Γλυκό του κουταλιού σταφύλι – Το μόνο γλυκό που επιτρέπεται να τρώμε στη δίαιτα
Γενικά όλα τα γλυκά του κουταλιού θεωρούνται τα γλυκά της δίαιτας και της νηστείας.
Πρόκειται για τα γλυκά με τις λιγότερες θερμίδες, που μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα και σε περιόδους δίαιτας.
Μια μερίδα γλυκό του κουταλιού σταφύλι περιέχει μόνο 50 θερμίδες.
Επίσης περιέχει γλυκόζη, φρουκτόζη , ζάχαρη , τα οποία χαρίζουν τόνωση στον οργανισμό αλλά και φυτοθρεπτικά στοιχεία όπως καροτένια με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες , προστατεύοντας τον οργανισμό από την πρόωρη γήρανση , αλλά και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Τα γλυκά του κουταλιού που τα συναντάμε στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας , δημιουργήθηκαν πριν πολλά χρόνια από την ανάγκη να συντηρηθούν τα περίσσεια φρούτα και λαχανικά που παρήγαγε μια οικογένεια και τα αποκαλούσαν γλυκά του “κουταλιού”, επειδή παλαιότερα τα κερνούσαν μέσα σε μικρά ειδικά πιατάκια για γλυκό του κουταλιού και τα συνόδευαν πάντα με ένα κουταλάκι – το γνωστό μας “κουταλάκι του γλυκού”.
Τα γλυκά κουταλιού δεν περιέχουν καθόλου βούτυρο και ζωικά λιπαρά, παρά μόνο ζάχαρη και είναι μια ιδανική επιλογή όταν ο οργανισμός ζητάει γλυκό.
Γενικά όλα τα γλυκά του κουταλιού θεωρούνται τα γλυκά της δίαιτας και της νηστείας.
Πρόκειται για τα γλυκά με τις λιγότερες θερμίδες, που μπορούμε να απολαμβάνουμε ακόμα και σε περιόδους δίαιτας.
Μια μερίδα γλυκό του κουταλιού σταφύλι περιέχει μόνο 50 θερμίδες.
Επίσης περιέχει γλυκόζη, φρουκτόζη , ζάχαρη , τα οποία χαρίζουν τόνωση στον οργανισμό αλλά και φυτοθρεπτικά στοιχεία όπως καροτένια με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες , προστατεύοντας τον οργανισμό από την πρόωρη γήρανση , αλλά και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Τα γλυκά του κουταλιού που τα συναντάμε στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας , δημιουργήθηκαν πριν πολλά χρόνια από την ανάγκη να συντηρηθούν τα περίσσεια φρούτα και λαχανικά που παρήγαγε μια οικογένεια και τα αποκαλούσαν γλυκά του “κουταλιού”, επειδή παλαιότερα τα κερνούσαν μέσα σε μικρά ειδικά πιατάκια για γλυκό του κουταλιού και τα συνόδευαν πάντα με ένα κουταλάκι – το γνωστό μας “κουταλάκι του γλυκού”.
Τα γλυκά κουταλιού δεν περιέχουν καθόλου βούτυρο και ζωικά λιπαρά, παρά μόνο ζάχαρη και είναι μια ιδανική επιλογή όταν ο οργανισμός ζητάει γλυκό.
Και ας ετοιμάσουμε το πιό διαδεδομένο γλυκό του κουταλιού , το σταφύλι , που αυτό τον καιρό είναι η εποχή του.
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα
1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
Διαδικασία
– Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το σταφύλι.
– Βγάζουμε τις ρώγες από τα κοτσάνια τους και τις ρίχνουμε σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα.
– Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό του πορτοκαλιού
– Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 10 ώρες.
– Την επομένη, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το σταφύλι για 10 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
– Δεν πρέπει να βράσει περισσότερο.
– Ξαφρίζουμε και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
– Την αφήνουμε στην άκρη για ένα 24ωρο.
– Μετά προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και ξαναβράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά.
– Αν χρειάζεται ξαφρίζουμε πάλι
Σημείωση: Όταν βράζουμε τα φρούτα παρατηρούμε ότι σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.
Αν είναι πολύς, τον αφαιρούμε σιγά-σιγά με μια τρυπητή κουτάλα , με προσοχή να μην παίρνουμε μαζί και μεγάλες ποσότητες από το σιρόπι.
Ξφρίζουμε για να μη μείνουν υπολείμματα μέσα στο γλυκό μας , ώστε να έχει καθαρό, λαμπερό και διαυγές χρώμα.
Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε και το λεμόνι.
– Το γλυκό μας έχει ήδη δέσει.
– Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Σημείωση: Δεν πολυανακατεύουμε το γλυκό μας απλά γυρνάμε την κατσαρόλα κυκλικά – ο γνωστός τρόπος όταν δεν θέλουμε να χαλάσουμε την εικόνα του φαγητού μας ή του γλυκού μας – εδώ διότι τραυματίζονται οι ρώγες.
– Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το σταφύλι.
– Βγάζουμε τις ρώγες από τα κοτσάνια τους και τις ρίχνουμε σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα.
– Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον χυμό του πορτοκαλιού
– Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο, για τουλάχιστον 10 ώρες.
– Την επομένη, την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το σταφύλι για 10 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
– Δεν πρέπει να βράσει περισσότερο.
– Ξαφρίζουμε και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
– Την αφήνουμε στην άκρη για ένα 24ωρο.
– Μετά προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και ξαναβράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά.
– Αν χρειάζεται ξαφρίζουμε πάλι
Σημείωση: Όταν βράζουμε τα φρούτα παρατηρούμε ότι σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια.
Αν είναι πολύς, τον αφαιρούμε σιγά-σιγά με μια τρυπητή κουτάλα , με προσοχή να μην παίρνουμε μαζί και μεγάλες ποσότητες από το σιρόπι.
Ξφρίζουμε για να μη μείνουν υπολείμματα μέσα στο γλυκό μας , ώστε να έχει καθαρό, λαμπερό και διαυγές χρώμα.
Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε και το λεμόνι.
– Το γλυκό μας έχει ήδη δέσει.
– Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Σημείωση: Δεν πολυανακατεύουμε το γλυκό μας απλά γυρνάμε την κατσαρόλα κυκλικά – ο γνωστός τρόπος όταν δεν θέλουμε να χαλάσουμε την εικόνα του φαγητού μας ή του γλυκού μας – εδώ διότι τραυματίζονται οι ρώγες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου