A man lives in a society where citizens police each other with their mob...
UTOPIA: H κινηματογραφική δυστοπία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Κώστα Νίκα
Το δυστοπικό φιλμ Utopia του βραβευμένου Αυστραλού, ελληνικής καταγωγής, σκηνοθέτη Κώστα Νίκα, γυρίστηκε το 2016 και κυκλοφόρησε το 2019.
Είναι ανάμεσα στις επίσημες επιλογές μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες προβολής ταινιών, της Omeleto.
Το Utopia κέρδισε δύο διεθνή βραβεία και συμμετείχε σε περισσότερα από δέκα κορυφαία φεστιβάλ ταινιών, ανάμεσα τους και το παγκοσμίου φήμης UTOPIALES στη Γαλλία, ως μία από τις 35 καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας για το 2020.
Μισή χιλιετία μετά από την απόπειρα του Τόμας Μορ να περιγράψει την ιδανική κοινωνική συνθήκη, ο σκηνοθέτης Κώστας Νίκας συνοψίζει σε μια μικρού μήκους ταινία που, εικαστικά τουλάχιστον, διατρέχει την ιστορία του κινηματογράφου, την δυστοπία της εξουσίας της τεχνολογίας πάνω στον άνθρωπο.
Η «Utopia» του καταξιωμένου ελληνοαυστραλού σκηνοθέτη είναι ένα είδος συμπυκνωμένου κοινωνικού σχολίου και παράλληλα μια αναφορά σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον.
Σε ένα εύστοχο σχόλιο του ο Derek Horne περιγράφει την UTOPIA ως μια ταινία «εφυή και σατιρική που εξισορροπεί απόλυτα το συναρπαστικό οπτικό ύφος με την επιβλητική φιλοσοφική και ανθρωπιστική αφήγηση.
Η πλοκή της ιστορία ήταν εντελώς απρόβλεπτη.
Ποτέ δεν ξέρεις προς τα που θα κατευθύνει τον θεατή»
Στην UTOPIA ένας άντρας επιστρέφει στην χώρα του για να βρει μια κοινωνία όπου οι πολίτες αστυνομεύονται μεταξύ τους με τα κινητά τους τηλέφωνα και όπου υπάρχει περισσότερη ελευθερία μέσα στη φυλακή παρά έξω από αυτήν.
Είναι απελπισμένος και ανίκανος να ξεφύγει από το πλέγμα της εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης που είναι ταυτόχρονα εξωτερική και εσωτερικευμένη, ώσπου η γενναία πράξη μιας γυναίκας του δίνει την ελευθερία του.
"Ήθελα να κάνω μια ταινία πάνω στο πνεύμα των καιρών (zeitgeist)", λέει ο Κώστας Νίκας και προσθέτει "ένα σχόλιο εμμονή του κινητού τηλεφώνου και στην τεχνολογική εισβολή που συχνά αποβαίνει εις βάρος της ιδιωτικής ζωής, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του περιβάλλοντος".
Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι WilliamGabriel, Adam Hatzimanolis, Magdalena Stamos και Barbara Gouskos.
Αν και ο Νίκας συνέλαβε την ιδέα του Utopia πριν από μια δεκαετία, τα βασικά θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρα και περιγράφουν καίρια το "πνεύμα της εποχής".
"Όλοι βιώσαμε την πανδημία, τώρα ήρθε η ώρα να δούμε πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον μας", ανέφερε ο παραγωγός Aaron Bush.
Σε αντίθεση με άλλες δυστοπικές ιστορίες στις οποίες οι κυβερνήσεις ταυτίζονται με τον "Μεγάλο Αδελφό" και ασκούν έλεγχο και εξουσία μέσω μιας κάθετης ιεραρχικής σχέσης με τους πολίτες της, ο Νίκας παρουσιάζει μια εκδοχή όπου η ιεραρχική σχέση έχει γίνει οριζόντια.
"Σήμερα, μέσω της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας, εμείς οι ίδιοι γινόμαστε οι «Big Brother.
Στο Utopia πηγαίνω ένα βήμα παραπέρα δείχνοντας ότι οι πολίτες έχουν κίνητρα να συμμορφωθούν με το κράτος, μέσω ενός συστήματος ανταμοιβών και τιμωριών.
Πρόκειται για μια πολύ πιο επικίνδυνη κοινωνία, όπου εμείς οι ίδιοι γινόμαστε ο εχθρός μας. Μπορείς να πολεμήσεις έναν εξωτερικό εχθρό, αλλά πώς να πολεμήσεις τον ίδιο σου τον εαυτό;" αναφέρει ο Νίκας.
Οι κάτοικοι έχουν υποχρεωτικά εγκατεστημένες ηλεκτρικές συσκευές παρακολούθησης στα σπίτια τους, προκειμένου οι αρμόδιες αρχές να ελέγχουν τους παραβατικούς πολίτες και να επιβάλλουν τα ανάλογα πρόστιμα.Το μόνο ασφαλές μέρος στα σπίτια των ανθρώπων είναι το μπάνιο, καθώς είναι το μοναδικό μέρος όπου δεν υπάρχουν κάμερες....
Αλήθεια πόσο μακρυά είμαστε από μια τέτοια κοινωνία;
Μήπως είμαστε ήδη στο κατώφλι της;
Η ταινία ...
και
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου