Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ψυχολόγοι ανακάλυψαν το μυστικό της ευημερίας στη ζωή

 
Aυτή είναι η πρώτη μετα-ανάλυση που ρίχνει φως σε όλες τις έρευνες σχετικά με την ευημερία και φτάνει σε ένα καθοριστικό συμπέρασμα για τα χαρακτηριστικά της ευημερίας.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, για να βρούμε την ευημερία στη ζωή μας και όχι απλά να επιβιώσουμε, χρειάζεται να αισθανόμαστε καλά για τη ζωή και τον εαυτό μας και να είμαστε καλοί σε κάτι.
Μέχρι τώρα και παρά τις πολλές θεωρίες για την ευημερία, δεν έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά με το τι παρέχει ευημερία σε ένα άτομο ή με ποιον τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν να την διασφαλίσουν.
Σε μία μετα-ανάλυση1, οι ψυχολόγοι συγκέντρωσαν όλες τις έρευνες σχετικά με το τι προσφέρει ευημερία: μελέτες παιδιών και εφήβων, μελέτες καλλιτεχνών, αθλητών, εργαζομένων και ηλικιωμένων και έχει καταλήξει στο πρώτο καθοριστικό συμπέρασμα.
Οι ψυχολόγοι λένε: Η ευημερία είναι μια λέξη που οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν ευτυχείς να περιγράψουν τον εαυτό τους, την οποία όμως η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να κατηγοριοποιήσει και να περιγράψει με συνέπεια μέχρι σήμερα. 
Φαίνεται να είναι τελικά μία ξεχωριστή εμπειρία ανάπτυξης που βιώνει ένα πρόσωπο, ότι γίνεται καλύτερος σε κάτι και αποκτά μία ιδιαίτερη δεξιότητα και εξειδίκευση σε κάτι. 
Με απλούστερους όρους, σημαίνει να νιώθεις καλά για τη ζωή σου και να είσαι καλός σε κάτι.
Η μελέτη καταγράφει μία λίστα στοιχείων που εξηγεί τον ορισμό της έρευνας των ψυχολόγων. 
Η ευημερία δεν χρειάζεται όλα αυτά τα συστατικά στοιχεία, αλλά προτείνει ότι ένας συνδυασμός από μερικά από τα συστατικά που παρουσιάζονται στις δύο παρακάτω λίστες, μπορεί να είναι βοηθητικός.
Α: Ο άνθρωπος για να έχει ευημερία χρειάζεται να είναι:
αισιόδοξος
θρησκευόμενος
κινητοποιημένος
ενεργητικός
να θέλει να μαθαίνει
ευέλικτος
προσαρμοστικός
κοινωνικά ικανός
να πιστεύει στον εαυτό του / να έχει αυτοπεποίθηση
Β: Χρειάζεται να έχει:
ευκαιρίες
συναδέλφους / οικογένεια / άλλη υποστήριξη
προκλήσεις και δυσκολίες σε διαχειρίσιμο επίπεδο
ήρεμο περιβάλλον
υψηλό βαθμό αυτονομίας
να τον εμπιστεύονται ως ικανό
Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι αν και η ευημερία είναι παρόμοια με την ανθεκτικότητα, την ευδοκιμία και την προσωπική ανάπτυξη, παραμένει κάτι ξεχωριστό.
Η ευημερία έχει ερευνηθεί σε διάφορα στάδια της ανθρώπινης ζωής και έχει περιγραφεί μερικές φορές ως ζωτικότητα, μάθηση, ψυχική αντοχή, συγκέντρωση ή ως συνδυασμός αυτών και άλλων ικανοτήτων. 
Έχει επίσης ερευνηθεί σε διάφορα πλαίσια, μεταξύ άλλων στον στρατό, στην υγεία και στην εξέλιξη των παιδιών.
Από τα τέλη του 20ου αιώνα, έχει υπάρξει μια τάση στην επιστήμη να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη αυτοπραγμάτωση και την ευημερία... μια αλλαγή προς την επιθυμία να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο οι άνθρωποι μπορούν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργικοί και αποδοτικοί, δήλωσαν οι ψυχολόγοι.
Ένα μέρος της αιτίας που οφείλεται στην έλλειψη συμφωνίας στις έρευνες για τα χαρακτηριστικά της ευημερίας, είναι ότι η έρευνα μέχρι τώρα έχει μία στενή εστίαση. 
Ορισμένοι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει την ευημερία των μωρών, άλλοι έχουν εξετάσει τι κάνει κάποιους υπαλλήλους να ευδοκιμούν και άλλους όχι και ούτω καθ’ εξής... 
Ελπίζω ότι θέτοντας ένα σαφή ορισμό, θα βοηθήσουμε στην εξέλιξη της μελλοντικής έρευνας στην ευημερία, συμπλήρωσαν.

Πηγή: European Psychologist.eu
Έρευνα: 1.  Human Thriving - A Conceptual Debate and Literature ReviewA Conceptual Debate and Literature Review
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου