Κροκόδειλος,αλήθεια τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός κροκοδείλου όταν ακούει περίπλοκους ήχους;
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Felix Ströckens και τον Mehdi Behroozi από το Τμήμα Βιοψυχολογίας στο Ruhr-Universität Bochum (RUB) έδωσε την απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Σε πρώτο πλάνο, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια ειδικά κατασκευασμένη μαγνητική τομογραφία μπόρεσαν να προσδιορίσουν πως τα πολύπλοκα ερεθίσματα προκάλεσαν πρότυπα ενεργοποίησης στον εγκέφαλο του κροκοδείλου – μια βαθιά γνώση της εξέλιξης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society Β: Biological Sciences στις 25 Απριλίου 2018.
Σύνδεση με τους δεινόσαυρους
Οι κροκοδείλοι συγκαταλέγονται στα πιο αρχαία είδη των σπονδυλωτών και ελάχιστα έχουν αλλάξει τα τελευταία 200 εκατομμύρια χρόνια. Κατά συνέπεια, αποτελούν σήμερα μια σύνδεση μεταξύ δεινοσαύρων και διαφόρων ειδών πουλιών. “Οι αναλύσεις των εγκεφάλων των κροκοδείλων παρέχουν βαθιά γνώση της εξέλιξης του νευρικού συστήματος στα θηλαστικά και μπορεί να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πότε σχηματίσθηκαν ορισμένες δομές και συμπεριφορές του εγκεφάλου που σχετίζονται με αυτές”, εξηγεί ο Felix Ströckens.
Ξεπερνώντας τα τεχνικά εμπόδια
Ο στόχος που επιδιώχθηκε από την ομάδα ερευνητών του Ιράν, της Νότιας Αφρικής, της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν να μελετήσει τους κροκόδειλους του Νείλου και να διαπιστώσει τον τρόπο επεξεργασίας των αισθητηριακών πληροφοριών στον εγκέφαλό τους. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) – μια μέθοδο που χρησιμοποιείται συνήθως στην κλινική διάγνωση και την έρευνα, αλλά η οποία δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη ενός ψυχρόαιμου ερπετού. “Στο πρώτο βήμα, έπρεπε να ξεπεράσουμε ορισμένα τεχνικά εμπόδια”, λέει το μέλος της ερευνητικής ομάδας Mehdi Behroozi. “Για παράδειγμα, έπρεπε να προσαρμόσουμε τον σαρωτή στη φυσιολογία του κροκοδείλου, η οποία διαφέρει από αυτή των θηλαστικών σε διάφορες πτυχές.”
Εξαιρετική ομοιότητα των μοτίβων
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέθεσαν τα ζώα σε διάφορα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής μουσικής με έργα του Johann Sebastian Bach. Ταυτόχρονα, μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ζώων. Τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι ενεργοποιούνται επιπλέον περιοχές του εγκεφάλου κατά την έκθεση σε σύνθετα ερεθίσματα όπως η κλασσική μουσική – σε αντίθεση με την έκθεση σε απλούς ήχους. Τα πρότυπα επεξεργασίας μοιάζουν έντονα με τα μοτίβα που εντοπίζονται σε θηλαστικά και πτηνά σε παρόμοιες μελέτες.
Τα πρότυπα επεξεργασίας διαμορφώθηκαν σε πρώιμο στάδιο
Με την επιτυχή ανάπτυξη της fMRI για την εξέταση ενός ερπετού για πρώτη φορά παγκοσμίως, οι ερευνητές, επιπλέον, απέδειξαν ότι η μέθοδος δουλεύει για ποικιλόθερμους οργανισμούς. Αυτή η μη επεμβατική τεχνολογία μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί για πολλά άλλα είδη που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί σε βάθος.
Και γιατί κλασσική μουσική;Οι ερευνητές απάντησαν
Ο στόχος ήταν να ανακαλυφθούν σε ποιες περιοχές του εγκεφάλου διεκπεραιώνονται απλά και περίπλοκα ερεθίσματα και αν αυτά είναι συγκρίσιμα με τα θηλαστικά και τα πτηνά.
Χρειαζόμασταν ένα περίπλοκο ακουστικό ερέθισμα το οποίο είναι όσο το δυνατόν πιο άγνωστο στο ζώο, ώστε να μην προκαλέσει ανεπιθύμητη, ίσως ακόμη και επιθετική του αντίδραση.
Δεδομένου ότι οι κροκόδειλοι δεν είχαν ποτέ ακούσει κλασσική μουσική και αυτό το είδος μουσικής γοητείας έχει χρησιμοποιηθεί στα πουλιά στο παρελθόν, αυτό το ερέθισμα φάνηκε να μας ταιριάζει.
Και επισημαίνει o Felix Ströckens:Η μελέτη των κροκοδείλων επιτρέπει την επισκόπηση της εξελικτικής ιστορίας των πτηνών.
Κείμενα-παρουσίαση:ntina
πηγές και αναφορές:
news.rub.de
www.sciencedaily.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου