Μεξικανό ηθοποιό και τραγουδιστή

Pedro Infante  "Besame mucho"   (1951)

Στον Μεξικανό ηθοποιό και τραγουδιστή Πέδρο Ινφάντε (Pedro Infante) αφιερώνει η Google το σημερινό της (18 Νοεμβρίου) doodle, με αφορμή την 100η επέτειο από τη γέννησή του.
Καταξιωμένος ως ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του μεξικανικού κινηματογράφου, ο Πέδρο Ινφάντε αποτέλεσε είδωλο για πολλούς Λατινοαμερικάνους.
Ήταν ένας εκ των τριών «Tres Gallos Mexicanos» μαζί με τους επίσης ηθοποιούς και τραγουδιστές Χόρχε Νεγκρέτε και Χαβιέ Σολίς.
Ο Ινφάντε γεννήθηκε στην πόλη Μαζατλάν της πολιτείας Σιναλόα του Μεξικού στις 18 Νοεμβρίου 1917.
Η καριέρα του στον χώρο του κινηματογράφου ξεκίνησε το 1939.
Ο Ινφάντε έπαιξε συνολικά σε περισσότερες από 60 ταινίες -στις μισές εκ των οποίων μαζί με τον αδερφό του Άνχελ- ενώ ερμήνευσε περίπου 350 τραγούδια.
Για την ερμηνεία του στην ταινία Tizoc, βραβεύθηκε ως καλύτερος ηθοποιός στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Άφησε την τελευταία του πνοή σε αεροπορικό δυστύχημα στις 15 Απριλίου 1957, στην πόλη Μερίδα, ενώ ταξίδευε προς την Πόλη του Μεξικού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Wikipedia

Ιωάννης Καποδίστριας

Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831).
Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από την Ιταλική οικογένεια ittori που ήρθε το 1373 από το Capo d’ Istria της Δαλματίας στην Κέρκυρα, όπου και έκανε επίθετο τον τόπο καταγωγής (Capo d’ Istria=Καποδίστριας).

Οι διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες του Καποδίστρια ήταν εκπληκτικές, και δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στα 39 χρόνια του, εκπρόσωπός της σε «ιστορικά» διεθνή συνέδρια (Βιέννης 1814-5, Λάιμπαχ 1821), αντιτάχθηκε στον Μέττερνιχ και αποκλήθηκε «αρχιτέκτων της ευρωπαϊκής ειρήνης του αιώνος».
Ο Καποδίστριας λοιπόν άφησε μια σίγουρη διπλωματική και πολιτική καριέρα και ήρθε στην Ελλάδα για να οργανώσει εκ του μη όντος ένα κράτος.

1) Οργάνωσε τον διαλυμένο ελληνικό εμπορικό στόλο
2) Πάταξε την πειρατεία στην οποία μετά μανίας είχαν αρχίσει να επιδίδονται οι μέχρι πρότινος ηρωικοί πυρπολητές.
3) Ίδρυσε Εθνική Τράπεζα, την οποία μετά την δολοφονία του κατήργησαν οι παρατραπεζίτες.
4) Έφτιαξε νομισματικό σύστημα, με τον φοίνικα να είναι το πρώτο νόμισμα της Ελλάδας.
5) Μετέτρεψε σε στρατό τις μικρές και σκόρπιες αντάρτικες ομάδες.
6) Ίδρυσε την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
7) Οργάνωσε ταμείο για την περίθαλψη των χηρών και των ορφανών.

Ο Καποδίστριας κυβέρνησε δικτατορικά με τα σημερινά δεδομένα, αλλά άκρως συνετά για τις τότε συνθήκες, μιας και δεν υπήρχε κράτος πριν.
Ανδρωμένος στην εποχή του «φωτισμένου δεσποτισμού» και αντιμέτωπος με την τραγική κατάσταση της καταματωμένης και κατασπαραγμένης χώρας, ο Καποδίστριας υιοθέτησε αυταρχική πολιτική μονοκρατορίας, και προσπάθησε να μετατρέψει το μετεπαναστατικό χάος σε ευνομούμενο κράτος.
Ήταν άνθρωπος με απίστευτα αποθέματα δύναμης και αντοχής.
Η ανατολή του ηλίου τον έβρισκε στο γραφείο του.
Έφευγε από κει μαύρα μεσάνυχτα. Διάβαζε τον ξένο τύπο, ήταν ένας διεθνούς επιπέδου διπλωμάτης και πολιτικός, γνωστός στην Ευρώπη πολύ πριν γίνει Κυβερνήτης της Ελλάδας.
Έτρωγε ελάχιστα, και δεν δέχτηκε ποτέ μισθό ως κυβερνήτης.
Τον μισθό του τον έδινε στις χήρες και τα ορφανά.
Ποτέ δεν δέχτηκε δώρο από κανέναν, ούτε μικρό ούτε μεγάλο, και συμβούλευε τους πάντες στην κυβέρνηση να πράττουν το ίδιο.
Το μεγάλο πάθος του ήταν η παιδεία.
Ίδρυσε σχολεία σε όλη την ελεύθερη Ελλάδα.

Τον Καποδίστρια τον ακολούθησαν από την αρχή ως το τέλος, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης.
Δεν τον ακολούθησαν και τον πολέμησαν ο Μιαούλης, οι Κουντουριώτηδες, Οι Μαυρομιχάληδες, ο Κωλλέτης, ο Μαυροκορδάτος και ένα σωρό προύχοντες και δημογέροντες που φοβόταν το κράτος δικαίου που πήγαινε να στήσει ο Καποδίστριας.
Οι αντιδράσεις του κατεστημένου εναντίον του Καποδίστρια ήταν πολύ μεγάλες. Έφτασε σε σημείο ο Μιαούλης να πυρπολήσει την φρεγάτα Ελλάς, και την φρεγάτα Ύδρα κατά τον ξεσηκωμό της αντιπολίτευσης.

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831, ώρα έξι το πρωί, ο Κυβερνήτης μπαίνει στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα για τον τακτικό του εκκλησιασμό. Στην πόρτα πάνω τον πλησιάζουν ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης, τάχα για να του υποβάλλουν τα σέβη τους, και από πολύ κοντά αδειάζουν πάνω του τα κουμπούρια τους.
Ο Γεώργιος όμως αστοχεί και αποτελειώνει το έργο του Κωνσταντίνου με το στιλέτο.
Ο Κυβερνήτης είναι νεκρός.
Και μαζί του νεκρή η Ελλάδα που ονειρεύτηκε.
Αντ’ αυτής θα προκύψει η Ελλάδα των κουμπουράδων Μαυρομιχαλαίων, του ρουσφετιού, της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Τον Κωνσταντίνο τον συνέλαβε αμέσως το εξαγριωμένο πλήθος. Τον λίντσαραν επί τόπου.
Ο Γεώργιος κατάφερε να ξεφύγει όμως την επόμενη ημέρα συνελήφθη, και εκτελέστηκε ένα μήνα μετά στην πλατεία του Ναυπλίου παρουσία χιλιάδων πολιτών που προσπαθούσαν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των ανδρών του αποσπάσματος για να τον λιντσάρουν και αυτόν.
Η σωρός του κυβερνήτη μεταφέρθηκε από τον αδερφό του Αυγουστίνο στην πατρίδα του την Κέρκυρα, όπου και βρίσκεται το μαυσωλείο του ανθρώπου που επιχείρησε μάταια να κάνει κράτος την Ελλάδα.

doctor
Πηγές : «Αφιέρωμα στη μνήμη του Ι.Καποδίστρια, του Τάκη Κατσιμάρδου στην εφ. Έθνος,
«Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους», του Β.Ραφαηλίδη, εκδόσεις του 21ου ,
«Παράλληλοι βίοι Καποδίστρια και Τρικούπη» του Μάριου Πλωρίτη,8-12-96 εφ. Το Βήμα
dimitrisdoctor2.blogspot.gr

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Το βιολογικό ρολόι έχει επίδραση και στη θεραπεία των τραυμάτων

Όσα τραύματα γίνονται το πρωί θεραπεύονται πολύ πιο γρήγορα από όσα συμβαίνουν στη διάρκεια της νύχτας καθώς το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου έχει επίδραση και στις πληγές.

Η ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων που γίνονται από το πρωί έως το απόγευμα, είναι περίπου 60% μεγαλύτερη, έναντι των νυχτερινών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που δείχνει ότι το εσωτερικό «ρολόι» μας ρυθμίζει τη διαδικασία αποκατάστασης των τραυμάτων από τα κύτταρα του δέρματος.

Το νέο εύρημα -εφόσον επιβεβαιωθεί με μεγαλύτερες μελέτες- μπορεί να έχει επιπτώσεις στον χρόνο διενέργειας διαφόρων ιατρικών πράξεων όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Επιπλέον, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα διευκολύνουν την επούλωση των πληγών.

Το βιολογικό ρολόι ή κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζει σχεδόν κάθε κύτταρο του ανθρωπίνου σώματος, στο πλαίσιο ενός 24ωρου κύκλου, που αφορά τον ύπνο και το ξύπνημα, την έκκριση διαφόρων ορμονών, τον μεταβολισμό κ.α. Προηγούμενα πειράματα σε ζώα και σε εργαστηριακές καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων είχαν δείξει ότι στη διάρκεια της μέρας οι πληγές του δέρματος θεραπεύονται με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τις πληγές που έχουν γίνει το βράδυ.

Τώρα, επιβεβαιώνεται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους, όπως έδειξε η μελέτη 118 ασθενών με εγκαύματα.
Τα βραδινά εγκαύματα χρειάσθηκαν κατά μέσο όρο 60% περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, σε σχέση με τα πρωινά.

Τα τραύματα που είχαν γίνει μεταξύ 8 το βράδυ και οκτώ το πρωί, χρειάσθηκαν κατά μέσο όρο 28 μέρες για να κλείσουν, έναντι μόνο 17 ημερών για τα τραύματα που είχαν γίνει ανάμεσα στις 8 το πρωί και στις οκτώ το βράδυ.

Αναλυτικότερα, η σχέση μεταξύ του χρόνου του τραυματισμού και της χρονικής διάρκειας της επούλωσης είχε ως εξής: μεσάνυχτα έως 4 το βράδυ: 39 μέρες (ο πιο αργός ρυθμός αποθεραπείας), 4 το βράδυ έως 8 το πρωί 31 μέρες, 8 το πρωί έως 12 το μεσημέρι 15 μέρες (ο ταχύτερος ρυθμός), 12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα 20 μέρες, 4 το απόγευμα έως 8 το βράδυ 16 μέρες και οκτώ το βράδυ έως μεσάνυχτα 23 μέρες.

Η βασική αιτία γι' αυτή τη διαφορά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι τη μέρα τα κύτταρα του δέρματος που αναλαμβάνουν την επούλωση, κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στο σημείο της πληγής, από ό,τι κάνουν τα ίδια κύτταρα τη νύχτα.
Το πρωί είναι πιο δραστήριες οι πρωτεΐνες (ιδίως η ακτίνη) που εμπλέκονται στην αποκατάσταση των τραυμάτων.
Επίσης τη μέρα υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο κολλαγόνο -η βασική δομική πρωτεΐνη του δέρματος- για να εναποτεθεί στην περιοχή της πληγής.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι για εξελικτικούς λόγους το ανθρώπινο σώμα έχει αποκτήσει την ικανότητα ταχύτερης αυτο-ίασης στη διάρκεια της μέρας, όταν υπάρχει φως, καθώς τότε ήταν ανέκαθεν πιθανότερο να συμβεί ένα τραύμα (π.χ. από κάποιο ζώο).
Το ταχύτερο κλείσιμο μιας πληγής μειώνει την πιθανότητα αυτή να μολυνθεί σοβαρά ή να αφήσει κάποιο μόνιμο σημάδι.
ecozen.gr