Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Πρόπολη - ποιο είναι το θαυματουργό προϊόν των μελισσών

Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, 
γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. 
Δυστυχώς, η μέλισσα δεν μπορεί να παρασκευάσει πρόπολη από οποιοδήποτε φυτό ή δέντρο. 
Όλα τα είδη λεύκας, 
σημύδας, 
σκλήθρας, 
ιτιάς, 
βελανιδιάς, 
φτελιάς, 
οξείας, 
ιπποκαστανιάς, 
ευκαλύπτου, όλα τα κωνοφόρα, αλλά και άλλα δέντρα και φυτά παράγουν ρητίνες που χρησιμεύουν για την παρασκευή πρόπολης από την μέλισσα.
Τα φυτά καλύπτουν τα μπουμπούκια τους και τα τρυφερά τους φύλλα για να τα προστατεύσουν από κάθε είδους επίθεση με μια λεπτή ρητινώδη μεμβράνη.
Αυτή τη ρητινώδη μεμβράνη συλλέγουν οι μέλισσες νωρίς την άνοιξη από
ιτιές – το 95% των φυτικών συστατικών της πρόπολης στις εύκρατες περιοχές της Ευρώπης συλλέγουν οι μέλισσες από τις Ιτιές και τις λεύκες,
λεύκες,
καστανιές,
πεύκα,
βελανιδιές,
σκλήθρα,
ρείκια -σουσούρα,
κουμαριές και αφού την αναμείξουν με δικά τους εκκρίματα την χρησιμοποιούν σαν οικοδομικό υλικό για:
α) να θωρακίσουν την κυψέλη-πόλη τους.
β) να  μικραίνουν την είσοδο της κυψέλης ώστε να μπαίνουν και να βγαίνουν μόνο οι ίδιες κλείνοντας έξω κάθε επικίνδυνο εξωτερικό εχθρό.
γ) να στεγανοποιούν την κυψέλη τους χρησιμοποιώντας την σαν στεγανωτικό υλικό,σφραγίζοντας τυχόν χαραμάδες,ρωγμές και οπές στα  τοιχώματα της.
δ) να προετοιμάσουν τα βασιλικά δωμάτια στα οποία θα γεννήσει η βασίλισσα.
Οι φυτικές ρητίνες που χρειάζονται για την παρασκευή πρόπολης τις μαζεύει εξειδικευμένη ομάδα μελισσών, οι οποίες ονομάζονται συλλέκτριες πρόπολης. 
Οι συλλέκτριες πρόπολης με τα σαγόνια τους μαζεύουν αυτές τις εκκρίσεις και με τη βοήθεια των δύο πρώτων ζευγών των ποδιών τους τα μεταφέρουν εναλλάξ στα «καλαθάκια» της γύρης στο τρίτο ζεύγος ποδιών. 
Επιστρέφοντας στην κυψέλη άλλες μέλισσες θα παραλάβουν την πρόπολη και θα προσθέσουν κερί και δικές τους εκκρίσεις και το έτοιμο προϊόν χρησιμοποιείται άμεσα. 
Ο μελισσοκόμος τοποθετεί ειδική σήτα και αναγκάζει τις μέλισσες να την προπολάρουν ώστε να πάρει καθαρή πρόπολη, την οποία θα διαθέσει είτε ακατέργαστη, είτε σε βάμμα/εκχύλιση σε αιθυλική αλκοόλη. 
Έτσι ο σωστός τρόπος, με τον όποιο εξάγουμε πρόπολη από το μελίσσι είναι με την χρήση ειδικών τελάρων, τα όποια εισάγονται στο μελίσσι. 
Τα τελάρα αυτά έχουν κενά, τα όποια η μέλισσα γεμίζει με πρόπολη.
Γενικά, η πρόπολη συλλέγεται από την αρχή της άνοιξης ή του καλοκαιριού μέχρι και τις αρχές του χειμώνα. 
Η συλλογή πρόπολης από τον μελισσοκόμο, επομένως, γίνεται μέσα σε εκείνη την περίοδο.
Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ κι εκατομμύρια χρόνια για την δημιουργία μιας πάστας, για να τη χρησιμοποιήσουν ως "σιλικόνη" ή "στόκο" καλύπτοντας ρωγμές και τρύπες, λειαίνοντας επιφάνειες και μειώνοντας τα ανοίγματα στη φωλιά τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο του υπερβολικού κρύου ή ξένου ως προς το μελίσσι σώματος. 
Αυτό μπορεί να είναι νερό, σκόνη ή κάποιο οργανικό υπόλειμμα που προέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον ή και κάποιος ξένος οργανισμός όπως μια πεταλούδα, 
μια σφήκα, 
ένα σαλιγκάρι ή ακόμη και ένα ποντίκι. 
Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την χρήση της πρόπολης σαν έναν αντιμικροβιακό, βακτηριοκτόνο αδιάβροχο στόκο, με τον όποιο η μέλισσα επιδιορθώνει το σπίτι της δηλαδή στεγανοποιεί το εσωτερικό της κυψέλης.
Άλλος και σημαντικότερος λόγος είναι για να επιτρέπει στην μέλισσα να "βαλσαμώσει" το πτώμα οποιουδήποτε εισβολέα καταφέρει να εισέλθει στο μελίσσι. 
Ο εισβολέας είναι σίγουρο πως θα θανατωθεί από τις μέλισσες-φύλακες, όμως είναι αδύνατον να μεταφερθεί το πτώμα του έξω από το μελίσσι. 
Το εσωτερικό του μελισσιού είναι, και πρέπει να διατηρείται πιο αποστειρωμένο από τον θάλαμο ενός σύγχρονου χειρουργείου και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποτραπεί η αποσύνθεση του πτώματος και η εξάπλωση των μικροβίων που αυτό μεταφέρει. 
Η πρόπολη έχει τις φυσικές ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση του εσωτερικού της κυψέλης απαλλαγμένου από μολυσματικούς παράγοντες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα πτώμα που βαλσαμώνεται με πρόπολη μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα της τάξης των 3-5 χρονών, ίσως και παραπάνω 
Άλλοι λόγοι, είναι η λείανση μυτερών εξογκωμάτων μέσα στο μελίσσι, ή και ως προστατευτικό, αντιβακτηριδιακό επίχρισμα στα κελιά όπου θα τοποθετήσει η βασίλισσα τα αυγά της. 
Τη χρησιμοποιούν επίσης για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας όπου θα μεγαλώσει ο γόνος/τα μωρά τους και θα αποθηκευτούν το μέλι και η γύρη και στο σφράγισμα των κελιών. 
Το χρώμα της πρόπολης ποικίλει από κίτρινο-πράσινο, πορτοκαλο-πράσινο μέχρι καστανό και σκούρο καφέ, και εξαρτάται από το φυτό προέλευσής της, από τις προσμείξεις κεριού και γύρης αλλά και από τον χρόνο παραμονής της στην κυψέλη. 
Σε χαμηλές θερμοκρασίες μικρότερες από 15° C η πρόπολη είναι υαλοποιημένη και άρα ιδιαίτερα σκληρή. 
Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από 30° C αρχίζει και αποκτάει πλαστικότητα και μετατρέπεται αυξητικά σε κολλώδη ουσία. 
Τυπικά, η πρόπολη λιώνει στους 60-70° C και έχει πυκνότητα περίπου 1,12gr/ml. 
Είναι εντελώς αδιάλυτη στο νερό και διαλύεται στην αιθυλική αλκοόλη, στην γλυκόλη και σε άλλους οργανικούς διαλύτες.
Προέλευση και ιστορική αναδρομή
Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν παρέλειψαν να παρατηρήσουν τις μέλισσες και τις αρχιτεκτονικές τους τεχνοτροπίες οι οποίες αφορούσαν και αφορούν  την προστασία της κυψέλης.
Έτσι το πρώτο που έκαναν,αφού οι μέλισσες είχαν γίνει ήδη πηγή έμπνευσης για αυτούς, ήταν να δώσουν όνομα στο υλικό που αυτές  χρησιμοποιούσαν για να φέρουν σε πέρας αυτή τους τη μηχανική  εργασία.
Παρατηρώντας την περίεργη ουσία που οι μέλισσες τοποθετούσαν στην είσοδο της κυψέλης-πόλη τους για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς την ονόμασαν πρόπολη- προ της πόλης-προσδίδοντάς της με τον πιο εύστοχο τρόπο την αμυντική της ιδιότητα.
Σήμερα διεθνώς η πρόπολη κρατάει το σοφό αυτό όνομα “propolis” θυμίζοντάς μας τις ιδιότητες της οι οποίες προφυλάσσουν και προστατεύουν την κυψέλη-πόλη και τους κατοίκους της από πάσης φύσεως εχθρούς
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφερόταν και ως «μαύρο κερί». 
Λαοί οι οποίοι ευδοκίμησαν στα παράλια της Μεσογείου χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς είχαν διαπιστώσει την αντιφλεγμονώδη δράση της. 
Αναφορές για την πρόπολη έχουμε και από άλλους λαούς της Αφρικής, της Ρωσίας και όχι μόνο. 
Αναφορά για την πρόπολη υπάρχει και στα κείμενα της βίβλου, όπου αναφέρεται ως το "βάλσαμο της Gilead" 
Οι Ρωμαίοι στρατιώτες στις εκστρατείες τους είχαν πάντα στις αποσκευές τους πρόπολη, ενώ οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών.
Αναφορές για την πρόπολη έχουμε από τον Ιπποκράτη, 
τον Αριστοτέλη, 
τον Γαληνό, 
τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και άλλους. 
Ο Ιπποκράτης την σύστηνε για την επάλειψη ελκών και εγκαυμάτων. 
Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε την πρόπολη ως θεραπευτικό μέσο για πολλές διαφορετικές νόσους, και ο Πλίνιος για την αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος.
Σε πιο σύγχρονες εποχές, ένα βάλσαμο κατασκευασμένο από πρόπολη και βαζελίνη χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για την καταπολέμηση των επιμολύνσεων των τραυμάτων. Ρώσοι και Πολωνοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόπολη είναι αποτελεσματική εναντίον του βακίλλου της φυματίωσης, και εξίσου αποτελεσματική εναντίον ορισμένων ειδών μυκήτων ανθεκτικών στις συνήθεις θεραπείες, όπως η Candida.
Έχει αποδειχθεί ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της πρόπολης είναι η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού ή του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που την καθιστά διπλά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση λοιμώξεων κάθε είδους. 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, άρχισε να αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη αυτού του προϊόντος στη Γιουγκοσλαβία, 
τη Ρωσία και την Πολωνία, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. 
Ένας Γάλλος επιστήμονας με το όνομα Lavie, καθώς και ένα πολωνικό φαρμακευτικό εργαστήριο, κατέδειξαν τις εξαιρετικές ιδιότητες της πρόπολης στην καταπολέμηση μυκήτων και βακτηριδίων. 
Σήμερα η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρέως ως φάρμακο, είτε ως αυτούσιο σκεύασμα, είτε ως συστατικό άλλων σκευασμάτων.
Χημική σύσταση
Η ακριβής χημική σύσταση της πρόπολης είναι ακόμη άγνωστη, και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να παρασκευαστεί στο εργαστήριο. 
Η χημική σύσταση της πρόπολης όπως και οι φυσικές της ιδιότητες εξαρτάται άμεσα από την χλωρίδα της κάθε περιοχής από την οποία τη συλλέγουν οι μέλισσες, καθώς διαφορετικά φυτά δίνουν και διαφορετικές δυνατότητες στις μέλισσες για συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων. 
Είναι λογικό η πρόπολη να έχει διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με τα φυτά από τα όποια προέρχεται.
Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι:
• Η καφέ πρόπολη αποδίδει καλύτερα για τα βακτηρίδια και τους μύκητες.
• Η κόκκινη πρόπολη αποδίδει καλύτερα για τους ιούς.
• Η πράσινη πρόπολη Βραζιλίας αποδίδει καλύτερα για τον καρκίνο.
Η χημική της σύσταση είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη καθώς σε αυτήν έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 300 χημικές ενώσεις. 
Τα συστατικά της πρόπολης είναι:
+/- 5% γύρη
+/- 10% αιθέρια έλαια
+/- 30% κερί
+/- 55% ρητίνες και βάλσαμα
+/- 5% διάφορες ουσίες οργανικές και ανόργανες
Είναι πλούσια σε:
αμινοξέα,
ιχνοστοιχεία,
βιοφλαβίνες,
βιταμίνη Α,
βιταμίνη Β1,
βιταμίνη Β2,
βιταμίνη Β3,
ασβέστιο,
μαγνήσιο,
σίδηρο,
ψευδάργυρο,
πυρίτιο,
κάλιο,
φώσφορο και ένα πλήθος άλλα άγνωστα συστατικά και ενώσεις, που εργάζονται σε συνέργεια δημιουργώντας αυτό το θαύμα της φύσης και των μελισσών.
Η ποικιλία των ενεργών αυτών συστατικών της πρόπολης είναι εντυπωσιακή.
Κάθε ένα από αυτά διαθέτει τεράστια και ουσιαστική θεραπευτική αξία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση πως ασχέτως από τη χώρα και τη ράτσα της μέλισσας, η δράση της πρόπολης είναι πάντα ίδια, παρ’ όλο που πολλές φορές τα συστατικά της διαφέρουν! https://botanologia.gr/propoli-to-ischyrotero-antiviotiko-tis-fysis/
Ιδιότητες και χρήσεις
Οι κυριότερες ερευνητικά τεκμηριωμένες ιδιότητες της πρόπολης είναι:
1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η πρόπολη περιέχει ισχυρές αντιβακτηριακές, αντισηπτικές και αντιμυκητιακές ουσίες οι οποίες δρουν επιλεκτικά και επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια, ιούς και στους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. 
Έχει την ικανότητα να καταστρέφει ή να σταματά τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων όπως σταφυλόκοκκων, στρεπτόκοκκων και σαλμονέλας. 
Από εφαρμογές μέχρι τώρα και Ιατρικά Συγγράμματα διαπιστώθηκαν οι καταπληκτικές θεραπευτικές της ιδιότητες, στη φαρυγγίτιδα, 
σε λοιμώξεις εσωτερικές και εξωτερικές, 
γρίπη, 
λαρυγγίτιδα, 
βρογχικό άσθμα, 
χρόνια πνευμονία και πνευματική φθίση. 
Είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών. 
Η αντιφλεγμονώδης δράση της καλύπτει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, 
τις φλεγμονές της τραχείας, 
του λάρυγγα κ.α. 
Διεγείρει το σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών και την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού. 
Καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί. 
Σε μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των καταναλωτών πρόπολης το 1995, σχεδόν το 70% την χρησιμοποιούσε για προβλήματα που είχαν να κάνουν με φλεγμονές, αρθρίτιδα, 
ρευματισμούς και μυϊκούς πόνους, άσθμα, βρογχίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση. 
Η καθημερινή κατανάλωση της θεωρείται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Μπορεί επίσης να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με αντιβιοτικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους.
Η πρόπολη έχει ευρύ αντιικό φάσμα, είναι αποτελεσματική κατά των μολύνσεων από ιούς όπως της γρίπης και του έρπη. 
Η δραστικότητα της εναντίον των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό. 
Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια μιας ίωσης, επιταχύνοντας την ανάρρωση και αμβλύνοντας τα συμπτώματα. 
Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανομένου της γρίπης, 
του Η1Ν1 και Η1Ν3. 
Η κόκκινη πρόπολη της Κούβας, σε μελέτες in Vitro, έδειξαν ότι σκοτώνει όλα τα καρκινικά κύτταρα και τον ιό του HIV (AIDS), ενώ φαίνεται να δρα κατά του ιού HPV/κονδυλωμάτων. Είναι γνωστή και ως Ρωσική πενικιλίνη και έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στην καταπολέμηση ιώσεων ζώων και ανθρώπου.
Η αντιμυκητιακή δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίον της Candida albicans, 
Trichomonas vaginalis, κολοβακτηρίων, άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, έχει δειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. 
Μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί βάμμα πρόπολης εσωτερικά για να ενισχύσει και να ανοσοποιήσει τον οργανισμό του από ιώσεις, κρυολογήματα και αλλεργίες. 
Έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ιντερφερόνη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία. 
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα παράγοντας περισσότερα αντισώματα.
Η πρόπολη έχει αντιισταμινική δράση, και σε συνδυασμό με την γύρη, βοηθάει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στην σταδιακή ανοσοποίηση. 
Τα φλαβονοειδή της πρόπολης μπλοκάρουν την αλλεργική αντίδραση αναστέλλοντας τη δράση των οξέων που λύουν τα κύτταρα. 
Η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. 
Η πρόπολη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και τη δομή του DNA προκαλώντας κυτταρικό θάνατο, γήρανση και καρκινογένεση. 
Η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης είναι πολύ μεγαλύτερη από της βιταμίνης Ε. Ταυτόχρονα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση. 
2. Αναισθητική δράση
Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα αναισθητικά είναι πολύ τοξικά, άρα και επικίνδυνα. 
Η πρόπολη σαν αναισθητικό χρησιμοποιήθηκε σε εγχειρήσεις διαφόρων οργάνων, καθώς και για θεραπεία και ανακούφιση του πόνου, της άνω αναπνευστικής οδού, των ρινικών κοιλοτήτων, των δοντιών, του αυτιού κ.λ.π. 
Ορισμένα φλαβονοειδή της πρόπολης έχουν παρόμοια δράση με ορισμένα αναλγητικά φάρμακα.
3. Επουλωτική δράση
Έχει επουλωτική δράση, επιταχύνει την αναγέννηση ιστών και την αποκατάσταση κυττάρων. 
Η πρόπολη επουλώνει τραύματα και πληγές αυτιών, μύτης, έρπη ζωστήρα. 
Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι, ενώ η πρόπολη εμφανίζει κατασταλτική και μερικές φορές τοξική δράση απέναντι στα καρκινικά κύτταρα, διεγείρει την αναγέννηση των υγιών ιστών. 
Μια από τις βασικότερες χρήσεις της πρόπολης, από την αρχαιότητα, ήταν η επούλωση των πληγών στο δέρμα ή στην στοματική κοιλότητα. 
Επίσης, έχει αναλγητική δράση σε τραυματισμένο μυϊκό σύστημα, τόσο με εσωτερική, όσο και με εξωτερική χρήση με αλοιφή. 
Η πρόπολη προκαλεί αντισηψία και ταχύτατη επούλωση, προστατεύοντας παράλληλα από μικρόβια και βακτήρια. 
Παράλληλα, προσκολλάται στην πληγή ή το οίδημα και το αδιαβροχοποιεί. 
Ένα βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πληγών και για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.
4. Ενεργεί σαν αντιδιαβητικό
Φαίνεται ότι η πρόπολη μπορεί να ελέγξει τη γλυκόζη αίματος και να ρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος, οδηγώντας σε μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών σε αρουραίους με διαβήτη. -Fulianq Η. και συνεργάτες, 2005
5. Καταπολεμά τον καρκίνο
Η πρόπολη εμφανίζει κυτταρολογική δράση εναντίων του ινοσαρκώματος στο παχύ έντερο, καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος, προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και γενικά, εμποδίζει την αναπνοή των καρκινικών κυττάρων. 
Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει 100% μεγαλύτερη ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων. 
Το οξύ που βρίσκεται στην πρόπολη μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων του προστάτη. 
Εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα από το να πάρουν τη δύναμη που χρειάζονται για την ανάπτυξη τους.
Σύμφωνα με τα πειράματά τους  οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ουσία δεν σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά σταματά την ενεργητικότητα τους. 
Επίσης διαπίστωσαν ότι η πρόπολη κατέστειλε την δραστηριότητα της πρωτεϊνικής κινάσης p70S6, που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. 
Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, κύριο ρόλο για αυτά τα αποτελέσματα, παίζει ένα ειδικό οξύ που υπάρχει στην πρόπολη. 
Έτσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με την καθημερινή χρήση της πρόπολης σε τρόφιμα εμποδίζονται τα καρκινικά κύτταρα από το να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη τους. 
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια του καρκίνου. 
Αυτό το αποτέλεσμα της νέας έρευνας είναι πολλά υποσχόμενο, αφού με βάση την πρόπολη μπορεί να παραχθούν μελλοντικά νέα φάρμακα, τα οποία σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία μπορεί να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. 
Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω κλινικές δοκιμές.
Πολλές μελέτες έχουν γίνει που δείχνουν ότι η πρόπολη έχει αντικαρκινική δράση. 
Η κλινική του Δρ Οσάμου Μιζουκάμι, στο Τόκιο, επί 35 χρόνια κουράρει ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο χρησιμοποιώντας την πρόπολη, ως συμπληρωματική αγωγή, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής των ασθενών, την παράταση του χρόνου επιβίωσης έως και την πλήρη ίαση. 
Θεωρείται ότι η αντικαρκινική δράση της πρόπολης είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική.
6. Δερματολογική δράση
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληγές, 
αμυχές, 
μώλωπες, 
εκχυμώσεις, 
πρηξίματα, 
οιδήματα, τραύματα και μολύνσεις κάθε τύπου στο δέρμα ή στην στοματική κοιλότητα. 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία συνήθων δερματικών προβλημάτων, τσιμπημάτων, 
φλογώσεων, 
στιγμάτων, ακμής αλλά και για την καταπολέμηση σοβαρότερων δερματικών προβλημάτων, όπως εκζέματα, ψωρίαση και αλλά. Η πρόπολη έχει ανοσοτροποποιητική δράση δηλαδή σε ορισμένες περιπτώσεις στρέφεται κατά της ανοσιακής απάντησης και συμβάλει συνήθως σε σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης και εκζέματος. Η πρόπολη αποτελεί την μόνη θεραπεία για ορισμένα είδη ψωριάσεων, όπως για παράδειγμα η μετατραυματική ψωρίαση. Παράλληλα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε σαπούνια, αφρόλουτρα, αλοιφές και οδοντόκρεμες που περιέχουν πρόπολη για την φροντίδα του σώματος.
7. Άλλες ιδιότητες
-Προσφέρει προστασία από την ραδιενέργεια.
-Είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού.
-Έχει αντιηπατοτοξική και ηπατοπροστατευτική δράση.
Δοσολογία και παρενέργειες
Η πρόπολη μπορεί να φτάσει στο εμπόριο υπό την μορφή ακατέργαστης στερεής πρόπολης ή με την μορφή σκευασμάτων πρόπολης. 
Τέτοια είναι η σκόνη πρόπολης, 
πάστες, 
αλοιφές, 
γαλακτώματα πρόπολης, 
αλκοολικά ή γλυκολικά βάμματα και εκχυλίσματα πρόπολης, 
σιρόπια πρόπολης, 
αλοιφές πρόπολης, 
έλαια πρόπολης, 
χάπια και ταμπλέτες πρόπολης. 
Επίσης, σκευάσματα πρόπολης μπορούν να συνδυαστούν με άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως η γύρη και το μέλι, ή ακόμη και με άλλα βοτανικά σκευάσματα.
Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης σε μερικές τσίχλες, 
οδοντόκρεμες, 
καλλυντικά, 
κρέμες και αλοιφές και μπορεί να έχει πιθανές χρήσεις στον τομέα της οδοντιατρικής και να σκληρύνει το σμάλτο.
Αλλεργικές αντιδράσεις στην πρόπολη μπορεί επίσης, να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν δείξει αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας.
Δεν επηρεάζει τη φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου, και δεν παρουσιάζει παρενέργειες, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας και η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων. 
Έχει παρατηρηθεί ότι η πρόπολη παρουσιάζει συνεργατική δράση με ορισμένα συστατικά ενισχύοντας την δράση τους. 
Παρουσιάζει συνεργατική δράση με την βιταμίνη C και το ένζυμο Βρωμελαίνη. 
Φαίνεται να έχει παράλληλη δράση με ανοσοενισχυτικά βότανα.
Επίσης η πρόπολη δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. 
Κατά γενικό κανόνα μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, 
τόνωση του οργανισμού, 
καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης.
Δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την δοσολογία, δεδομένου ότι δεν μπορούμε να τύχουμε υπέρ δοσολογία διότι η πρόπολη δεν έχει τοξική δράση στον οργανισμό. 
Παρόλα αυτά, για πρόληψη μπορεί να παίρνει κανείς 1-3 ταμπλέτες πρόπολης ημερησίως ή ακόμη καλύτερα 20-25 σταγόνες αλκοολικού βάμματος πρόπολης περιεκτικότητας τουλάχιστον 30%. 
Στην περίπτωση θεραπευτικής αγωγής, η λήψη της γίνεται σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού.
Η πρόπολη είναι ασφαλής όταν λαμβάνεται από το στόμα ή εφαρμόζεται κατάλληλα στο δέρμα. 
Δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις παρά μόνο σε άτομα που είναι αλλεργικά στις μέλισσες ή στα προϊόντα μελισσών, έτσι παρά το ό,τι οι αντιαλλεργικές ιδιότητες της πρόπολης είναι διαπιστωμένες, κάποια άτομα ( 5 ‰ ) έχουν αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας, αυτά τα άτομα πρέπει να είναι προσεχτικά και να συμβουλεύονται πάντα το γιατρό τους
Συμπέρασμα
Η πρόπολη χρησιμοποιείται για δυο χιλιετίες τουλάχιστον από την παραδοσιακή ιατρική πολλών λαών και, πριν μερικές δεκαετίες, ανακαλύφθηκε εκ νέου από τη δυτική ιατρική και κτηνιατρική. 
Μεταξύ 1980 και 1995 δημοσιεύτηκαν περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα για τις ευεργετικές δράσεις της πρόπολης από επιστήμονες 31 χωρών. 
Πλέον δημοσιεύονται περισσότερα από 300 επιστημονικά άρθρα το χρόνο. 
Η πρόπολη είναι εκπληκτική για τον ανθρώπινο οργανισμό.
άντληση πληροφοριών για το άρθρο από:
βιβλιογραφία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου