Η πόλη Τσενγκντού της Νότιας Δυτικής Κίνας σχεδιάζει να εκτοξεύσει το δορυφόρο φωτισμού της, γνωστό και ως το “τεχνητό φεγγάρι”, το 2020, σύμφωνα με τον Wu Chunfeng, πρόεδρο της Chengdu Aerospace Science and Technology Microelectronics System Research Institute Co., Ltd.
Η Κίνα έχει δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για την έναρξη του προγράμματος “τεχνητό φεγγάρι” έως το 2020.
“Ελπίζουμε ότι η ισχυρή αυτή φωτεινή πηγή θα αντικαταστήσει τα φώτα του δρόμου και έτσι θα έχουμε μεγάλη οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια ειδικά στις αγροτικές περιοχές της χώρας”.
Η Κίνα θα θέση σε τροχιά πρώτα ένα τεράστιο κάτοπτρο, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αντικατοπτρίζει το φως του ήλιου στη Γη.
Οι “δορυφόροι φωτισμού” θα φωτίσουν για αρχή αυστηρά την πόλη Chengdu, μια πόλη στη νοτιοδυτική επαρχία Sichuan.
Αν όλα πάνε καλά, η τεχνητή σελήνη θα λάμψει ταυτόχρονα με την πραγματική σελήνη, αλλά θα είναι σχεδόν οκτώ φορές φωτεινότερη, και θα μπορεί να φωτίζει μια περιοχή με διάμετρο από 10 έως 80 χιλιόμετρα,ενώ το ακριβές εύρος φωτισμού θα μπορεί να ελεγχθεί σε αποστάσεις λίγων μόνο μέτρων.
Ο Wu Chunfeng, πρόεδρος του ινστιτούτου technology microelectronics system research,του Τσενγκντού, ανακοίνωσε τα νέα και είπε ότι το τεχνητό φεγγάρι θα είναι οκτώ φορές φωτεινότερο από το πραγματικό φεγγάρι, σύμφωνα με την Daily People.
Η ιδέα του «τεχνητού φεγγαριού» ήρθε από γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος φαντάστηκε να κρεμάει ένα κολιέ φτιαγμένο από καθρέφτες πάνω από τη γη, που θα μπορούσε να αντανακλά τον ήλιο στους δρόμους του Παρισιού όλο το χρόνο.
Η δοκιμή του δορυφόρου φωτισμού ξεκίνησε πριν από χρόνια, και τώρα η τεχνολογία έχει ωριμάσει τελικά, εξήγησε ο Wu.
Οι καθρέφτες θα ξεκινήσουν από το Xichang Satellite Launch Center στην επαρχία Sichuan πριν από το τέλος του έτους.
“Μέχρι τότε, τα τρία τεράστια κάτοπτρα θα χωρίσουν το 360 ° τροχιακό επίπεδο, φωτίζοντας συνεχώς μια περιοχή για 24 ώρες”, δήλωσε ο Wu Chunfeng, επικεφαλής της Tian Fu New Science Science Society και της υπεύθυνης για το έργο εταιρείας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα .
Εάν η αρχική δοκιμασία τεθεί εκτός λειτουργίας,θα είναι έτοιμα τρία ακόμη φεγγάρια τα οποία θα ξεκινήσουν το 2022.
Σεληνιακός φωτισμός για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας
Οι προγραμματιστές ελπίζουν ότι το τεχνητό φεγγάρι θα αντικαταστήσει τα φωτιστικά του δρόμου σε αστικές περιοχές.
Σε περίπτωση που όλα πάνε όπως τα έχουν σχεδιάσει,οι διοργανωτές λένε ότι η πόλη θα μπορούσε να εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 1,2 δισεκατομμύρια γιουάν (170 εκατομμύρια δολάρια, 149 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως, όταν φωτίζεται μια έκταση μέχρι 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων!
Ο χρόνος φωτισμού και η ένταση του φωτός, πρόσθεσε ο Wu, μπορούν να ρυθμιστούν και οι ακριβείς περιοχές φωτισμού μπορούν να ελεγχθούν ακόμα και σε απόσταση μέτρου.
Το πρώτο λανσάρισμα θα είναι όμως ένα τεστ
Όμως οι τρεις που θα σταλούν το 2022 θα αποτελέσουν το αληθινό τελικό προϊόν.
Θα έχουν μεγάλο δυναμικό σε όρους υπηρεσιών προς τον πληθυσμό,ενώ παράλληλα θα έχουν τεράστιες εμπορικές δυνατότητες.
Επίσης η τεχνητή σελήνη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές, στέλνοντας το φως του ήλιου σε πληγείσες περιοχές όπου και όταν δεν θα υπάρχει διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια για φωτισμό.
Ένα τέτοιο φιλόδοξο εγχείρημα να φωτιστεί η Γη από το διάστημα δεν είναι το πρώτο.
Στη δεκαετία του 1990, οι Ρώσοι επιστήμονες προσπάθησαν,χωρίς επιτυχία όμως,να χρησιμοποιήσουν γιγάντιους καθρέφτες,οι οποίοι θα αντανακλούσαν το φως πίσω στον πλανήτη.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
πηγές πληροφόρησης και περισσότερες πληροφορίες:
www.dw.com
http://en.people.cn/n3/2018/1016/c90000-9508748.html
www.independent.co.uk
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου