Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Από το χρονολόγιο του dr Κωνσταντίνου Φαρσαλινού


 Από το χρονολόγιο του dr Κωνσταντίνου Φαρσαλινού

Dr Κωνσταντίνος Φαρσαλινός - Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, MD, MPH είναι ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας-Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην Ελλάδα.

Αναφέρει στο χρονολόγιό του

"Η προχθεσινή συζήτηση στο Ανατρεπτικό Δελτίο επικεντρώθηκε κυρίως σε 2 θέματα:
1. Εμβολιασμός παιδιών και υποχρεωτικότητα
2. Self test
Σε αντίθεση με τους δημοσιογράφους που συζητούσαν για το ενδεχόμενο να λάβουν έγκριση τα εμβόλια για τα παιδιά, μίλησα για βεβαιότητα ότι θα λάβουν έγκριση και ότι ήταν θέμα χρόνου. Λίγες ώρες μετά τη συζήτηση ανακοινώθιηκε από τον FDA η έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών.
Υπάρχουν παιδιά που πιθανώς χρειάζονται το εμβόλιο (με συνοσηρότητες, υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο), και σε κάθε περίπτωση δεν είναι αρνητικό να είναι διαθέσιμα εμβόλια.
Η υποχρεωτικότητα όμως (για παράδειγμα, εμβολιασμός ως υποχρέωση για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο) είναι αδιανόητο να συμβεί.
Γενικώς, δεν είναι αποδεκτές ιατρικές παρεμβάσεις που δεν προσφέρουν προσωπικό όφελος, και στην πλειοψηφία των παιδιών η λοίμωξη από τον ιό είναι ακίνδυνη. Έτσι, το εμβόλιο καλώς υπάρχει για να επιλέξει όποιος θέλει ή όποιος έχει ανάγκη να το κάνει στο παιδί του, αλλά η υποχρεωτικότητα (έμμεση ή άμεση) είναι κόκκινη γραμμή. Αναμένω εντονότατες αντιδράσεις σε περίπτωση τέτοιας προσπάθειας έμμεσης υποχρεωτικότητας, τις οποίες θα υποστηρίξω.
Γενικότερα, η επιβολή έμμεσης υποχρεωτικότητας (και στους ενήλικες) είναι ανήθικη. Επίσης, είναι λάθος να γίνεται αναφορά σε προνόμια που προσφέρονται στους εμβολιασμένους. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΝΟΜΙΟ, υπάρχει μόνο ΤΙΜΩΡΙΑ για τον μη-εμβολιασμό. Διότι με τη λέξη "προνόμιο" αναφέρονται σε αυτονόητα δικαιώματα τα οποία στερούν από όσους δεν εμβολιαστούν κι όχι για επιπλέον παροχές προς τους εμβολιασμένους. Δεν μπορείς να βαφτίζεις προνόμιο το αυτονόητο δικαίωμα λοιπόν.
SELF TESTS
Είχα υπολογίσει την αξιοπιστία των self-tests στο 15-20% και από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει στο 13,3%. Αναμενόμενο, και το ποσοστό θα πέφτει όσο πέφτει το ποσοστό των εξεταζομένων που είναι πραγματικά θετικοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε 2.285.920 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, βρέθηκαν 54.936 θετικοί από τους οποίους 7.304 ήταν θετικοί στον επανέλεγχο (ανακοίνωση στις 5 Μαϊου).
Δεν υπάρχει στην ιατρική διαγνωστικός έλεγχος που πραγματοποιείται τυφλά, μαζικά και επαναλαμβανόμενα σε όλο τον πληθυσμό όταν το ποσοστό νόσησης σε αυτόν είναι ελάχιστο. Είναι αφελής και δείγμα άγνοιας η προσέγγιση πως είναι βιώσιμο να τους εξετάζουμε όλους συνεχόμενα. Επιπλέον, καταντάει διαστροφικό πλέον να θεωρούμε τους πάντες ασθενείς μέχρι αποδείξεως της υγείας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου