Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Η ηχορύπανση, μαζί με την ατμοσφαιρική αποτελούν τις καταστροφικότερες καταστάσεις για τον άνθρωπο.

 

Το άρθρο μπορεί να είναι παλιό, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα από την ηχορύπανση συνεχώς επιδεινώνονται και η πολιτεία κωφεύει στις συνεχείς εκλύσεις των πολιτών για βοήθεια!!!

Η ηχορύπανση αποτελεί τη δεύτερη σοβαρότερη ρύπανση μετά την ατμοσφαιρική.
Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα τον θόρυβο ως πρόβλημα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμα και στην νεοεισαχθείσα στην Ελλάδα "πράσινη ανάπτυξη", το ζήτημα του θορύβου δεν περιλαμβάνεται. Αυτά προέκυψαν στην ημερίδα που διοργάνωσαν το ΙΕΜΑ (Ινστιτούτο Έρευνας και Ακουστικής) και το ΕΛΙΝΑ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής) με τίτλο "Θόρυβος: ένα πρόβλημα που χρειάζεται λύσεις". 
Το 600 π.Χ., οι Συβαρίτες της Κάτω Ιταλίας είχαν απαγορέψει τις θορυβώδεις εργασίες, όπως τη μεταλλουργία, στα όρια της πόλης τους.
Ομοίως, στην αρχαία Ρώμη τα άρματα δεν επιτρέπονταν να κυκλοφορούν τη νύχτα.
Στη σημερινή πολύβουη και εξαιρετικά σύνθετη ζωή οι θόρυβοι έρχονται από όλες τις μεριές: το κυκλοφοριακό, τα αεροσκάφη, τη βιομηχανία, τις οικοδομικές εργασίες, οικιακές συσκευές ακόμα και από τη διασκέδαση. 
Το ανθρώπινο αυτί δέχεται την ένταση του ήχου μέχρι τα 140db (ντεσιμπέλ), που είναι και το όριο πόνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει από το 1999 ως ανώτατο όρι θορύβου τα 55db, ενώ το κατώφλι για την αύξηση του κινδύνου είναι τα 60db.
Σημαντικό ρόλο παίζει τί είδους είναι ο ήχος, κρουστικός, επαναλαμβανόμενος, στιγμιαίος ή με αυξομειώσεις.
Ενδεικτικά μια μέτρηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειξε ότι στη λεωφόρο Κηφισίας ο θόρυβος κυμαίνεται από τα 65db ως 84db.
Μια ηλεκτρική σκούπα έχει ήχο 70-80db και το σεσουάρ 90db.
Οι γιατροί Νίκος Σωτηρόπουλος και Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης αναπτύσσοντας τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία που υποτιμώνται, αλλά είναι ύπουλες και έρχονται με τα χρόνια, ανέφεραν ότι "η έκθεση στο θόρυβο σχετίζεται με επιδείνωση ψυχικών ασθενειών, στεφανιαία νόσο, αύξηση αρτηριακής πίεσης και αγγειακών νοσημάτων, αύξηση κορτιζόλης και χοληστερόλης, παχυσαρκία, αγχωτικά επεισόδια, παρεμπόδιση ύπνου, βλάβη ακοής, μείωση της απόδοσης των εργαζομένων και των μαθητών."
Η Φωτεινή Χιωνιανάκη, πολιτικός μηχανικός και περιβαλλοντολόγος επισήμανε ότι "οι περιβαλλοντικοί όροι στην Ελλάδα παραμένουν πλημμελείς".
Τα όρια που ισχύουν για τον κυκλοφοριακό θόρυβο με το Ν17252/20.5.1992 του ΥΠΕΧΩΔΕ επιτρέπουν 67-70db για νέα οδικά έργα και σε απόσταση 2 μέτρα από την πρόσοψη του κτιρίου. "Αυτός ο νόμος, πέρα του ότι δεν εφαρμόζεται, αφορά δρόμους που κατασκευάστηκαν μετά το 1981, όχι, για παράδειγμα, τη Βασιλίσσης Σοφίας" επισημαίνει η κ. Χιωνιανάκη.
Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πραγματοποιήσει μελέτες και έχουν θεσπίσει όρια που τα τηρούν.
Η Ιταλία καθιέρωσε όριο σε σχέση με το χαρακτήρα κάθε περιοχής, ας πούμε σε μέρη που βρίσκονται νοσοκομεία και σχολεία το πρωί το όριο είναι 50db και το βράδυ 40db.
Η Ρώμη, όπως και το Βερολίνο έχουν χωριστεί σε κατηγορίες σε σχέση με την ακουστική κατηγοριοποίηση των περιοχών. 
Ο Τάσος Βασιλειάδης, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος -σύμβουλος ακουστικής, ανέφερε ότι "στην Ελλάδα για την προστασία από το θόρυβο υπάρχει νομοθεσία από το 1981 (Ν1180/1981) και έκτοτε έχει συμπληρωθεί με άλλες νομοθετικές διατάξεις.
Πάσχουμε όμως στην εφαρμογή, υπάρχουν και εσωτερικές ασάφειες στους νόμους, δεν έχουν γίνει μελέτες και δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι". 
Ενδιαφέρον αποτελεί η εφαρμογή του νόμου της κοινής ησυχίας, όταν "η στάθμη του θορύβου κρίνεται υποκειμενικά κατ' εκτίμηση της αστυνομικής αρχής, όπως αναφέρεται στην αντίστοιχη νομοθεσία", ενημέρωσε ο κ.Βασιλειάδης.
Ο Μανόλης Τζεκάκης, καθηγητής αρχιτεκτονικής, αναφέρθηκε στην ηχοπροστασία στους χώρους διαβίωσης. 
Ο "ελληνικός κανονισμός κτιριακής ηχοπροστασίας" χωρίζει τα κτίρια σε πέντε κατηγορίες ακουστικής άνεσης (από πολύ υψηλή ως πολύ χαμηλή).
Παλιότερα οι κατηγορίες ήταν τρεις (υψηλή-κανονική-χαμηλή) και όλα τα κτίρια έπρεπε να καλύπτουν τουλάχιστον τη μεσαία κατηγορία. 
Στο νέο κανονισμό "δεν υπάρχει υποχρέωση ένταξης σε κατηγορία, πρέπει όμως να εκπονηθεί μελέτη ηχοπροστασίας και να επιλεγεί μια κατηγορία που θα χαρακτηρίζει το κτήριο. 
Δεν εφαρμόζεται όμως έλεγχος από τις πολεοδομικές υπηρεσίες. "
protothema.gr

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Andreas Moritz: Οι περισσότεροι καρκίνοι υποχωρούν από μόνοι τους

Όλες οι κρίσεις τοξίκωσης, από τον καρκίνο μέχρι το κοινό κρυολόγημα, είναι ουσιαστικά θεραπευτικές κρίσεις.
Όταν αυτές οι κρίσεις υποστηρίζονται με καθαρμούς και φυσικές μεθόδους, ο οργανισμός αναρρώνει ταχύτατα. Ωστόσο, όποτε επεμβαίνουμε με μέτρα που καταστέλλουν τα συμπτώματα, μία βραχυπρόθεσμη «ανάρρωση» μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια πάθηση.
Δυστυχώς, οι ερευνητές για τον καρκίνο δεν τολμούν ή δεν θέλουν να βρουν φυσική θεραπεία για τον καρκίνο.
Δεν έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό, ούτε αμείβονται γι’ αυτό. Ακόμα και αν έβρισκαν μία φυσική θεραπεία, αυτό δεν θα έβγαινε ποτέ στο φως της δημοσιότητας.
Η δρ Rose Papac, Μ.D., καθηγήτρια Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, έχει επισημάνει ότι στην εποχή μας δεν έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει όταν οι καρκίνοι δεν αντιμετωπίζονται με ιατρικές αγωγές.
«Όλοι θεωρούν ότι υποχρεούνται να παρέμβουν αμέσως όταν γίνεται διάγνωση καρκίνου», λέει η Papac, που έχει μελετήσει περιστατικά αυτόματης υποχώρησης καρκίνων.
Οι περισσότεροι άνθρωποι τρομοκρατούνται και θέλουν να καταφύγουν σε άμεση θεραπεία για την «επάρατη νόσο». Έτσι, όχι μόνο δεν δίνουν ποτέ στο σώμα τους την ευκαιρία να αυτοϊαθεί, αλλά επιλέγουν να καταστρέψουν κάτι που δεν υπάρχει λόγος να καταστραφεί.
Προφανώς, αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο σήμερα ελάχιστοι ασθενείς εμφανίζουν αυτόματη υποχώρηση του καρκίνου.
Από την άλλη, πολλοί ερευνητές έχουν αναφέρει όλα αυτά τα χρόνια ότι διάφορες παθήσεις και καταστάσεις όπως ο τυφοειδής πυρετός, το κώμα, η εμμηνόπαυση, η πνευμονία, η ανεμοβλογιά, ακόμα και η αιμορραγία, μπορεί να προκαλέσουν αυτόματη υποχώρηση του καρκίνου. Εντούτοις, δεν υπάρχουν επίσημες ερμηνείες για το μηχανισμό βάσει του οποίου αυτές οι υποχωρήσεις συνδέονται με τη θεραπεία του καρκίνου.
Επειδή είναι ανεξήγητα φαινόμενα και εκ πρώτης όψεως στερούνται επιστημονικής βάσης, δεν χρησιμοποιούνται στην έρευνα για τον καρκίνο.
Κατά συνέπεια, η επιστημονική κοινότητα δεν ενδιαφέρεται να κατανοήσει τους αυτοθεραπευτικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος στην περίπτωση του καρκίνου. Αυτές οι «θαυματουργές» θεραπείες φαίνεται ότι συμβαίνουν κυρίως σε κακοήθεις καρκίνους όπως ο καρκίνος των νεφρών, το μελάνωμα, το λέμφωμα, το νευροβλάστωμα (καρκίνος του περιφερικού νευρικού συστήματος, που εμφανίζεται συνήθως σε πολύ μικρή ηλικία).
Με δεδομένο ότι τα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος έχουν απεκκριτική δράση, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι καρκίνοι ήπατος, νεφρών, παχέος εντέρου, πνεύμονα, λεμφικού συστήματος και δέρματος μπορεί να υποχωρήσουν εύκολα, αν αποβληθούν οι τοξίνες από αυτά τα όργανα ή συστήματα. Κατά παρόμοιο τρόπο, οι κακοήθεις όγκοι δεν εμφανίζονται ποτέ σε ένα υγιές σώμα που στηρίζεται από ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι όγκοι ευδοκιμούν μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, σε περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη τους.
Ο καθαρισμός αυτού του περιβάλλοντος, με οποιαδήποτε μέσα, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη θεραπεία του καρκίνου.
Μία κρίση τοξίκωσης όπως η πνευμονία ή η ανεμοβλογιά, εφόσον δεν κατασταλεί, συμβάλλει στην αποβολή τεράστιων ποσοτήτων τοξινών και βοηθά τα κύτταρα να αναπνεύσουν ξανά.
Ο πυρετός, η εφίδρωση, η απώλεια αίματος, η έκκριση βλέννας, η διάρροια και ο εμετός αποβάλλουν πολλές τοξίνες από το σώμα.
Αφού οι τοξίνες αποβληθούν, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται και ανανεώνεται με φυσικό τρόπο.
Και αυτό μπορεί να αρκεί για να εξουδετερωθεί ένας κακοήθης όγκος που δεν εξυπηρετεί με κανένα τρόπο την επιβίωση του σώματος.
Η ανεπιθύμητη ανεμοβλογιά ή πνευμονία μπορεί να αποτελέσουν θείο δώρο (ας χρησιμοποιήσουμε άλλη μία μη-επιστημονική έκφραση), αφού μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός καρκινοπαθούς.
Η μη-αποδοχή του δώρου μπορεί να κοστίσει τη ζωή του ασθενή.
Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς λόγο, επειδή δεν τους δίνεται ποτέ η ευκαιρία να βιώσουν όλες τις φάσεις μίας πάθησης.
Μία πάθηση δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια του οργανισμού να δημιουργήσει διέξοδο για τις εγκλωβισμένες τοξίνες. Το φράξιμο των εξόδων με την καταστολή των συμπτωμάτων προκαλεί συμφόρηση και υπονομεύει ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.
Η καταστολή των παιδικών νοσημάτων με αφύσικα προγράμματα εμβολιασμού μπορεί να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα παιδιά, αφού αυξάνει σημαντικά την επικινδυνότητα για καρκίνο.
Η ανεμοβλογιά, η ιλαρά και οι λοιπές φυσικές μέθοδοι αυτο-ανοσοποίησης (που εσφαλμένα καλούνται «παιδικά νοσήματα») δίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τους δυνητικούς νοσογόνους παράγοντες πιο αποτελεσματικά και χωρίς να περάσουν σοβαρή κρίση τοξίκωσης.
Με δεδομένο ότι μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο αποβιώνουν 550.000 άνθρωποι εξαιτίας του καρκίνου, είναι αμφισβητήσιμο κατά πόσο είναι δικαιολογημένοι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί.
Η καθιερωμένη προσέγγιση της ανοσοποίησης είναι αντιεπιστημονική και στερείται αποδεικτικών στοιχείων, ενώ μπορεί να υπονομεύσει τα σαφώς ανώτερα προγράμματα ανοσοποίησης του οργανισμού.
Το σώμα αποκτά φυσική ανοσία αφενός με την έκθεση του σε παθογόνους οργανισμούς, αφετέρου με τις παροδικές θεραπευτικές κρίσεις που αποβάλλουν πολλές καρκινογόνες τοξίνες. Το αν τα τεχνητά εμβόλια προκαλούν καρκίνο άμεσα ή έμμεσα, είναι επουσιώδες.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα συμβατικά προγράμματα εμβολιασμού μπορούν να προλάβουν μία εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή θεραπευτική κρίση.
Ποιος Θεραπεύει τον Καρκίνο;
Οσοι έχουν βιώσει την πλήρη υποχώρηση του καρκίνου και παρέμειναν υγιείς, είναι τα ζωντανά παραδείγματα των μηχανισμών που προκαλούν και θεραπεύουν τον καρκίνο.
Η Αννα ήταν 43 ετών όταν διαγνώστηκε με μία ανίατη μορφή λεμφώματος.
Οι γιατροί της είπαν ότι δεν θα ζούσε για πολύ ακόμα και της σύστησαν να κάνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Η Άννα ήξερε ότι αυτές οι αγωγές όχι μόνο θα αύξαναν την επικινδυνότητα για δευτεροπαθή καρκίνο, αλλά θα είχαν και σοβαρές παρενέργειες.
Αρνήθηκε να υποβληθεί σε θεραπεία, θεωρώντας ότι αν ο καρκίνος ήταν ούτως ή άλλως ανίατος, δεν υπήρχε λόγος να ακολουθήσει την αγωγή και να υποστεί τις φρικτές παρενέργειες.
Έχοντας αποδεχτεί ότι έπασχε από μία ανίατη πάθηση, που σήμαινε ότι έπρεπε να συμφιλιωθεί με το θάνατο, η Άννα αναζήτησε εναλλακτικούς τρόπους να κάνει τη «μετάβαση» ευκολότερα.
Αντί να αποδεχτεί παθητικά τη μοίρα της, αποφάσισε να επικεντρωθεί στο να νιώθει καλά και προσπάθησε να βελτιώσει την ευεξία της ενεργά.
Δοκίμασε τα πάντα – βελονισμό, καθαρμούς οργάνων, φυτοθεραπεία, διαλογισμό και οραματισμό.
Έτσι, τα κύτταρα της έλαβαν το σήμα ότι φρόντιζε τον εαυτό της.
Ο καρκίνος της Άννας υποχώρησε μετά από λίγους μήνες. Μέσα σε ένα χρόνο, δεν υπήρχε ίχνος καρκίνου.
Ο ογκολόγος της έμεινε εμβρόντητος.
Τώρα, μετά από δύο δεκαετίες, όχι μόνο δεν υπάρχει ίχνος καρκίνου στο σώμα της, αλλά νιώθει πιο υγιής και ακμαία από ποτέ.
Η Λίντα διαγνώστηκε με κακόηθες μελάνωμα (η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος) μόλις στα 38 της. Μετά από αρκετές ανεπιτυχείς επεμβάσεις, της είπαν ότι ο καρκίνος είχε προχωρήσει, ότι πλέον ήταν «καταλη-, κτικός» και ότι της απέμενε μόνο ένας χρόνος ζωής.
Και η Λίντα αρνήθηκε να κάνει χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.
Κατέφυγε σε πιο θετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, όπως η γιόγκα, η προσευχή, η χορτοφαγία, οι καθαρμοί οργάνων, ο διαλογισμός και ο καθημερινός οραματισμός.
Σήμερα, 22 χρόνια μετά την καταδικαστική εκείνη γνωμάτευση, εξακολουθεί να είναι υγιέστατη, δεν έχει ίχνος καρκίνου, και το δέρμα της δεν φέρει την παραμικρή ένδειξη ερεθισμού.
Η Άννα και η Λίντα άλλαξαν τη στάση τους απέναντι στη ζωή. Από παθητικά θύματα μίας ανεξέλεγκτης, «επιθετικής» νόσου, αποφάσισαν να προαγάγουν ενεργά την υγεία του σώματος και του νου τους.
Η αποδοχή της αυτοευθύνης ήταν το πρώτο βήμα για τη μετακίνηση της εστίασης από τον καρκίνο στη συνειδητή καλλιέργεια της υγείας.
Δεν αρμόζει να αποκαλούμε αυτές τις υποχωρήσεις «θαύματα».
Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά ατόμων που ανάρρωσαν απ’ όλους τους τύπους καρκίνων και σχεδόν όλες τις παθήσεις, από το διαβήτη και τους ακροχορδόνες μέχρι το AIDS.
Το γεγονός ότι η αυτόματη υποχώρηση του καρκίνου επισυμβαίνει μέχρι και στο τελικό στάδιο της νόσου, δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα όχι μόνο μπορεί να εξουδετερώνει ταχύτατα τους όγκους, αλλά και ότι προλαμβάνει το σχηματισμό νέων όγκων, εφόσον τα αίτια αντιμετωπιστούν σωστά.
Όταν αλλάζουμε νοοτροπία και, αντί να θεωρούμε ότι οφείλουμε να επιτεθούμε στα καρκινικά κύτταρα, κατανοούμε ότι πρέπει να τα αφήσουμε στην ησυχία τους και να αντιμετωπίσουμε τις επιβλαβείς επιρροές, το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται και εξαλείφει το σύμπτωμα (δηλαδή τον όγκο).
Όταν εξαλείφονται τα αίτια που δημιούργησαν τον όγκο, ο καρκίνος καθίσταται τόσο αβλαβής όσο και το κοινό κρυολόγημα.
Οι περιπτώσεις της Άννας και της Λίντας δεν θα έπρεπε να είναι εξαιρέσεις.
Όταν ο Μιχάλης, ένας Κύπριος επιχειρηματίας που έπασχε από καρκίνο των νεφρών, ήρθε να με επισκεφθεί, μου είπε ότι οι γιατροί του έδιναν ένα μήνα ζωής.
Είχαν αφαιρέσει τον ένα του νεφρό και θεωρούσαν ότι ο δεύτερος «δεν είχε πολλή ζωή, ούτως ή άλλως».
Ωστόσο, ένας μήνας ήταν αρκετός για να αποβληθούν από τον οργανισμό του Μιχάλη οι τοξίνες που πυροδοτούσαν  την ανάπτυξη του καρκίνου.
Οι αποτοξινώσεις, που περιγράφονται στο 3ο Κεφάλαιο του 2ου τόμου και στο 4ο Κεφάλαιο του 1ου τόμου, αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικές για εκείνον.
Ο Μιχάλης κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ήταν κρεατοφάγος και «νυχτόβιος», αλλά αποφάσισε ότι θα σταματούσε μια για πάντα να εξαντλεί τα ενεργειακά του αποθέματα.
Όταν μετά από τρεις μήνες επισκέφθηκε την αντικαρκινική κλινική στη Γερμανία (προς μεγάλη έκπληξη των γιατρών που μάλλον δεν περίμεναν να τον δουν ζωντανό), διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ίχνος καρκίνου στο νεφρό του και ότι ήταν υγιέστατος. Από τότε έχουν περάσει 14 χρόνια και είναι πιο υγιής και δραστήριος από ποτέ.
Η αυτόματη υποχώρηση σπάνια λαμβάνει χώρα αιφνιδιαστικά ή χωρίς φανερό λόγο.
Ο οργανισμός θεωρεί ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα συναισθηματικό αλλά και σωματικό κώλυμα, το οποίο θα υποχωρήσει μετά από μία θεραπευτική κρίση και μία αποτοξίνωση σε σωματικό, διανοητικό και πνευματικό επίπεδο.

Η ενεργή συμμετοχή στη θεραπεία και η ανάληψη των ευθυνών μας (η οποία αποτελεί έκφραση αγάπης για τον εαυτό μας) αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για τη θεραπεία οποιασδήποτε διαταραχής, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Αποσπάσματα από το βιβλίο του Andreas Moritz “Το πλήρες βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής” Τόμος III Εκδόσεις Διόπτρα

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

η δύναμη της επιθυμίας

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ruediger Schache “Το μυστικό του μαγνήτη της καρδιάς”, Εκδόσεις Λιβάνη
Ας υποθέσουμε ότι έχετε αυτό που πολλοί αποκαλούν μια «φυσι­ολογική» ζωή. Τρώτε, πίνετε, κοιμάστε, πηγαίνετε στη δουλειά σας, συναντάτε κόσμο, έχετε χόμπι και περιστασιακά φεύγετε για διακοπές. Μπορεί να είναι μια πραγματικά υπέροχη ζωή, αν εσάς έτσι σας αρέσει και αν την αισθάνεστε τέλεια. Μια ζωή σαν κι αυ­τή είναι παραδεισένια, όσο βέβαια δε σας κατακλύζει το συναί­σθημα ότι κάτι λείπει. Αλλά, αν όντως ισχύει αυτό… τι είναι αυτό το «κάτι»; Προφανώς είναι κάποια ανεκπλήρωτη επιθυμία.
Η επιθυμία, είναι μια από τις πιο ισχυρές δυνάμεις στο μαγνήτη σας. Αυτή η δύναμη μπορεί να σας φέρει όλα όσα ποθείτε. Ή μπορεί να τα εμποδίσει.
Η δύναμη του πόθου σας είναι σαν τη δύναμη που έχει ένας άντρας με μια εργαλειοθήκη. Μπορεί να χτίσει μια καλύβα ή να την γκρεμίσει. Οι επιθυμίες σας μπορούν να σας κάνουν να προ­οδεύσετε στη ζωή σας και να καταφέρετε κάτι. Ή μπορούν, ως ανεκπλήρωτοι πόθοι, να σας καταστρέψουν. Είναι μία και μονα­δική δύναμη. Εσείς καθορίζετε πώς θα τη διοχετεύσετε. Μια επιθυμία δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να εκπληρώσε­τε ένα συγκεκριμένο στόχο για να την ικανοποιήσετε. Πάνω απ’ όλα σας δείχνει τι είδους συναισθήματα θέλετε να βιώσετε.
Πολλοί άνθρωποι νιώθουν να φουντώνει μέσα τους η επιθυμία όταν βλέπουν ιστιοπλοϊκά σκάφη στη θάλασσα. Ονειρεύονται χώρες μακρινές και περιπέτειες. Προπαντός, όμως, ονειρεύονται την ελευθε­ρία. Κάποιοι αποφασίζουν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους. Δουλεύουν σκληρά για πολλά χρόνια προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα για ένα μεγάλο σκάφος. Αντί να βιώσουν την ελευθερία, στο διάστημα αυτό, επιβάλλουν ακόμα περισσότερους περιορισμούς στον εαυτό τους.
Μεταθέτουν την ευτυχία τους για το μέλλον. Με το που καταλάβετε ότι πίσω από κάθε επιθυμία κρύβεται και η ευχή να βιώσετε συγκεκριμένα συναισθήματα, μπορείτε να κρί­νετε αν είναι σημαντικό για εσάς να πετύχετε το συγκεκριμένο στόχο του πόθου σας ή αν μπορείτε να φέρετε τα συναισθήματα στη ζωή σας με κάποιον άλλον τρόπο.
Ο τρόπος για να αξιοποιήσετε τη δύναμη μιας ισχυρής επιθυμίας εί­ναι απλός: δώστε της μια διέξοδο να διοχετευθεί και να καταφέρει κάτι. Για τη δύναμη έλξης του μαγνήτη σας είναι σημαντικό να μην εγκλωβίζετε τις επιθυμίες σας, γιατί τι θα ακτινοβολείτε αν αισθάνε­στε διαρκώς ότι κάτι σας λείπει; Την αίσθηση του ανικανοποίητου. Αν σκοπεύετε να τραβήξετε στη ζωή σας ικανοποιημένους ανθρώ­πους, τότε η ακτινοβολία του ανικανοποίητου δεν είναι το ιδανικό.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να αποκτήσετε σαφή εικόνα της φιλοσοφίας της ζωής σας και να νιώσετε ότι είστε σε καλό δρόμο για το ιδανικό μέλλον σας.
Τι είδους ανθρώπους θα τραβήξετε σε περίπτωση που δεν έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για τη φιλοσοφία της ζωής σας;
– Ανθρώπους που επίσης δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα της δικής τους φιλοσοφίας ζωής. Αυτό μπορεί να αποβεί ιδανικό επειδή πολύ απλά η κοινή ζωή μπορεί να είναι ο σκοπός και η εκπλή­ρωση. Μπορεί, όμως, να δημιουργηθεί γρήγορα μια κατάστα­ση πληκτική, ανεπαρκής και τεταμένη. Αυτό οφείλεται στο ότι δε συντελείται ούτε ωρίμανση ούτε εξισορρόπηση, ούτε καν αλληλοσυμπλήρωση.
– Ανθρώπους οι οποίοι ενθουσιάζονται που δεν έχετε φιλοσοφία στη ζωή σας, γιατί έτσι μπορούν εύκολα να σας ενσωματώσουν στη δική τους φιλοσοφία. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Πόσο καιρό αντέχει κανείς να ζει ως τμήμα της φιλοσοφίας της ζωής κά­ποιου άλλου;
– Κανέναν απολύτως, αφού έχετε ήδη βιώσει την πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση και δεν ανέχεστε πια τίποτα άλλο. Και ο τύπος του ανθρώπου που ψάχνετε, κάποιον με σαφή εικόνα, δε θα νιώσει έλξη για εσάς αφού σαφέστατα ψάχνει για έναν αντίστοιχο σύντροφο προκειμένου να εκπληρώσει τις επιθυμί­ες του.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Δεν είμαστε τελικά...αιχμάλωτοι των γονιδίων μας..πάει τέλειωσε...

Η δραστηριότητα των γονιδίων μας …
μπορεί να αλλάξει..
Για ναμαστε σαφεστεροι..Εμεις οι ιδιοι…
μπορουμε να την τροποποιησουμε..
κι αυτό γιατι η εν γενει¨υγεία¨ μας.. επηρεάζεται
από τις σκέψεις ( λογισμους) που κάνουμε καθημερινά…
κι όχι από τα γονίδια.
Παραδειγμα..
Να πάρουμε μια ωριμη γυναικα στα 65-75 της..
Εζησε ολοκληρη της ζωης σ αυτό που λέμε
¨προστατευμενο¨περιβαλλον.
Παντρευτηκε έναν καλο ανθρωπο,
που την ¨τιμησε¨ σε κάθε περισταση..
Εζησε κοντα στους γονεις που υπεραγαπούσε
( άλλο αν ..σκοτώνονταν καθημερινα μαζι τους για μικροπράγματα)
Σταθηκε στο πλευρο τους μεχρι το ακρο τέλος τους..
κι επειτα αποφάσισε πως
 (για να είναι καλα η ιδια)
επρεπε να.. βασανιζει καθημερινα τον
καλο της συζυγο, που δεν μπορουσε
να της αρνηθει το παραμικρό..
¨Γονιδιακα¨, δεν ειχε το παραμικρό..
Οι αιματολογικες της μικρου παιδιου..
Οι απεικονιστικες το ίδιο..
Ομως μεσα στο ¨διαταραγμενο¨ μυαλό της..
κατι δεν της.. καθονταν..
Απο τη φυση της, ειχε ¨αγοραφοβια¨.
Δεν ηθελε τον κοσμο, επισκεψεις, παρεες, ταξιδια..
Το σπιτακι της , τον καλο της,
και τιποτα άλλο.
Ελα όμως που εκεινος ηταν του έξω..
Για να μπορει να τον ¨αναγκάζει¨ να μενει μεσα…
το ¨αρρωστημενο¨ μυαλό της άρχισε
να εφευρισκει αρρωστιες, πονους,
πιασιματα, κι ολες αυτές τις μιζέριες
μιας ταλαιπωρης διανοιας..
Με το που σηκωνοταν πονουσε παντου..
εβηχε, εφτυνε, βογγαγε..
Ο γιατρος σε μονιμη βαση, να χαμογελάει
και ν αναρωτιεται ..πως και δεν
την…δερνει ο άνδρας της να στρωσει..
Αρχικα, τα νεωτερα χρονια,
σιγουρα δεν ειχε το παραμικρό.
Περνώντας όμως οι δεκαετιες,
όλες οι αρρωστιες που ¨σκαρφιζονταν…¨
σωματοποιηθηκαν, με αποτελεσμα..
να γεμισει από ¨σωματοποιημενα¨προβληματα,
που μιζεριαζαν και τη δικη της,
αλλα και του ταλαιπωρου συζυγου της
τη ζωή…
Ερωτημα…
Γιατι όλη αυτή η προεισαγωγη;..
ΑΝ, (σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο,)
 οι σκέψεις σου αντικατοπτρίζουν..
τη χημεία του σώματός σου και
ΑΝ..το νευρικό σου σύστημα
¨διαβάζει και ερμηνεύει¨ το περιβάλλον και
μετά ελέγχει τη χημεία του αίματος,
τότε μπορείς (αν θελεις φυσικα) ν αλλάξεις
τη μοίρα των κυττάρων σου κυριολεκτικά,
Αλλάζοντας Τη Σκέψη Σου.
Αλλάζοντας την αντίληψή σου..
 Το Μυαλό Σου Μπορεί να αλλάξει
τη δραστηριότητα των γονιδίων σου
και να δημιουργήσει πάνω
 από 30.000 ποικιλίες ¨προϊόντων¨
από κάθε γονίδιο.
Επειδή τα ¨προγράμματα¨ των γονιδίων βρίσκονται
στον πυρήνα των κυττάρων,
μπορεί κανείς να ¨ξαναγράψει¨ αυτά
τα γενετικά προγράμματα..
 αλλάζοντας την χημεία του.. αίματος.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει
να αλλάξουμε τον τρόπο που.. σκεπτόμαστε,
αν θέλουμε να ¨θεραπεύσουμε¨ την
οποιαδηποτε αρρωστια… .
Ο ρόλος του νου μας..της εδρας των σκεψεων μας,
είναι να δημιουργεί ¨συνδεσμους¨ ανάμεσα
σ ό,τι ειμαστε.. πεπεισμενοι ότι μας συμβαινει
την κάθε στιγμη… και στην πραγματικότητα που βιώνουμε.
( σκεφτειτε την¨κολαση¨της κυριας του παραδειγματος)
Ετσι λοιπον.. το μυαλό μας.. θα προσαρμόσει
τη εν γενει  συμπεριφορά του σώματος μας..
Ώστε Να Ταιριάζει Με Τις.. Πεποιθήσεις Μας.
Αν ο γιατρος ,(που εκτιματε και πιστευετε),
σας ανακοινωσει ότι θα.. πεθάνετε σ έξι μήνες..
 και το μυαλό σας το πιστέψει, το πιθανότερο
είναι ότι θα…πεθάνετε σε έξι μήνες.
Αυτή η διαδικασία,
(που είναι το αποτέλεσμα μιας ¨αρνητικής¨ σκέψης),
είναι ακριβως αυτό που αποκαλουμε..
 “υποβολή nocebo”, και δρα αντίθετα
από το placebo effect, που αντιστοιχει
στη..  θετική σκέψη.
(Placebo είναι το ¨εικονικό¨ φάρμακο
που σε ¨θεραπεύει¨επειδή πιστευεις
ότι θα σου κάνει καλό.
Εδώ βλέπουμε μια ιδιαζουσα κατασταση..
α) Εχουμε το κομματι του νου μας..
που.. δεν θέλει να πεθάνει (συνειδητός νους).
β) Το κομμάτι που ,επειδή“επηρεασθηκε” από

τη γνωμάτευση του γιατρού..  πιστεύει ότι
θα πεθάνουμε …και τις τελικες..
γ) ..χημικές αντιδράσεις.. που παράγονται
στο σώμα .. ώστε αυτό.. να “συμμορφωθεί”
 με την πεποίθηση που έχει κυριαρχήσει..
 Δηλαδή Ότι Θα.. Πεθάνουμε.

Οι χημικές αντιδράσεις του σώματος,
υπακούουν στα κελεύσματα του… υποσυνείδητου νου.
Απολυτα λογικο..
Το ερώτημα που προκύπτει είναι..
Τι γίνεται με το κομματι αυτό..του εαυτού μας..
που δεν θελει να πεθάνει.
Αυτο που ουσιαστικα ειμαστε και
που.. λεμε  συνειδητό νου;
 Ερωτημα..
Δεν εχει καμμια δυναμη, ή οντοτητα …
Δεν επηρεάζει καθόλου τη χημεία του σώματος;
Η απάντηση είναι ένα πλατυ ,χαμογελαστο
κι εξωργιστικα αφελες.. όχι.
 ¨Αναμηρυκάστε¨ για λίγο το παραδειγμα
με την ψυχωσικη κυρια , που αναφεραμε..
Ο,τι και να της πουν…οι καλυτεροι γιατροι
( συνειδητος νους) είναι ανισχυρο να πεισει
( τον ασυνειδητο νου) που πιστευει ότι
είναι αρρωστη …κι ανημπορη..
( δικαιολογώντας τον εαυτο της να…μην θελει να δει κόσμο..)
Αλλεπάλληλες έρευνες της νευροεπιστήμης
έχουν δείξει ότι το.. υποσυνείδητο.. είναι
πιο ισχυρό από τον.. συνειδητό νου
και ελέγχει ατυχως.. το.. 95% της ζωής μας.
Εκει μεσα.. βρίσκονται..κλεισμενες,
και ασφυκτικα προστατευμενες.. οι βαθύτερες
 και πιο στέρεες.. πεποιθήσεις μας.
Είναι αυτές οι πεποιθήσεις που ρίχνουν..
Και την ¨καθοριστική ψήφο¨.
Το υποσυνείδητο (ή υποσυνείδητος νους) είναι
το πιο αρχέγονο κομμάτι του εαυτού μας
και παίζει βασικό ρόλο στις αποφάσεις
που παίρνουμε με τον συνειδητό νου.
Αν για παράδειγμα κάποιο ¨πρεσβύτερο μέλος¨
της οικογένειάς μας παρουσιάσει ένα πρόβλημα υγείας
(π.χ. διαβήτη, καρκίνο, Αλτσχάιμερ)
αυτό καταγράφεται στο υποσυνείδητό μας,
με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι σε.. ανάλογη ηλικία
θα.. εμφανίσουμε κι εμείς,
λόγω κληρονομικότητας, παρόμοια ασθένεια.
Τέτοιες καταγραφές αποτελούν σύμμορφες απειλές
και δρουν σαν ωρολογιακή βόμβα,
απειλώντας να ανατινάξουν στον αέρα
την υγεία του σώματος.
Η κληρονομικότητα απλα..δεν ισχύει..
Όταν πιστεύεις ότι τα γονίδια κυβερνούν
τα πάντα στη ζωή, τότε γίνεσαι θύμα τους.
Γίνεσαι θύμα της κληρονομικότητάς σου..
Όταν πάρεις υγιή κύτταρα και τα βάλεις…
 σ ένα άρρωστο περιβάλλον,
τότε τα κύτταρα θα αρρωστήσουν.
Για να τα θεραπεύσεις
δεν τους χορηγείς φάρμακα,
αλλά τα μεταφέρεις σ ένα υγιές περιβάλλον
και τότε θεραπεύονται..

Συμπερασμα..
για να θεραπευθει η κυρια του παραδειγματος..
δεν χρειαζονται φαρμακα..
( που αλλωστε δεν θα κανουν τιποτα)
 αλλα αλλαγη περιβαλλοντος,
και παρεα με υγιεις ανθρωπους..
Διαφορετικα, η πορεια προς το τελος
( που σιγουρα δεν μπορει να υπαρξει ειρηνικό)
θα είναι βασανιστικη..
Εκτος κι αν ερθη η¨ευεργετικη¨ ανοια
να γλυκανει το καθεστως του βιολογικου τρομου
που επικρατει στο σπιτι
του καλου φίλου, χαιρετε.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Μοσχαρίσιο

Είδηση- "To μοσχαρίσιο κρέας «ενώνει» δανειστές-κυβέρνηση.Συμφωνούν από 23 σε 13% φπα"
Μόλις είχαν ξεκινήσει για το Χίλτον οι μαλακοπίτουρες να συναντήσουν τους απεσταλμένους ελεγκτές των επικυρίαρχων.
Τούς είχε δώσει εντολή να συμφωνούν σε όλα όσα ζητάνε.
Τότε Το κόκκινο τηλέφωνο χτύπησε και ο Αλέξης έτρεξε με αγωνία.
Στάθηκε προσοχή,σήκωσε το ακουστικό και ψέλλισε
-Διατάξτε my boss
Μια βάρβαρη στριγκιά φωνή ακούστηκε
-Ρε μαλακιστίρι τι έκανες πάλι...
-Τι έκανα? ρώτησε ηλιθίως ο Αλέξης
-Έβαλες το μοσχαρίσιο κρέας στο 23% ΦΠΑ!!
-Πότε? 
δε ξέρω τίποτα.
Όταν ψηφίζαμε τα προαπαιτούμενα κανένας δε διάβασε τι ψηφίζαμε.
-Ευτυχώς που με ενημερώνουν οι πράκτορες.
Και ποιος θα αγοράζει τα δικά μας μοσχάρια,της Ολλανδίας,
της Γαλλίας?
Θα τα τρώω εγώ,η Βεατρίκη και ο Φρανσουά?
-Τι μπορώ να κάνω γι' αυτό το ασυγχώρητο λάθος που θίγει τα συμφέροντα του αφέντη?
-Να το ξεψηφίσεις αμέσως
-Μα προχθές το ψηφίσαμε.
Θα ξεφτιλιστώ.
-Φοβάσαι μη στάξει η ουρά σου?χα,χα,χα....
Ξεφτιλισμένος είσαι ήδη.
Πόσο ακόμη.
-Θα το κάνω το συντομότερο!!
Για ισοδύναμο θα κόψω πάλι τις συντάξεις.
-Αμέσως.
Είναι διαταγή!!
-Yes sir.
Βλέπετε πως αγωνίστηκε ο ηγέτης μας για να μειωθεί ο φπα στο είδος πρώτης ανάγκης, το υπέροχο υγιεινό ευρωπαϊκό κρέας τρελών αγελάδων.
Αν δεν είναι αυτό αριστερό τι είναι?
Και τον συκοφαντούν ότι δεν διαπραγματεύται και κοροϊδεύει.
Στο λαιμό να σας κάτσει αχάριστοι το μοσχαράκι που θα φάτε και το οφείλεται στον Αλέξη και τους αγώνες του.
Στο Μαξίμου πάντως πανηγυρίζουν για τη μεγάλη αυτή ελληνική επιτυχία της μείωσης του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από 23 σε 13% και να σκάσουν οι οχτροί τους. 
Δεν είναι αγελάδα-είναι η Ελλάδα

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

«Διαβάστηκε» το DNA του πανέξυπνου χταποδιού

Χταπόδι
Το χταπόδι έχει τρεις καρδιές, διαθέτει μεγάλα μάτια-κάμερες και «έξυπνα» πλοκάμια γεμάτα νευρωνικά κύτταρα
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα του χταποδιού, ρίχνοντας φως στα γενετικά μυστικά ενός από τα πιο έξυπνα και περίεργα ζώα της Γης, το οποίο έχει κάτι...εξωγήινο.
Η ανάγνωση του DNA αποκαλύπτει ότι το χταπόδι έχει περίπου 10.000 περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο (33.000 έναντι 23.000), ενώ εμφανίζει σημαντικές γενετικές διαφορές με τα κεφαλόποδα και τα άλλα συγγενικά ασπόνδυλα, σε σχέση με τα οποία διαθέτει γονιδίωμα έως έξι φορές μεγαλύτερο.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Ντάνιελ Ρόκσαρ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να ολοκληρώσουν το δύσκολο έργο τους.
Το χταπόδι έχει μια μακρά εξελικτική ιστορία 400 εκατομμυρίων ετών (εμφανίστηκαν περίπου 230 εκατ. χρόνια πριν από τα θηλαστικά), πράγμα που αντανακλάται στο περίπλοκο γονιδίωμά του. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκατοντάδες πρωτότυπα γονίδια, τα οποία δεν έχουν αντίστοιχο σε άλλα ζώα.
Μεταξύ άλλων, το χταπόδι έχει τρεις καρδιές, διαθέτει μεγάλα μάτια-κάμερες και «έξυπνα» πλοκάμια γεμάτα νευρωνικά κύτταρα (σαν μίνι-εγκεφάλους), ενώ είναι ικανό να αναγεννά τα άκρα του, όταν αυτά κοπούν.
Μπορεί ακόμη να αλλάζει χρώμα και εμφάνιση κατά βούληση, προσαρμοζόμενο στο περιβάλλον του, μια ικανότητα καμουφλάζ που έχει εμπνεύσει πολλές σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ. Οι «μεταμφιέσεις» αυτές γίνονται δυνατές χάρη και στην εντυπωσιακή νοημοσύνη του, η πηγή της οποίας θα πρέπει επίσης να αναζητηθεί στο μοναδικό DNA του.
«Ήταν τα πρώτα νοήμονα όντα στον πλανήτη μας», δήλωσε ο νομπελίστας ερευνητής Σίντνεϊ Μπρένερ, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την ανάγνωση του DNA του. Για «ένα επίπεδο νευρωνικής πολυπλοκότητας μοναδικό στα ασπόνδυλα», έκανε λόγο και ο Ρόκσαρ.
Το χταπόδι θεωρείται τόσο έξυπνο που στη Βρετανία ο νόμος το προστατεύει από τα επιστημονικά πειράματα. Προς το παρόν οι επιστήμονες παραδέχονται ότι απέχουν πολύ από το να καταλαβαίνουν τι κάνει κάθε ξεχωριστό γονίδιο του χταποδιού ή σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα.

Ένα μυστικό πέρασμα στον τάφο του Τουταγχαμών ίσως κρύβει το Ιερό Δισκοπότηρο της αρχαιολογίας

NEFERTITI
Εκεί που κάποιος νομίζει ότι η αρχαία Αίγυπτος δεν έχει ακόμη μεγάλες συγκινήσεις να μας προσφέρει, έρχεται μία νέα ανακάλυψη που πιθανώς να φέρει συγκλονιστικά ευρήματα στο φως.
Ο Βρετανός αρχαιολόγος και ειδικός σε θέματα της αρχαίας Αιγύπτου, Νίκολας Ριβς, έχει μία νέα, συναρπαστική θεωρία και την αναλύει σε αυτή την αναφορά που δημοσιεύθηκε από το «Amarna Royal Tombs Project.»
Ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει ένα νέο πέρασμα στον τάφο του Βασιλιά Τουταγχαμών το οποίο θα μπορούσε να οδηγεί σε αυτό που θεωρείται το Ιερό Δισκοπότηρο της Αιγυπτολογίας: τον χαμένο τάφο της Νεφερτίτης, της δυναμικής και επικίνδυνα όμορφης Βασίλισσας, η οποία πιθανώς ήταν η μητέρα του αγοριού που ήταν Βασιλιάς της Αιγύτπου, με εκείνη να ηγείται δίπλα του.
Μέσα από σκαναρίσματα υψηλής ανάλυσης στους τοίχους του διάσημου τάφου του Τουταγχαμών, ο Ριβς εντόπισε αυτό που περιγράφει ο ίδιος ως δύο εισόδους που κλείστηκαν από τους χτίστες του τάφου. Μία από αυτές θεωρείται ότι οδηγεί σε μία αποθήκη.
Εάν όμως η διαίσθηση του Ριβς είναι σωστή, η άλλη είσοδος ίσως οδηγεί σε κάτι που θα αποτελέσει τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες. Το δωμάτιο αυτό, στη βόρεια πλευρά του τάφου, δεν περιέχει τίποτα άλλο πέρα από την ταφή της Νεφερτίτης, υποστηρίζει ο ίδιος.
Όπως αναφέρουν οι Times, οι ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ο νεκρικός θάλαμος του Βασιλιά Τουταγχαμών ήταν τόσο μικρός. Ο Δρ. Ριβς λέει τώρα ότι η ανακάλυψη αυτής της κρυφής πόρτας σημαίνει ότι η ιδέα της δημιουργίας του δωματίου του Φαραώ ήταν στην ουσία μεταγενέστερη.
Το άνοιγμα δείχνει να έχει καλυφθεί με ασβέστη και να έχει διακοσμηθεί με θρησκευτικές παραστάσεις νωρίτερα από ότι οι τρεις υπόλοιποι τοίχοι του τάφου, έτσι ώστε να προστατευθεί ο μυστικός θάλαμος πίσω από την χτισμένη είσοδο. Σύμφωνα με τον Ριβς αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή «μόνο μία γυναίκα της 18ης Δυναστείας είχε λάβει τέτοιες τιμές και αυτή ήταν η Νεφερτίτη.»

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Χ. Φ. Λάβκραφτ

Χ. Φ. Λάβκραφτ
αναρτήθηκε από ΛΥΓΚΕΑ την Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012 στο http://pyravlosypogeiwn.blogspot.gr

«Δεν είναι νεκρό αυτό πού αιώνια μπορεί να κοιμάταικαι που με το πέρασμα παράξενων αιώνων, ακόμα και ο θάνατος μπορεί να πεθάνει…»

Χ. Φ. Λάβκραφτ
«Στα νιάτα μου ήμουν φανατικός οπαδός της θεωρίας ότι τα έργα του Σαίξπηρ γράφτηκαν στη πραγματικότητα από τον Φράνσις Μπέηκον, αλλά φρόντιζα ποτέ να μην κάνω λόγο για αυτές  τις απόψεις μου στο χαρτί, για τον φόβο των ακαδημαϊκών συναδέλφων μου.
Αλλά τα γεράματα έχουν κι ένα πλεονέκτημα :
σε διδάσκουν ότι η γνώμη των άλλων δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο θάνατος είναι κάτι πολύ πιο πραγματικό.»
Colin Wilson, Η επιστροφή των ΛΛόιγκορ
Όταν κάποιος στη ζωή του ασχολείται –έστω και ερασιτεχνικά-με την έρευνα των πλευρών της ζωής ,πού είτε αφορούν ανθρώπους, είτε αφορούν όψεις της πραγματικότητας  πού δεν ανήκουν  σε αυτό πού συνηθίζουμε να αποκαλούμε «Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ –ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», τότε είναι κάπως δύσκολο να μην σκοντάψει πάνω στα διηγήματα του Χ.Φ.Λάβκραφτ.

Τα διηγήματα του Λάβκραφτ είναι κατά βάση διηγήματα  λογοτεχνίας τρόμου. Ένα είδος πού στη εποχή του, δεν έχαιρε σχεδόν καμίας εκτίμησης  και αναγνώρισης . Όλη η ζωή  του Λάβκραφτ , πέρασε δίχως καμιά αναγνώριση για την αξία του. Η καταξίωση του, όπως πολύ συχνά συμβαίνει  με πολλούς δημιουργούς ,ήρθε μετά τον θάνατο του ,αρκετά πολύ μετά τον θάνατό του.

Σε αυτό συνέβαλλαν πολλοί φίλοι του ,κυρίως ο ‘Ωγκαστ Ντέρλεθ, ένας συγγραφέας πού δεν γνώρισε ποτέ τον Λάβκραφτ προσωπικά, αλλά μέσα από την αλληλογραφία πού είχε μαζί του. Αλλά και ένα ευρύ κύκλωμα συγγραφέων του Φανταστικού ,με τους οποίους ο Λάβκραφτ  διατηρούσε σε όλη την διάρκεια της ζωής του ,ένα απίστευτο όγκο αλληλογραφίας. Στον Ντέρλεθ   όμως ανήκει ο χαρακτηρισμός  «Μυθολογία Κθούλου» των διηγημάτων του Λάβκραφτ, από το όνομα   μιας εξωδιαστασιακής  οντότητας , του Κθούλου, πού αναφέρεται μέσα σε αυτά .

Για την ζωή του  Λάβκραφτ {1890-1937}  μπορούν να ειπωθούν πολλά, αλλά θα άξιζε όποιος ενδιαφέρεται να ανοίξει  μια εισαγωγή σε οποιοδήποτε βιβλίο του. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ,ότι ήταν γόνος παλιάς αριστοκρατικής οικογένειας, ότι έζησε σχεδόν όλη την ζωή του  στη επαρχία Providence  R.I USA ,ταλαιπωρείται όλη του την ζωή από φρικτά όνειρα πού είναι και η πηγή της έμπνευσης του, ,γράφει  επιστολές ,διηγήματα, ποιήματα  ,βιώνοντας  κατά πάσα πιθανότητα με αξιοπρέπεια την μοναξιά  του, σε ένα κόσμο πού αισθάνεται ξένος και απειλούμενος. Πεθαίνει από καρκίνο , μέσα σε απόλυτη φτώχεια . 

Αυτό πού πραγματεύεται μέσα στα έργα του ο Λάβκραφτ είναι το αρχέγονο Κακό. Το πραγματεύεται με την μορφή μικρών σχετικά διηγημάτων  πού υπαινίσσονται  την ύπαρξη  ενός Κακού πού δρα επάνω στο πλανήτη προτού εμφανιστεί ο άνθρωπος  . Αυτό το Κακό έχει την μορφή  οντοτήτων από το εξώτερο διάστημα , οι Μεγάλοι Παλιοί πού με απίστευτη μοχθηρία εισβάλλουν στο πλανήτη και επεμβαίνουν στη ανθρώπινη ζωή του ελέγχοντας μέσω των ονείρων ,τηλεπαθητικά  την τύχη του. Οι πιστοί των Μεγάλων Παλαιών ,όντας πια « άβουλα πράγματα»  και όχι άνθρωποι, τελούν νοσηρές τελετουργίες   σε σκοτεινά  σημεία του πλανήτη στους αφέντες τους. Η ζωή τους δεν έχει χρησιμότητα πέραν του να υπηρετούν  αυτές τις σκοτεινές οντότητες. Ανίερες προσμείξεις   μεταξύ ανθρώπων και των οντοτήτων αυτών, γεννούν τέρατα. Οι Μεγάλοι Παλαιοί όμως δεν φαίνεται να άρχουν εντελώς μόνοι τους . Βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εξίσου δυνατή φυλή από το διάστημα  τους Πρεσβύτερους Θεούς  και ο πλανήτης γίνεται  πεδίο σφοδρής  διαμάχης . Οι Μεγάλοι Παλαιοί  ηττώνται και φυλακίζονται  στα  βάθη του πλανήτη , όπου  περιμένουν την «κατάλληλη στιγμή πού τα άστρα θα είναι σε ευνοϊκή  θέση   για να επανέλθουν».

Ο Λάβκραφτ ρίχνει μια ματιά στη άβυσσο του Κακού και το Κακό τον κοιτάει μέσα από τα τραγικά όνειρα του. Τολμάει  να μιλήσει για αυτό πού κανείς δεν μιλά μέχρι εκείνη την στιγμή, για τον απόλυτο τρόμο πού κατοικεί μέσα στη ανθρώπινη ψυχή ,υλοποιώντας αυτόν τον τρόμο μέσα στα διηγήματα του, κάνοντας τον ορατό  και υπαρκτό. Δεν είναι τόσο   ότι είναι καλός συγγραφέας πού τον κάνει πιστευτό, όσο  ότι  αποφασίζει να ρίξει φως εκεί πού οι άλλοι αρνούνται να κοιτάξουν. Σπάει  την τακτοποιημένη πραγματικότητα , πού βρίσκει παρηγοριά  στις ενίοτε φαιδρές εξηγήσεις της επιστήμης ,ανοίγοντας αυτήν την πραγματικότητα σε άπειρες διαστάσεις ,πατώντας σε αρχέγονους μύθους  πού ο πολιτισμός φαίνεται ότι θέλει να ξεχάσει. Δεν θέλει να φτιάξει κόσμους παραδεισένιους ,αλλά κόσμους  πού πρισματικά πολλαπλασιάζουν  την ύπαρξη  της κακίας  και την καθιστούν ανυπόφορη. Είναι μάλλον ο τρόπος του να αντιδράσει σε αυτό πού βλέπει γύρω του   και πού μάλλον νοιώθει ότι  κανείς δεν αντιδρά.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτόματα τον ενστερνίστηκαν προσπαθώντας να το αξιοποιήσουν στη μεριά τους ,ένα πλήθος από ερευνητές πού μέσα στα έργα του είδαν  ή εμπνεύστηκαν  τα δικά τους μονοπάτια . Αποκρυφιστές  και συνωμοσιολόγοι, συγγραφείς  και επιστήμονες ερμήνευσαν την ματιά του Λάβκραφτ  στο Χάος, παίρνοντας κατά το δοκούν  αυτό πού τους βόλευε ή αυτό πού μπορούσαν να αξιοποιήσουν. Χιλιάδες βιβλία αναλύσεων, παιχνιδιών, κινηματογραφικών ταινιών  ,κυκλοφορούν  παγκοσμίως  κάνοντας τον Λάβκραφτ  μια επιχείρηση  πού εκτός από τα φράγκα πού αποκομίζει, φλογίζει μια παραφιλολογία πού δεν έχει αρχή και τέλος .

Ο Λάβκραφτ ,  μέσα από τα θολερά και εξώκοσμα  όνειρα του , μέσα από τους δύσκολους περιπάτους  σε μια περιοχή  του δικού του , σκοτεινού, εσωτερικού κόσμου έφερε την είδηση ότι η πραγματικότητα  δεν είναι μόνο αυτή που αντιλαμβανόμαστε με τις φτωχές μας αισθήσεις, είναι κάτι πολύ περισσότερο .Κατά την δική του άποψη  κάτι πιο ζοφερό και άσχημο ,αλλά κάτι περισσότερο!!!

Ο πολιτισμός μας  φαίνεται συνεχώς να ξεχνά ,ότι όταν τις νύκτες κλείνουν τα φώτα της επιστήμης ,τότε ο άνθρωπος ανακαλύπτει ότι ο φόβος πού κρύβει στα κατάβαθα της ψυχής του δεν έχει εξαφανιστεί αλλά καραδοκεί μέσα του υπενθυμίζοντας  του  την σμικρότητα του μέσα σε αυτό το άπειρο σύμπαν πού κατοικεί.

Τιμή σε όλους εκείνους πού μας μαθαίνουν να πετάμε πολύ ψηλά στο Φως αλλά και πολύ χαμηλά  ώστε να καιγόμαστε από το Σκοτάδι. Είναι οι οδηγοί μας  στο Ατέρμονο Ταξίδι...

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Μυστηριώδεις ήχοι από την άβυσσο του Ειρηνικού ξυπνούν αρχαίους φόβους περί θαλασσίων τεράτων

CTHULHU
Οι περισσότεροι φίλοι της λογοτεχνίας τρόμου γνωρίζουν τον H.P. Lovecraft: Ο διάσημος στους κύκλους των φίλων του φανταστικού συγγραφέας έγραψε μια σειρά διηγημάτων στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα που έμελλε να γίνουν γνωστά ως «Μυθολογία Κθούλου» (Cthulhu Mythos). «Πρωταγωνιστές» ήταν οι Μεγάλοι Παλαιοί: πανάρχαια, πανίσχυρα τερατώδη πέρα από κάθε όριο λογικής πλάσματα, συχνά κολοσσιαίων διαστάσεων, που διαφέντευαν κάποτε τον πλανήτη μας, αλλά και το σύμπαν, και κάποια στιγμή θα επιστρέψουν, με ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Η «μυθολογία» του Lovecraft πήρε το όνομά της από το πιο διάσημο διήγημά του, το «Κάλεσμα του Κθούλου» (Call of Cthulhu, 1928- αν και άλλοι φαν μπορεί να αναφερθούν στα «Βουνά της Τρέλας» ή τη «Σκιά πάνω από το Ίνσμουθ»), με βασικό «πρωταγωνιστή» ένα γιγαντιαίο τέρας που κείτεται κοιμώμενο και ονειρευόμενο, αλλά όχι νεκρό, στη βυθισμένη πόλη της Ρ'Λυέ (R'lyeh) στον Ειρηνικό- και κάποια στιγμή - «όταν τα άστρα θα βρίσκονται στη σωστή θέση»-θα ξυπνήσει και θα ανεβεί ξανά στον θρόνο του, βυθίζοντας την ανθρωπότητα στο αιώνιο σκότος- ανταμείβοντας τους πιστούς του, στους οποίους στέλνει μηνύματα μέσω ονείρων.
Ο Lovecraft ήταν ένας άνθρωπος με πολύ έντονα ψυχολογικά προβλήματα- και ένα από αυτά ήταν και ο φόβος για τη θάλασσα, την οποία θεωρούσε ένα «αιώνιο βασίλειο απύθμενου σκότους», και για αυτό τον λόγο τοποθετούσε συχνά ιδιαίτερα «εφιαλτικά» στοιχεία των ιστοριών του εκεί, αντλώντας από μια μακριά και αρχαία παράδοση μύθων και θρύλων για θαλάσσια τέρατα, που «στοίχειωναν» από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος ανοίχτηκε στη θάλασσα τη φαντασία. Παρεμφερώς κινήθηκαν και πολλοί συγγραφείς που συνέχισαν να γράφουν διηγήματα πάνω στο «Cthulhu Mythos» (Κλαρκ Άστον Σμιθ, Μπράιαν Λάμλεϊ και άλλοι) ακόμα και σήμερα. Η «μυθολογία Κθούλου» συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δημοφιλής και εν έτει 2015, με νουβέλες, επιτραπέζια, παιχνίδια ρόλων, videogames, κόμικ κ.α.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, είναι εύκολο να παραλληλίσει κανείς με τον «Κθούλου» και τις ιστορίες του Lovecraft μυστηριώδεις, ανεξήγητους ήχους που έχουν καταγραφεί στον βυθό του Ειρηνικού εδώ και μερικές δεκαετίες- οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο δημοσιεύματος του Playboy News.
Όπως αναφέρεται σχετικά, τη δεκαετία του 1960 το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έστησε ένα δίκτυο μικροφώνων στους βυθούς για την παρακολούθηση των σοβιετικών υποβρυχίων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα μικρόφωνα αυτά καταγράφουν πάσης φύσης ήχους (από πλάσματα της θάλασσας, γεωλογική/ θαλάσσια δραστηριότητα κ.α.), οι οποίοι μπορούν συνήθως (αν και όχι πάντα) να εξηγηθούν επιστημονικά.
Τα τελευταία 15 χρόνια ωστόσο, κάποιοι ήχοι που χαρακτηρίζονται «άνευ προηγουμένου» έχουν καταγραφεί στον Ειρηνικό (όπου, παρεμπιπτόντως, ο Lovecraft τοποθετούσε τον «υγρό τάφο» του Κθούλου, την βυθισμένη μεγαλούπολη της Ρ'Λυέ), από την NOAA (US National Oceanic and Atmospheric Administration). Αν και οι περισσότεροι ήχοι εξηγούνται βάσει ερμηνειών όπως οι προαναφερθείσες (ηφαίστεια, μετακινήσεις παγόβουνων κλπ), υπάρχουν δύο εξαιρέσεις: Τα αποκαλούμενα «The Bloop» και «The Julia», που είναι πολύ δυνατοί για να προέρχονται από κάποιο γνωστό στον άνθρωπο πλάσμα.

Το «The Bloop» κατεγράφη το καλοκαίρι του 1997 και διήρκεσε μόλις πάνω από ένα λεπτό, με τη ΝΟΑΑ να αποκλείει ανθρώπινη δραστηριότητα, ηφαιστειακή δραστηριότητα και δονήσεις από τα ρεύματα του ωκεανού. 
Το 1999 επίσης, κάθε αισθητήρας στον Ειρηνικό ξανά, έπιασε έναν άλλον ήχο άγνωστης προέλευσης, διάρκειας 15 δευτερολέπτων που κατονομάστηκε «Julia», επειδή «θυμίζει» μια φωνή που λέει «Τζούλια» μέσα στο νερό. 
Η προέλευσή του εκτιμάται ότι ήταν 1.500 μίλια δυτικά του Περού- δηλαδή περίπου 1.000 μίλια βόρεια του σημείου που θεωρείται ως ο χώρος προέλευσης του «The Bloop».
Απουσία κάποιας απόλυτα ολοκληρωμένης επιστημονικής εξήγησης ακόμα, οι συνωμοσιολόγοι και οι φαν της λογοτεχνίας του φανταστικού/ τρόμου/ επιστημονικής φαντασίας ήταν αναμενόμενο να στραφούν στα έργα του Lovecraft, μεταξύ σοβαρού και αστείου (το σε τι ποσοστό γίνεται αυτό, ποικίλλει...). 
Ειδικά από τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή προέλευσης του αντιστοιχεί στην περιοχή όπου ο Lovecraft τοποθετούσε τη Ρ'Λυέ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρείται πως η ανθρωπότητα είναι...μάλλον ασφαλής, καθώς η ΝΟΑΑ εκτιμά ότι το Bloop είναι μάλλον περίπτωση «icequake», (δραστηριότητα παγόβουνων- κατακερματισμός, διάσπαση κ.ο.κ), ενώ κάτι ανάλογο θεωρείται πως ισχύει και για το Julia.