Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Alzheimer -21 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα αφύπνισης για τη νόσο

Alzheimer -Η 21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, αλλά έχει πλέον καθιερωθεί ολόκληρος ο Σεπτέμβριος να χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμιος Μήνας της Νόσου Alzheimer -World Alzheimer΄s Month.

Η εκστρατεία ξεκίνησε το 2012 και ο Σεπτέμβριο του 2018 είναι ο 7ος Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer. 
Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer έχει σκοπό να  ευαισθητοποιήσει και να αμφισβητήσει το στίγμα που περιβάλλει την άνοια,να πληροφορήσει την κοινή γνώμη για τη νόσο, αλλά και την αφυπνίσει και την ενεργοποιήσει την Πολιτεία.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια πρόκειται να φτάσει τα 152 εκατομμύρια έως το 2050,οπότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί η νόσος  Alzheimer έχει ήδη καταστεί μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας του αιώνα μας και γιατί η αναζήτηση νέων φαρμάκων συνεχώς εντείνεται.
Μεγάλο μέρος των ερευνών στρέφεται στην αναζήτηση νέων φαρμάκων από φυσικές πηγές και θεωρείται ως μια βιώσιμη στρατηγική για τον μελλοντικό έλεγχο της ασθένειας.
Μία ομάδα πολλά υποσχόμενων φαρμακευτικών ενώσεων είναι τα διτερπένια του δεντρολίβανου τα οποία εκτιμώνται συνολικά για το θεραπευτικό τους δυναμικό.
Οι κυρίαρχες φαινολικές ενώσεις του δεντρολίβανου είναι αυτές που εμπλέκονται στα θεραπευτικά αποτελέσματα για την νόσο  Alzheimer του δεντρολίβανου.

Δεντρολίβανο και μέντα τα βότανα που αποτρέπουν τo Alzheimer-Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα από το δυόσμο και το δεντρολίβανο καταπολεμούν την ήπια γνωστική εξασθένηση!
Τα ενισχυμένα εκχυλίσματα από ειδικά αντιοξειδωτικά βότανα όπως ο δυόσμος και το δεντρολίβανο βελτιώνουν τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του Saint Louis, – “βρήκαμε ότι αυτές οι ενώσεις μειώνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος της νόσου του Alzheimer”, δήλωσε η Susan Farr, Ph.D., καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρική στο Saint Louis University School of Medicine.

Η καθηγήτρια παρουσίασε τα πρώιμα ευρήματα το Νοέμβριο του 2013 στο Neuroscience.
Στη μελέτη που παρουσίασε είχε δοκιμαστεί ένα νέο αντιοξειδωτικό συστατικό που είχε παραχθεί από εκχύλισμα δυόσμου και
ενός παρόμοιου,από εκχύλισμα δενδρολίβανου  σχετική με τη γνωστική παρακμή.
Στη μελέτη είχε διαπιστωθεί πως η ένωση με εκχύλισμα δενδρολίβανου υψηλότερης δόσης ήταν η πιο ισχυρή στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης σε τρεις δοκιμές!
Το εκχύλισμα δενδρολίβανου χαμηλότερης δόσης βελτίωσε τη μνήμη σε δύο από τις δοκιμές συμπεριφοράς,
όπως έκανε και η ένωση από εκχύλισμα δυόσμου!
Επιπλέον, υπήρξαν ενδείξεις μειωμένου οξειδωτικού στρες, το οποίο ενοχοποιείται για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού, στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη!
Και όπως είχε επισημάνει σε εκείνη την συνάντηση η Susan Farr
“η έρευνά μας δείχνει ότι αυτά τα εκχυλίσματα από βότανα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αλλαγή της πορείας της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωσιακής παρακμής,για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες και να έχουμε περισσότερα συμπεράσματα!”
Βέβαια από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάμπολλες άλλες έρευνες για τα δυό πανίσχυρα βότανα και τα συμπεράσματα επιβεβαιώνει το ένα το άλλο!
Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε αυτά τα δυό βότανα,πυκνά συχνά στην διατροφή μας και ειδικά το έγχυμα και το αφέψημα του δεντρολίβανου που είναι από τα ισχυρότερα βότανα για την διατήρηση της μνήμης μας!

πηγή:botanologia.gr
μελέτη του 2016 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/
sciencedaily.com

Κείμενo και επιμέλεια κειμένου:ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου