Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Θόρυβος, μια κρυμμένη αλλά άκρως σοβαρή απειλή για την υγεία μας

Ο θόρυβος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις οργανώσεις Υγείας. 
Παρόλο που η τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ είναι σε γενικές γραμμές «κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό», τα κράτη μέλη δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για την υλοποίησή της. Τα μέτρα για τη μείωση του θορύβου είναι οικονομικά συμφέροντα, αλλά η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα και η εφαρμογή λύσεων παραμένει πρόκληση.
Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους υποφέρει από πιθανώς επιβλαβή επίπεδα θορύβου.
Η απώλεια ύπνου, η αδυναμία συγκέντρωσης και τα υψηλά επίπεδα στρες είναι κλασικά παράπονα. Αλλά, ο θόρυβος μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη, εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.
Οι άνθρωποι πάντα γνώριζαν ότι ο θόρυβος είναι επιβλαβής για αυτούς, έχει δηλώσει ο επίτροπος Karmenu Vella σε μια διάσκεψη αφιερωμένη στον «Θόρυβο στην Ευρώπη» 
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η οδηγία για τον περιβαλλοντικό θόρυβο είναι κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό αναφορικά με την αναγνώριση και τη μείωση του θορύβου όπου ζουν, εργάζονται και παίζουν άνθρωποι.
Αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως.
Τα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για την πλήρη εφαρμογή της, σύμφωνα με τους στόχους του 7ου προγράμματος περιβαλλοντικής δράσης και να υιοθετήσουν την αρχή ο «ρυπαίνων πληρώνει» για να εξασφαλίσουν ισότιμους όρους.
Παρόλο που τα μέτρα για τη μείωση του θορύβου είναι οικονομικά συμφέροντα, η ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα και η εφαρμογή λύσεων παραμένει πρόκληση.
«Μόνο μέσω μεγαλύτερης κατανόησης και ευαισθητοποίησης για το ζήτημα του θορύβου και μέσω έμφασης στα σωστά έργα —με την υποστήριξη σχετικής νομοθεσίας— μπορούμε να ελπίζουμε στην αντιμετώπιση του ζητήματος του θορύβου στις μεταφορές» πρόσθεσε η επίτροπος, αρμόδια για τις μεταφορές, Violeta Bulc.
Η οδική κυκλοφορία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ηχορύπανσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.
Το 7ο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης περιλαμβάνει τον σαφή στόχο της σημαντικής μείωσης της ηχορύπανσης για να επανέλθει όσο πιο κοντά γίνεται στα συνιστώμενα επίπεδα.”
Karmenu Vella
Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος
Λήψη υποστήριξης
Η επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής της Επιτροπής μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν τυχόν κενά στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ και να βρουν και να μοιραστούν καινοτόμες λύσεις για να τα καλύψουν.
Απτά έργα, όπως το NEREiDE και το ENOVAL, αναπτύσσουν νέες ιδέες σχετικά με τη μείωση του επιβλαβούς θορύβου. Οι λύσεις ποικίλλουν από επιφάνειες δρόμων επιστρωμένες με καουτσούκ μέχρι μεγάλες αλλά καθαρές και αθόρυβες μηχανές αεροσκαφών και εναλλακτικό πολεοδομικό σχεδιασμό για την καταπολέμηση του θορύβου από τα μέσα μεταφοράς.
Οι τοπικές αρχές, ιδίως σε αστικές περιοχές, χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη.
Σ' αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες όπως η ευρωπαϊκή σύμπραξη καινοτομίας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες και το αστικό θεματολόγιο της ΕΕ βοηθούν ευαισθητοποιώντας και καταπολεμώντας τις πιο βλαβερές συνέπειες όσον αφορά τον θόρυβο για τους Ευρωπαίους.

https://ec.europa.eu/environment/efe/themes/urban-noise-and-health/noise-hidden-health-threat_el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου