Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Ο Βαλές Ορόφου είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Αιγιαλέα βραβευμένου συγγραφέα Σπύρου Γκρίντζου

Βιβλιοπρόταση-Ο Βαλές Ορόφου είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Αιγιαλέα βραβευμένου συγγραφέα Σπύρου Γκρίντζου

Με χαρά αλλά και με κάποια αγωνία πήρα στα χέρια μου το ένατο βιβλίο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Σπύρου Γκρίντζου. Τελικά πιστός στους δασκάλους του, το μαγικό ρεαλισμό του Μαρκές κ της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας, του Χέρμαν Μέλβιλ και Ναθάνιελ Χόθορν, αλλά και του Καβάφη, του Σολωμού και του Καρυωτάκη, δεν απογοήτευσε! Τρεις εξαιρετικές νουβέλες, δροσερές ανάσες όχι μόνο στη μέση του καλοκαιριού αλλά ιδιαίτερα στο σχεδόν άνυδρο και φτωχό λογοτεχνικό τοπίο της σύγχρονης λογοτεχνικής ελληνικής πραγματικότητας. Το πραγματολογικό συμπλέκεται τόσο φυσικά με το φαντασιακό που αναρωτιέσαι ποιο είναι ποιο.
Φίλε Σπύρο εμείς από τη δική μας «Πρέβεζα» δραπετεύσαμε εγκαίρως.
«Ο Βαλές Ορόφου
Ο Ρένος στερεώθηκε μέσα στην παρέα μας σχετικά σύντομα.συνήθως ερχόταν Κυριακές και πιστεύω ότι απολάμβανε αυτό τον πρωινό καφέ. Ως γνήσιος επαγγελματίας, ποτέ δεν μιλούσε για την δουλειά του. Κι αυτό το περιστατικό με τον Αμερικάνο το έμαθα μόνο από τον Μάνο. Στην αρχή μου φάνηκε πολύ περίεργο, όμως μετά από αυτά τα ωραία που μου διηγήθηκε για τον Καβάφη ήρθε στη μνήμη μου ένα περιστατικό στο οποίο δεν είχα δώσει πολύ σημασία. ……»
« Πρέβεζα
Μπορώ να μπω και στο μυαλό των δημοσίων υπαλλήλων. Τελικά όλοι τους έχουν μια μανία με τις σφραγίδες. Αν ένα έγγραφο δεν έχει σφραγίδα, γι αυτούς δεν είναι γνήσιο. Η αυθεντικότητα ενός εγγράφου μαρτυρείται από τη σφραγίδα που έχει πάνω του. Ο Καρυωτάκης αγόρασε ένα πιστόλι και το έστρεψε κατά πάνω του. Σφράγισε το έργο του με αυτό το πιστόλι. Για μένα είναι ένας μεγάλος ποιητής.»
«Η Τούμπα
Μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας άρχισαν τα μνημόνια και η οικονομική κρίση. Κάτι σαν ερπετό με χίλια κεφάλια και σε χρώμα παραλλαγής , που να μη φαίνεται. Το ακούγαμε στην αρχή στην τηλεόραση αλλά δεν το περιμέναμε ότι θα περάσει τον Ισθμό τόσο γρήγορα και θα φτάσει και σε μας. Από την απόσταση της Τρίπολης έχεις την ψευδαίσθηση ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αθήνα, πολύ μακριά….»

Σκαρτσίλας Σωτήρης, Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου