Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Από τις σελίδες της ιστορίας...

     Στην πιο τραγική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας, ο αρχηγός του κράτους άρρωστος και ερωτοχτυπημένος. 
Παντρεμένος με την αδελφή του Κάιζερ, την Γερμανίδα Σοφία, ξινή, ψυχρή και απόμακρη αναζήτησε την τρυφερότητα στην Ιταλίδα θεατρίνα Πάολα. 
Αυτή αναζητούσε να αναρριχηθεί, βρήκε θύμα ένα Γερμανό άσωτο αριστοκράτη, χωρίσανε αλλά διατήρησε τον τίτλο της κόμισσας φον Όστχάιμ ως διαβατήριο να κυκλοφορεί στους αριστοκρατικούς κύκλους, αποσπώντας ποσά από θαυμαστές και εραστές.
Ήταν ακόμη Διάδοχος όταν την γνώρισε σε δείπνο τον Ιούνιο του 1912 στην «Μεγάλη Βρετανία», χτυπήθηκε κεραυνοβόλα, αυτός 44, αυτή 31 ετών. 
Τον Σεπτέμβριο έμεινε μαζί του εννέα μέρες στο Τατόι όταν η βασιλική οικογένεια έλειπε «εννέα ημέρες μαγικές, που θα τις κλείσει στην καρδιά του όσα χρόνια θα διαρκέσει η ζωή του». 
Απερίσκεπτος και ανεύθυνος έβαζε τον γιο του Αλέξανδρο να κρατά φανάρι στην εξωσυζυγική του σχέση αφού στην Θεσσαλονίκη τριγυρνούσε μαζί με την Πάολα με το ανοικτό του αυτοκίνητο στους δρόμους της πόλης και τους χειροκροτούσαν όλοι συστήνοντας την ως "κόμισσα και εξαδέλφη της Βασιλίσσης" όταν η Σοφία βρισκόταν στην Αθήνα στο νεογέννητο έκτο παιδί τους! 
Συνολικά της έγραψε 68 επιστολές σε μια δεκαετία (1912-1922) "Ποτέ πριν δεν έχω γράψει τόσο πολύ. 
Είναι γνωστό ότι δεν γράφω ποτέ και χρειάστηκε η επιρροή σας επάνω μου για να με εξαναγκάσει",
υπερφλύαρος, έγραφε μέχρι και 9 σελίδες!. 
Η Πάολα τις γύρισε σε όλη την Ευρώπη προσπαθώντας να τις πουλήσει, τελικά βρέθηκαν στο Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.
 Απ' εκεί τις ανέσυρε, μετέφρασε και δημοσίευσε η δημοσιογράφος Α. Στεφανοπούλου και ο πανεπιστημιακός ιστορικός Γ. Μαυρογορδάτος κατέθεσε την δική του ερμηνεία για την προσωπικότητα του βασιλιά όπως αναδεικνύονται από αυτές. 
"Τα γράμματα σου με διεγείρουν τόσο τρομερά….δεν ξέρω αν το κάνεις επίτηδες….λατρεύω όλο σου το σώμα, αν συνέχιζα θα γινόταν το Υψηλό Άσμα του Σολομώντος" (εννοεί το Άσμα Ασμάτων). 
Δεν δίσταζε να της προαναγγέλλει  πολιτικές κινήσεις, συζητήσεις με υπουργούς, να βρίζει ξένους συμμάχους "έχουμε έναν ηλίθιο, τον Αρμάν, μιλά πολύ και δεν κάνει τίποτε", μοιραζόταν δηλ. με μια τυχάρπαστη ξένη τα μυστικά του κράτους που κατάσκοποι θα πλήρωναν όσο όσο για να αποκτήσουν! 
Παραμένει άγνωστο αν η Πάολα αξιοποίησε τις απόρρητες αυτές πληροφορίες. 
Αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα αρχηγός κράτους να εκφράζεται τόσο απαξιωτικά για τους άλλους! 
για τους Βουλγάρους "η πιο βρώμικη φυλή που δημιούργησε ποτέ ο Θεός….νόμιζα ότι μισούσα τους Τούρκους, δεν ήταν τίποτε μπροστά σε αυτό που νιώθω γι'αυτά τα γουρούνια", ήθελε μάλιστα να τον ονομάζουν "Βουλγαροκτόνο" …..το χειρότερο μειονέκτημα της Θεσσαλονίκης είναι οι Εβραίοι που βρίσκονται σ' αυτήν» για τους Σενεγαλέζους που πολεμούσαν με τους Γάλλους εναντίον του γράφει: "Εδώ και τρεις μέρες έχουμε κάμποσους Σενεγαλέζους νέγρους εδώ… 
Θα μπορούσαν να τους είχαν στείλει σε κάποιο ζωολογικό κήπο…. υποφέρουν από το κρύο…. Τι κάνει η Εταιρεία για την Πρόληψη της Σκληρότητας στα Ζώα! ……οι Τούρκοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση που ήταν τον 14ο αιώνα, όταν εμφανίστηκαν στην Ευρώπη. 
Είναι πλέον καιρός να εξαφανιστούν από αυτήν και να αποσυρθούν εκεί όπου βγήκαν"

Οι απαντήσεις της Πάολα στον Κων/νο έχουν καταστραφεί άγνωστο από ποιόν. 
Η ίδια ή κάποιος άλλος φρόντισε ώστε τα τμήματα των επιστολών που αναφέρονται στο καθαρά αισθησιακό μέρος και στο πόσα χρήματα αποσπούσε από τον Κων/νο να λείπουν ή να έχουν μουντζουρωθεί ώστε να μην διαβάζονται, 
Ο Τίνο (έτσι τον έλεγε) της έκαμε δώρα μέχρι και τα ανυπολόγιστης αξίας χρυσά Μυκηναϊκά κοσμήματα που αγόρασε από τον γιο του Ε. Σλήμαν! 
Κάθε φορά που ελάμβανε γράμμα του, του έστελνε τους λογαριασμούς της μοδίστρας της!
Ο ψυχίατρος κ. Νίκος Τζαβάρας επιχειρεί μια ψυχαναλυτική προσέγγιση : Όταν είσαι κουρασμένος ψυχικά από ρόλους της καθημερινότητας που είναι δύσκολοι και επώδυνοι, οι εντάσεις πρέπει κάπου να διοχετευτούν και ο Κων/νος ανακάλυψε την Πάολα ως συνομιλητή του. 
Την ερωτεύεται αιφνιδίως αν και δεν την γνωρίζει πραγματικά, αμέσως την εξιδανικεύει, δεν στρέφεται στην οικογένεια του αλλά προς ένα υπερτιμημένο ερωτικό αντικείμενο, ένα εντελώς ακατάλληλο πρόσωπο. 
Πρόκειται για ένα αλλόκοτο, φαντασιωσικό πάθος, παθολογικό αλλά και ανθρώπινο.
"Α, πόσο έχω μπουχτίσει μ' όλη αυτή τη βρώμικη πολιτική, έχω πότε πότε εξάρσεις αηδίας και κόπωσης που σχεδόν με κάνουν να κλαίω. 
Η ζωή είναι συνδυασμός τόσο ανόητος, νομίζω ότι θα γίνω αλκοολικός. 
Νιώθω τρομερά κουρασμένος" 
"Ζήτω ο Ούζος μας!" φώναζαν τα πλήθη σύμφωνα με την Πηνελόπη Δέλτα. 
Οι επιστολές στην Πάολα καταδεικνύουν έναν εγωκεντρικό άνθρωπο, ανασφαλή, απλοϊκό και ρηχό άνθρωπο που δεν μπορούσε να ανεχθεί την πνευματική κηδεμονία του Βενιζέλου σημειώνει ο συγγραφέας.  
Στην τυχάρπαστη τυχοδιώκτρια έγραφε "Πάντοτε ησθάνθην ότι θα ελάτρευα μίαν γυναίκα η οποία θα με διέτασσε!" 
Η Πάολα τον είχε συμβουλέψει να  «συντρίψει» τον Βενιζέλο χωρίς ενδοιασμούς 
"Αν συναντήσεις οχιά, πρέπει να συντρίψεις την κεφαλή και όχι την ουρά!"  
Ο νικηφόρος στρατηλάτης των Βαλκανικών πολέμων δεν είχε καμία σχέση με τον άρρωστο τώρα Βασιλιά. 
Με βάση το αρχείο του οικογενειακού γιατρού Α. Αναστασόπουλου, ο Κων/νος μέχρι το τέλος μανιώδης καπνιστής, υπέφερε από χρόνια πνευμονοπάθεια, πνευμονιοκοκκική λοίμωξη του αναπνευστικού, σοβαρή υπέρταση, σπειραματονεφρίτιδα, που εξελίχθηκε σε νεφρική ανεπάρκεια και κρίσεις επιληψίας. 
Ο αυλικός γιατρός Λούρος ένα βράδυ τον είδε "κατάχλωμο, δυσπνοούντα και ακουμπισμένο στον τοίχο", δεν άντεξε και απευθύνθηκε στον παριστάμενο πρωθυπουργό Γούναρη: 
"Δεν βλέπετε, κύριε Πρόεδρε, ότι ο Βασιλεύς πάσχει; δεν νομίζετε ότι πρέπει να επιστρέψει μαζί μας στην Αθήνα;" ο Γούναρης αρνήθηκε απότομα: 
"Ο Βασιλεύς, φίλτατε Λούρο, είναι έτοιμος ν' αναχωρήσει για το μέτωπο, μην ανησυχείτε!", ο Λούρος θυμάται: "Πολλές φορές, εκεί που συνομιλούσαμε, τον έβλεπα άξαφνα να χλωμιάζει και να μη θυμάται μάλιστα τι λέγαμε, φαινόμενα ουραιμίας". 
Σ' αυτή την κατάσταση άρρωστος σε ψυχική και πνευματική σύγχυση τον περιέφεραν στην Μικρά Ασία, συχνά στηριζόμενος σε μπαστούνι. 
Επικύρωσε  την καταστροφική απόφαση για εξόρμηση προς την Άγκυρα, χωρίς να έχει ο ίδιος αντίληψη της πραγματικότητας. 
Γράφει στην Πάολα για τις Ευρωπαϊκές εφημερίδες: "… έγραφαν ότι ηττηθήκαμε, ακριβώς το ανάποδο από την αλήθεια….αλλά θα δουν σύντομα, όταν θα προσαρτήσουμε τις χώρες που έχουμε κατακτήσει…! 
Το  ζωντανό σύμβολο που μετά την Σμύρνη θα έπαιρνε την Πόλη ως Κων/νος ο 12ος, ήταν πια ιερό λείψανο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου