Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Νηστεία: ποια τα οφέλη της στον οργανισμό μας

Η νηστεία της σαρακοστής χαρακτηρίζεται από την αποχή κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης και από την αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων, αλλά και νηστίσιμων θαλασσινών, όπως τα οστρακοειδή και τα μαλάκια. 


Τα οφέλη της νηστείας
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η νηστεία προσδίδει οφέλη σε άτομα που την ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως:

- μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.α.)
- μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέος, εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης πρωτεϊνών κυρίως ζωικής προέλευσης (εφόσον φυσικά διατηρείται μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ)
- χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, εφόσον τα άτομα που νηστεύουν καταναλώνουν με μέτρο τα νηστίσιμα τρόφιμα, στο πνεύμα της λιτότητας και της αποφυγής των καταχρήσεων, που επιτάσσει η φιλοσοφία της νηστείας.
- καλύτερες και πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, θαλασσινών και την αποχή από τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.
- καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, εφόσον οι απλοί υδατάνθρακες καταναλώνονται με μέτρο στην καθημερινή διατροφή
- καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, εξαιτίας της υψηλής πρόσληψης καλίου (φρούτα, λαχανικά, όσπρια) και χαμηλής πρόσληψης νατρίου, καθώς καταναλώνονται λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα
- αυξημένη προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, χάρη στα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που διαθέτουν τα νηστίσιμα τρόφιμα
- ευνοϊκότερη λειτουργία του εντέρου, λόγω της υψηλής κατανάλωσης φυτικών ινών
- χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ή περιορισμό των συμπτωμάτων κατάθλιψης, καθώς η νηστεία φαίνεται να πολεμά την κακή διάθεση, χάρη στα - θρεπτικά συστατικά της και να επιτείνει το αίσθημα ψυχικής ανάτασης, εγκράτειας, ηθικής ικανοποίησης και του αισθήματος “κάθαρσης” του οργανισμού.

Πιθανές Διατροφικές ελλείψεις:
Η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να δημιουργήσει διατροφικές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως
το ασβέστιο,
η βιταμίνη D,
ο σίδηρος και
η βιταμίνη B12, εφόσον δεν τηρούνται κάποιοι πρακτικοί κανόνες συνδυασμού των νηστίσιμων τροφών.

Πρακτικές συμβουλές:
Προκειμένου ένα άτομο που νηστεύει, να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, αξίζει να ακολουθήσει κάποιες πρακτικές συμβουλές:

Τα νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου είναι τα εξής: γαλακτοκομικά παράγωγα της σόγιας,
μύδια,
στρείδια,
μπρόκολο,
πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
ξερά φρούτα (ειδικά σύκα),
όσπρια,
σουσάμι και
ταχίνι.
Μάλιστα, προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφηση του ασβεστίου από τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τους συνδυασμούς τους στο ίδιο γεύμα με τρόφιμα που είναι πηγές οξαλοξικού οξέος  όπως
σπανάκι,
σέλινο,
παντζάρια,
κακάο,
τσάι,
καφεΐνης,
τανινών και
τρόφιμα ολικής άλεσης,
κρόκος αυγού, 
ξηροί καρποί.
Προτιμήστε να καταναλώσετε τρόφιμα που είναι καλές πηγές των παραπάνω συστατικών σε απόσταση από τα γεύματα που περιέχουν φυτικές πηγές ασβεστίου π.χ.
καταναλώστε το τσάι σας 1-2 ώρες πριν ή μετά το γεύμα σας.
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης D είναι
τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα, όπως
το γάλα και
τα δημητριακά
Νηστίσιμα τρόφιμα, που είναι καλές πηγές σιδήρου είναι τα εξής:
όσπρια,
σόγια,
ξηροί καρποί,
ξερά φρούτα,
σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
μύδια,
στρείδια.
Προκειμένου, όμως, να αυξηθεί η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου,που βρίσκεται στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης,θα πρέπει τα παραπάνω τρόφιμα να καταναλώνονται ταυτόχρονα με καλές πηγές βιταμίνης C όπως:
εσπεριδοειδή,
ακτινίδιο,
φράουλες και
οι χυμοί τους,
μπρόκολο,
λαχανάκια Βρυξελλών,
κόκκινη πιπεριά.
Επιπλέον, φροντίστε να καταναλώνετε πηγές σιδήρου και ασβεστίου σε διαφορετικά γεύματα καθώς ο σίδηρος και το ασβέστιο ανταγωνίζονται για την απορρόφησή τους στο λεπτό έντερο.
Αντίστοιχα, τρόφιμα που περιέχουν πολυφαινόλες π.χ. τανίνες,
καφεΐνη,
φυτικές ίνες και φυτικό οξύ ,π.χ. χόρτα, καλό είναι να καταναλώνονται επίσης σε διαφορετικά γεύματα από αυτά που περιέχουν φυτικές πηγές σιδήρου.
πηγή του άρθρου:nutrimed.gr
Συγγραφέας: Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία, MSc

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου