Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Διαμάχη κορυφής για το μέλλον της ανθρωπότητας

Ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX, κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την ανεξέλεγκτη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης - Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δημιουργός του Facebook, υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας.

Δύο από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας, ο Ελον Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας SpaceX και επικεφαλής της Tesla Motors, και ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχουν τελευταία μια μεγάλη διαφωνία για το κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη θα δώσει τέλος στην ανθρώπινη «φύση».
Ο Μασκ έχει από καιρό εκφράσει τις ανησυχίες του για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.
«Συνέχεια κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά μέχρι να υπάρξουν ρομπότ στον δρόμο που θα σκοτώνουν ανθρώπους, οι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν», λέει για να λάβει το προηγούμενο καλοκαίρι την απάντηση του Zούκερμπεργκ που τον κατηγορούσε δημοσίως για περιττή κινδυνολογία.
«Nομίζω ότι είναι πραγματικά ανεύθυνη αυτή η στάση», είπε, σχολιάζοντας τη δημόσια θέση του Μασκ, για να λάβει λίγο αργότερα την απάντηση του τελευταίου ο οποίος τον κατηγορούσε με τη σειρά του για «περιορισμένη κατανόηση του θέματος».

Η τόσο έντονη διαφωνία ανάμεσα στους δύο πιο πετυχημένους επιχειρηματίες σε θέματα τεχνολογίας είναι ενδεικτική για το πόσο διχασμένοι είναι για το θέμα οι ειδικοί.

Ο Ζούκερμπεργκ εκφράζει τους αισιόδοξους.
Υπογραμμίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει τη βασική έρευνα σε τόσους διαφορετικούς τομείς, από τη διάγνωση ασθενειών ώστε να μένουμε υγιείς έως τη βελτίωση των αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων για να κυκλοφορούμε με περισσότερη ασφάλεια.
Συγχρόνως, όμως, θα κάνει πιο εύκολη και τη ζωή μας, δίνοντας καθημερινά περισσότερες πληροφορίες για όσα πράγματα μας αρέσουν, έγραψε στον τοίχο της σελίδας του στο Facebook μετά τη διαμάχη με τον Μασκ.

Ο Μασκ, από την πλευρά του, έχει κάνει έκκληση στις εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη να ρίξουν τους ρυθμούς τους έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα εφεύρουν κατά λάθος κάτι που δεν θα είναι ασφαλές.
«Το ρίσκο είναι μεγάλο όταν υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών.
Αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία μορφή ακραίας εξουσίας, είναι σωστό να ελέγχεται από μερικούς ανθρώπους στην Google οι οποίοι δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο;», ρωτάει.

Κούρσα εξοπλισμών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εκτός από τον Μασκ και ο γνωστός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος δηλώνει ανήσυχος, σημειώνοντας πως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς κανένα έλεγχο «μπορεί να καταλήξει να είναι πιο επικίνδυνη και από τα πυρηνικά όπλα».

Σε άρθρο του στη βρετανική Independent ο Χόκινγκ τονίζει πως τα πρόσφατα ορόσημα, όπως η αυτοματοποιημένη οδήγηση, ο υπολογιστής που κερδίζει στο σκάκι, οι ψηφιακοί προσωπικοί βοηθοί Siri κ.λπ. είναι απλώς συμπτώματα μιας κούρσας εξοπλισμών πληροφορικής που τροφοδοτείται από πρωτοφανείς επενδύσεις και βασίζεται σε ένα όλο και πιο ώριμο υπόβαθρο.
«Αυτά τα επιτεύγματα πιθανόν θα ωχριούν σε αυτό που θα γίνει τις επόμενες δεκαετίες» δεν διστάζει να προβλέψει.

«Μπορούμε να φανταστούμε ότι η τεχνολογία αυτή θα ξεπερνά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα ξεπερνάει επιστήμονες, θα χειραγωγεί ηγέτες και θα αναπτύσσει όπλα που δεν θα μπορούμε να καταλάβουμε», λέει.
Ετσι, ενώ ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης εξαρτάται από το ποιος θα την ελέγχει, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος θα βασίζεται στο αν μπορεί να ελεγχθεί.
~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου