Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Βελόνες κωνοφόρων και κουκουνάρια στην παραδοσιακή ιατρική – μια πρώτη γνωριμία

Οι βελόνες tvn κωνοφόρων είναι ένα συμπύκνωμα πολύτιμων βιολογικά ενεργών ουσιών. 
Είναι πλούσιες σε χλωροφύλλη,
αιθέρια έλαια,
φυτοστερόλες,
βιταμίνες 
– περιέχουν πέντε φορές περισσότερη βιταμίνη C από το χυμό λεμονιού και οκτώ φορές περισσότερη από το χυμό πορτοκαλιού, 

προβιταμίνες,
μέταλλα 
και αντιοξειδωτικά. 

Μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο βοήθημα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των παθήσεων του χειμώνα χάρη στις αντιβακτηριακές,
αντισηπτικές,
αποχρεμπτικές και αναζωογονητικές τους ιδιότητες.

Τα παρασκευάσματα από βελόνες κωνοφόρων προάγουν την ...
read more:https://botanologia.gr/velones-konoforon-kai-koykoynaria-stin-paradosiaki-iatriki-mia-proti-gnorimia/

Λίγα λόγια για το Αιγαίο την προαιώνια κοίτιδα των Ελλήνων

από το χρονολόγιο του Οδυσσέα Νασιόπουλουhttps://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0T4eU2UicYuJWxbAtJDH6HtU52ACiSXoMFw82WrkyTeTDALdF7giFyAgQvqsDeVPyl&id=100091277667317
Λίγα λόγια για το Αιγαίο την προαιώνια κοίτιδα των Ελλήνων. 
Η λέξη Αιγαίο προέρχεται από το αἵξ (κατσίκα), παράγωγο του ομηρικού ρήματος αΐσσω (πηδώ, κινούμαι αστραπιαία), οι αρχαίοι Έλληνες συνεκδοχικά συνήθιζαν να αποκαλούν «αίγες» τα κύματα, προφανώς επειδή πηδούν όταν η θάλασσα είναι αγριεμένη. 
Εξ' ου και η ακτή όπου καταλήγουν πηδώντας «οι αίγες της αλός» (τα θαλάσσια κύματα) ονομάστηκε αιγιαλός. 
Εξ’ ου και ο Αιγεύς, ο πατέρας του Θησέως, από το ίδιο ρήμα και η Αιγαί, 
αρχαία πόλη της Ημαθίας και παλαιά πρωτεύουσα της Μακεδονίας η σημερινή Έδεσσα
και η αρχαία πόλη Αἲγειρα της Αχαΐα, αλλά και Αίγυπτος η οποία σύμφωνα με τον Στράβωνα ετυμολογείται από τις λέξεις Αιγαίο και υπτίως η χώρα δηλαδή, που βρίσκεται κάτω (νότια) από το Αιγαίο Πέλαγος.
Το Αιγαίο μαζί με το Ιόνιο κάποτε ήταν μια απέραντη πεδιάδα, την έλεγαν Αιγηίδα, την διέρρεαν ο Αδρίας ποταμός, καταγόμενος από τις Άλπεις και 
ο Αιγαίος ποταμός, κατερχόμενος από την λίμνη τότε του Εύξεινου πόντου, ανατολίκά της σημερινής Εύβοιας υπήρχε λίμνη, λίμνη ήταν και η Θεσσαλία.
Στην Αιγιήδα υπήρξε η πρώτη αρχή του ανθρώπου, του Έλληνα, που τελικά κομματιάστηκε και καταποντίστηκε, συνεπεία γεωλογικών αλλαγών ή και σφοδρών πολέμων με τεχνολογικά μέσα άφθαστα σήμερα. 
Επειδή σ' αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι καινούργιο και τίποτα που δεν έχει ξαναγίνει. 
Παράλληλα τρεις κατακλυσμοί διαμόρφωσαν καταλυτικά το σημερινό Αιγαίο πέλαγος, του Ωγύγιου, 
του Δευκαλιώνα και 
του Δάρδανου και έφερνε το τέλος κάθε εποχής του ανθρώπου, της αργυρής, της χάλκινης για του δυο πρώτους. 
Στο Αιγαίο ή Αρχιπέλαγος στην λεκάνη της Αν. Μεσογείου μεταξύ Α. Ελλάδας και Μ. Ασίας, 240.000 τ.χλμ. και μέγιστο βάθος 2.249 μέτρα μεταξύ Κρήτης και Κυκλάδων, υπήρξε η κοιτίδα του αξεπέραστου Αιγιακού Ελληνικού πολιτισμού που περιλαμβάνει τον μινωικόν, 
τον μυκηναϊκό, 
τον κυκλαδικόν και τον πολιτισμό της Ηπειρωτικής Ελλάδος. 

Ο Αιγαίος πολιτισμός υπήρξε μακροχρόνιος: 3500 – 1400π.Χ, σύμφωνα με την συμβατική ιστορία. 
Απ’ το Αιγαίο οι Έλληνες εξαπλώθηκαν σ’ όλο το κόσμο, φτιάχνοντας αποικίες Μεγάλη Ελλάδα, Ιωνία, Μ. Ασία, 
Μασσαλία, 
Σκωτία σ΄ όλη την Ευρώπη και ίσως μέχρι την Εσπερία.  
Στο βυθό του Αιγαίου υπάρχουν τα χαλάσματα απ΄ τις ένδοξες, περίλαμπρες πόλεις των πρώτων Ελλήνων, όταν βουτάς στο Αιγαίο ακούς την αρχαία λαλιά μας, το αρχέγονο αίμα να ξυπνά. 
Αυτά τα νησιά είναι σαν λαμπάδες άσβηστες που λάμπει το προαιώνιο Ελληνικό φως του πολιτισμού μας, προς τον ουρανό, της έναστρης καταγωγής, προς τον Θεό των Ελλήνων. 
Η σημερινή εποχή του σιδηρούν γένους των ανθρώπων, του χειρότερου, σκληρότερου που περπάτησε επί γης, πάλι με κατακλυσμό θα χαθεί. 
Και ξανά άλλο γένος ίσως να ξαναϋπάρξει με αφετηρία την Αιγηίδα, αν υπάρξει. 
Φωτό. : Σαντορίνη, Κυκλάδες. Θεία δίκη, ίσως και όχι, ηφαίστειο που ξυπνά, λέει να γκρεμίσει, να διαχωρίσει.

