Από το χρονολόγιο του dr Δημήτρη Κούβελα
Ο dr Δημήτριος Κούβελας είναι Καθηγητής Φαρμακολογίας & Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.*
"Και αφού μάθαμε τα βασικά από την προηγούμενη ανάρτηση, ας πάμε τώρα και στην κανονική επιστήμη, για να καταλάβουν άπαντες πως αξιολογείται η επίπτωση και η θεραπευτική αξία ενός φαρμακευτικού προϊόντος με ένα παράδειγμα.
Αν υποθέσουμε ότι κολλάνε κορωνοιό 10.000 άνθρωποι. Θα πεθάνουν περίπου 25, με διάμεση ηλικία τα 79 έτη. Η μέση ηλικία (προσδόκιμο) είναι τα 80 έτη. Άρα χάνουμε συνολικά 25 ανθρωπο-έτη!
Αν, για να γλυτώσουμε αυτά τα 25 άνθρωπο-έτη, εμβολιάσουμε τον πληθυσμό και από το εμβόλιο πεθάνει μία μόνο 30χρονη, η οποία αναμένεται να ζήσει 80 έτη, υπάρχει μια απώλεια 50 άνθρωπο-ετών. Η άμεση επίπτωση λοιπόν είναι διπλάσια. Η έμμεση όμως επίπτωση είναι πολλαπλάσια, αν σκεφτούμε και το κάθε παιδί που δεν θα γεννηθεί από τη συγκεκριμένη κυρία (80 άνθρωπο-έτη, επί δύο, κατά μέσο όρο, ήτοι 160 ανθρωποέτη).
Άλλες μονάδες υπολογισμού, στη δουλειά μας, είναι τα DALYs (Disability Adjusted Life Years) και τα QALYs (Quality Adjusted Life Years). Για να υπάρξει λοιπόν σύγκριση του τι χάνεται και τι κερδίζεται ακριβώς, από μία παρέμβαση υγείας, θα πρέπει να δούμε τι λ, αλλά και πως θα το μετράμε.
Αν μπει στη συνάρτηση και η οικονομική παράμετρος, καταλαβαίνουμε ίσως, ότι με μια μόνο απλούστατη επιστημονική προσέγγιση, της οπτικής δηλαδή του μέτρου, αντιλαμβανόμαστε ίσως τους λόγους που χώρες με κανονικούς Κλινικούς Φαρμακολόγους και Φαρμακοεπιδημιολόγους, και όχι κάθε κατηγορίας «ειδικούς» ή αυτόκλητους επιστήμονες, θέτουν περιορισμούς πρόσβασης σε φαρμακευτικά προϊόντα και θεραπείες!
Αν τώρα κάποιος μπορεί να διανοηθεί την «χαοτική» πολυπλοκότητα των διαφορικών εξισώσεων που πρέπει να υπολογίζονται στα προγνωστικά μοντέλα επίπτωσης των παρεμβάσεων, ίσως αρχίσει να καταλαβαίνει το καφενειακό χαρακτήρα της πατρίδας μας!
Ο Θεός μαζί μας!"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου