κωπηλατώντας, ταξιδεύω μαζί με τη γαλέρα μου σε αχαρτογράφητα νερά, προσαράζω σε ξεχασμένα λιμάνια και συλλέγω θησαυρούς... βλέπω πολλά, διαβάζω άλλα τόσα, καταγράφω ότι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και έχω μότο μου πως - το μονοπάτι της ζωής σ’ ένα γκρεμό τελειώνει Κι οπού ‘χει στην ψυχή φτερά, τ’ ανοίγει και γλιτώνει!!! τα νέα της γαλέρας λοιπόν...
Ετικέτες
- Άκου Ανθρωπάκο
- Αντωνόπουλος Γιώργος -photographer-photoreporter
- αυτάρκεια
- αυτοβελτίωση
- Δημήτρης Κούβελας
- ευ ζην
- η ζωή στον πλανήτη Γη
- θόρυβος
- κλιματική αλλαγή
- μαθαίνω
- νερό
- συνταγές υγείας
- υγεία-ευεξία
- φωτιές
- φωτογραφίες και μία λέξεις
- botanologia.gr
- covid-19
- MUDr Vassaras Alexandros
- ntina writes
- ntinas photo
- Robert Lanza
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020
Κωνσταντίνος Καβάφης και η Ιθάκη του σε μιά συγκλονιστική απαγγελία- ερμηνεία του Sean Connery
Πες το με ένα ποίημα - Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος,
Κωνσταντίνος Καβάφης!«Η Ιθάκη σ' έδωσε τ' ωραίο ταξίδι,Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.Αλλα δεν έχει να σε δώσει πια.Κι αν πτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.Ετσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,ήδη θα το κατάλαβες, οι Ιθάκες τι σημαίνουν».ntina
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
Μοριακή γαστρονομία- τι γνωρίζουμε για αυτήν;
Έχει φτάσει σε ένα σημείο αιχμής, κορύφωσης και επιβολής ή η αποκαθήλωση της είναι απλώς ζήτημα χρόνου;
Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τρεις τομείς, καθώς το μαγείρεμα αναγνωρίστηκε ότι έχει τρία συστατικά: κοινωνικά, καλλιτεχνικά και τεχνικά.
Η μοριακή κουζίνα είναι ένα μοντέλο μαγειρέματος και εκμεταλλεύεται πολλές τεχνικές καινοτομίες από τους επιστημονικούς κλάδους .
Ο όρος "Μοριακή και Φυσική Γαστρονομία" επινοήθηκε το 1988 από τον αείμνηστο Φυσικό της Οξφόρδης Nicholas Kurti και τον Γάλλο χημικό INRA Hervé This
Η μοριακή γαστρονομία περιλαμβάνει τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι διαφορετικές θερμοκρασίες μαγειρέματος επηρεάζουν τα τρόφιμα όπως τα αυγά |
Όλα ξεκίνησαν το 1988 όταν ο Γάλλος χημικός Herve This - γεννημένος στις 5 Ιουνίου το 1955 στο Suresnes, είναι ένας Γάλλος χημικός που εργάζεται στο Institut National de la Recherche Agronomique στο Παρίσι. Ο κύριος τομέας της επιστημονικής έρευνάς του είναι η μοριακή γαστρονομία , δηλαδή η επιστήμη των μαγειρικών φαινομένων, ακριβέστερα, αναζήτησε τους μηχανισμούς των φαινομένων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των μαγειρικών μετασχηματισμών - με τον Nicholas Kurti, - Βρετανός φυσικός, Ούγγρος στην καταγωγή έζησε στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του- σκέφτηκαν πως δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μαγειρεύουν χωρίς να έχουν καμιά γνώση για την επιστήμη της μαγειρικής, και πως απλά ακολουθούν τους ίδιους τρόπους παρασκευής φαγητών και μεθοδολογίας που καθιερώθηκαν και εξελίχθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Συνεπώς αν θελήσουμε να απαντήσουμε τι είναι μοριακή κουζίνα, θα λέγαμε ότι είναι η γαστρονομία, στην οποία έχει εισαχθεί η φυσική και η χημεία.
Nicholas Kurti
Ο φυσικός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Nicholas Kurti υποστήριξε την εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων σε μαγειρικά προβλήματα.
Ήταν ένας από τους πρώτους τηλεοπτικούς μάγειρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, που φιλοξένησε μια ασπρόμαυρη τηλεοπτική εκπομπή το 1969 με τίτλο The Physicist in the Kitchen, όπου επέδειξε καινοτόμες τεχνικές για μαγειρικά προβλήμτα που ταλαιπωρούσαν χρόνια τους μάγειρες.
Την ίδια χρονιά, πραγματοποίησε μια παρουσίαση για τη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου, επίσης με τίτλο "Ο Φυσικός στην Κουζίνα" στην οποία δήλωσε:
Νομίζω ότι είναι μια θλιβερή αντανάκλαση του πολιτισμού μας ότι ενώ μπορούμε και μετράμε τη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα στα σουφλέ μας.
O χημικός Herve This, θεμελιωτής της μοριακής κουζίνας |
- Εάν προσθέτοντας λάδι στο νερό για τα μακαρόνια αυτά δεν κολλάνε.
- Νερό και σοκολάτα δεν αναμιγνύονται
- Εάν πέσει έστω και λίγος κρόκος στα ασπράδια δεν γίνεται μαρέγκα
- Ο χρόνος μαγειρέματος ενός κρέατος εξαρτάται από το βάρος του.
- Οι ζωμοί πρέπει να ξεκινάνε με κρύο νερό.
- Σωτάροντας ή περνώντας ένα κομμάτι κρέας από τη σχάρα ή τηγάνι κλείνονται μέσα οι χυμοί του.
Στην έρευνα τους ασχολήθηκαν με όλα τα επίπεδα της γαστρονομίας:
- Πώς τα υλικά αλλάζουν κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.
- Πώς όλες οι αισθήσεις παίζουν το ρόλο τους στην ευχαρίστηση του φαγητού.
- Οι μηχανισμοί απελευθερώσεως των αρωμάτων.
- Πως οι τεχνικές μαγειρικής επηρεάζουν τα αρώματα.
- Πώς ο εγκέφαλος λαμβάνει τα σήματα για να αποκωδικοποιήσει την γεύση.
- Πώς επηρεάζεται η ευχαρίστηση του φαγητού από άλλους παράγοντες (περιβάλλον, διάθεση, ποιος μαγειρεύει, πώς παρουσιάζεται κτλ.)
Η σφαιροποίηση των χυμών και άλλων υγρών είναι μια τεχνική μοριακής γαστρονομίας. |
Περιστροφικός εξατμιστής που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αποσταγμάτων και εκχυλισμάτων |
Αποδόμηση – Επανασύνθεση
Ferran Adria – Heston Blumenthal
Η κουζίνα του θρυλικού "El Bulli" υπό τον Ferran Adria o οποίος υιοθέτησε τη μοριακή γαστρονομία |
Ο πρώτος στο εστιατόριο του στην Ισπανία, το El Bulli, ήταν ανοιχτό 6 μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους 6 μήνες δούλευε στο εργαστήριο του, El Bulli Taller, δημιουργώντας τις συνταγές της επόμενης σαιζόν.
Σερβίριζε ένα degustation menu 20-30 πιάτων, βασισμένο στην αποδόμηση και συνήθως το εστιατόριο ήταν reserve για 2-3 χρόνια.
Ο Ferran Adrià i Acosta γεννημένος στις 14 Μαΐου 1962 είναι Ισπανός μάγειρας.
Ήταν ο επικεφαλής σεφ του εστιατορίου elBulli στο Roses της Costa Brava και θεωρείται ένας από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο.
Συνεργάστηκε συχνά με τον αδερφό του, τον διάσημο σεφ ζαχαροπλαστικής Albert Adrià.
Ο πολυβραβευμένος Heston Marc Blumenthal θιασώτης και αυτός της μοριακής κουζίνας. |
Καρκίνος του εγκεφάλου και σκόρδο
Είναι γνωστό ότι θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των όγκων είναι δύσκολη και το αποτέλεσμα συχνά, είναι η πνευματική ανεπάρκεια ή σε αρκετές περιπτώσεις και ο θάνατος
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11283316
Τα χρησιμοποιούμενα γλυκοκορτικοειδή είναι μια από τις θεραπείες που δίδονται προκειμένου να μειωθεί το εγκεφαλικό οίδημα και η ενδοκρανιακή πίεση που σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυξημένη.
Πέραν αυτού χορηγούνται διότι μειώνουν τον πόνο, ελέγχουν τη ναυτία και τον εμετό ενώ αυξάνουν την όρεξη του ασθενούς.
Εντούτοις η επίδραση των κορτικοειδών στον ανθρώπινο οργανισμό όταν αυτά δίδονται επί μακρόν και σε μεγάλες δόσεις, προκαλεί και σημαντικές παρενέργειες.
Συχνές είναι οι νευρολογικές επιπλοκές (μυοπάθεια, τρόμος, θόλωση, αϋπνία και εγκεφαλική ατροφία) ενώ έχουν διαπιστωθεί και σπάνιες περιπτώσεις ψύχωσης, ψευδαισθήσεων, άνοιας και επιληπτικών κρίσεων .
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3109638/
Το γλοιοβλάστωμα είναι ένα είδος όγκου του εγκεφάλου που ανθίσταται στα χημειοθεραπευτικά ενώ δεν διευκολύνει την χειρουργική προσέγγιση.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754639
Το έτος 2007 μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο διεγείρουν τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των κυττάρων του γλοιοβλαστώματος , παρέχοντας αξιόλογη προστασία από καρκίνο του εγκεφάλου.
Αυτό το κατορθώνουν προκαλώντας παραγωγή αντιδραστικών ριζών οξυγόνου, η οποία με τη σειρά της προάγει την απόπτωση ανθρώπινων κυττάρων γλοιοβλαστώματος ενεργοποιώντας διάφορες κινάσες και πρωτεάσες
Οι προερχόμενες από το σκόρδο οργανοσουλφικές ενώσεις όπως το διαλλυλοσουλφίδιο (DAS), το διαλυλοσουλφίδιο (DADS) και το διαλλυλο-τρισουλφίδιο (DATS) παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της καρκινογένεσης - https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.22888
Το 2014 μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Molecules and Cells έδειξε την ικανότητα της Z-ajoene, μιας ακόμα ένωσης που περιέχει το σκόρδο, να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών βλαστοκυττάρων στο πολύμορφο γλοιοβλάστωμα και μάλιστα χωρίς να προκαλεί βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4132307/
Έτσι είναι ένας εγκεφαλικός καρκίνος με κακή πρόγνωση.
PRIME PubMed
Σχετικώς πρόσφατη μελέτη όπου το διαλλυλ – τρισουλφίδιο χορηγήθηκε σε ποντίκια σε δόση 10 μg / kg-10 mg / kg οδήγησε σε μείωση της μάζας και του αριθμού των κυττάρων σε όγκους του εγκεφάλου.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε αυτή τη μελέτη υπήρξε το εύρημα πως με διάφορες ιστολογικές και βιοχημικές αναλύσεις φάνηκε ότι το διαλλυλο-τρισουλφίδιο αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου.
Το απέραντο πράσινο : Οι παραξενιές των ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
Πως το φαινόμενο της άλω μας εμποδίζει να δούμε την πραγματική εικόνα
Το φαινόμενο της άλω σημαίνει ότι τυφλωνόμαστε από μια όψη των πραγμάτων βάσει της οποίας σχηματίζουμε μια συνολική εικόνα.
Μία μόνο ιδιότητα ενός ατόμου, παραδείγματος χάρη η ομορφιά του, η κοινωνική του θέση ή η ηλικία του, παράγει μια θετική ή αρνητική εντύπωση που επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα και επηρεάζει υπερβολικά τη γενική εντύπωση.
Η ομορφιά είναι το παράδειγμα που έχει μελετηθεί περισσότερο.
Δεκάδες μελέτες έχουν αποδείξει ότι θεωρούμε τους ωραίους ανθρώπους πιο ευγενικούς, τιμιότερους και εξυπνότερους.
Τα άτομα με ευχάριστο παρουσιαστικό κάνουν επίσης ευκολότερα καριέρα, κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον -πολύ θηλυκό- μύθο της «προαγωγής του καναπέ».
Όραση ή οπτική αντίληψη ονομάζουμε μία από τις πέντε αισθήσεις.
Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι το φως.
Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος.
Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.
Η όραση είναι εφικτή μόνο όταν υπάρχει φως, όποιο φως, το φως του ήλιου, το φως της αστραπής και πυρκαγιάς, το ηλεκτρικό φως.
Έτσι όταν παρεμβάλλεται το φαινόμενο της άλω «τυφλωνόμαστε» -μεταφορικά.
Το φαινόμενο της άλω όταν περιβάλει οτιδήποτε δεν μας αφήνει να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Πολλά πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις αλλά και προϊόντα και επιχειρήσεις περιβάλλονται από άλω, εκπέμπουν μια ιδιαίτερη λάμψη.
Οι πάντες θαμπώνονται από τις επιδόσεις, την ομορφιά-πάντα αυτή που φαίνεται-και όλες τις εξωτερικές λαμπερές και φανταχτερές ιδιότητες και συμπεραίνουν -αυθαίρετα- πως υπάρχουν και οι αντίστοιχες εσωτερικές αρετές-αρετές που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να εξετάσουν από κοντά.
Το φαινόμενο της άλω λειτουργεί πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Ξεκινάμε από πληροφορίες που είναι εύκολο να πάρουμε ή από πολύ εντυπωσιακά γεγονότα – για παράδειγμα την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης – για να βγάλουμε συμπεράσματα για ιδιότητες που αναγνωρίζονται δυσκολότερα, όπως η ικανότητα του μάνατζμεντ ή η αποτελεσματικότητα της στρατηγικής.
Έτσι, έχουμε την τάση να θεωρούμε ποιοτικά τα προϊόντα ενός κατασκευαστή με καλή φήμη, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανένας αντικειμενικός λόγος γι’ αυτό.
Άλλο παράδειγμα: Υποθέτουμε ότι ένας διευθύνων σύμβουλος που είναι πετυχημένος στον τάδε τομέα δραστηριότητας θα επιτύχει σε όλους τους τομείς, ακόμα και στην ιδιωτική του ζωή.
Ο ψυχολόγος Edward Thorndike ανακάλυψε το φαινόμενο της άλω εδώ κι έναν αιώνα σχεδόν.
Μία μόνο ιδιότητα ενός ατόμου, παραδείγματος χάρη η ομορφιά του, η κοινωνική του θέση ή η ηλικία του, παράγει μια θετική ή αρνητική εντύπωση που επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα και επηρεάζει υπερβολικά τη γενική εντύπωση.
Η ομορφιά είναι το παράδειγμα που έχει μελετηθεί περισσότερο.
Δεκάδες μελέτες έχουν αποδείξει ότι θεωρούμε τους ωραίους ανθρώπους πιο ευγενικούς, τιμιότερους και εξυπνότερους.
Τα άτομα με ευχάριστο παρουσιαστικό κάνουν επίσης ευκολότερα καριέρα, κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον -πολύ θηλυκό- μύθο της «προαγωγής του καναπέ».
Η επίδραση αυτή διαπιστώνεται ήδη από το σχολείο όπου οι καθηγητές έχουν την τάση να βάζουν ασυνείδητα καλύτερους βαθμούς στους μαθητές με ελκυστικό παρουσιαστικό.
Η διαφήμιση γνωρίζει καλά το φαινόμενο της άλω: βλέπετε τις διασημότητες να χαμογελούν στις αφίσες των διαφημίσεων.
Γιατί ένας τενίστας πρέπει να είναι εξπέρ στις μηχανές του καφέ;
Λογικά είναι αδιανόητο, κι όμως έχει αποτελέσματα!
Αυτό που καθιστά το φαινόμενο της άλω ύπουλο είναι το γεγονός ότι παραμένει ασυνείδητο.
Και οι συνέπειές του είναι εξαιρετικά καταστροφικές όταν το φύλο, η καταγωγή ή η φυλή γίνονται κυρίαρχα χαρακτηριστικά επισκιάζοντας όλες τις άλλες ιδιότητες ενός ατόμου.
Τότε μιλάμε για στερεότυπα.
Και δεν είναι ανάγκη να είσαι ρατσιστής ή σεξιστής για να πέσεις σ’ αυτή την παγίδα.
Το φαινόμενο της άλω παραμορφώνει την όρασή μας, ακριβώς όπως θολώνει το μυαλό των δημοσιογράφων, των καθηγητών και των καταναλωτών.
Ωστόσο, το φαινόμενο της άλω έχει ενίοτε θετικές συνέπειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Έχετε νιώσει κεραυνοβόλο έρωτα;
Τότε ξέρετε πόσο εκθαμβωτική μπορεί να είναι η άλως.
Το άτομο που λατρεύετε πάνω απ’ όλα σας φαίνεται η ίδια η τελειότητα: πιο γοητευτικό από όλους τους άλλους, πιο έξυπνο, πιο συμπαθητικό, πιο ζεστό.
Ακόμα κι αν οι φίλοι σας σάς επισημαίνουν κάποια χονδροειδή ελαττώματα αυτού του προσώπου, εσείς τα θεωρείτε μικρές ιδιορρυθμίες που σας κάνουν να χαμογελάτε.
Συμπέρασμα:
Το φαινόμενο της άλω μας εμποδίζει να δούμε την πραγματική εικόνα.
Κοιτάξτε λοιπόν αυτό που σας ενδιαφέρει πιο προσεκτικά.
Βάλτε σε παρένθεση το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του.
Έτσι κάνουν οι μεγάλες ορχήστρες όταν προσλαμβάνουν μουσικούς.
Βάζουν τους υποψήφιους να παίζουν πίσω από μια κουρτίνα για να μην επηρεαστούν από το φύλο, την καταγωγή ή το παρουσιαστικό.
Ας μην θαμπωνόμαστε λοιπόν και ας μην αφήνουμε την άλω να μας κρύβει την πραγματικότητα- αλλά να σκάβουμε βαθύτερα.
Αυτό που θα βρούμε, μπορεί κάποιες φορές να μην είναι πανέμορφο, αλλά συχνά θα είναι πλούσιο σε πληροφορίες…
https://taneatisgaleras.blogspot.com/
Η τέχνη της καθαρής σκέψης -Dobelli Rolf – Ρολφ Ντομπέλλι
Τραχανάς-τα είδη του παραδοσιακού μας ζυμαρικού
Σε γενικές γραμμές, οι τραχανάδες χωρίζονται σε σταρένιους ή αλευρένιους, ανάλογα με το αν είναι από σιτάρι ή αλεύρι -ή/και σιμιγδάλι, και σε γλυκούς ή ξινούς, ανάλογα με το είδος του γάλακτος με το οποίο ζυμώνονται.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το πλάσιμο, το σχήμα και το μέγεθος -ξινόχοντρος, χάχλες-, αλλά και ορισμένοι ιδιαίτεροι τραχανάδες, όπως οι νηστήσιμοι της Θράκης -με λαχανικά-ή άλλοι που ζυμώνονται με ζουμί από βραστό κρέας.
Ξινόχοντρο το ζυμαρικό που φτιάχνεται με χόντρο και ξινισμένο γάλα.
Η διαδικασία παραγωγής είναι παρόμοια με αυτήν του γλυκού τραχανά, μόνο που το γάλα -αφού αλατιστεί- αφήνεται να ξινίσει προτού βράσει.
Συνήθως δεν κόβεται πολύ ψιλός, αλλά σε κομμάτια σαν μεγάλα ακανόνιστα καρύδια-με τα δάχτυλα-,με ένα κουτάλι ή με μηχανικές μεθόδους.
Με τον ίδιο τρόπο παρασκευάζονται ξινοί σταρένιοι τραχανάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, είτε ψιλοί είτε πιο χοντροκομμένοι.
Αντί για ξινισμένο γάλα, μερικοί χρησιμοποιούν γιαούρτι.
Γεύση: Από ήπια έως έντονα ξινή, που εξισορροπείται και γλυκαίνει κάπως από τη γεύση του σταριού.
Χαρακτηριστική, «χωριάτικη» μυρωδιά, που δεν αρέσει σε όλους.
Χάχλες -ξινός σταρένιος τραχανάς της Μυτιλήνης
Ο ιδιότυπος αυτός τραχανάς κατάγεται από τη Μυτιλήνη και δεν είναι τίποτε άλλο από ξινός σταρένιος τραχανάς που πλάθεται με το χέρι στο ιδιότυπο σχήμα μικρής στρογγυλής βάρκας -σαν καλαθάκι ή μικρός ντάκος με βαθούλωμα.
Το σχήμα της χάχλας εξυπηρετούσε την εύκολη μεταφορά της στις αγροτικές εργασίες, στην εξοχή, στο σχολείο: έτσι λεπτό που είναι το «καλαθάκι», οι Μυτιληνιοί το έτρωγαν -και εξακολουθούν να το τρώνε- σαν τραγανό παξιμάδι, σκέτο ή με τυρί, ελιές, ντομάτα.
Πέρα από ωμές ή σε σούπα, τις χάχλες τις τρώνε ελαφροψημένες -στο μαγκάλι, στο τζάκι ή στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές και να «ζωντανέψει» το άρωμά τους.
Την κοιλότητα ορισμένοι τη γεμίζουν με τυριά και μυρωδικά.
Γεύση: Ξινούτσικη και «σταρένια». Έντονο άρωμα χωριάτικου τραχανά.
Γλυκός σταρένιος-Είναι η συνηθέστερη εκδοχή γλυκού τραχανά.
Φτιάχνεται με χοντροαλεσμένο, αναποφλοίωτο σιτάρι, που βράζει μέσα σε φρέσκο γάλα με αλάτι, μέχρι να γίνει ένα είδος χυλού που, μόλις χλιαρύνει ή κρυώσει, απλώνεται σε ειδικά τελάρα-σήτες για να στεγνώσει.
Προτού στεγνώσει εντελώς, κόβεται σε μικρότερα κομμάτια -παλιότερα με το χέρι-, τα οποία, αφού στεγνώσουν με τη σειρά τους κάπως, αλλά όχι εντελώς, "τρίβονται" στο κόσκινο -οι βιοτεχνίες χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα κοπής-, ώστε να προκύψει το τελικό προϊόν.
Το μέγεθος ποικίλλει.
Τα ζυμαρικά στεγνώνουν είτε φυσικά στον ήλιο και στον αέρα -σε σπίτια, σε μικρές βιοτεχνίες και μικρούς συνεταιρισμούς- είτε σε ειδικά αποξηραντήρια.
Γεύση: Γλυκιά, «γαλατένια» αλλά ήπια, με έντονη τη «γήινη» αίσθηση του σταριού.
Ξινός τραχανάς από αλεύρι-Οι περισσότερες συνταγές για αλευρένιο τραχανά είναι με ξινό -ξινισμένο-γάλα.
Το γάλα βράζεται με λίγο αλάτι και αφήνεται να ξινίσει μερικές ημέρες.
Μετά ζυμώνεται με αλεύρι από σκληρό στάρι -τύπος κατάλληλος για ζυμαρικά- ή σιμιγδάλι ή μείγμα αυτών.
Το ζυμάρι πολλοί το εμπλουτίζουν με αυγά, που κάνουν το ζυμαρικό πιο πλούσιο.
Αντί για ξινισμένο γάλα, κάποιοι βάζουν γιαούρτι ή προζύμι -ή μείγμα ξινού γάλακτος ή γιαουρτιού με προζύμι-, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται φρέσκο γάλα με προζύμι και αφήνεται το ζυμάρι 1 - 2 μέρες να ξινίσει ελαφρώς προτού το περάσουν από το κόσκινο.
Συνήθως ο ξινός τραχανάς περνάει από λεπτό κόσκινο, και έτσι οι κόκκοι του έχουν μέγεθος ελάχιστων χιλιοστών.
Γεύση: Αλευρώδης και ξινούτσικη.
Ο βαθμός οξύτητας εξαρτάται από την ποσότητα και το βαθμό "ξινίσματος" του γάλακτος -ή του προζυμιού ή του γιαουρτιού ή των όποιων αναμείξεων των προαναφερθέντων-. Χαρακτηριστική όξινη, "γαλατένια" μυρωδιά, που σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.
Νηστήσιμοι τραχανάδες εκ Θράκης-Στον Έβρο, αλλά και σε όλη τη Θράκη, φτιάχνουν αυτό το είδος τραχανά, που δεν ζυμώνεται με γάλα, αλλά με πολτό από ανάμεικτα βρασμένα λαχανικά.
Πιπεριές -κυρίως-, ντομάτες, κολοκύθια, κολοκύθες, κρεμμύδια, καρότα, ό,τι λαχανικό έχει διαθέσιμο κάθε σπιτικό βράζει με τις ώρες μαζί με αλάτι, κοκκινοπίπερο και άλλα μπαχαρικά μέχρι να λιώσει και να γίνει σαν αραιή σάλτσα με την οποία ζυμώνουν το αλεύρι.
Στο ζύμωμα χρησιμοποιείται προζύμι, που προσδίδει όξινη γεύση στο τελικό προϊόν.
Γεύση: Ξινούτσικη -λόγω του προζυμιού-, αλλά με έντονη τη μυρωδιά και τη γεύση της πιπεριάς και του κοκκινοπίπερου.
Υπάρχει και καυτερή εκδοχή του, στην οποία χρησιμοποιείται καυτερό κοκκινοπίπερο ή μπούκοβο.
Γλυκός τραχανάς από αλεύρι-Αν και η συνηθέστερη εκδοχή του αλευρένιου τραχανά είναι με ξινό γάλα, συναντάμε -σπανιότερα- και με "γλυκό"-φρέσκο, όχι ξινισμένο- γάλα.
Όπως και στην περίπτωση του ξινού αλευρένιου τραχανά, χρησιμοποιείται είτε αλεύρι από σκληρό στάρι, είτε σιμιγδάλι, είτε μείγμα των δύο. Έπίσης, μπορεί να περιέχει αυγά.
Γεύση: Ήπια, θυμίζει κάπως χυλοπίτες ή άλλα ζυμαρικά με γάλα και αυγά. Απαλή «γαλατένια» μυρωδιά.
https://taneatisgaleras.blogspot.com/
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr
photo:el.wikipedia.org