ξινολάχανο, αρμιά, λαχαναρμιά, τα απόλυτα του χειμώνα...

Η λαχαναρμιά είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της παραδοσιακής κουζίνας της Βόρειας Ελλάδας. Για να διατηρήσουν τα λάχανα πρόσθεταν αλάτι, 
λεμόνια, 
πολλές φορές και σιναπόσπορο, 

καυτερές πιπεριές ή και ρεβύθια (που επιταχύνουν τη διαδικασία της ζύμωσης), και τα έβαζαν μέσα σε βαρέλια που είχαν κάνουλα στη βάση. 
Ανά τακτά διαστήματα έπαιρναν λίγο από το υγρό του κάτω μέρους και το έριχναν από πάνω. Σε ένα μήνα το λάχανο ήταν έτοιμο να μαγειρευτεί με χοιρινό και να τυλιχτεί σε λαχανοντολμάδες. 
Και εμείς μπορούμε να φτιάξουμε λάχανο αρμιά, ακόμη και να μην έχουμε εύκαιρο ένα βαρελάκι με βρυσάκι. 
Παίρνουμε ένα αφράτο λάχανο και με ένα κοφτερό χέρι κάνουμε μια βαθιά τρύπα εκεί που είναι το κοτσάνι, 
τη γεμίζουμε με χοντρό αλάτι, 
βάζουμε το λάxανο σε ένα ευρύχωρο σκεύος, 
το σκεπάζουμε με αλατόνερο (υπολογίζουμε ένα κουτάλι της σούπας αλάτι για ένα λίτρο νερού), 
ανακατεύουμε καλά, 
προσθέτουμε δύο λεμόνια και τοποθετούμε από πάνω κάτι βαρύ – ένα πιάτο λόγου χάρη. Κάθε δυο τρεις μέρες ανακατεύουμε την άρμη μέχρι να περάσουν τριάντα μέρες και να γίνει.
Όταν είναι έτοιμο το λάχανο μπορούμε να το μαγειρέψουμε με κοτόπουλο, 
γαλοπούλα αλλά και με χοιρινό! - gastronomos.gr
αναλυτικότερες πληροφορίες για το πως κάνουμε ξινολάχανο και στην botanologia.grΠως κάνω ξινολάχανο, ένα από τα πολυτιμότερα λαχανικά ζύμωσης
....Είναι σημαντικό όλο το λάχανο να είναι βυθισμένο μέσα στα υγρά, καθώς η ζύμωση είναι μια αναερόβια διαδικασία και αν το λάχανο εκτεθεί στον αέρα πιθανότατα θα μολυνθεί από μικρόβια και μούχλα  αυτό διότι το ξινολάχανο φτιάχνεται με ζύμωση, και μέρα με τη μέρα θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει.
Η ζύμωση, γίνεται μέσω μικροοργανισμών οι οποίοι τρέφονται από τα σάκχαρα  που βρίσκονται στο λάχανο και μέσω της γαλακτικής ζύμωσης.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό το ευχάριστα ξινό και εύπεπτο αποτέλεσμα.
Οι μικροοργανισμοί, είναι τα γνωστά μας, προβιοτικά, φίλοι και σύμμαχοι του πεπτικού συστήματος...

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Οι φυσικοί ανακάλυψαν ένα παράξενο σωματίδιο που έχει μάζα μόνο όταν κινείται προς μία κατεύθυνση

     Οι φυσικοί βρήκαν ένα πρωτόγνωρο κβαντικό σωματίδιο που έχει μάζα μόνο όταν κινείται προς μία κατεύθυνση. 
     Είναι γνωστό ως semi-Dirac fermion, και η ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει την κβαντική φυσική.
     Σε αντίθεση με τα κανονικά κβαντισωματίδια που διατηρούν σταθερή μάζα, το semi-Dirac fermion κινείται σαν να μην έχει μάζα προς μία κατεύθυνση, αλλά συναντά αντίσταση και αποκτά πραγματική μάζα όταν κινείται κάθετα. 
     Αυτή η ασυνήθιστη συμπεριφορά θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την κβαντική φυσική και τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες.
     Η ερευνητική ομάδα, χρησιμοποιώντας ισχυρά μαγνητικά πεδία και ανάλυση υπέρυθρου φωτός, έπεσε πάνω στην ανακάλυψη απροσδόκητα. 
     Περιγράφουν την κίνηση του σωματιδίου σαν ένα μικροσκοπικό τρένο που αλλάζει ράγες - πετάει χωρίς βάρος προς μια κατεύθυνση αλλά ξαφνικά αποκτά μάζα όταν στρίβει. 
     Ενώ οι πλήρεις δυνατότητές του παραμένουν άγνωστες, η ανακάλυψη αυτή προκαλεί την καθιερωμένη φυσική και ανοίγει νέους δρόμους για την εξερεύνηση κβαντικών υλικών. 
     Οι επιστήμονες επικεντρώνονται τώρα στο να διαλευκάνουν τα υπόλοιπα μυστήρια που κρύβονται πίσω από αυτό το παράξενο οιονεί σωματίδιο.

https://www.facebook.com/ScienceNaturePage/posts/pfbid02pZ4QCbgy5o5imoFTXVKRaHXKBD67kYUs5V2VUNtZWAcgYCtSJreVXxfcWUqCwZ61l
photo:
https://chem.noesis.edu.gr/ta-ypoatomika-somatidia
επιμέλεια και μετάφραση:ntina

Πρώτη επίδειξη κβαντικής τηλεμεταφοράς από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern είναι οι πρώτοι που κατάφεραν με επιτυχία την κβαντική τηλεμεταφορά μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών που μεταφέρει ήδη δεδομένα στο Διαδίκτυο.
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να τηλεμεταφέρουν πληροφορίες σχεδόν αμέσως, σε μεγάλες αποστάσεις - όχι σε άθικτες και παρθένες εργαστηριακές συνθήκες, αλλά μέσω πραγματικών καλωδίων διαδικτύου που μεταφέρουν κανονική τηλεπικοινωνιακή κίνηση.
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Optica, εισάγει τη νέα δυνατότητα συνδυασμού της κβαντικής επικοινωνίας με τα υπάρχοντα καλώδια του Διαδικτύου - απλοποιώντας σημαντικά την υποδομή που απαιτείται για προηγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης ή εφαρμογές κβαντικής πληροφορικής.
"Αυτό είναι απίστευτα συναρπαστικό, επειδή κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό.
Η εργασία μας δείχνει μια πορεία προς την επόμενη γενιά κβαντικών και κλασικών δικτύων που μοιράζονται μια ενιαία υποδομή οπτικών ινών. 
Ουσιαστικά, ανοίγει την πόρτα για την προώθηση των κβαντικών επικοινωνιών στο επόμενο επίπεδο" δήλωσε ο Prem Kumar του Northwestern, επικεφαλής της μελέτης.
Περιοριζόμενη μόνο από την ταχύτητα του φωτός, η κβαντική τηλεμεταφορά επιτρέπει έναν νέο, εξαιρετικά γρήγορο και ασφαλή τρόπο διαμοιρασμού πληροφοριών μεταξύ απομακρυσμένων χρηστών δικτύου, όπου η άμεση μετάδοση δεν είναι απαραίτητη. 
Η διαδικασία λειτουργεί με την αξιοποίηση της κβαντικής διεμπλοκής, μιας τεχνικής κατά την οποία δύο σωματίδια συνδέονται, ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους απόσταση. 
Αντί τα σωματίδια να ταξιδεύουν φυσικά για να μεταφέρουν πληροφορίες, τα διεμπλεκόμενα σωματίδια ανταλλάσσουν πληροφορίες σε μεγάλες αποστάσεις - χωρίς να τις μεταφέρουν φυσικά.
Και πώς λειτουργεί αυτό; 
Όλα οφείλονται στην κβαντική διεμπλοκή*, ένα φαινόμενο όπου δύο σωματίδια συνδέονται μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά βρίσκονται. 
Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες μπορούν να μεταφερθούν χωρίς να ταξιδέψουν φυσικά στο χώρο.
Μέχρι τώρα, τα κβαντικά σήματα θεωρούνταν πολύ ευαίσθητα για να επιβιώσουν παράλληλα με τη συμβατική κυκλοφορία στο διαδίκτυο. 
Θέλω να πω, φανταστείτε να προσπαθείτε να οδηγήσετε ένα ποδήλατο μέσα από ένα τούνελ γεμάτο με φορτηγά που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα... χωρίς να πέσετε. 
Αλλά μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northwestern, που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, βρήκε έναν τρόπο να περάσει με λιγότερες παρεμβολές. 
Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο το φως διασκορπίζεται μέσα σε αυτά τα καλώδια, εντόπισαν ένα μήκος κύματος που επέτρεπε στα φωτόνια να ταξιδεύουν πιο ομαλά. 
Τοποθέτησαν το φωτόνιο σε αυτό το βέλτιστο μήκος κύματος και εισήγαγαν ειδικά φίλτρα για τη μείωση του θορύβου από την τυπική κίνηση στο διαδίκτυο.
Για να δοκιμάσουν τα ευρήματά τους, έστησαν ένα καλώδιο οπτικών ινών μήκους 30 χιλιομέτρων, στέλνοντας ταυτόχρονα μέσω αυτού κβαντικές πληροφορίες και κανονικά δεδομένα του διαδικτύου. 
Προς έκπληξή τους, το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία! 
Οι κβαντικές πληροφορίες μεταδόθηκαν με επιτυχία, ακόμη και με την πολυάσχολη κίνηση του διαδικτύου να τρέχει μέσα από το καλώδιο.
     *Η κβαντική διεμπλοκή είναι το φαινόμενο κατά το οποίο, δύο σωματίδια, ή κάποιες ομάδες σωματιδίων, τα οποία δημιουργήθηκαν μαζί και αλληλεπιδρούν στενά μεταξύ τους, τότε ανάμεσά τους δημιουργείται μια παράδοξα στενή και μόνιμη σχέση την οποία ονομάζουμε κβαντική διεμπλοκή.
     Έτσι, ασχέτως του πόσο απομακρυσμένα είναι το ένα από το άλλο, αν στο ένα φορτωθεί μια πληροφορία, αυτή σχεδόν ακαριαία μεταφέρεται και στο άλλο. 
     Μένουν δηλαδή σε κατάσταση διεμπλοκής μεταξύ τους, ασχέτως του χώρου που μεσολαβεί πλέον από το ένα στο άλλο.
    Αν στείλουμε το ένα από τα δύο στο άλλο άκρο του σύμπαντος και κάνουμε κάτι σε οποιοδήποτε από τα δύο, το άλλο αντιδρά ακαριαία.
 επιμέλεια και μετάφραση: ntina

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Μαρία Φιωτάκη, ιατρός - σκέψεις πάνω στην υγεία

Από την ημέρα της πλανδημιας και μέχρι σήμερα, ξεκίνησε αυτή η τρέλα με την βιταμίνη D3. 
Η οποία σε άλλες δόσεις χρησιμοποιείται ως μυοκτονο/ποντικοφαρμακο. 
Ξεκίνησε χορήγηση της βιταμίνης σε ασθενείς με χαμηλές τιμές της βιταμίνης στο αίμα, ενώ η εξέταση αίματος από μόνη της ΔΕΝ είναι αρκετή για την διάγνωση της έλλειψης της. 
Η έλλειψη της βιταμίνης D3 διαγιγνώσκεται με εξέταση της νεφρικής λειτουργίας, του ασβεστίου ορού, απαιτεί σωστή λήψη του ιστορικού και διαγιγνώσκεται με την συνεκτίμηση πολλών παραμέτρων. 
Αυτές τις μέρες μοιάζει να έχει ξεκινήσει μια καινούρια "μόδα" με την Ιβερμεκτινη. 
Ένα φάρμακο που παρουσιάζεται σχεδόν ως πανάκεια αλλά ωστόσο ΑΝΤΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ σε ασθενείς με πεσμένο ανοσοποιητικό και μπορεί να προξενήσει οξεία ηπατίτιδα. 
Η Ιβερμεκτινη δεν είναι ένα φάρμακο που είναι σε έλλειψη και η συνήθης χρήση μέχρι και σήμερα είναι ως αντιπαρασιτικό. 
Σε καμία περίπτωση δεν θα σύστηνα το φάρμακο σε ασθενείς που δεν έχουν κάποια από τις παρασιτώσεις για τις οποίες ενδείκνυται ή προληπτικέ. 
Μπήκα ωστόσο στη διαδικασία να προβληματιστώ  με όλες αυτές τις "μόδες". 
Γιατί αυτές οι μόδες εμένα μου μοιάζουν με πειράματα στον ευρύ πληθυσμό.
Πρώτα κλείνουμε μέσα τον ευρύ πληθυσμό και μετά εξετάζουμε το κατά πόσο επηρεάστηκε η βιταμίνη D3. 
Μετά του χορηγούμε D3 και ας μην πληροί τις προϋποθέσεις (έχει φυσιολογική νεφρική λειτουργία, έχει φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου κ.ο.κ.) και του "ροκανίζουμε" τους παραθυρεοειδείς που παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου, ώστε να "λιώσουμε" σιγά σιγά τον σκελετό του. 
Ουσιαστικά το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να συλλέξουν ΤΑΧΥΤΑΤΑ όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. 
Σε ερωτήματα που εμείς ΜΟΝΟ μπορούμε να υποθέσουμε, αλλά αυτοί γνωρίζουν. 
Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι είμαστε για τις φαρμακοβιομηχανίες κομμάτια "κρέας" προς κατανάλωση. 
Μην πέφτετε με τα μούτρα σε ό,τι μόδα βγαίνει. 
Όλοι ξέρετε τις καλές και τις κακές συνήθειες, εκείνα που ωφελούν κι εκείνα που βλάπτουν την υγεία σας. 
ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ και γίνετε διστακτικοί στα καινούργια. 
Τα καινούργια είναι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ και τα περισσότερα υπόσχονται θαύματα και είναι ΨΕΥΤΙΚΑ. Π.χ. το υαλουρονικό οξύ, 
ΔΕΝ μπορεί να περάσει μέσα στις αρθρώσεις όταν το πίνουμε. 
Εδώ δυσκολευόμαστε όταν υπάρξει μικρόβιο σε αυτές να στείλουμε εκεί την αντιβίωση και η σηπτική αρθρίτιδα είναι πάθηση με υψηλή θνητότητα. 
Κρατήστε καλά στο μυαλό σας πως οι παθήσεις μας είναι συνάρτηση των καθημερινών μας συνηθειών και μην ψάχνετε για μαγικά χάπια. 
Όταν χαλάσει η ισορροπία της λειτουργίας του οργανισμού σας θα το καταλάβετε ΠΡΩΤΑ εσείς κοιτάζοντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη και μετά θα σας το δείξουν οι εξετάσεις γιατί πριν φανεί στις εξετάσεις, ο οργανισμός έχει τρόπο να εξισορροπεί εκείνο που έχει ξερρυθμιστεί. Καλή διατροφή, 
περπάτημα, 
καλός υπνος. 
Οι θόρυβοι ενεργοποιούν το συμπαθητικό και η ηρεμία το παρασυμπαθητικό που βοηθάει στην επούλωση. 
Το νερό, το λάδι και το αλάτι είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ. 
Προμηθευτείτε καλής ποιότητας και από τα τρία. 
Δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας έναντι των χρημάτων. 
Τα χρήματα πάνε κι έρχονται. 
Η υγεία αν χαθεί, το παιχνίδι ΤΕΛΕΙΩΣΕ. 
Maria Fiotaki
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid01UNF7CST1GL1xmmDtieSHPuS5bZ1cH8BHfQdyyb4FNMnTgcRDS7zVX2vcSMGKeXBl&id=100001252030344

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025

κείμενα και σκέψεις ασύνδετα...ή μήπως όχι;

-. Μα τι είναι…, ρώτησε απότομο ο Όιε, λες και αυτή η ερώτηση που την κρατούσε πολύ καιρό  μέσα του ξέφυγε ξαφνικά από τα χείλη του. 
-. Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ζουν με τάξη; 
Τι τους εμποδίζει να κλέβουν και να σκοτώνουν;
-. Δεν έχει κανένας τίποτα για του το κλέψουν, απάντησε ο Σεβέκ.
 Αν επιθυμείς κάτι πηγαίνεις στις αποθήκες και το παίρνεις. 
Όσο για τη βία, τέλος πάντων, δε ξέρω, Όιε, εσείς θα με δολοφονούσατε αν το επέτρεπαν οι συνθήκες; 
Αν πραγματικά το θέλατε θα σας εμπόδιζε μήπως κανένας νόμος; 
Ο καταναγκασμός είναι το λιγότερο αποτελεσματικό μέσο για τη διατήρηση της τάξης...
....
...και ήταν ένα μικρό, μικρότατο απόσπασμα από τον αναρχικό των δύο κόσμων της Ursula Le Guin...
     ...ας δούμε και κάποιες άλλες απόψεις...
     ...Συχνά με ρωτούν αν η αναρχία υπήρξε ποτέ στον κόσμο μας, και απαντώ: σχεδόν όλη η καθημερινή σας συμπεριφορά είναι μια αναρχική έκφραση. 
Το πώς συναλλάσσεστε με τους γείτονές σας, 
τους συναδέλφους σας, 
τους υπόλοιπους πελάτες στα εμπορικά κέντρα ή τα παντοπωλεία, καθορίζεται συχνά από λεπτές διαδικασίες διαπραγμάτευσης και συνεργασίας. 
Κοινωνικές δεσμεύσεις, άσχετες με θεσμοθετημένες πράξεις, επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας σε πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους ή σε ουρές ταμείου παντοπωλείου. 
Αν αντιμετωπίζαμε τους συναδέλφους μας στη δουλειά με τον ίδιο εξαναγκαστικό και απειλητικό τρόπο με τον οποίο το κράτος επιμένει να μας αντιμετωπίζει, η εργασία μας θα τερματιζόταν αμέσως. 
Σύντομα θα μέναμε χωρίς φίλους αν απαιτούσαμε να τηρούν συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς που εμείς θα είχαμε επιβάλει στη ζωή τους.
Σε περίπτωση που έρθετε στο σπίτι μας για μια επίσκεψη, δεν θα σας επιβληθεί φόρος, 
δεν θα σας γίνει έρευνα, 
δεν θα σας ζητηθεί να επιδείξετε διαβατήριο ή άδεια οδήγησης, 
δεν θα σας επιβληθεί πρόστιμο, 
δεν θα φυλακιστείτε, 
δεν θα απειληθείτε, 
δεν θα σας περάσουν χειροπέδες και δεν θα σας απαγορευτεί να φύγετε. 
Υποψιάζομαι ότι οι σχέσεις σας με τους φίλους σας διεξάγονται στην ίδια βάση αμοιβαίου σεβασμού. 
Εν ολίγοις, σχεδόν όλες οι συναλλαγές μας με φίλους και αγνώστους βασίζονται σε πρακτικές που είναι ειρηνικές, εθελοντικές και στερούνται εξαναγκασμού....
επιμέλεια κειμένου:ntina

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025

Μαθαίνω : επίθετα, για να δούμε τι γνωρίζουμε για αυτά

ΜΑΘΗΜΑ 14ον

Φίλοι μου σήμερα θὰ ῥίξουμε μία ματιὰ στὶς κλίσεις τῶν ἐπιθέτων.
Ἐπίθετα εἶναι οἱ λέξεις ποὺ «τίθενται» ἐπὶ τῶν οὐσιαστικῶν, γιὰ αὐτὸ καὶ λέγονται ἒτσι. (Ἐπὶ + θέτω στὸ οὐσιαστικό.)
Δηλαδὴ στὴν φράσι «ὁ καλὸς ἂνδρας», ἡ λέξις «καλός» εἶναι τὸ ἐπίθετο ποὺ τίθεται «ἐπι» τοῦ οὐσιατικοῦ «ἂνδρας».

Τὰ ἐπίθετα χωρίζονται σέ:

  • 1. τρικατάληκτα μὲ τρία γένη, ( μὲ τρεῖς καταλήξεις, μία γιὰ τὸ κάθε γένος). Π.χ. ὁ καλ-ός, ἡ καλ-ή, τὸ καλ-όν.
    Ἂλλο παράδειγμα: ὁ βαθ-ύς, ἡ βαθ-εῖα, τὸ βαθ-ύ.

    Σχηματίζουν τὸ θηλυκὸ κατὰ τὴν Α’ κλίσι (ἡ καλὴ – τῆς καλῆς – τῇ καλῆ, ἡ βαθεῖα – τῆς βαθείας – τῇ βαθεία), καὶ τὸ ἀρσενικὸ καὶ οὐδέτερο κατὰ τὴν Β΄ κλίσι (ὁ καλὸς – τοῦ καλοῦ – τῷ καλῷ, τὸ καλὸν – τοῦ καλοῦ – τῷ καλῷ) ἢ κατὰ τὴν Γ΄ κλίσι (ὁ βαθὺς – τοῦ βαθέως – τῷ βαθεῖ, τὸ βαθὺ – τοῦ βαθέος – τῷ βαθεῖ).
  • 2. δικατάληκτα μὲ τρία γένη (τὸ ἀρσενικὸ καὶ θηλυκὸ ἒχουν ἓναν τύπο). Ἂλλα κλίνονται κατὰ τήν Β΄καὶ ἂλλα κατὰ τὴν Γ΄ κλίσι.
    Συνήθως δικατάληκτα ἐπίθετα εἶναι οἱ σύνθετες λέξεις, ὃπως «ὁ – ἡ ἐπιμελής», «τὸ ἐπιμελές», «ὁ – ἡ ἀρτιμελής», «τὸ ἀρτιμελές» κ.λ.π.
    Ἂλλο παράδειγμα εἶναι οἱ λέξεις «ὁ ἂφθον-ος, ἡ ἂφθον-ος» καὶ οὐδέτερον «τὸ ἂφθον-ον».

Προσέξτε: ὁ ἐπιμελ-ὴς (μαθητής), ἡ ἐπιμελ-ὴς (μαθήτρια), τὸ ἐπιμελ-ὲς (παιδί).
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ἓνα σύνηθες λάθος ποὺ κάνουν πολλοὶ φίλοι ἀπὸ ἂγνοια, εἶναι στὶς καταλήξεις αὐτῶν τῶν ἐπιθέτων. Ἂς τὰ δοῦμε:

Ἑνικὸς ἀριθμὸς

(ὁ, ἡ ἐπιμελής)

Ὀνομαστική:     ὁ – ἡ ἐπιμελής
Γενική:             τοῦ – τῆς ἐπιμελοῦς
Δοτική:             τῷ – τῇ ἐπιμελεῖ
Αἰτιατική:         τὸν – τὴν ἐπιμελῆ
Κλητική:           ὦ ἐπιμελές!

Πληθυντικὸς ἀριθμὸς

Ὀνομαστική:   οἱ – αἱ ἐπιμελ-εῖς
Γενική:           τῶν ἐπιμελ- ῶν
Δοτική:           τοῖς – ταῖς ἐπιμελ-έσι (ν)
Αἰτιατική:       τοὺς – τὰς ἐπιμελ-εῖς

Κλητική:        ὦ ἐπιμελ – εῖς!

ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ!!!

Ἑνικὸς ἀριθμὸς

Ὀνομαστική:  τὸ ἐπιμελὲς
Γενική:          τοῦ ἐπιμελοῦς
Δοτική:           τῷ ἐπιμελεῖ
Αἰτιατική:       τὸ ἐπιμελὲς
Κλητική:         ὦ ἐπιμελὲς

Πληθυντικὸς ἀριθμὸς

Ὀνομαστική:  τὰ ἐπιμελῆ
Γενική:           τῶν ἐπιμελῶν

Δοτική:           τοῖς ἐπιμελέσι
Αἰτιατική:       τά ἐπιμελῆ
Κλητική:         ὦ ἐπιμελῆ!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Τὰ τριγενῆ καὶ δικατάληκτα τὰ προφέρουμε σωστά, ἀλλιῶς φαντάζουμε ἀγράμματοι: ὁ, ἡ ἀρτιμελής, τὸ ἀρτιμελές, καί πληθυντικός: οἱ ἀρτιμελεῖς καὶ τὰ ἀρτιμελῆ!!!!
ΑΥΤΟ εἶναι τὸ βασικότερο σημεῖο τοῦ σημερινοῦ μαθήματος!!!!
Βέβαια στὴν νεοελληνικὴ ἒχουν ἀσελγήσει καὶ στὰ ἐπίθετα καὶ λέγονται «τέρατα» τοῦ τύπου «τοῦ ἐπιμελῆ»….Τί ἀκούγεται σωστότερο, «τοῦ ἐπιμελοῦς μαθητοῦ» ἢ «τοῦ ἐπιμελῆ μαθητοῦ»;
Δὲν λέμε «ὁ διεθνῆ φήμης τραγουδιστής»….ἀλλὰ «ὁ διεθνοῦς φήμης τραγουδιστής
»

  • 3. μονοκατάληκτα μὲ δύο γένη (δὲν ὑπάρχει οὐδέτερο).
    Π.χ. ὁ – ἡ φυγὰς (τοῦ – τῆς φυγάδος, τῷ – τῇ φυγάδι), ὁ – ἡ πένης(= πτωχός) (τοῦ – τῆς πένητος, τῷ – τῇ πένητι), ὁ – ἡ βλὰξ (τοῦ – τῆς βλακός, τῷ – τῇ βλακί). Αὐτὰ κλίνονται συνήθως καταὰ τὴν γ΄ κλίσι.

Μπορεῖτε νὰ ἀνατρέξετε στὰ προηγούμενα μαθήματα προκειμένου νὰ θυμηθῆτε τὶς κλίσεις τῶν οὐσιαστικῶν. Ἂν ἒχετε ἀκολουθήσει τὶς ὁδηγίες μου καὶ ἒχετε «νοιώσει» τὴν μουσικὴ τῆς γλώσσης μας, θὰ εἶναι ἁπλὸ γιὰ ἐσᾶς νὰ κλίνετε τὰ ἐπίθετα. (Μάθημα 7ον (Α΄κλίσις), μάθημα 8ον (Β΄κλίσις), μάθημα 10ον (Γ΄κλίσις))

Ἂς δοῦμε συνοπτικὰ κάποια παραδείγματα.

Τὰ δευτερόκλιτα τρικατάληκτα (μὲ τρία γένη):
Ἑνικὸς ἀριθμός:           ὁ σοφ-ὸς – τοῦ σοφ-οῦ – τῷ σοφ-ῷ,

                                      ἡ σοφ-ὴ – τῆς σοφ-ῆς – τῇ σοφ-ῇ,
τὸ σοφ-ὸν – τοῦ σοφ-οῦ – τῷ σοφ-ῷ.

Πληθυντικὸς ἀριθμός: οἱ σοφ-οὶ – τῶν σοφ-ῶν – τοῖς σοφ-οῖς,
αἱ σοφ-αὶ – τῶν σοφ-ῶν – ταῖς σοφ-αῖς,
τὰ σοφ-ὰ – τῶν σοφ-ῶν – τοῖς σοφ-οῖς.

Τριγενῆ καὶ δικατάληκτα ἐπίθετα ὃμως, εἶναι καὶ κάποια ποὺ σχηματίζουν τὸν θηλυκὸ τύπο τῆς λέξεως μὲ κατάληξι –α.
Αὐτὸ συμβαίνει ἐπειδὴ πρὶν τὴν κατάληξι τοῦ ἀρσενικοῦ προηγεῖται φωνῆεν ἢ ῥ. Ἒτσι λέμε:

ὁ δίκαι-ος, ἡ δικαί-α, τό δίκαι-ον! ὁ στέρε-ος, ἡ στερε-ά, τὸ στέρε-ον!! ὁ νέ-ος, ἡ νέ-α, τὸ νέ-ον !!!

Ἂς δοῦμε πῶς κλίνονται «ὁ δίκαιος, ἡ δικαία, τὸ δίκαιον»:

Ἑνικός ἀριθμός:               ὁ δίκαι-ος – τοῦ δικαί-ου – τῷ δικαί-ῳ,
ἡ δικαί-α – τῆς δικαί-ας – τῇ δικαί-ᾳ,
τὸ δίκαι-ον – τοῦ δικαί-ου – τῷ δικαί-ῳ.

Πληθυντικός ἀριθμός:    οἱ δίκαι-οι – τῶν δικαί-ων – τοῖς δικαί-οις,
αἱ δίκαι-αι – τῶν δικαί-ων – ταῖς δικαί-αις,
τά δίκαι-α – τῶν διακαί-ων – τοῖς δικαί-οις.

Παρατηροῦμε ὃτι ὁ τόνος τοῦ θηλυκοῦ, ὃταν τὸ ἀρσενικὸ τονίζεται στὴν προπαραλήγουσα, μπαίνει στὴν παραλήγουσα.
Αὐτὸ συμβαίνει ἐπειδὴ τὸ –α τῆς καταλήξεως τοῦ θηλυκοῦ εἶναι μακρόν.
Ἒτσι λέμε: ὁ ἃγιος, ἡ ἁγία, τό ἃγιον.

ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ μπορεῖτε νὰ μεταβῆτε ἐδῶ.

Τριτόκλιτα τρικατάληκτα:

Ἑνικὸς ἀριθμός:              ὁ βαρὺς – τοῦ βαρέ-ος – τῷ βαρ-εῖ,
ἡ βαρεῖα – τῆς βαρείας – τῇ βαρείᾳ,
τό βαρὺ – τοῦ βαρέ-ος – τῷ βαρεῖ.

Πληθυντικὸς ἀριθμός:     οἱ βαρεῖς – τῶν βαρέ-ων – τοῖς βαρέσ-ι,
αἱ βαρεῖαι – τῶν βαρειῶν – ταῖς βαρείαις,
τὰ βαρέ-α – τῶν βαρέ-ων – τοῖς βαρέσι. ***

Μὲ τὶς ἲδιες καταλήξεις κλίνεται ὁ ἣμισυς – ἡ ἡμισεία – τό ἣμισυ – (πληθυντικός) οἱ ἡμίσεις – αἱ ἡμίσειαι – τά ἡμίσεα καί ἡμίση. (Γιὰ τοὺς φίλους μουσικοὺς καὶ ὂχι μόνον)

Ἐπίσης ἒχουμε τὰ τρικατάληκτα σὲ –ας -ασα –αν (πᾶς – πᾶσα – πᾶν), σὲ -εις
–εσσα – εν (χαρίεις – χαρίεσσα – χαρίεν) καὲ σὲ – ων –ουσα –ον (παρὼν – παροῦσα – παρόν).

Ἑνικὸς ἀριθμός:              ὁ πᾶς – τοῦ παντ-ὸς – τῷ παντ-ί,
ἡ πᾶσα – τῆς πάσ-ης – τῇ πάσ-ῃ,
τό πᾶν – τοῦ παντὸς – τῷ παντί.

Πληθυντικὸς ἀριθμός:     οἱ πάντ-ες – τῶν πάντ-ων – τοῖς πᾶσ-ι,
αἱ πᾶσαι – τῶν πασῶν – ταῖς πάσαις,
τὰ πάντα – τῶν πάντων – τοῖς πᾶσι.

Ἑνικὸς ἀριθμός:              ὁ χαρίεις – τοῦ χαρίεντ-ος – τῷ χαρίεντ-ι,
ἡ χαρίεσσα – τῆς χαριέσσης – τῇ χαριέσσι,
τὸ χαρίεν – τοῦ χαρίεντος – τῷ χαρίεντι.

Πληθυντικὸς ἀριθμός:     οἱ χαρίεντ-ες – τῶν χαριέντ-ων – τοῖς χαρίεσι,
αἱ χαρίεσσαι – τῶν χαριεσσῶν – ταῖς χαριέσσαις,
τὰ χαρίεντ-α – τῶν χαριέντ-ων – τοῖς χαρίεσι.

Ἑνικὸς ἀριθμός:             ὁ παρὼν – τοῦ παρόντ-ος – τῷ παρόντ-ι,
ἡ παροῦσα – τῆς παρούσης – τῇ παρούσῃ,
τὸ παρὸν – τοῦ παρόντ-ος – τῷ παρόντ-ι.

Πληθυντικὸς ἀριθμός:    οἱ παρόντ-ες – τῶν παρόντ-ων – τοῖς παροῦσ-ι,
αἱ παροῦσαι – τῶν παρουσῶν – ταῖς παρούσαις,
τὰ παρόντ-α – τῶν παρόντ-ων – τοῖς παροῦσ-ι.

Καὶ τέλος ἂς δοῦμε τριγενῆ καὶ δικατάληκτα ποὺ κλίνονται ὡς τριτόκλιτα:

Ἑνικὸς ἀριθμός:               ὁ, ἡ εὐδαίμων – τοῦ, τῆς εὐδαίμον-ος – τῷ, τῇ εὐδαίμον-ι,
οὐδέτερον:    τὸ εὐδαίμον – τοῦ εὐδαίμον-ος – τῷ εὐδαίμον-ι.

Πληθυντικὸς ἀριθμός:     οἱ, αἱ εὐδαίμονες – τῶν εὐδαιμόν-ων – τοῖς, ταῖς εὐδαίμοσι,
οὐδέτερον:    τὰ εὐδαίμον-α – τῶν εὐδαιμόν-ων – τοῖς εὐδαίμοσ-ι.

Κατὰ τὸν ἲδιον τρόπο κλίνονται «ὁ σόφρων», «ὁ βασιλόφρων», «ὁ παράφρων» κ.ἂ.

Πάντοτε νὰ θυμόμαστε ὃτι στὶς σύνθετες λέξεις, κλίνουμε τὴν λέξι κατὰ τὸ δεύτερο συνθετικό.
Π.χ. ὁ κατ-αγγέλων – τοῦ κατ-αγγέλοντος – τῷ κατ-αγγέλοντι κ.λ.π.
Τὸ δεύτερο συνθετικὸ τῆς λέξεως, «ὁ ἀγγέλων», εἶναι τριτόκλιτη καὶ ὡς τέτοια κλίνεται ἡ λέξις. Μέ τὸ ἲδιο σκεπτικό, τὸ ἐπίθετο «ὁ – ἡ εὒχαρις», ποὺ ἐπίσης ἒχει ὡς δεύτερο συνθετικὸ τὴν τριτόκλιτη λέξι «ἡ χάρις», θὰ κλιθῆ στὴν γενική: «τοῦ – τῆς εὐ-χάριτος», ἀφοῦ «ἡ χάρις» κλίνεται «ἡ χάρις, τῆς χάριτ-ος, τῇ χάριτ-ι» κ.λ.π.

ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ μπορεῖτε νὰ μεταβεῖτε ἐδῶ

*** Ἐπειδή ὃσοι παρακολουθοῦν τὰ μαθήματα μὲ συνέπεια ἒχουν φθάσει σὲ καλὸ γνωσιακὸ ἐπίπεδο, καὶ πρὸς χάριν οἰκονομίας χώρου, δὲν θεωρῶ σκόπιμο νὰ κλίνῳ τὰ ὀνόματα σὲ ὃλες τὶς πτώσεις. Ὃσοι ἐπιθυμοῦν μποροῦν νὰ δοῦν λεπτομερῶς τὶς κλίσεις τῶν ἐπιθέτων στοὺς παραπάνω προτεινομένους ἱστοτόπους, καθὼς κι ἐδῶ

Χρύσα Λίνδου

https://filonoi.gr/2015/01/16/httpfilonoi-gr20141024xr-mathhmata-arxaion-ellhnikon-14on/

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Οι καλύτεροι τρόποι χρήσης βοτάνων και μπαχαρικών για τις ρευματικές παθήσεις

Η οστική αδυναμία επηρεάζει τη δύναμη και την ευελιξία της υγείας των οστών μας.
Τα βότανα και τα μπαχαρικά παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη και αντιαρθριτικά αποτελέσματα με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Η βοτανοθεραπεία συνιστάται για την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα για τη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις,
της φλεγμονής,
του πρηξίματος και της δυσκαμψίας…
Η επιβάρυνση από τον πόνο στις αρθρώσεις και τα οστά αυξάνεται συνεχώς στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στους παράγοντες του σωματικού βάρους,
σε κάποιον τραυματισμό,
σε υψηλά επίπεδα δραστηριοτήτων,
στην ηλικία,
στον τρόπο ζωής,
στα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο σώμα μας,
σε κάποια πάθηση...

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025

Πολλές φορές τα λόγια είναι φτωχά και δεν μπορούν να αποδώσουν το μέγεθος των γεγονότων

Με τι λόγια να περιγράψεις μία τέτοια συγκέντρωση;
Πολλές φορές τα λόγια είναι φτωχά και δεν μπορούν να αποδώσουν το μέγεθος των γεγονότων.
Σήμερα 26 Ιανουαρίου και ώρα 12 το μεσημέρι το Σύνταγμα ήταν αδύνατον να χωρέσει άλλο κόσμο, δεν υπήρχε σπιθαμή χώρου κενή...
Αφήνω τις φωτογραφίες, τις λίγες που κατάφερα να τραβήξω, να δείξουν, όσο μπορούν, το μεγαλείο της συγκέντρωσης...
Τέμπη - 26/01/2025, η μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα...