Η Κίνα τα κατάφερε να φυτρώσουν οι σπόροι του βαμβακιού στη Σελήνη.Μετά την πρόσφατη, ιστορική προσεδάφισή της,στις 3 Ιανουαρίου,στη "σκοτεινή" πλευρά του φεγγαριού, η κινεζική αποστολή Chang'e-4 ξεκίνησε το πρώτο πείραμα μίνι βιόσφαιρας στη Σελήνη, μεταφέροντας όργανα για να κάνει μελέτες στη γεωλογία της μη εξερευνημένης περιοχής του φεγγαριού καθώς και σπόρους από βαμβάκι, πατάτες και άλλα φυτά.
Όπως ανακοίνωσε η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία, οι σπόροι βαμβακιού που είχε μεταφέρει στη Σελήνη η αποστολή Chang'e-4 βλάστησαν!
Είναι η πρώτη φορά που φυτό καταφέρνει να βλαστήσει στη Σελήνη, σηματοδοτώντας μια τεράστιας σημασία εξέλιξη για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Το επίσημο όργανο του ΚΚ Κίνας ανάρτησε στο Twitter τη φωτογραφία του σπόρου βαμβακιού που κατάφερε να φυτρώσει στη Σελήνη, γράφοντας πως αποτελεί «την ολοκλήρωση του πρώτου βιολογικού πειράματος της ανθρωπότητας στο φεγγάρι».
Στόχος είναι, μέσω των καλλιεργειών, να δημιουργηθεί μια μικρή βιόσφαιρα, ένα τεχνητό, αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον.
Η επιτυχία του πειράματος σημαίνει πως οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στο διάστημα, ελαττώνοντας την ανάγκη επιστροφής στη Γη για ανεφοδιασμό.
«Αυτά τα φυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τροφής ή θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε μελλοντικά συστήματα υποστήριξης της ζωής - και τα δύο θα ήταν καθοριστικά για μακροπρόθεσμες διαστημικές αποστολές», αναφέρει ο Τσαρλς Κόκελ, καθηγητής αστροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Έχουμε εξετάσει τη μελλοντική επιβίωση στο διάστημα», δήλωσε ο Λίου Χάνλογνκ, επικεφαλής του πειράματος, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Η μάθηση για την ανάπτυξη αυτών των φυτών σε ένα περιβάλλον με χαμηλή βαρύτητα θα μας επιτρέψει να θέσουμε τα θεμέλια για τη μελλοντική εγκατάστασή της διαστημικής μας βάσης»
Η αποστολή έχει μεταφέρει εκτός από σπόρους βαμβάκι και πατάτες αλλά και άλλα φυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Τσονγκίνγκ της νοτιοδυτική Κίνας.
Σημειώνεται ότι τα φυτά βρίσκονται σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο σκάφος.
Πριν από λίγες μέρες,στις 3 Ιανουαρίου,η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που κατάφερε να βρεθεί στη «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού ,με την αποστολή Chang'e- 4, η οποία είχε μεταφέρει όργανα για να αναλύσει τη γεωλογία της περιοχής.
Η προσεδάφιση του «Chang’e-4» στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης θεωρείται ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία εξερεύνησης του Διαστήματος.
Στο πέρασμα των ετών υπήρξαν αναρίθμητες αποστολές στη Σελήνη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα διαστημόπλοια είτε τέθηκαν σε τροχιά γύρω της, είτε την προσέγγισαν, είτε ακόμα και συνετρίβησαν πάνω της.
Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή που έφτασε στο φεγγάρι ήταν η αποστολή «Απόλλων 17» το 1972.
πηγές:
huffingtonpost.gr
kathimerini.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου