Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και παρακολούθηση

Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1980, πράκτορες του FBI ηχογράφησαν ένα τηλεφώνημα στο οποίο ένας άνδρας κανόνισε μια μυστική συνάντηση με την πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης στη Washington.Την ημέρα του ραντεβού, όμως, οι πράκτορες δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τον άνδρα που θα έμπαινε στην πρεσβεία.Τότε, δεν είχαν τον τρόπο να αναγνωρίσουν αυτόν που κάλεσε μόνο από τον ήχο της φωνής του, οπότε ο κατάσκοπος παρέμεινε ανώνυμος.Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, πούλησε λεπτομέρειες σχετιζόμενες με πολλά μυστικά αμερικανικά προγράμματα στη Σοβιετική Ένωση. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1985, όταν το FBI, χάρη στις μυστικές πληροφορίες που τους παρείχε ένας Ρώσος αποστάτης, κατάφερε να ταυτοποιήσει τον καλούντα, Ronald Pelton, έναν πρώην αναλυτή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (National Security Agency, NSA). Τον επόμενο χρόνο, ο Pelton καταδικάστηκε για κατασκοπεία.

Σήμερα, οι πράκτορες του FBI και της NSA θα είχαν αναγνωρίσει τον Pelton μέσα σε δευτερόλεπτα από το τηλεφώνημά του στους σοβιετικούς.
Ένα απόρρητο σημείωμα της NSA από τον Ιανουάριο του 2006 περιγράφει αναλυτές της NSA οι οποίοι χρησιμοποιούν «τεχνολογία που αναγνωρίζει τους ανθρώπους από τη χροιά της φωνής τους» έτσι ώστε να καταφέρουν να ταιριάξουν επιτυχώς τα παλιά ηχητικά αρχεία του Pelton μεταξύ τους.
«Αν τέτοιες τεχνολογίες ήταν διαθέσιμες πριν από είκοσι χρόνια», λέει το υπόμνημα, «η πρώιμη ανίχνευση και κατανόηση θα ήταν δυνατή, μειώνοντας τη σημαντική ζημιά που έκανε ο Pelton στην εθνική ασφάλεια».

Αυτά και άλλα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον πρώην υπάλληλο της NSA Edward Snowden αποκαλύπτουν ότι η NSA έχει αναπτύξει μια τεχνολογία όχι μόνο για να καταγράφει και να απομαγνητοφωνεί ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά αυτόματα να αναγνωρίζει και τους ομιλητές.

Οι Αμερικανοί έρχονται αντιμέτωποι πιο συχνά αυτήν την τεχνολογία, γνωστή και ως αναγνώριση ή ταυτοποίηση φωνής, όταν τους ξυπνά η Alexa της Amazon ή καλούν την τράπεζά τους.
Αλλά μια δεκαετία πριν οι φωνητικές εντολές όπως «Γεια σου Siri» και «OK Google» γίνουν συνηθισμένες καθημερινές φράσεις, η NSA χρησιμοποιούσε φωνητική αναγνώριση για να παρακολουθεί τρομοκράτες, πολιτικούς, εμπόρους ναρκωτικών, κατασκόπους, μέχρι και υπαλλήλους της ίδιας της υπηρεσίας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί μέσω της ανάλυσης των φυσικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών που κάνουν τη φωνή κάθε ατόμου ξεχωριστή, όπως ο τόνος, το σχήμα του στόματος και το μήκος του λάρυγγα.
Ένας αλγόριθμος τότε δημιουργεί ένα δυναμικό ηλεκτρονικό μοντέλο των φωνητικών χαρακτηριστικών του ατόμου.
Αυτό είναι που αναφέρεται πιο λαϊκά ως «φωνητικό αποτύπωμα».
Ολόκληρη η διαδικασία - η καταγραφή μερικών λέξεων, η μετατροπή αυτών των λέξεων σε φωνητικό αποτύπωμα και η σύγκριση αυτής της αναπαράστασης με άλλες αναπαραστάσεις που βρίσκονται ήδη αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων - μπορεί να γίνει σχεδόν ακαριαία.
Παρόλο που είναι γνωστό πως η NSA βασίζεται στα δακτυλικά αποτυπώματα και στα χαρακτηριστικά του προσώπου, όταν φτάνουμε στα φωνητικά αποτυπώματα, σύμφωνα με ένα έγγραφο της υπηρεσίας από το 2008, εκεί «η NSA είναι στα καλύτερά της».

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί.
Υποκλέπτοντας και καταγράφοντας εκατομμύρια τηλεφωνικών συνομιλιών του εξωτερικού, βίντεο τηλεδιασκέψεις και κλήσεις μέσω διαδικτύου, - όπως επίσης αποθηκεύοντας, με ή χωρίς εντάλματα, τις κατ’ οίκον συζητήσεις των Αμερικανών - η NSA έχει χτίσει μια απαράμιλλη συλλογή διακριτών φωνών.

Έγγραφα από το αρχείο του Snowden αποκαλύπτουν ότι οι αναλυτές τροφοδότησαν κάποιες από αυτές τις ηχογραφήσεις σε αλγόριθμους φωνητικής αναγνώρισης που θα είχαν τη δυνατότητα να συνδέσουν άτομα με προηγούμενες συνομιλίες τους, ακόμα κι αν αυτά είχαν χρησιμοποιήσει άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς, λέξεις μυστικού κώδικα ή πολλαπλές γλώσσες.
~~~~~~~~~~~~~~~~
διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο:thepressproject.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
The Intercept
~~~~~~~~~~~~~
photo:www.google.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου