Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Κουνούπια-Πως να απαλλαγούμε από αυτά με φυσικό τρόπο

Ας δούμε πως μπορούμε να απαλλαγούμε από τα κουνούπια με φυσικό τρόπο.
Οι ζέστες μας έχουν έρθει εδώ και πολύ καιρό και μαζί τους έχουν φέρει και πολύ υγρασία,κάτι όχι και τόσο σύνηθες για τη χώρα μας.
Και πόσο ανάγκη έχουμε τη βραδινή χαλάρωση στην βεράντα!
Όμως τι γίνεται με τους απρόσκλητους επισκέπτες μας τα κουνουπάκια;
Δεν είναι δυνατόν εκεί που κάθεσαι ήρεμα -ήρεμα κάθε φορά να σε ενοχλεί και από ένα κουνουπάκι.
Τι κάνουμε λοιπόν;
Πρώτα – πρώτα δημιουργούμε στην βεράντα μας έναν μίνι ευωδιαστό και εντομοαπωθητικό κήπο.
Φυτεύομαι σε γλαστρούλες-
βασιλικό
θυμάρι
γεράνι
αρμπαρόριζα
Όλα αυτά αν τα αγοράσουμε από φυτώρια είναι πολύ φτηνά.
Οι ρίζες του βασιλικού έχουν περίπου ενάμιση με δύο ευρώ.
(δεν ξεχνάμε να τα ποτίζουμε σε καθημερινή βάση,προσέχοντας....
read more:https://botanologia.gr/koynoypia-pos-na-apallagoyme-apo-ayta-me-fysiko-tropo/

Τα αρώματα των βοτάνων και η υγεία του εγκεφάλου μας

Στους ανθρώπους, περίπου 300 ενεργά οσφρητικά γονίδια αφιερώνονται στην ανίχνευση χιλιάδων διαφορετικών πτητικών ελαίων που διαχέονται στον αέρα από διάφορες πηγές.
Οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν έως και ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές.
Η αίσθηση της όσφρησης παίζει σημαντικό ρόλο στις φυσιολογικές επιδράσεις της διάθεσης, του στρες και της ικανότητας εργασίας.
Όλες αυτές οι διακυμάνσεις και οι διαθέσεις μπορούν να μετρηθούν με τα γνωστά μας  ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα.
Έτσι , μετά από μελέτες , οι έρευνες αποκάλυψαν ότι διάφορα αρώματα και αιθέρια έλαια βοτάνωνεπηρέαζαν τις αυθόρμητες δραστηριότητες του εγκεφάλου και τις γνωστικές μας λειτουργίες.
Αυτός ήταν και είναι ο λόγος που πάρα πολλά βότανα χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων στην αρωματοθεραπεία.
Τα φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι:
το περγαμόντο,
το κύμινο,
ο ευκάλυπτος,
το γεράνι,
η λεβάντα.........
read more:https://botanologia.gr/ta-aromata-ton-votanon-kai-i-ygeia-toy-egkefaloy-mas/

Ιδρώτας-Όσο πιο πολύ ιδρώνουμε τόσο περισσότερη ενυδάτωση χρειαζόμαστε


Καύσωνας και ιδρώτας
Όσο περισσότερο ιδρώνουμε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αναπληρώνουμε τα χαμένα υγρά του σώματός μας.
Αλλά τι είναι ο ιδρώτας ;
Ο ιδρώτας είναι υγρό το οποίο εκκρίνεται από τους λεγόμενους ιδρωτοποιούς αδένες του δέρματος των ανθρώπων και των ζώων, με τη διαδικασία της εφίδρωσης.
Είναι υγρό άχρωμο, με οσμή χαρακτηριστική, που κάποτε γίνεται ανυπόφορη, και γεύση αλμυρή.
Ο ιδρώτας είναι το πιο αραιό υγρό του σώματος.
Με την έκκρισή του αποβάλλονται οι περιττές οργανικές ουσίες και έτσι αποτοξινώνεται ο οργανισμός.
Ο ιδρώτας αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κλπ.
Άφθονο ιδρώτα βγάζουν οι άνθρωποι και τα ζώα όταν κάνει ζέστη και μάλιστα όταν ασκούνται έντονα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει υπερθέρμανση και η έκκριση του ιδρώτα αποτελεί διαδικασία ψύξης του οργανισμού. 
Ακόμα ο άνθρωπος μπορεί να ιδρώσει από....

read more:https://botanologia.gr/idrotas-oso-pio-poly-idronoyme-toso-perissoteri-enydatosi-chreiazomaste/

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Το πρώτο βραβείο του Athens Photo World 2019 στο Γιάννη Αντωνόπουλο

Final! Απονομή βραβείου του Athens Photo World 2019 το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη και το 30ετές έργο του Γιάννη Μπεχράκη.
Congratulations to Yiannis Antonopoulos. – The winner of the Athens Photo World Award 2019.
Στην πρώτη του διοργάνωση το Athens Photo World είχε τη χαρά να απονείμει το πρώτο Βραβείο Athens Photo World 2019
Και ο πρώτος μεγάλος νικητής είναι ο Γιάννης Αντωνόπουλος 
Η ενίσχυση των φωτογράφων/φωτορεπόρτερ και η προβολή της δουλειάς τους αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του Athens Photo World και της ιδέας επάνω στην οποία βασίστηκε.
Οι συμμετοχές του πρώτου διαγωνισμού για το Βραβείο Athens Photo World 2019 απέδειξαν για άλλη μια φορά την ποιότητα της δουλειάς και την ευρεία γκάμα ενδιαφέροντος των φωτογράφων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι τρεις  finalist, σε αλφαβητική σειρά, Γιάννης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Μιχαλάκης και Θοδωρής Νικολάου ήταν παρόντες την Κυριακή 16 Ιουνίου, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Την εκδήλωση προλόγισε  ο  Spyros Alexopoulos, από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
James Nachtwey και ο Santiago Lyon με την παρουσία τους υποστήριξαν το Athens Photo World.
Ο  Santiago Lyon, διευθυντής Περιεχομένου της Adobe και ο Thanassis Stavrakis Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Athens Photo World έδωσαν το Πρώτο Βραβείο του Athens Photo World 2019  στον Γιάννη Αντωνόπουλο.
Στιγμιότυπο από την κατάμεστη αίθουσα κατά τη διάρκεια της απονομής
dΑπονομή του Βραβείου στο Γιάννη Αντωνόπουλο από τον προσκεκλημένο του APW, Santiago Lyo
Γιάννης Αντωνόπουλος , Thanassis Stavrakis , Santiago Lyon
Γιάννης Αντωνόπουλος
Αριστοτέλης Σαρρηκώστας* , Γιάννης Αντωνόπουλος
Γιάννης Αντωνόπουλος , Σπύρος Αλεξόπουλος
James Nachtwey , Thanassis Stavrakis , Yiannis Antonopoulos , Santiago Lyon
Οι συντελεστές του Athens Photo World μαζί με τους James Nachtwey και Santiago Lyon

Μπορείτε να δείτε τη δουλειά του Yianni εδώ:
https://www.apw.gr/wp-cont…/uploads/…/06/1_YAntonopoulos.mov

Τι είναι το Athens Photo World 
Το Athens Photo World είναι μια νέα πρωτοβουλία στα πολιτιστικά και φωτογραφικά πράγματα της Αθήνας, βασισμένο σε μια ιδέα του Θανάση Σταυράκη, Διευθυντή Φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press.
Ο Θανάσης Σταυράκης και οι συνεργάτες του, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσίασαν το Athens Photo World, μια πολιτιστική διοργάνωση επικεντρωμένη στο φωτορεπορτάζ και τους πρωταγωνιστές του.
Στην εναρκτήρια διοργάνωσή του το Athens Photo World τίμησε με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, επικεντρώνοντας στο πολυετές, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του και στη σημαντική συμβολή του τόσο στο Ελληνικό όσο και διεθνές φωτορεπορτάζ.
Το Athens Photo World στοχεύει στην ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της καταγραφής στιγμών της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων.
Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.
Ψηφιακές προβολές και μεγάλες τυπωμένες φωτογραφίες εκτέθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του αστικού ιστού του κέντρου, κομβικά στην κυκλοφορία του κοινού όλες τις ώρες της ημέρας. Φωτογραφίες που έχουν υπάρξει σημεία ειδησεογραφικής αναφοράς και φωτογράφοι που με τη δουλειά τους έχουν εμπνεύσει νέες γενιές δημιουργών έκαναν την Αθήνα κέντρο του ζωντανού και μαχόμενου φωτορεπορτάζ.
Κάθε χρόνο οι φωτογραφίες Ελλήνων και φιλοξενουμένων φωτορεπόρτερ θα αποκαλύπτουν στιγμές της καθημερινότητας διαφορετικών πόλεων του πλανήτη, κοντά και μακριά.
Φωτογραφίες δημοσιευμένες σε μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα και βραβευμένες στους σημαντικότερους διαγωνισμούς παγκοσμίως έρχονται κοντά στο Αθηναϊκό κοινό συνυπογράφοντας τον ενεργό ρόλο και τη δυναμική της ελληνικής πρωτεύουσας στο σύγχρονο διεθνές πολιτιστικό προσκήνιο.
Οι εικόνες βγαίνουν πια από τα στενά πλαίσια μιας οθόνης και στέκουν μπροστά μας, σε μεγάλα τυπώματα, επιβλητικές και όσο πραγματικές μπορούν να γίνουν για να μας πουν “Κοίτα”.
Αιχμή του δόρατος του Athens Photo World ο τιμώμενος κάθε χρόνο φωτορεπόρτερ, φέτος ο Γιάννης Μπεχράκης, η δουλειά του οποίου θα παρουσιάζεται στο ΚΠΙΣΝ με παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις με επιλεγμένους καλεσμένους και άμεση αλληλεπίδραση με το κοινό.
Από την αρχή τους εγχειρήματος η συνεργασία της οργανωτικής ομάδας με τον Γιάννη Μπεχράκη έδωσε μια θετική και δυναμική ενέργεια στο APW.
Παράλληλα, στο ΚΠΙΣΝ θα παρουσιαστεί η έκθεση του World Press Photo για το 2019.
Η Ελληνική πρωτεύουσα για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι ο πρώτος σταθμός της σημαντικότερης έκθεσης φωτορεπορτάζ στον κόσμο.
Προσδοκώντας να συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση και την ενθάρρυνση των νέων φωτορεπόρτερ αλλά και στην υλοποίηση του οράματος του Γιάννη Μπεχράκη, το Athens Photo World και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθιερώνουν δύο ετήσια χρηματικά βραβεία για τους φωτορεπόρτερ στην Ελλάδα και τον κόσμο.
Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιήθηκε από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου 2019 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Δήμο Αθηναίων, το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον Εθνικό Κήπο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής -Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού,και έφερε τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Αθηνών “πρόσωπο με πρόσωπο” με την παγκόσμια καθημερινότητα του πλανήτη μέσα από τη ματιά και τη δουλειά έμπειρων και αναγνωρισμένων φωτογράφων,όπως των : Πέτρο Γιαννακούρη, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Άλκη ΚωνσταντινίδηΔημήτρη Μιχαλάκη, Νίκο Πηλό…
Ο απώτερος στόχος ήταν να φέρει το φωτορεπορτάζ κοντά στο Αθηναϊκό κοινό μέσα από τις εκθέσεις και τις δράσεις που η προσέλευση του κόσμου απέδειξε ότι ο σκοπός επετεύχθη.

– Το Βραβείο «Yannis Behrakis» και Το Βραβείο Athens Photo World 2019

Έχοντας πάντα σαν στόχο την προβολή και την ενίσχυση της δουλειάς των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ, το APW συμβάλλει με τον τρόπο του στην ενθάρρυνση και την αναβάθμιση της δουλειάς τους και στη δυνατότητά τους να συνεχίζουν αφοσιωμένοι στο έργο και στο όραμά τους.
Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το APW οργανώνει δύο ετήσια Βραβεία Φωτορεπορτάζ.
Το Athens Photo World θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000€) στο όνομα και τιμώντας τη μνήμη του Γιάννη Μπεχράκη.
Το διεθνές βραβείο φωτοειδησεογραφίας “Yannis Behrakis” ήταν μια πρόταση του ίδιου του Έλληνα φωτογράφου και θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου.
Παράλληλα, το Athens Photo World θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€) σε μια εξελισσόμενη ή ολοκληρωμένη φωτογραφική δουλειά ρεπορτάζ ή ντοκουμέντου σε έναν φωτογράφο που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα ή την Κύπρο.
Οι βραβευμένες φωτογραφικές δουλειές κάθε διοργάνωσης θα εκτίθενται στην επόμενη διοργάνωση του Athens Photo World σε ατομική έκθεση των δημιουργών.

*Αριστοτέλης Σαρρηκώστας – Ο βετεράνος φωτορεπόρτερ του Associated Press και ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο….

πηγές και αναφορές:
www.athensphotoworld.com
https://www.instagram.com/athensphotoworld/
https://twitter.com/athens_world
https://www.youtube.com/channel/UCJESyHw71iHb06KFfQDUgUQ
#athensphotoworld #APW #SNF

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας* ,Γιώργος Αντωνόπουλος , Γιάννης Αντωνόπουλος

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Βιμ Βέντερς και Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο- «Το αλάτι της Γης»

 «Το αλάτι της Γης» («The salt of the earth», Ιταλία/ Βραζιλία/ Γαλλία, 2014) ντοκιμαντέρ των Βιμ Βέντερς, Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο

O Βιμ Βέντερς γνώριζε τη φωτογραφική δουλειά του Σεμπαστιάο Σαλγάδο παραπάνω από 20 χρόνια προτού αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί της στο ντοκιμαντέρ «Το αλάτι της Γης».
Αυτός ακριβώς ο θαυμασμός του γερμανού σκηνοθέτη απέναντι στη δουλειά του βραζιλιάνου φωτογράφου ήταν που τον ώθησε να τον συναντήσει.
Ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες αναπτύχθηκε μια υπέροχη φιλία και ο Σαλγάδο κάλεσε τον Βέντερς σε ένα ταξίδι «χωρίς ιδιαίτερο στόχο», στο οποίο θα συμμετείχε και ο γιος του φωτογράφου, κινηματογραφιστής Χουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο.
Ετσι γεννήθηκε «Το αλάτι της Γης», ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο του φωτογράφου ή καλύτερα ένα ταξίδι στον κόσμο μας μέσα από τη ματιά και φαντασία ενός ιδιαίτερου, αν όχι μοναδικού, φωτογράφου.
Με 50 χρόνια εμπειρίας (στα περισσότερα από τα οποία βοηθός του ήταν η γυναίκα του Λέλια) ο Σαλγάδο έχει βρεθεί απέναντι σε πολλές καταστάσεις, αυτόπτης μάρτυρας πολλών τραγωδιών.
Μια ανθρώπινη σφαγή στη Ρουάντα, ένα χρυσωρυχείο στη Βραζιλία, μια δασική καταστροφή στην πατρίδα του. Οπως ο ίδιος το θέτει, «βρισκόταν στην καρδιά του σκότους».
Ο Βέντερς φωτίζει αυτό το σκοτάδι και αναζητεί τη λάμψη της αισιοδοξίας: ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας αποτυπώνει το αναπάντεχο ταξίδι της οικογένειας Σαλγάδο στη Βραζιλία.
Η οικογένεια Σαλγάδο επιστρέφει στο κτήμα Αλμορές της Βραζιλίας με στόχο να φυτευθούν 2.000.000 δέντρα - ένα στοίχημα των Σαλγάδος για την αναδάσωση και κατά προέκταση για τη σωτηρία της περιοχής.
Οι καρποί αυτής της προσπάθειας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και διόλου τυχαία η τελευταία φωτογραφική δουλειά του Σεμπαστιάο Σαλγάδο λέγεται «Γένεσις» («Genesis») και είναι εμπνευσμένη από τη φύση.
http://www.tovima.gr

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Ντομάτα…η κυρία με τα κόκκινα και η ιστορία της στο διάβα των αιώνων

Συγκεντρωτικά η ντομάτα:
– μας να δίνει ενέργεια
– μας  αναζωογονεί
– μας προσφέρει  κυτταρική ισορροπία
– είναι αντικαρκινική
– είναι ορεκτική
– είναι αντισκορβουτική
– μας προσφέρει αποτοξίνωση
– αλκαλοποιεί το όξινο περιβάλλον
– είναι διουρητική
– είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση του καρκίνου
– μας προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις
– μας προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια
– έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
– εμποδίζει την οξείδωση των κυττάρων
– είναι αντι-μολυσματική
– καταπολεμά την της  ακμής
– είναι χρήσιμη στα εξάνθημα
– στους φαγέσωρες – μπιμπίκια –
– στα τσιμπήματα των εντόμων
– στους ερεθισμούς του δέρματος
– στη σμηγματόρροια
– στην αρτηριοσκλήρωση
– στην αρθρίτιδα
– στη γαστρική ατονία
– είναι ιδανική για την τόνωση του οργανισμού
– είναι χρήσιμη στις ηπατικές νόσους
– στη δυσκοιλιότητα
– στην εντερίτιδα
– στην ουρική αρθρίτιδα
– στη  γαστρική υπεροξύτητα
– στην επαναφορά της όρεξης
– στις χρόνιες δηλητηριάσεις
– στην παχυσαρκία
– στην περιαρθρίτιδα
– στους ρευματισμούς.
Και μεις τι πρέπει να κάνουμε;
Μα
# να συμπεριλάβουμε  τη ντομάτα στη διατροφή μας
– σε σαλάτες
– σε σάλτσες
– σε χυμούς που έχουμε κάνει και διατηρούμε στο ψυγείο με την προσθήκη τσίλι και άλλων βοτάνων και μπαχαρικών.
# να ετοιμάζουμε τις δικές μας λιαστές ντομάτες αφήνοντάς τες στον καλοκαιρινό ήλιο , και αφού τις τοποθετήσουμε στο λάδι μας και θα έχουμε έτοιμο ένα πάνγευστο τρόφιμο με υψηλότατη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο για όλο το χειμώνα.
# να ετοιμάζουμε δικό μας κέτσαπ.
Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι επειδή το λυκοπένιο όπως
το β-καροτένιο
η βιταμίνη Α και
η βιταμίνη E είναι λιποδιαλυτά συστατικά πρέπει πάντα να συνοδεύουμε τις ντομάτες μας με ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση του.
Να δούμε και μερικές ακόμα χρήσεις της ντομάτας εκτός από τη μαγειρική;
Ναι;
Λοιπόν:
#άν έχουμε λιπαρό δέρμα ο πολτός της ντομάτας είναι ιδανικός για τον καθαρισμό του και την εξισορρόπηση του σμήγματος
#αν κοπήκαμε κάνουμε κατάπλασμα από φέτες ή πολτό ντομάτας και έχουμε μιά γρήγορη θεραπευτική αγωγή
#αν καήκαμε ή μας έκαψε ο ήλιος χωρίς να το καταλάβουμε μιά πολύ καλή αντιμετώπιση είναι -πάλι- κατάπλασμα από φέτες ή πολτό ντομάτας.
#  επίσης ο χυμός της ντομάτας πίνεται ευχάριστα σκέτος ή σαν βασικό συστατικό του bloody Mary.....

read more:https://botanologia.gr/ntomata-i-kyria-me-ta-kokkina-kai-i-istoria-tis-sto-diava-ton-aionon/

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Θόρυβος, μια κρυμμένη αλλά άκρως σοβαρή απειλή για την υγεία μας

Ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις οργανώσεις Υγείας. 
Παρόλο που η τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ είναι σε γενικές γραμμές «κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό», τα κράτη μέλη δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την υλοποίησή της. Τα μέτρα για τη μείωση του θορύβου είναι οικονομικά συμφέροντα, αλλά η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα και η εφαρμογή λύσεων παραμένει πρόκληση.
Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους υποφέρει από πιθανώς επιβλαβή επίπεδα θορύβου.
Η απώλεια ύπνου, η αδυναμία συγκέντρωσης και τα υψηλά επίπεδα στρες είναι κλασικά παράπονα. Αλλά, ο θόρυβος μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.
Οι άνθρωποι πάντα γνώριζαν ότι ο θόρυβος είναι επιβλαβής για αυτούς, έχει δηλώσει ο επίτροπος Karmenu Vella σε μια διάσκεψη αφιερωμένη στον «Θόρυβο στην Ευρώπη» 
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η οδηγία για τον περιβαλλοντικό θόρυβο είναι κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό αναφορικά με την αναγνώριση και τη μείωση του θορύβου όπου ζουν, εργάζονται και παίζουν άνθρωποι.
Αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.
Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της, σύμφωνα με τους στόχους του 7ου προγράμματος περιβαλλοντικής δράσης και να υιοθετήσουν την αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει» για να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους.
Παρόλο που τα μέτρα για τη μείωση του θορύβου είναι οικονομικά συμφέροντα, η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα και η εφαρμογή λύσεων παραμένει πρόκληση.
«Μόνο μέσω μεγαλύτερης κατανόησης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα του θορύβου και μέσω έμφασης στα σωστά έργα —με την υποστήριξη σχετικής νομοθεσίας— μπορούμε να ελπίζουμε στην αντιμετώπιση του ζητήματος του θορύβου στις μεταφορές» πρόσθεσε η επίτροπος, αρμόδια για τις μεταφορές, Violeta Bulc.
Η οδική κυκλοφορία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ηχορύπανσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Το 7ο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης περιλαμβάνει τον σαφή στόχο της σημαντικής μείωσης της ηχορύπανσης για να επανέλθει όσο πιο κοντά γίνεται στα συνιστώμενα επίπεδα.”
Karmenu Vella
Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος
Λήψη υποστήριξης
Η επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής της Επιτροπής μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν τυχόν κενά στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ και να βρουν και να μοιραστούν καινοτόμες λύσεις για να τα καλύψουν.
Απτά έργα, όπως το NEREiDE και το ENOVAL, αναπτύσσουν νέες ιδέες σχετικά με τη μείωση του επιβλαβούς θορύβου. Οι λύσεις ποικίλλουν από επιφάνειες δρόμων επιστρωμένες με καουτσούκ μέχρι μεγάλες αλλά καθαρές και αθόρυβες μηχανές αεροσκαφών και εναλλακτικό πολεοδομικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση του θορύβου από τα μέσα μεταφοράς.
Οι τοπικές αρχές, ιδίως σε αστικές περιοχές, χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη.
Σ' αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες όπως η ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες και το αστικό θεματολόγιο της ΕΕ βοηθούν ευαισθητοποιώντας και καταπολεμώντας τις πιο βλαβερές συνέπειες όσον αφορά τον θόρυβο για τους Ευρωπαίους.

https://ec.europa.eu/environment/efe/themes/urban-noise-and-health/noise-hidden-health-threat_el