Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν γιατί οι ασθενείς με covid-19 χάνουν την όσφρησή τους

Από τις πρώτες αναφορές που κυκλοφόρησαν σχετικά με τον covid-19, γνωρίζαμε ότι η απώλεια της όσφρησης, ανοσμία, ήταν ένα σημαντικό σύμπτωμα της νόσου. 
Τώρα, μετά από μήνες αναφορών, τόσο ανέκδοτων όσο και πιο αυστηρών κλινικών ευρημάτων, πιστεύουμε ότι έχουμε ένα μοντέλο για το πώς αυτός ο ιός μπορεί να προκαλέσει απώλεια όσφρησης.
Μία από τις πιο κοινές αιτίες απώλειας όσφρησης είναι μια ιογενής λοίμωξη, όπως το κοινό κρυολόγημα, 
η ιγμορίτιδα ή άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. 
Αυτοί οι κοροναϊοίπου δεν προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο covid-19, o Sars και o Mers, είναι μία από τις αιτίες του κοινού κρυολογήματος και είναι γνωστό ότι προκαλούν απώλεια όσφρησης. 
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η αίσθηση της όσφρησης επιστρέφει όταν τα συμπτώματα εξαφανιστούν, καθώς η απώλεια όσφρησης είναι απλώς αποτέλεσμα μιας βουλωμένης μύτης, η οποία εμποδίζει τα μόρια αρώματος να φτάσουν στους οσφρητικούς υποδοχείς τηw μύτηw. 
Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, η απώλεια όσφρησης μπορεί να επιμείνει για μήνες και χρόνια.
Για τον νέο κορωνοϊό - SARS-CoV-2, ωστόσο, το μοτίβο της απώλειας όσφρησης είναι διαφορετικό. 
Πολλοί άνθρωποι με covid-19 ανέφεραν μια ξαφνική απώλεια της όσφρησης και στη συνέχεια, πάλι ξαφνικά, πλήρη επιστροφή σε μια φυσιολογική αίσθηση όσφρηση.
Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είπαν ότι η μύτη τους ήταν καθαρή, επομένως η απώλεια όσφρησης δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια βουλωμένη μύτη. 
Για άλλους, η απώλεια όσφρησης ήταν παρατεταμένη και αρκετές εβδομάδες αργότερα δεν είχαν ακόμα αίσθηση όσφρησης. 
Οποιαδήποτε θεωρία ανοσμίας στον covid-19 πρέπει να ελεγχθεί και για τα δύο αυτά μοτίβα.
Αυτή η ξαφνική επιστροφή μιας φυσιολογικής όσφρησης υποδηλώνει μια αποφρακτική απώλεια όσφρησης κατά την οποία τα μόρια του αρώματος δεν μπορούσαν να φτάσουν στους υποδοχείς της μύτης.
Τώρα που έχουμε αξονική τομογραφία της μύτης και των παραρρινίων κόλπων ατόμων με απώλεια όσφρησης λόγω covid-19, μπορούμε να δούμε ότι το τμήμα της μύτης που προκαλεί την όσφρηση, η οσφρητική σχισμή, είναι φραγμένο με πρησμένους μαλακούς ιστούς και βλέννα – γνωστή ως σύνδρομο σχιστίας. 
Η υπόλοιπη μύτη και τα ιγμόρεια φαίνονται φυσιολογικά και οι ασθενείς δεν έχουν πρόβλημα να αναπνεύσουν από τη μύτη τους.
Αρχικά, σκεφτήκαμε ότι ο ιός μπορεί να μολύνει και να καταστρέφει τους οσφρητικούς νευρώνες, τα κύτταρα που μεταδίδουν το σήμα, το οποίο από τη μύτη φτάνει στην περιοχή του εγκεφάλου όπου αυτά τα σήματα ερμηνεύονται ως "μυρωδιά".
Ωστόσο, μια διεθνής συνεργασία έδειξε πρόσφατα ότι οι πρωτεΐνες ACE2 που χρειάζεται ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα δεν βρέθηκαν στους οσφρητικούς νευρώνες, αλλά βρέθηκαν σε κύτταρα που ονομάζονται «sustentacular κύτταρα», τα οποία υποστηρίζουν τους οσφρητικούς νευρώνες.
Αναμέναμε ότι αυτά τα υποστηρικτικά κύτταρα είναι πιθανό να είναι εκείνα που έχουν υποστεί βλάβη από τον ιό και ότι η ανοσολογική απόκριση θα προκαλούσε οίδημα στην περιοχή, αλλά θα αφήσει ανέπαφους τους οσφρητικούς νευρώνες. 
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αντιμετωπίσει τον ιό, το πρήξιμο υποχωρεί και τα μόρια των αρωμάτων έχουν μια σαφή διαδρομή προς τους άθικτους υποδοχείς τους και η αίσθηση της όσφρησης επιστρέφει στο φυσιολογικό.
Γιατί λοιπόν η μυρωδιά δεν επιστρέφει σε ορισμένες περιπτώσεις; 
Αυτό είναι περισσότερο θεωρητικό, αλλά προκύπτει από όσα γνωρίζουμε για τη φλεγμονή σε άλλα συστήματα. 
Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του σώματος στη βλάβη και έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση χημικών ουσιών που καταστρέφουν τους εμπλεκόμενους ιστούς.
Όταν αυτή η φλεγμονή είναι σοβαρή, άλλα κοντινά κύτταρα αρχίζουν να καταστρέφονται ή να καταστρέφονται από αυτή τη «ζημία από πιτσιλίσματα». 
Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο δεύτερο στάδιο, όπου οι οσφρητικοί νευρώνες είναι κατεστραμμένοι.
Η ανάκτηση της όσφρησης είναι πολύ πιο αργή επειδή οι οσφρητικοί νευρώνες χρειάζονται χρόνο για να αναγεννηθούν από την παροχή βλαστοκυττάρων εντός της επένδυσης της μύτης. 
Η αρχική ανάκαμψη συνδέεται συχνά με παραμόρφωση της όσφρησης γνωστή ως παροσμία, όπου τα πράγματα δεν μυρίζουν όπως παλιά. 
Για πολλούς παροσμικούς, για παράδειγμα, η μυρωδιά του καφέ συχνά περιγράφεται ως καμένο, χημικό, βρώμικο και θυμίζει λύματα.
Φυσικοθεραπεία για τη μύτη
Η όσφρηση έχει ονομαστεί η Σταχτοπούτα των αισθήσεων λόγω της παραμέλησής της από την επιστημονική έρευνα. 
Αλλά έχει έρθει στο προσκήνιο λόγω του covid-19. 
Το σίγουρο είναι ότι θα μάθουμε πολλά για το πώς οι ιοί εμπλέκονται στην απώλεια όσφρησης από αυτό. 
Αλλά ποιες οι ελπίδες για τα άτομα με απώλεια όσφρησης;
Τα καλά νέα είναι ότι οι οσφρητικοί νευρώνες μπορούν να αναγεννηθούν . 
Αναπτύσσονται σχεδόν σε όλους μας, όλη την ώρα. 
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την αναγέννηση και να την καθοδηγήσουμε με την "οσμοθεραπεία": με την εκπαίδευση της όσφρησης  - Εάν έχουμε χάσει την αίσθηση της όσφρησης για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, η "εκπαίδευση της όσφρησης" μπορεί να βοηθήσει στην επανάκτηση και αποκατάστασή της.
Η εκπαίδευση της όσφρησης είναι να μυρίζουμε ενεργά τις ίδιες τέσσερις μυρωδιές κάθε μέρα, να αφιερώνουμε περίπου 20 δευτερόλεπτα σε κάθε μία και να συγκεντρωνόμαστε πραγματικά σε αυτό που κάνουμε.
Είναι εύκολο και ασφαλές, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πολλές μορφές απώλειας οσμής βοηθιούνται από αυτή την επαναλαμβανόμενη, προσεκτική έκθεση σε ένα σταθερό σύνολο οσμών κάθε μέρα και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι δεν θα λειτουργήσει στην απώλεια οσμής του COVID-19.
https://medicalxpress.com/news/2020-06-coronavirus-scientists-uncover-people.html
https://theconversation.com/coronavirus-scientists-uncover-why-some-people-lose-their-sense-of-smell-138898
https://www.wishtv.com/news/medical/scientists-uncover-why-coronavirus-patients-lose-their-sense-of-smell/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου