"Φταίει το ουκρανικό" - Είναι πράγματι έτσι;
Καλώς τα παιδιά… “Στασιμοπληθωρισμός λόγω Ουκρανίας”, λένε τώρα τράπεζες και μίντια.
Τι λε ρε σοβαρά; Μα πόσο βολικό!
Τότε γιατί τα στοιχεία μαρτυρούσαν στασιμοπληθωρισμό πολύ πριν οποιονδήποτε πόλεμο;! Όσοι νοσταλγείτε τον παλιό καλό καιρό των 70s, ετοιμαστείτε γιατί θα τον ξαναζήσουμε.
Χωρίς το “καλό”…
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης -
Αχ… τα 70s. Ωραία ήταν – λένε – δε ξέρω, δεν τα έζησα.
Αλλά θα τα ζήσω από ό,τι φαίνεται. Απλά χωρίς τους Deep Purple και Pink Floyd, τα μίνι και τη σεξουαλική απελευθέρωση, τη Σελεσάο του Πελέ, τα Star Wars και τον Τζέιμς Μποντ.
Τώρα έχουμε βαποράκια τράπερς, σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό 65 φύλων και θέατρο μέσω Zoom… Α, και έναν στασιμοπληθωρισμό αντίστοιχο της δεκαετίας του ’70. Μόνο στο πολύ, πολύ χειρότερο. Για την ακρίβεια, είναι άδικο (για τα 70s) μόνο που συγκρίνουμε, όπως είχαμε αναλύσει εδώ.
Αλλά τι να κάνουμε, αφού τα ίδια τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν την κατάντια της Δύσης: πληθωρισμός σε υψηλό 50 ετών. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως ο τρόπος ζωής μας (οικονομικά) γυρίζει πίσω ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ.
Από την απελεύθερωση στην (οικονομική) σκλαβιά
Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με το καθημερινό άγχος πως τα προϊόντα που αγοράζει σήμερα, αύριο θα τα δει με νέο καρτελάκι στο ράφι του σούπερμαρκετ. Πως οικογένειες με κατά τα άλλα ικανοποιητικες δουλειές και μισθούς δε ξέρουν αν θα έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Πως οι καταθέσεις του, οι εργατοώρες του χάνουν αξία μέρα με τη μέρα, γοργά.
Σα να σου κλέβουν την ίδια σου τη ζωή. Διότι αυτό είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός – ο μεγαλύτερος ληστής όχι απλώς του χρήματος, αλλά του χρόνου μας, του πολυτιμότερου αγαθού μας.
Μια κατάσταση στέρησης και μιζέριας, από την οποία δε φαίνεται ακόμη το φως στο τούνελ, όπως θρασύτατα μας καθησύχαζαν πριν μήνες πως θα είναι “παροδικό φαινόμενο” μέχρι που παραδέχθηκαν πως ούτε ξέρουν πόσο θα κρατήσει.
Και τουλάχιστον τότε, στα 70s, είχαν κάπου να ξεσπάνε. Μπορεί να υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες, αλλά υπήρχε μια “ανεμελιά” – έτσι λένε τουλάχιστον, ξαναλέω… Αλλά το μαρτυρούν αυτό οι πολιτισμικές παρακαταθήκες εκείνης της εποχής.
Τώρα τι έχουμε; Σε τι ξεσπάμε; Σε ποιες συναυλίες (που επί πανδημίας μεταλλάχθηκαν κι αυτές σε ψηφιακές), ποια κοινωνικοποίηση που ο κόσμος είτε μάσκα θα φοράει, είτε θα είναι προσκολλημένος στο κινητό του; Αν δεν ήταν κι ο πόλεμος, που λέει ο λόγος, ίσως ακόμη μασκοφορεμένοι να γυρνούσαμε έξω! Διότι μη γελιόμαστε, η “λήξη της πανδημίας” συνέπεσε με την αρχή του πολέμου. Το μη χείρον βέλτιστον…
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Τι διάολο συνέβη τη δεκαετία του ’70; Το λεγόμενο πετρελαϊκό σοκ του 1973, όταν ένας συνασπισμός αραβικών εθνών, θυμωμένων με τη δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Αραβοισραηλινού πολέμου, οργάνωσε ένα εμπάργκο πετρελαίου, οδηγώντας την τιμή του αργού πετρελαίου στο θεό – ό,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα.
Όπως τότε όμως, έτσι και σήμερα, ο υψηλός πληθωρισμός υπήρχε ΠΡΙΝ τον οποιονδήποτε πόλεμο, πριν το οποιοδήποτε εμπράγκο και ενεργειακό σοκ (ή εφοδιαστικό ή διατροφικό κλπ)! Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των δεικτών.
Ο στασιμοπληθωρισμός του ’70 παρουσίαζε ένα δίλημμα για την Fed, αφού εκτός από τις τιμές, αυξανόταν και η ανεργία. Οπότε το να αυξήσει τα επιτόκια θα επιδείνωνε το πρόβλημα (λόγω περαιτέρω οικονομικής επιβράδυνσης και “σπιράλ θανάτου”). Είπαν στον κόσμο ότι καλύτερα να μην αυξήσουν επιτόκια, διότι το ενεργειακό σοκ ήταν κάτι “στο οποίο δε θα είχε επίδραση η νομισματική πολιτική” και θα ήταν “παροδικό” (ωπ κάτι μου θυμίζει αυτό).
Μαγειρεύουν – “ωραιοποιούν” τους δείκτες
Μάλιστα ο τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Burns ισχυριζόταν πως καθότι το σοκ “είναι πάνω από τις νομισματικής δυνάμεις της Fed”, θα έπρεπε να ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (CPI), για να μην σχηματίσει… λάθος εντύπωση ο κόσμος. Με άλλα λόγια να μη δει την αλήθεια κατάματα ο κόσμος και πανικοβληθεί (και -ω μη γένοιτο- ενδεχομένως προβεί σε ενέργειες για να προστατευθεί από την πληθωριστική λαίλαπα)!
Μιλάμε για έγκλημα, άφησαν τον λαό στο σκοτάδι όσον αφορά τον πραγματικό πληθωρισμό, μαγείρεψαν τα νούμερα για να τον ωραιοποιήσουν, αφήνοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανυποψίαστα να καταστραφούν. Μάλιστα το 1973 μετά από “ασυνήθιστο καιρό” (κλιματική αλλαγή!) ο Burns ζήτησε να αφαιρεθούν και οι τιμές τροφίμων από τον CPI! Τι πληθωρισμό μετρούσαν ακριβώς αν όχι με βάση τα βασικά αγαθά;!!!
Αυτό ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ κάτι σήμερα, όπου ο πληθωρισμός που ανακοινώνουν δεν υπολογίζει καν τα πιο σημαντικά, όπως ενέργεια… Γι’ αυτό και ακούμε πληθωρισμό κάτω του 10%, ενώ την ίδια ώρα πληρώνουμε ρεύμα 100% ακριβότερο αλλά και αμέτρητα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα ή βιομηχανικά υλικά από τα οποία παράγονται (και κοστολογούνται) κυριολεκτικά όλα τα προϊόντα του πλανήτη.
Οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται
Και ΑΚΟΜΗ κι έπειτα από μαγείρεμα, τα νούμερα είναι τρομακτικά. Πληθωρισμός ΗΠΑ 8%, Ευρωζώνη σχεδόν 6%.
Ο PPI (Δείκτης Τιμών Παραγωγού – ο λεγόμενος “πληθωρισμός χονδρικής” που αποτελεί προοίμιο του πληθωρισμού, καθώς το κόστος που επιβαρύνει τον παραγωγό νομοτελειακά μετακυλύεται στον καταναλωτή) εκτοξεύθηκε πάνω από το 30%!
Την ίδια ώρα όλα τα εμπορεύματα εξακολουθούν να εκτοξεύονται σε τιμές ρεκόρ, όπως ακριβώς έκαναν ένα χρόνο πριν (όταν τα κοιτούσαμε και λέγαμε έρχεται άσχημος πληθωρισμός). Όλα αυτά μας φανερώνουν ακριβώς πόσο παροδικός (δεν) θα είναι ο πληθωρισμός, και τι πρόκειται να ζήσουμε…
Τα γεγονότα που δήθεν εμφανίστηκαν ως αιτίες, δεν ήταν παρά μόνο εκ των υστέρων βολικές δικαιολογήσεις σε κάτι που είχε ήδη συντελεστεί. Και λέω συντελεστεί, διότι περί εγκλήματος πρόκειται.
Κι επειδή δεν έζησα το 1970 για να μπορώ να πω με σιγουριά, μιλάω για το σημερινό έγκλημα της Fed, που από το 2008 με την εισαγωγή της ποσοτικής χαλάρωσης, άρχισε να τυπώνει δίχως αύριο, καταδικάζοντας την παγκόσμια οικονομία σε μια εθιστική “νομισματική ηρωίνη”.
Το τέλειο έγκλημα
Μια συμφωνία με το διάβολο προκειμένου να μην καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην κρίση του 2008, ένα λογαριασμό που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα έπρεπε να πληρώσουμε. Και που ήδη ξεκινήσαμε να πληρώνουμε από τα μέσα της πανδημίας.
Βασικά εμπορεύματα όπως αλουμίνιο, χαλκός, ξύλο και σιτάρι είχαν ήδη εκτοξευθεί σε τιμές ρεκόρ, πολύ πριν οποιονδήποτε πόλεμο. Κι όλα αυτά ενώ η καμπύλη του εργατικού δυναμικού ήταν ήδη καθοδική. Αυτό επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Άνοδος τιμών, οικονομική στασιμότητα ή επιβράδυνση, με ταυτόχρονη μείωση του πληθυσμού “κατάλληλου για εργασία” = ΣΤΑΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ.
Οπότε όλα αυτά είναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ, και έχουμε πολλάκις αναλύσει τι σκοπό εξυπηρετούν.
Και είχαμε πει πως με αφορμή το ουκρανικό, θα αρχίσουν μίντια, κυβερνήσεις και τράπεζες να ρίχνουν βολικά το φταίξιμο για τον στασιμοπληθωρισμό (που μέχρι χθες αρνούνταν ακόμη και την ύπαρξή του) στην ουκρανική κρίση, η οποία κατά τα άλλα, αναμφισβήτητα γιγάντωσε το πρόβλημα.
“Φταίει το ουκρανικό” (άρα όχι η Fed, άρα μην περιμένετε λύση)
Και πράγματι λοιπόν, άρχισαν ένα ένα τα παπαγαλάκια… Η Goldman Sachs γράφει τώρα “Αντιμέτωποι με το σοκ του στασιμοπληθωρισμού λόγω Ουκρανίας”. Bloomberg, Washington Post, Reuters κλπ αρχίζουν να παίζουν “στασιμοπληθωρισμό”.
ΣΩΠΑΤΕ; Δηλαδή όταν εμείς ένα χρόνο πριν γράφαμε για στασιμοπληθωρισμό (όταν ειδικά τα ελληνικά μέσα ήταν 3-4 επεισόδια πίσω, και έπαιζαν όχι απλώς “παροδικό υπερπληθωρισμό”, αλλά “αποπληθωρισμό”!), και πάνω από 50 άρθρα, αναλύσεις συγκεκριμένα για στασιμοπληθωρισμό, ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙ; Μας είχε ενημερώσει ο Πούτιν ότι θα εισβάλει Ουκρανία και θα ανέβει το σιτάρι και το πετρέλαιο που όπως λέτε προκάλεσαν τον πληθωρισμό;!
Είναι ντροπή, υποκρισία, και έγκλημα να παρουσιάζονται έτσι τα γεγονότα.
Η ουσία παραμένει αυτή που παρουσιάσαμε εδώ από την πρώτη στιγμή που ο Ρώσος εισέβαλε (παρακάτω φωτό).
Όσο για το ποιος ο “σκοπός” τους, το έχουμε εξηγήσει εδώ… όπως και το πως μπορεί ο κόσμος να προστατεύσει (ή μάλλον να σώσει ό,τι μπορεί πλέον από) την αγοραστική του δύναμη…
Το σύστημα βρήκε το άλλοθί του
Τύπωσαν μέσα σε δύο χρόνια το 1/4 όλων των δολαρίων που υπήρξαν ποτέ εδώ και δύο αιώνες (!), και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ακόμη δε λέει να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί.
Δε χρειάζεται master στα οικονομικά. Αλλά για να το πούμε πιο απλά λοιπόν:
Είστε η μέση τάξη, ας πούμε ο λαός του κόσμου, το 99%. Και παίζετε Μονόπολι με το 1%, την Wall Street, την “ελίτ”. Και τα πηγαίνετε καλά, έχετε τα σπιτάκια σας. Και ξαφνικά έρχεται το αόρατο χέρι του τραπεζίτη, και ρίχνει λεφτά, κάργα λεφτά στο ταμπλό. Αλλά τα περισσότερα τα μοιράζει στην ελίτ, η οποία μάλιστα ήδη κατέχει τα ακριβότερα οικόπεδα.
Τι θα συμβεί σε εσάς ύστερα από λίγο;
….ακριβώς.
Μιλάμε για ληστεία ασύλληπτων διαστάσεων. Το μεγαλύτερο, τελειότερο έγκλημα μεταφοράς πλούτου στην ιστορία.
Το 99% των ανθρώπων θεωρεί πως τα Σουέζ, τα λοκντάουν κι ο πόλεμος δημιούργησαν τον στασιμοπληθωρισμό. Λάθος, αυτά απλώς τον δικαιολόγησαν, βολικά (γιγαντώνοντάς τον παράλληλα). Ο πληθωρισμός υπήρχε (από το 2008 χτιζόταν), και κάπως έπρεπε να σερβιριστεί στο λαό.
Το σύστημα βρήκε το νέο του αφήγημα, το νέο του άλλοθι. Γι’ αυτό και τελείωσε έτσι απότομα η πανδημία.
Όσο ο κόσμος χρειάζεται κρίσεις, θα γεννά κρίσεις.
Πως επιβιώνουμε τον πληθωρισμό;
Η ουσία είναι πως τα ρίχνουν στο ουκρανικό για έναν τρομακτικό πληθωρισμό που υπήρχε ήδη, και που οι ίδιοι έθρεψαν με το ανεξέλεγκτο τύπωμα. Αυτό τους δίνει άλλοθι ώστε να μην προχωρήσουν σε επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, ακριβώς δηλαδή ότι συνέβη και τη δεκαετία του 1970.
Και ξέρετε πόσο διήρκεσε το Great Inflation? Μια δεκαετία. 1973-1984.
Δε θέλω να γκρεμίσω όνειρα, αλλά θα το κάνω. Διότι σας πουλάνε παραμύθια. Είπαν για παροδικό τύπου μερικών εβδομάδων “μέχρι να λυθεί η εφοδιαστική κρίση”. Έκτοτε πέρασαν 8 μήνες. Σύντομα κλείνουμε χρόνο και είμαστε μόνο στην αρχή, αφού όπως είπαμε τα εμπορεύματα μαρτυρούν τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο αυξανόμενης ακρίβειας.
Δεν έχουν καν μετακυλιστεί τα κόστη από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Αν η Fed δεν λάβει δράση ΤΩΡΑ για τα επιτόκια (και δε δείχνει πρόθυμη να το κάνει, αφού “δε φταίει αυτή αλλά το ατυχές Ουκρανικό”), τότε ο πληθωρισμός θα λυθεί με τον ίδιο τρόπο όπως στα 70s. Δε θα λυθεί. Θα απορροφήσουν οι καταναλωτές την αβάσταχτη ακρίβεια, σε μια αργή και επίπονη διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.
Και μόλις η αγορά αυτορυθμιστεί και επανέλθει η ισορροπία, η μέση τάξη θα έχει χάσει στο μεταξύ σπίτια, αυτοκίνητα και αγοραστική δύναμη. Η απόλυτη μεταφορά πλούτου – το Great Reset (“δε θα σας ανήκει τίποτα και θα είστε ευτυχισμένοι” που μας πουλάνε με προκλητικό θράσος).
Την ίδια ώρα το άλλοθι του ουκρανικού θα δώσει στη Wall Street την ευκαιρία (χάρη στην εκ νέου χαλαρή στάση της Fed) να δικαιολογήσει μερικά ψευτοράλι, τα οποία και θα εκμεταλλευτεί προκειμένου να ξεφορτώσει τις θέσεις τις (μετοχές/κρύπτο/risk assets) στα ανυποψίαστα ψαράκια που θα νομίσουν πως όταν τελειώσει ο πόλεμος θα αρχίσει η ευημερία…
Όταν τελειώσουν τα “κακά νέα” θα αρχίσει επίσημα η οικονομική ύφεση. Έτσι έχουν τα πράγματα, και όποιος είναι σόφρων, υπάρχουν λύσεις για να προστατεύσει την αγοραστική του δύναμη (γη, μέταλλα) ή και να επωφεληθεί της κρίσης μέσω επανεπένδυσης σε σοβαρά blockchain projects/ μετοχές αξίας, όταν θα κάτσει η σκόνη του μετα-πολέμου…
Αχ… τα 70s. Ωραία ήταν – λένε – δε ξέρω, δεν τα έζησα.
Αλλά θα τα ζήσω από ό,τι φαίνεται. Απλά χωρίς τους Deep Purple και Pink Floyd, τα μίνι και τη σεξουαλική απελευθέρωση, τη Σελεσάο του Πελέ, τα Star Wars και τον Τζέιμς Μποντ.
Τώρα έχουμε βαποράκια τράπερς, σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό 65 φύλων και θέατρο μέσω Zoom… Α, και έναν στασιμοπληθωρισμό αντίστοιχο της δεκαετίας του ’70. Μόνο στο πολύ, πολύ χειρότερο. Για την ακρίβεια, είναι άδικο (για τα 70s) μόνο που συγκρίνουμε, όπως είχαμε αναλύσει εδώ.
Αλλά τι να κάνουμε, αφού τα ίδια τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν την κατάντια της Δύσης: πληθωρισμός σε υψηλό 50 ετών. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως ο τρόπος ζωής μας (οικονομικά) γυρίζει πίσω ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ.
Από την απελεύθερωση στην (οικονομική) σκλαβιά
Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με το καθημερινό άγχος πως τα προϊόντα που αγοράζει σήμερα, αύριο θα τα δει με νέο καρτελάκι στο ράφι του σούπερμαρκετ. Πως οικογένειες με κατά τα άλλα ικανοποιητικες δουλειές και μισθούς δε ξέρουν αν θα έχουν να πληρώσουν το ρεύμα. Πως οι καταθέσεις του, οι εργατοώρες του χάνουν αξία μέρα με τη μέρα, γοργά.
Σα να σου κλέβουν την ίδια σου τη ζωή. Διότι αυτό είναι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός – ο μεγαλύτερος ληστής όχι απλώς του χρήματος, αλλά του χρόνου μας, του πολυτιμότερου αγαθού μας.
Μια κατάσταση στέρησης και μιζέριας, από την οποία δε φαίνεται ακόμη το φως στο τούνελ, όπως θρασύτατα μας καθησύχαζαν πριν μήνες πως θα είναι “παροδικό φαινόμενο” μέχρι που παραδέχθηκαν πως ούτε ξέρουν πόσο θα κρατήσει.
Και τουλάχιστον τότε, στα 70s, είχαν κάπου να ξεσπάνε. Μπορεί να υπήρχαν οικονομικές δυσκολίες, αλλά υπήρχε μια “ανεμελιά” – έτσι λένε τουλάχιστον, ξαναλέω… Αλλά το μαρτυρούν αυτό οι πολιτισμικές παρακαταθήκες εκείνης της εποχής.
Τώρα τι έχουμε; Σε τι ξεσπάμε; Σε ποιες συναυλίες (που επί πανδημίας μεταλλάχθηκαν κι αυτές σε ψηφιακές), ποια κοινωνικοποίηση που ο κόσμος είτε μάσκα θα φοράει, είτε θα είναι προσκολλημένος στο κινητό του; Αν δεν ήταν κι ο πόλεμος, που λέει ο λόγος, ίσως ακόμη μασκοφορεμένοι να γυρνούσαμε έξω! Διότι μη γελιόμαστε, η “λήξη της πανδημίας” συνέπεσε με την αρχή του πολέμου. Το μη χείρον βέλτιστον…
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Τι διάολο συνέβη τη δεκαετία του ’70; Το λεγόμενο πετρελαϊκό σοκ του 1973, όταν ένας συνασπισμός αραβικών εθνών, θυμωμένων με τη δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Αραβοισραηλινού πολέμου, οργάνωσε ένα εμπάργκο πετρελαίου, οδηγώντας την τιμή του αργού πετρελαίου στο θεό – ό,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα.
Όπως τότε όμως, έτσι και σήμερα, ο υψηλός πληθωρισμός υπήρχε ΠΡΙΝ τον οποιονδήποτε πόλεμο, πριν το οποιοδήποτε εμπράγκο και ενεργειακό σοκ (ή εφοδιαστικό ή διατροφικό κλπ)! Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των δεικτών.
Ο στασιμοπληθωρισμός του ’70 παρουσίαζε ένα δίλημμα για την Fed, αφού εκτός από τις τιμές, αυξανόταν και η ανεργία. Οπότε το να αυξήσει τα επιτόκια θα επιδείνωνε το πρόβλημα (λόγω περαιτέρω οικονομικής επιβράδυνσης και “σπιράλ θανάτου”). Είπαν στον κόσμο ότι καλύτερα να μην αυξήσουν επιτόκια, διότι το ενεργειακό σοκ ήταν κάτι “στο οποίο δε θα είχε επίδραση η νομισματική πολιτική” και θα ήταν “παροδικό” (ωπ κάτι μου θυμίζει αυτό).
Μαγειρεύουν – “ωραιοποιούν” τους δείκτες
Μάλιστα ο τότε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Burns ισχυριζόταν πως καθότι το σοκ “είναι πάνω από τις νομισματικής δυνάμεις της Fed”, θα έπρεπε να ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (CPI), για να μην σχηματίσει… λάθος εντύπωση ο κόσμος. Με άλλα λόγια να μη δει την αλήθεια κατάματα ο κόσμος και πανικοβληθεί (και -ω μη γένοιτο- ενδεχομένως προβεί σε ενέργειες για να προστατευθεί από την πληθωριστική λαίλαπα)!
Μιλάμε για έγκλημα, άφησαν τον λαό στο σκοτάδι όσον αφορά τον πραγματικό πληθωρισμό, μαγείρεψαν τα νούμερα για να τον ωραιοποιήσουν, αφήνοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανυποψίαστα να καταστραφούν. Μάλιστα το 1973 μετά από “ασυνήθιστο καιρό” (κλιματική αλλαγή!) ο Burns ζήτησε να αφαιρεθούν και οι τιμές τροφίμων από τον CPI! Τι πληθωρισμό μετρούσαν ακριβώς αν όχι με βάση τα βασικά αγαθά;!!!
Αυτό ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ κάτι σήμερα, όπου ο πληθωρισμός που ανακοινώνουν δεν υπολογίζει καν τα πιο σημαντικά, όπως ενέργεια… Γι’ αυτό και ακούμε πληθωρισμό κάτω του 10%, ενώ την ίδια ώρα πληρώνουμε ρεύμα 100% ακριβότερο αλλά και αμέτρητα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα ή βιομηχανικά υλικά από τα οποία παράγονται (και κοστολογούνται) κυριολεκτικά όλα τα προϊόντα του πλανήτη.
Οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται
Και ΑΚΟΜΗ κι έπειτα από μαγείρεμα, τα νούμερα είναι τρομακτικά. Πληθωρισμός ΗΠΑ 8%, Ευρωζώνη σχεδόν 6%.
Ο PPI (Δείκτης Τιμών Παραγωγού – ο λεγόμενος “πληθωρισμός χονδρικής” που αποτελεί προοίμιο του πληθωρισμού, καθώς το κόστος που επιβαρύνει τον παραγωγό νομοτελειακά μετακυλύεται στον καταναλωτή) εκτοξεύθηκε πάνω από το 30%!
Την ίδια ώρα όλα τα εμπορεύματα εξακολουθούν να εκτοξεύονται σε τιμές ρεκόρ, όπως ακριβώς έκαναν ένα χρόνο πριν (όταν τα κοιτούσαμε και λέγαμε έρχεται άσχημος πληθωρισμός). Όλα αυτά μας φανερώνουν ακριβώς πόσο παροδικός (δεν) θα είναι ο πληθωρισμός, και τι πρόκειται να ζήσουμε…
Τα γεγονότα που δήθεν εμφανίστηκαν ως αιτίες, δεν ήταν παρά μόνο εκ των υστέρων βολικές δικαιολογήσεις σε κάτι που είχε ήδη συντελεστεί. Και λέω συντελεστεί, διότι περί εγκλήματος πρόκειται.
Κι επειδή δεν έζησα το 1970 για να μπορώ να πω με σιγουριά, μιλάω για το σημερινό έγκλημα της Fed, που από το 2008 με την εισαγωγή της ποσοτικής χαλάρωσης, άρχισε να τυπώνει δίχως αύριο, καταδικάζοντας την παγκόσμια οικονομία σε μια εθιστική “νομισματική ηρωίνη”.
Το τέλειο έγκλημα
Μια συμφωνία με το διάβολο προκειμένου να μην καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην κρίση του 2008, ένα λογαριασμό που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα έπρεπε να πληρώσουμε. Και που ήδη ξεκινήσαμε να πληρώνουμε από τα μέσα της πανδημίας.
Βασικά εμπορεύματα όπως αλουμίνιο, χαλκός, ξύλο και σιτάρι είχαν ήδη εκτοξευθεί σε τιμές ρεκόρ, πολύ πριν οποιονδήποτε πόλεμο. Κι όλα αυτά ενώ η καμπύλη του εργατικού δυναμικού ήταν ήδη καθοδική. Αυτό επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Άνοδος τιμών, οικονομική στασιμότητα ή επιβράδυνση, με ταυτόχρονη μείωση του πληθυσμού “κατάλληλου για εργασία” = ΣΤΑΣΙΜΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ.
Οπότε όλα αυτά είναι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ, και έχουμε πολλάκις αναλύσει τι σκοπό εξυπηρετούν.
Και είχαμε πει πως με αφορμή το ουκρανικό, θα αρχίσουν μίντια, κυβερνήσεις και τράπεζες να ρίχνουν βολικά το φταίξιμο για τον στασιμοπληθωρισμό (που μέχρι χθες αρνούνταν ακόμη και την ύπαρξή του) στην ουκρανική κρίση, η οποία κατά τα άλλα, αναμφισβήτητα γιγάντωσε το πρόβλημα.
“Φταίει το ουκρανικό” (άρα όχι η Fed, άρα μην περιμένετε λύση)
Και πράγματι λοιπόν, άρχισαν ένα ένα τα παπαγαλάκια… Η Goldman Sachs γράφει τώρα “Αντιμέτωποι με το σοκ του στασιμοπληθωρισμού λόγω Ουκρανίας”. Bloomberg, Washington Post, Reuters κλπ αρχίζουν να παίζουν “στασιμοπληθωρισμό”.
ΣΩΠΑΤΕ; Δηλαδή όταν εμείς ένα χρόνο πριν γράφαμε για στασιμοπληθωρισμό (όταν ειδικά τα ελληνικά μέσα ήταν 3-4 επεισόδια πίσω, και έπαιζαν όχι απλώς “παροδικό υπερπληθωρισμό”, αλλά “αποπληθωρισμό”!), και πάνω από 50 άρθρα, αναλύσεις συγκεκριμένα για στασιμοπληθωρισμό, ΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙ; Μας είχε ενημερώσει ο Πούτιν ότι θα εισβάλει Ουκρανία και θα ανέβει το σιτάρι και το πετρέλαιο που όπως λέτε προκάλεσαν τον πληθωρισμό;!
Είναι ντροπή, υποκρισία, και έγκλημα να παρουσιάζονται έτσι τα γεγονότα.
Η ουσία παραμένει αυτή που παρουσιάσαμε εδώ από την πρώτη στιγμή που ο Ρώσος εισέβαλε (παρακάτω φωτό).
Όσο για το ποιος ο “σκοπός” τους, το έχουμε εξηγήσει εδώ… όπως και το πως μπορεί ο κόσμος να προστατεύσει (ή μάλλον να σώσει ό,τι μπορεί πλέον από) την αγοραστική του δύναμη…
Το σύστημα βρήκε το άλλοθί του
Τύπωσαν μέσα σε δύο χρόνια το 1/4 όλων των δολαρίων που υπήρξαν ποτέ εδώ και δύο αιώνες (!), και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου ακόμη δε λέει να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί.
Δε χρειάζεται master στα οικονομικά. Αλλά για να το πούμε πιο απλά λοιπόν:
Είστε η μέση τάξη, ας πούμε ο λαός του κόσμου, το 99%. Και παίζετε Μονόπολι με το 1%, την Wall Street, την “ελίτ”. Και τα πηγαίνετε καλά, έχετε τα σπιτάκια σας. Και ξαφνικά έρχεται το αόρατο χέρι του τραπεζίτη, και ρίχνει λεφτά, κάργα λεφτά στο ταμπλό. Αλλά τα περισσότερα τα μοιράζει στην ελίτ, η οποία μάλιστα ήδη κατέχει τα ακριβότερα οικόπεδα.
Τι θα συμβεί σε εσάς ύστερα από λίγο;
….ακριβώς.
Μιλάμε για ληστεία ασύλληπτων διαστάσεων. Το μεγαλύτερο, τελειότερο έγκλημα μεταφοράς πλούτου στην ιστορία.
Το 99% των ανθρώπων θεωρεί πως τα Σουέζ, τα λοκντάουν κι ο πόλεμος δημιούργησαν τον στασιμοπληθωρισμό. Λάθος, αυτά απλώς τον δικαιολόγησαν, βολικά (γιγαντώνοντάς τον παράλληλα). Ο πληθωρισμός υπήρχε (από το 2008 χτιζόταν), και κάπως έπρεπε να σερβιριστεί στο λαό.
Το σύστημα βρήκε το νέο του αφήγημα, το νέο του άλλοθι. Γι’ αυτό και τελείωσε έτσι απότομα η πανδημία.
Όσο ο κόσμος χρειάζεται κρίσεις, θα γεννά κρίσεις.
Πως επιβιώνουμε τον πληθωρισμό;
Η ουσία είναι πως τα ρίχνουν στο ουκρανικό για έναν τρομακτικό πληθωρισμό που υπήρχε ήδη, και που οι ίδιοι έθρεψαν με το ανεξέλεγκτο τύπωμα. Αυτό τους δίνει άλλοθι ώστε να μην προχωρήσουν σε επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, ακριβώς δηλαδή ότι συνέβη και τη δεκαετία του 1970.
Και ξέρετε πόσο διήρκεσε το Great Inflation? Μια δεκαετία. 1973-1984.
Δε θέλω να γκρεμίσω όνειρα, αλλά θα το κάνω. Διότι σας πουλάνε παραμύθια. Είπαν για παροδικό τύπου μερικών εβδομάδων “μέχρι να λυθεί η εφοδιαστική κρίση”. Έκτοτε πέρασαν 8 μήνες. Σύντομα κλείνουμε χρόνο και είμαστε μόνο στην αρχή, αφού όπως είπαμε τα εμπορεύματα μαρτυρούν τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο αυξανόμενης ακρίβειας.
Δεν έχουν καν μετακυλιστεί τα κόστη από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Αν η Fed δεν λάβει δράση ΤΩΡΑ για τα επιτόκια (και δε δείχνει πρόθυμη να το κάνει, αφού “δε φταίει αυτή αλλά το ατυχές Ουκρανικό”), τότε ο πληθωρισμός θα λυθεί με τον ίδιο τρόπο όπως στα 70s. Δε θα λυθεί. Θα απορροφήσουν οι καταναλωτές την αβάσταχτη ακρίβεια, σε μια αργή και επίπονη διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.
Και μόλις η αγορά αυτορυθμιστεί και επανέλθει η ισορροπία, η μέση τάξη θα έχει χάσει στο μεταξύ σπίτια, αυτοκίνητα και αγοραστική δύναμη. Η απόλυτη μεταφορά πλούτου – το Great Reset (“δε θα σας ανήκει τίποτα και θα είστε ευτυχισμένοι” που μας πουλάνε με προκλητικό θράσος).
Την ίδια ώρα το άλλοθι του ουκρανικού θα δώσει στη Wall Street την ευκαιρία (χάρη στην εκ νέου χαλαρή στάση της Fed) να δικαιολογήσει μερικά ψευτοράλι, τα οποία και θα εκμεταλλευτεί προκειμένου να ξεφορτώσει τις θέσεις τις (μετοχές/κρύπτο/risk assets) στα ανυποψίαστα ψαράκια που θα νομίσουν πως όταν τελειώσει ο πόλεμος θα αρχίσει η ευημερία…
Όταν τελειώσουν τα “κακά νέα” θα αρχίσει επίσημα η οικονομική ύφεση. Έτσι έχουν τα πράγματα, και όποιος είναι σόφρων, υπάρχουν λύσεις για να προστατεύσει την αγοραστική του δύναμη (γη, μέταλλα) ή και να επωφεληθεί της κρίσης μέσω επανεπένδυσης σε σοβαρά blockchain projects/ μετοχές αξίας, όταν θα κάτσει η σκόνη του μετα-πολέμου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου