Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
Καύσωνας
Φόβοι για το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα της χιλιετίας στην Ευρώπη
Όχι μόνο η Ευρώπη, ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο στενάζει κάτω από το σφοδρό κύμα καύσωνα.
Η κατάσταση όμως μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο
Ο Βορράς, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια.
Θα συναντήσουμε ανθρώπους χωρίς πουλόβερ, χωρίς ομπρέλα,με ξεραμένα χωράφια, κίτρινα λιβάδια, πολυσύχναστες παραλίες και στερεμένα ποτάμια.
Το καλοκαίρι του 2018 αναπτύσσεται επικίνδυνα.
Σε μια ευρεία λωρίδα της Ιρλανδίας σε όλη τη Σκανδιναβία και τη Γερμανία στη Βαλτική, το πράσινο χρώμα έχει εξαφανιστεί από το τοπίο.
Έτσι, ο βορράς είναι η νέα ξηρή ζώνη της Ευρώπης: οι θερμοκρασίες είναι τρεις έως έξι βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, και έχει να βρέξει σχεδόν από την άνοιξη.
Πολλά χωράφια έχουν ήδη χαθεί, τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους, οι αγρότες βλέπουν τα σιτηρά τους μιά στιγμή πριν την έκτακτη ανάγκη.
Επιπλέον, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος πυρκαγιάς.
Ξανά και ξανά, ξεσπούν πυρκαγιές. Είναι η χειρότερη ξηρασία εδώ και σχεδόν πεντακόσια χρόνια
Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν ξηρότεροι από ό, τι πριν από δεκαπέντε χρόνια.
Στην Ελλάδα, μια καταστροφική πυρκαγιά αυτό το μήνα – με τουλάχιστον 83 θανάτους – είναι η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην Ευρώπη από το 1900, σύμφωνα με τη Διεθνή Βάση Δεδομένων Καταστροφών που διοργάνωσε το Κέντρο Έρευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών στις Βρυξέλλες, Βέλγιο.*
Η αιτία της ακραίας ξηρασίας είναι οι συνεχείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη. Από τον Φεβρουάριο ισχυροί αντικυκλώνες κυριαρχούν σε όλη τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία, και οι επιρρεπείς στη βροχή περιοχές χαμηλής πίεσης, οδήγησαν σε ένα μεγάλο βρόχο γύρω από την ήπειρο.
Η επίδραση του Ατλαντικού είναι έτσι αποκλεισμένη, όπως λένε οι μετεωρολόγοι
Από τα τέλη Απριλίου, ο ξηρός αέρας από τις ανατολικές κατευθύνσεις έρχεται συνεχώς στη Γερμανία.
Η συνηθισμένη δυτική κίνηση για τα γεωγραφικά μας πλάτη έχει καταρρεύσει εντελώς.
Ο ήλιος ανάβει ανενόχλητος, το νερό εξατμίζεται σε πολύ μεγάλες περιοχές. Και όσο πιο ξηρό γίνεται το χώμα, τόσο θερμότερος είναι ο αέρας.
Στο Μόντρεαλ του Καναδά σημειώθηκαν θερμοκρασίες που είχαν να φανούν 147 χρόνια.
Στην Ouargla, μια πόλη της Αλγερίας στη Σαχάρα, σημειώθηκε μια θερμοκρασία απίστευτη- 51,3 °C
Τα φαινόμενα αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο στην Ευρώπη, ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο αντιμετωπίζει επί του παρόντος ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η Βόρεια Αμερική, η Βόρεια Κίνα, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή στενάζουν κάτω από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται σε πολλά μέρη.
Η Σκανδιναβία κατευθύνεται προς το θερμότερο καλοκαίρι για πάνω από εκατό χρόνια.
Στην Καλιφόρνια, όπως ήδη γνωρίζουμε,η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή.
Πολυάριθμες πυρκαγιές ξέσπασαν ασυνήθιστα νωρίς, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σε ορισμένες πόλεις.
Σε περιοχές κοντά στο Λος Άντζελες, η θερμοκρασία που καταγράφηκε,έφτασε σε απρόσμενα ύψη: 48,9 βαθμούς κελσίου, ενώ στο κέντρο του Λος Άντζελες,οι κάτοικοι βίωσαν το θερμότερο βράδυ του Ιουλίου,εν τω μεταξύ, από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, ένας τυφώνας πλημμύρισε το ήμισυ της Ιαπωνίας, πριν από ένα κύμα καύσωνα που έσπασε όλα τα ρεκόρ.
Οι υψηλές νυκτερινές θερμοκρασίες συνήθως υποτιμώνται,σχεδόν από όλους όπως και από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι συνήθως πιο αγχωτικές για τους ανθρώπους από τις υψηλές ημερήσιες τιμές, καθώς το σώμα προσπαθεί να αναρρώσει τη νύχτα.
«Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από την έναρξη της μέτρησης της θερμοκρασίας, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2018 είναι ένα έτος της La Niña,τότε πρόκειται ασφαλώς για τον θερμότερο Ιούνιο.
Κατά τη φάση La Niña, ο Ειρηνικός καταπίνει πολύ θερμότητα, οπότε η ατμόσφαιρα θερμαίνεται λιγότερο.
Κατά τη φάση El Niño, το αντίθετο συμβαίνει: η θερμότητα απελευθερώνεται – και η ατμόσφαιρα θερμαίνεται περισσότερο από ότι τα κανονικά χρόνια.
Το 2019, αυτή η θερμή φάση θα μπορούσε να επιστρέψει, επισημαίνουν οι επιστήμονες μετεωρολόγοι.
Και αν αυτό συμβεί το 2019 θα είναι πιθανώς ακόμα πιο ζεστό.
Στις 28 Ιουνίου, η Γλασκόβη έφθασε σε θερμοκρασίες 31,9 βαθμούς Κελσίου.
Στο Shannon της Ιρλανδίας, μετρήθηκαν ακόμη και 32 βαθμοί – ένα νέο ρεκόρ.
Ο Christian Pfister,συνταξιούχος επιστήμονας ,του διάσημου Κέντρου Έρευνας για το Κλίμα (OCCR) του Oeschger της Βέρνης έχει μελετήσει πάνω από χίλια χρόνια μετεωρολογικής ιστορίας.
Μέσα από τις μελέτες του,μιά χρονιά τον κράτησε απασχολημένο πολύ περισσότερο από ότι οι υπόλοιπες-αυτή ήταν το 1540.
Εκείνο το καλοκαίρι ήταν η πιο ακραία χρονιά της τελευταίας χιλιετίας, με κύματα καύσωνα και ξηρασίες οι οποίες ήταν πρωτόγνωρες και οι οποίες,σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, ξεπερνά οτιδήποτε γνωρίζουμε.
Και όλα αυτά μιά εποχή που η ανθρώπινη επέμβαση στο κλίμα του πλανήτη ήταν μικρής εμβέλειας και πολύ μικρής σημασίας.
Για έντεκα μήνες εκείνο το χρόνο, μόνο το ένα τρίτο της συνήθους βροχής έπεσε από τον Ατλαντικό μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και από τη Βόρεια Ιταλία μέχρι τη βόρεια Γερμανία. Η μέση θερμοκρασία ήταν πέντε έως επτά βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα του 20ου αιώνα.
Σε ένα ευρύ μέτωπο, οι ημερήσιες τιμές έφτασαν μέχρι τους 40°.
Στη Βασιλεία και την Κολωνία η ξηρασία είχε φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα,μέχρι που και το Ρήνο σε κάποια σημεία κάποιος μπορούσε να τον περάσει με τα πόδια.Το Lindau συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα.
Ακριβώς σε αυτό το ακραίο σενάριο πιστεύει ο Pfister πως εξελίσσεται το μοντέλο του καιρού αυτή τη χρονική περίοδο.
Και επειδή είναι πεπεισμένος για αυτό, προσπαθεί εδώ και χρόνια να ειδοποιήσει τις αρχές για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ακραίου γεγονότος. Επειδή οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες: Πρώτον, το νερό θα στερέψει, με όλα τα επακόλουθα ακόμα και στην ισχύ του ρεύματος.
Κανείς δεν ήταν έτοιμος για ένα τέτοιο σενάριο, αλλά οι αρχές απλώς χαμογελούν για την προειδοποίησή του, ότι δηλαδή έρχεται ένα νέο 1540.
«Τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν περισσότερο», λέει ο Simone Sandholz, ο οποίος εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Ασφάλειας.
“Τα περισσότερα θύματα του καύσωνα ζουν σε πυκνοκατοικημένες πόλεις με μικρή ανταλλαγή αέρα”, προσθέτει.
Τώρα όλα εξαρτώνται από τον Αύγουστο.
Αν παραμείνει ξηρός, είναι μία απειλή.
Κοιτάζοντας βέβαια τις προβλέψεις δεν φαίνεται κάποια αλλαγή και προς το παρόν, η Ευρώπη θα συνεχίσει ζει με μεγάλη ζέστη.
Βροχή δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Ας ελπίσουμε πως δεν θα εξελιχθούν έτσι τα φαινόμενα.