Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η παιδική φτώχεια επιβαρύνει τις γνωστικές λειτουργίες εφ’όρου ζωής

Η παιδική φτώχεια μπορεί να έχει διαρκή αποτελέσματα στις γνωστικές λειτουργίες τα οποία μπορεί να συνεχίζονται μέχρι και τα βαθιά γεράματα – δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Pavla Cermakova , MD, PhD, του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Klecany της Τσεχίας.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από κοινωνική και οικονομική άποψη, είναι πιθανότερο να έχουν χειρότερες γνωστικές λειτουργίες  και νοητικές ικανότητες μετά την ενηλικίωσή τους μέχρι και σε πολύ προχωρημένη ηλικία,σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος της Νευρολογίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας....
read more: - https://botanologia.gr/i-paidiki-ftocheia-epivarynei-tis-gnostikes-leitoyrgies-ef-oroy-zois/

Κυκλώνας «Zορμπάς» – Μέτρα αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα


Μέτρα αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνιστά προς τους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Διαβάστε περισσότεραwww.galatsinews.gr

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Alzheimer -21 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα αφύπνισης για τη νόσο

Alzheimer -Η 21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer, αλλά έχει πλέον καθιερωθεί ολόκληρος ο Σεπτέμβριος να χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμιος Μήνας της Νόσου Alzheimer -World Alzheimer΄s Month.

Η εκστρατεία ξεκίνησε το 2012 και ο Σεπτέμβριο του 2018 είναι ο 7ος Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer. 
Η Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer έχει σκοπό να  ευαισθητοποιήσει και να αμφισβητήσει το στίγμα που περιβάλλει την άνοια,να πληροφορήσει την κοινή γνώμη για τη νόσο, αλλά και την αφυπνίσει και την ενεργοποιήσει την Πολιτεία.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο αριθμός των ανθρώπων με άνοια πρόκειται να φτάσει τα 152 εκατομμύρια έως το 2050,οπότε καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί η νόσος  Alzheimer έχει ήδη καταστεί μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας του αιώνα μας και γιατί η αναζήτηση νέων φαρμάκων συνεχώς εντείνεται.
Μεγάλο μέρος των ερευνών στρέφεται στην αναζήτηση νέων φαρμάκων από φυσικές πηγές και θεωρείται ως μια βιώσιμη στρατηγική για τον μελλοντικό έλεγχο της ασθένειας.
Μία ομάδα πολλά υποσχόμενων φαρμακευτικών ενώσεων είναι τα διτερπένια του δεντρολίβανου τα οποία εκτιμώνται συνολικά για το θεραπευτικό τους δυναμικό.
Οι κυρίαρχες φαινολικές ενώσεις του δεντρολίβανου είναι αυτές που εμπλέκονται στα θεραπευτικά αποτελέσματα για την νόσο  Alzheimer του δεντρολίβανου.

Δεντρολίβανο και μέντα τα βότανα που αποτρέπουν τo Alzheimer-Αλτσχάιμερ

Οι ερευνητές έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα από το δυόσμο και το δεντρολίβανο καταπολεμούν την ήπια γνωστική εξασθένηση!
Τα ενισχυμένα εκχυλίσματα από ειδικά αντιοξειδωτικά βότανα όπως ο δυόσμος και το δεντρολίβανο βελτιώνουν τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου του Saint Louis, – “βρήκαμε ότι αυτές οι ενώσεις μειώνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από την ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος της νόσου του Alzheimer”, δήλωσε η Susan Farr, Ph.D., καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρική στο Saint Louis University School of Medicine.

Η καθηγήτρια παρουσίασε τα πρώιμα ευρήματα το Νοέμβριο του 2013 στο Neuroscience.
Στη μελέτη που παρουσίασε είχε δοκιμαστεί ένα νέο αντιοξειδωτικό συστατικό που είχε παραχθεί από εκχύλισμα δυόσμου και
ενός παρόμοιου,από εκχύλισμα δενδρολίβανου  σχετική με τη γνωστική παρακμή.
Στη μελέτη είχε διαπιστωθεί πως η ένωση με εκχύλισμα δενδρολίβανου υψηλότερης δόσης ήταν η πιο ισχυρή στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης σε τρεις δοκιμές!
Το εκχύλισμα δενδρολίβανου χαμηλότερης δόσης βελτίωσε τη μνήμη σε δύο από τις δοκιμές συμπεριφοράς,
όπως έκανε και η ένωση από εκχύλισμα δυόσμου!
Επιπλέον, υπήρξαν ενδείξεις μειωμένου οξειδωτικού στρες, το οποίο ενοχοποιείται για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού, στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη μάθηση και τη μνήμη!
Και όπως είχε επισημάνει σε εκείνη την συνάντηση η Susan Farr
“η έρευνά μας δείχνει ότι αυτά τα εκχυλίσματα από βότανα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αλλαγή της πορείας της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωσιακής παρακμής,για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες και να έχουμε περισσότερα συμπεράσματα!”
Βέβαια από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάμπολλες άλλες έρευνες για τα δυό πανίσχυρα βότανα και τα συμπεράσματα επιβεβαιώνει το ένα το άλλο!
Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε αυτά τα δυό βότανα,πυκνά συχνά στην διατροφή μας και ειδικά το έγχυμα και το αφέψημα του δεντρολίβανου που είναι από τα ισχυρότερα βότανα για την διατήρηση της μνήμης μας!

πηγή:botanologia.gr
μελέτη του 2016 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4749867/
sciencedaily.com

Κείμενo και επιμέλεια κειμένου:ntina

αλιεύω κωπηλατώντας στην ανοιχτή θάλασσα της πληροφορίας - μικρές/μεγάλες ιστορίες της χώρας μας

Γεννήθηκα τη δεκαετία του '60 σε μια παράξενη γειτονιά. 
Την Ελευθερούπολη στη Νέα Ιωνία, από οικογένεια προσφύγων του Γκιουλμπαξέ της Ερυθραίας και την Πόλη, όπως και οι περισσότεροι γείτονές μας. 
Η φτωχική πλευρά της Νέας Ιωνίας -εάν υπήρχε τότε εύπορη, με σπίτια χαμηλά, που τα περισσότερα είχαν χτίσει με τα χέρια τους οι Μικρασιάτες. 
Ενα δωμάτιο, μια κουζίνα στο πλάι, η τουαλέτα έξω, μια αυλίτσα, πάντα καθαρή με λουλούδια στη γλάστρα από τενεκέ.
Οι παλιοί συχνά μιλούσαν τούρκικα μεταξύ τους, δεν δίναμε σημασία σε τέτοια πράγματα τότε, έτσι μάθαμε. 
Ακούγαμε και τις ιστορίες για την πλούσια και όμορφη πατρίδα που χάσαμε, όχι πάντα θετικές για την ευθύνη της μητέρας Ελλάδας, για τη φρίκη της καταστροφής, 
το αίμα, 
τον θάνατο, αλλά και την άσχημη υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι Ελλαδίτες. 
Οι παλιοί τότε δεν τα ξέχασαν αυτά. 
Ηταν Μικρασιάτες μέχρι το τέλος. 
Εκλεισαν τα μάτια τους, πιστεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή ότι αύριο τα μαζεύουν και γυρνούν στην Ιωνία. 
Την παλιά, εκεί που ήταν άρχοντες, ωραίοι και δολευταράδες, περήφανοι Ρωμιοί, με τις μεγάλες εκκλησίες τους, τα δίπατα τα σπίτια τους, γεμάτα τα κελάρια με κρασί και σταφίδα, τα γλέντια του Αϊ-Γιώργη και την Κυριακή κρύα μπίρα και μεζέδες στα καφενεία της παραλίας στη Σμύρνη. 
Εκεί που κανείς δεν θα τους έλεγε υποτιμητικά "πρόσφυγες" ή "τουρκόσπορους". 
Αληθινή ειρήνη με τους Ελλαδίτες λίγοι έκλεισαν.
Τα σκεφτόμουν αυτά πριν από λίγο καιρό, περνώντας μπροστά από τα ίδια σπίτια. 
Οι απόγονοι των προσφύγων τα έχουν πια εγκαταλείψει. 
Κάποια γκρεμίστηκαν και σηκώθηκαν ξανά άχαρα. 
Πολυκατοικίες τούρτες, γκαράζ για την αυτοκινητάρα. 
Μεγάλα μπαλκόνια χωρίς θέα. 
Ανάμεσά τους και τα παλιά προσφυγικά. 
Αυτά που χτίστηκαν με το χέρι. 
Οι ίδιοι αυτοί τοίχοι, από λάσπη οι περισσότεροι, προστατεύουν σήμερα τα σώματα και τις ψυχές άλλων προσφύγων. 
Φτηνό νοίκι και καταφύγιο για χιλιάδες Πακιστανούς, 
Ινδούς και παιδιά από το Μπανγκλαντές. 
Αλλοι καημοί και άλλες ιστορίες θα ακούγονται τα βράδια στα στενά αυτά δωμάτια. 
Οχι πια η ιστορία της γιαγιάς, για το πώς πήγε περπατώντας 80 χιλιόμετρα δρόμο πάνω σε βουνά, για να γλιτώσει από τους Τσέτες, με ένα μωρό στην αγκαλιά, και τελικά πώς την έσωσε ο Τούρκος αξιωματικός από τους επίδοξους βιαστές της. 
Αλλά για τους δρόμους και τα ατέλειωτα μονοπάτια των βουνών του Αφγανιστάν, τα ποτάμια της Τουρκίας και το πέρασμα με βάρκα από το φουρτουνιασμένο Αιγαίο. 
Ιδιοι οι δρόμοι της προσφυγιάς και απαράλλακτοι. 
Και ξέρετε κάτι. 
Οι σχέσεις μεταξύ παλαιών και νέων προσφύγων είναι πολύ καλές στην παλιά μου γειτονιά. Και αυτό είναι προς τιμή όλων των Νεοϊωνιωτών.
Δεν έλειψαν και βέβαια κάποια επεισόδια ρατσιστικής βίας, αλλά οι δράστες λίγο-πολύ γνωστοί και μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, όπως στην κατοχή οι δυο-τρεις Χίτες. 
Οι πρόσφυγες ξέρουν από προσφυγιά, έστω και εάν αυτή είναι της πείνας, της ανάγκης και όχι του βίαιου ξεριζωμού. 
Τα σπίτια αυτά, τα χαμηλά, τα ταπεινά και τα ετοιμόρροπα, ξέρουν να μαλακώνουν τους καημούς όσων κοιμούνται σε ξένη πατρίδα και ονειρεύονται το σπίτι που γεννήθηκαν και τα πρόσωπα που έμειναν πίσω ή έχασαν για πάντα. 
Είναι τοίχοι ποτισμένοι με νοσταλγία.  
Πριν από καιρό επισκεφθήκαμε το Γκουλμπαξέ/Ροδονάς, το χωριό της γιαγιάς κοντά στα Βουρλά, στην επαρχία Σμύρνης. 
Τα σπίτια, πολλά σε νεοκλασικό στιλ, στέκουν εκεί ακριβώς, όπως ήταν την ώρα που οι δικοί μας έφυγαν βλέποντας από μακριά τα Βουρλά στις φλόγες. 
Βρήκαμε το σπίτι μας και χτυπήσαμε την πόρτα. 
Σε λίγη ώρα όλο το χωριό είχε μαζευτεί γύρω μας. 
Είναι Αρναούτηδες/Τουρκαλβανοί της Θεσσαλονίκης, πρόσφυγες και αυτοί με την Ανταλλαγή. Απομονωμένοι από την τουρκική κοινωνία, ζουν πρόσφυγες στα σπίτια των προσφύγων της Νέας Ιωνίας. 
"Σελανίκ, Σελανίκ, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη" μας έλεγαν, "εκεί ήταν η πατρίδα μας" και δάκρυζαν.
Ελευθεροτυπία, 18.03.2010 - του Παντελή Βαλασόπουλου
https://logotexniakatefthinsis.blogspot.com/2012/03/blog-post_24.html

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Οι πρώτες αναφορές για τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα

 

Οι πρώτες αναφορές για τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον μετεωρολόγο James Madden, του  Exacta Weather
Η Βρετανία μετά το θερμότατο καλοκαίρι που πέρασε θα μπορούσε να ζήσει τέσσερις μήνες χιονιά  μέσα στον “πιο ψυχρό χειμώνα για μια δεκαετίας”
Το Ηνωμένο Βασίλειο απόλαυσε ένα μακρύ καυτό καλοκαίρι, αλλά ο χειμώνας αναμένεται να φέρει σκληρές καιρικές συνθήκες,καθώς οι αλλαγές του καιρού θα αρχίσουν να φαίνονται ήδη από τον Νοέμβριο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο  θα υπομείνει από τον Νοέμβριο “ασφυκτικές χιονοπτώσεις” οι οποίες δυνητικά θα οδηγήσουν στον ψυχρότερο χειμώνα της δεκαετίας μετά από το ρεκόρ ζέστης της καλοκαιρινής περιόδου, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος  James Madden.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο υδράργυρος έφτασε και τους 35 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, καθώς η Βρετανία απολάμβανε ένα μακρύ καυτό καλοκαίρι, αλλά ο χειμώνας αναμένεται να ανταποκριθεί φέρνοντας σκληρές καιρικές συνθήκες.
Μιλώντας στο The Daily Express,ο μετεωρολόγο James Madden, του  Exacta Weather, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να γνωρίσει ακόμα και τέσσερις μήνες χιόνι αυτό το χειμώνα.
Ο καιρός αναμένεται να ψυχράνει πολύ νωρίτερα αυτό το έτος, προειδοποιώντας τους Βρετανούς να είναι προετοιμασμένοι.
Ο Νοέμβριος θα είναι ένας μεικτός από άποψη καιρού μήνας.
Θα φέρει θυελλώδεις ανέμους,βόρειους και βορειοδυτικούς,σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πρώτες χιονοπτώσεις.
Οι θερμοκρασίες για το μήνα αναμένονται να είναι κάτω του μέσου όρου.
“Όλες οι προβλέψεις μας για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν δείξει εδώ και αρκετό καιρό ότι ο Δεκέμβριος είναι πιθανόν να είναι πιο κρύος κατά μέσο όρο μήνας και περιμένουμε αρκετές περιόδους χιονιού σε ευρεία κλίμακα στις αρχές του μήνα.
“Η περίοδος μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς ενδέχεται σφοδρές χιονοπτώσεις και περιόδους πάγου.
“Φέτος το χειμώνα αναμένουμε δυνητικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες από την αρχή της σεζόν”.
Προέβλεπε επίσης ότι οι περίοδοι χιονιού θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με την Express να αναφέρει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη του μεγάλου παγετού του 2010/11 τότε που είχαμε τον πιο ψυχρό χειμώνα από τότε που άρχισαν να κρατούνται αρχεία καιρού,τον Δεκέμβριο του 1910.
Σε αντίθεση το το Met Office δήλωσε ότι δεν παρέχει λεπτομερείς προβλέψεις πέραν των 30 ημερών.
Ωστόσο, και αυτοί είχαν εκδώσει μια κίτρινη προειδοποίηση για το διήμερο 22 και 23 Σεπτεμβρίου, αναφέροντας ότι οι βροχερές ήταν πιθανό να οδηγήσουν σε πλημμύρες σπιτιών και επιχειρήσεων.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

πηγές:www.thesun.co.uk
www.express.co.uk
www.express.co.uk

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Nikola Tesla Vs Thomas Enison - Σύγκρουση για το μέλλον του Κόσμου

Η δύναμη του ηλεκτρισμού, όπως παλιότερα και της φωτιάς, άλλαξε και μεταμόρφωσε τον κόσμο μας. 
Ο ηλεκτρισμός, αυτή η «αλχημιστική φωτιά», δε μας χάρισε απλώς νίκες απέναντι στο αρχέγονο σκοτάδι. 
Μας απελευθέρωσε από πληθώρα καταναγκασμών. Κίνησε βιομηχανίες, μεταφορές, επικοινωνίες. 
Άλλαξε την καθημερινότητα μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. 
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ο ηλεκτρισμός μας έδωσε νέες προοπτικές, καθώς απελευθέρωσε τον εγκέφαλό μας. 
Έτσι, μέσα από τις στάχτες του παλιού, δημιουργήθηκε ο σύγχρονος κόσμος μας. 
Τιθασεύσαμε τον ηλεκτρισμό και καταφέραμε να μεταμορφώσουμε την ίδια την πραγματικότητα. 
Τα πάντα πλέον γύρω μας διαρρέονται και ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό. Ακόμη και οι αισθήσεις μας, ο ίδιος μας ο εγκέφαλος. 
Είμαστε πλέον ένα «ηλεκτρικό είδος». 
O κόσμος μας σίγουρα δεν είναι «ο καλύτερος δυνατός κόσμος» (Λάιμπνιτς), αλλά ένας από τους «άπειρους κόσμους» (Τζορντάνο Μπρούνο), που θα μπορούσαν να υπάρξουν. 
Ο Nikola Tesla μπορεί να κέρδισε στον «Πόλεμο των Ρευμάτων», έχασε όμως στην ειρήνη.
Ο Τόμας Έντισον, παρότι ο βασικός ηττημένος αυτού του εμπορικού πολέμου, βρέθηκε κατά τη διάρκεια της «συνθηκολόγησης» στο τραπέζι των νικητών! Χάρη στις μηχανορραφίες του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου της δεκαετίας του 1890 και του ίδιου του «μεγαλοκαρχαρία» Τζ. Π. Μόργκαν προσωπικά, δόθηκε στον ηττημένο Έντισον και στην εταιρεία του General Electric, στην οποία ο πρώην «Μάγος του Μένλο Παρκ» είχε μόνον διακοσμητικό ρόλο καθώς τη διοίκηση ανέλαβαν πλέον οι μεγαλοεπενδυτές, ένα μερίδιο στη νέα οικονομία του Εναλλασσόμενου Ρεύματος.
Η General Electric του Έντισον, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια πολεμούσε λυσσαλέα το Εναλλασσόμενο Ρεύμα, βρέθηκε να αναλαμβάνει τη μεταφορά και διανομή του ηλεκτρισμού, που παραγόταν στους Καταρράκτες του Νιαγάρα από το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο, κατασκευασμένο από την Westinghouse με βάση τα σχέδια και το πολυφασικό σύστημα του Τέσλα. 
Η ειρωνεία της τύχης θέλησε τους δύο εμπορικούς αντιπάλους του «Πολέμου των Ρευμάτων», τον Έντισον και τον Γουέστινχαουζ, να γίνονται κατά κάποιο τρόπο συνέταιροι στην απόλαυση των καρπών της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης, που επέφερε ο εξηλεκτρισμός της αμερικανικής οικονομίας χάρη στο  Εναλλασσόμενο Ρεύμα και στο πολυφασικό σύστημα του Τέσλα. 
Όσο για τον Σερβο-αμερικανό εφευρέτη εκείνος αρκέστηκε στην εφήμερη δόξα του νικητή, που δεν συνοδεύτηκε όμως με ανάλογες οικονομικές ανταμοιβές. 
Γρήγορα κατέφυγε σε νέες πυρετώδεις του καταδύσεις στον κόσμο των οραμάτων του για το μέλλον, που αφορούσαν κυρίως την ασύρματη μεταφορά ενέργειας και την παροχή ελεύθερης ενέργειας προς όλους.

Τελικά ο κόσμος μας «Εντισονοποιήθηκε», αντί να «Τεσλοποιηθεί». 
Ο νέος κόσμος υιοθέτησε τη λογική του Έντισον που έλεγε: «Τι να το κάνω, αν δεν μου φέρνει κέρδος;». 
Δεν πέρασε η λογική του Τέσλα που έλεγε «αφιερώνω αυτή την εφεύρεση τιμής ένεκεν της ανθρωπότητας». 
Το προσωπικό όφελος και συμφέρον επικράτησε απέναντι στο συλλογικό. 
Οι λίγοι και εκλεκτοί του Συστήματος έγιναν ισχυρότεροι και πλουσιότεροι, ενώ οι πολλοί, τα «τέκνα ενός κατώτερου θεού», παρέμειναν φτωχοί και περιθωριοποιημένοι. 
Το γεγονός ότι σήμερα πληρώνουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα το οφείλουμε στον Έντισον και όχι στον Τέσλα, που οραματιζόταν έναν κόσμο με δωρεάν ενέργεια προς όλους.
Ακόμη και ο Τέσλα, ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο, περιθωριοποιήθηκε σκόπιμα και συστηματικά. 
Οι επενδυτές του γύρισαν την πλάτη θεωρώντας τον «μαύρο πρόβατο». Στις οικονομικές σχολές δίδασκαν την περίπτωση του ως παράδειγμα προς αποφυγήν, περιγράφοντας τον απλά ως αποτυχημένο επιχειρηματία. 
Οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι τον παρουσίαζαν είτε ως γραφικό είτε ως «παρανοϊκό επιστήμονα». 
Οι καθηγητές, τέλος, στα σχολεία αποφάσισαν να μη διδάξουν ή να μην αναφέρουν καν το παράδειγμα του Νίκολα Τέσλα, επιλέγοντας πειθήνια εκείνο του Έντισον. 
Και αυτό ίσχυε ως τα τέλη του 20ου αιώνα.
Έτσι καταλήξαμε να ζούμε σ’ έναν κόσμο πνιγμένο στην ατμοσφαιρική μόλυνση, που απειλείται από πλανητική υπερθέρμανση, ερημοποίηση, αύξηση της στάθμης των θαλασσών, πείνα, μείωση της βιοποικιλότητας και ακραία καιρικά φαινόμενα. 
Το κλίμα του πλανήτη μας έχει πλέον απορυθμιστεί, οι πόλεις μας είναι μολυσμένες από μικροσωματίδια και βαριά μέταλλα και η λειψυδρία έχει καταντήσει συνηθισμένο φαινόμενο. 
Πόλεμοι έχουν ξεσπάσει για το πετρέλαιο και μεγάλες περιοχές του πλανήτη μας έχουν βυθιστεί στη γεωπολιτική αστάθεια εξ αιτίας του ανταγωνισμού για τον έλεγχο των ορυκτών καυσίμων. 
Το ενεργειακό μοντέλο στο οποίο βασίζεται η παγκόσμια οικονομία είναι, κατά κοινή ομολογία, επικίνδυνο και αυτοκαταστροφικό. 
Αυτός ο είναι ο «Εντισονοποιημένος κόσμος» μας. 
Ένας κόσμος που γύρισε την πλάτη στο Νίκολα Τέσλα και σχεδόν κόντεψε να τον διαγράψει από τις λεωφόρους της γνώσης. 
Που, αν και εκμεταλλεύτηκε τις εφευρέσεις και τις επιστημονικές του ανακαλύψεις, περιφρόνησε τα οράματά του για το μέλλον.
Θα μπορούσε, ωστόσο, η σημερινή κατάσταση να ήταν διαφορετική και πολύ καλύτερη αν, πριν από έναν σχεδόν αιώνα, ο ανθρωπιστής εφευρέτης και επιστήμονας Νίκολα Τέσλα μπορούσε να εφαρμόσει τα σχέδια και τα οράματά του σχετικά με την Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας και την Ελεύθερη Ενέργεια.
Οι αποτυχίες της μιας γενιάς είναι πάντα ευκαιρίες για την επόμενη. 
Αρκεί βέβαια να έχει τη στοιχειώδη νοημοσύνη να χρησιμοποιεί την τέφρα της καταστροφής ως κοπριά για να κάνει το έδαφος πιο γόνιμο. 
Αποτελεί κοινό μυστικό πως μια από τις κύριες αδυναμίες της ανθρωπότητας είναι η εξοικείωση του μέσου ανθρώπου με τη λέξη Αδύνατον. 
Όταν διαγράφεις αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιο σου τότε τα μόνα όρια στην ανάπτυξή σου είναι ο χρόνος και ο χώρος -και αυτό με αρκετές υποσημειώσεις. 
Ο χρόνος και η Ιστορία θα σε συγχωρέσουν εάν κάνεις λάθη, αλλά δε θα σε συγχωρέσουν αν δεν πάρεις αποφάσεις, αν δεν προσπαθήσεις να λύσεις ένα πρόβλημα -κι ας μη τα καταφέρεις- κι αφεθείς στην αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα. επειδή μ' αυτόν τον τρόπο δε θα ακουστείς ποτέ και δε θα γραφτεί τίποτε για σένα. 
Ο Χρόνος θα σε ευνοήσει αν κινηθείς γρήγορα και θα σε αγνοήσει αν σταθείς αμήχανος και άπραγος μπροστά στις εξελίξεις.
Στο βιβλίο "Τέσλα Vs Έντισον" βλέπουμε την ιστορία της σύγκρουσης και των διαφωνιών που είχαν ο Τέσλα και ο Έντισον σχετικά με το αν το Εναλλασσόμενο Ρεύμα ήταν πρακτικά εφαρμόσιμο ή όχι. 
Ως γνωστόν ο Έντισον υποστήριζε το Συνεχές Ρεύμα (DC), ενώ ο Τέσλα το Εναλλασσόμενο (AC). 
Ο Τέσλα, ως σύγχρονος «αλχημιστής» προμηθεϊκού τύπου, γνώριζε καλά πως οι διαφωνίες σε μια συζήτηση ή ακόμη και σε μια δημόσια αντιπαράθεση, όσο πιο έντονες είναι, αποτελούν στην ουσία μια «διαφορά δυναμικού» ανάμεσα σε δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές και παράγουν ενέργεια, πνευματικής φύσεως βέβαια, που μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή στη συνέχεια κάποιου δημιουργικού έργου. 
Ο Τέσλα το έκανε. 
Γιατί όχι κι εσείς;
Η επική σύγκρουση του Τέσλα με τον Έντισον και του Εναλλασσόμενου Ρεύματος με το Συνεχές Ρεύμα είναι αρχετυπική των εμπορικών πολέμων της πρόσφατης ιστορίας. 
Είναι αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερου μεγέθους και σημασίας από μεταγενέστερες συγκρούσεις, όπως εκείνη μεταξύ των συστημάτων Beta και VHS για την κυριαρχία πάνω στις βιντεοταινίες ή μεταξύ apple και microsoft, Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς για την κυριαρχία πάνω στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ο Τέσλα ήταν μια όντως παράξενη ιδιοφυΐα. 
Το αρχέτυπο του επιστήμονα-εφευρέτη, που άλλαξε τον κόσμο και κυριολεκτικά εφηύρε το μέλλον. 
Ο κύριος λόγος που ακόμη και επιφανή μέλη της επιστημονικής κοινότητας σκύβουν σήμερα μ’ ενδιαφέρον πάνω στο έργο του, είναι οι ανάγκες της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, που έπειτα από κάποιες δεκαετίες άνετου «περιπάτου» πάνω σε γνωστά μονοπάτια, βρέθηκε και πάλι σε αδιέξοδο.
Γράφοντας για τον Τέσλα, γι' αυτόν το λαμπρό, δημιουργικό κι εφευρετικό Νου και την αυθεντική και πηγαία του μεγαλοφυΐα, αισθάνομαι πάντα έναν θαυμασμό για το ανθρώπινο πνεύμα, που βρίσκει πάντα τρόπους να ξεπερνά εμπόδια, όρια, δόγματα και «σταθερές», παρωχημένες «βεβαιότητες» κι απαγορεύσεις, και μια αισιοδοξία για το μέλλον. 
Ο Τέσλα ήταν ένας οραματιστής ενός μέλλοντος ειρήνης, αφθονίας, ελευθερίας και ίσων ευκαιριών για όλους, όπου οι αρνητικές καταστάσεις που περιγράφουν οι λέξεις πόλεμος, φτώχεια, καταναγκασμός, ανεπάρκεια, μόλυνση περιβάλλοντος, ανισότητες, μονοπώλια κ.α θα ήταν ξεπερασμένες προ πολλού, κυρίως χάρη στην Ελεύθερη Ενέργεια, την άμεση δημοκρατία και την ελεύθερη επικοινωνία και μετακίνηση των ανθρώπων σε όλο το «παγκόσμιο χωριό» που είναι στην ουσία ο πλανήτης Γη.
Κι αυτό θα επιτυγχανόταν με την απρόσκοπτη και χωρίς υποταγή σε συγκεκριμένα συμφέροντα και ολιγοπώλια εξέλιξης της επιστήμης, της τεχνολογίας και κυρίως των απεριόριστων δυνατοτήτων της ανθρώπινης επινοητικότητας και εφευρετικότητας, ζωντανό παράδειγμα της οποίας ήταν ο ίδιος ο Τέσλα: 
«Η προοδευτική εξέλιξη του ανθρώπου εξαρτάται ζωτικά από την εφεύρεση. 
Είναι το πιο σπουδαίο προϊόν του δημιουργικού του εγκεφάλου. 
Ο απώτατος σκοπός της εφεύρεσης είναι η απόλυτη κυριαρχία του νου επί του υλικού κόσμου, η χαλιναγώγηση των δυνάμεων της Φύσης προς χάρη των ανθρωπίνων αναγκών. 
Αυτό είναι και το δύσκολο καθήκον του εφευρέτη που συχνά είναι παρεξηγημένος και χωρίς ανταμοιβή. 
Βρίσκει ωστόσο άφθονη αποζημίωση στην ευχάριστη άσκηση των δυνάμεών του και στη γνώση ότι ανήκει σ’ εκείνη την εξαιρετικά προνομιακή τάξη χωρίς την οποία το γένος των ανθρώπων θα είχε ηττηθεί προ πολλού στη σκληρή του μάχη με τα ανελέητα στοιχεία της Φύσης» (Νίκολα Τέσλα, Οι Εφευρέσεις Μου).
Αντίθετα με τον Έντισον ο Τέσλα ήταν ένας «μοναχικός καβαλάρης», που παρέμεινε σ’ όλη του τη ζωή ανένταχτος κι ελεύθερος, δίνοντας συχνά σκληρές μάχες με το επιστημονικό και βιομηχανικό Κατεστημένο της εποχής του. 
Ο Τέσλα προχωρούσε άφοβα μπροστά αδιαφορώντας για τις συνέπειες. 
Ξεκλείδωνε με την ευαισθησία ενός ποιητή τα μεγάλα μυστικά της Φύσης και τα χάριζε στην ανθρωπότητα. 
Τον ενδιέφερε η συνολική πρόοδος και πίστευε στο θετικό δυναμικό του ανθρώπου που μπορούσε ν’ αναπτυχθεί σε τέλειο βαθμό. 
Τι θα γινόταν άραγε αν ο Τέσλα δεν εμποδιζόταν να προχωρήσει στην υλοποίηση των οραμάτων του; 
Αν ο κόσμος μας τελικά «Τεσλοποιούταν» αντί να «Εντισονοποιηθεί»;
Πλανήτης Γη, 2020. 
Επτάμισι δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σ’ έναν κόσμο Ελεύθερης Ενέργειας. 
Σχεδόν κάθε σπίτι παράγει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μέσω μιας μικρής συσκευής, η οποία εκμεταλλεύεται την ενέργεια που μεταδίδεται ασύρματα, καθώς και την ηλιακή ενέργεια. 
Στο σύστημα διανομής δεν υπάρχουν απώλειες, λογαριασμοί ηλεκτρικού και μόλυνση. 
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μηδαμινές. 
Οι πόλεις δεν έχουν καυσαέρια και τα αυτοκίνητα λειτουργούν με ασύρματο ηλεκτρισμό ή υδρογόνο και δεν αφήνουν στις εξατμίσεις τους τίποτε άλλο παρά σταγονίδια νερού. 
Οχήματα, τρένα, αεροπλάνα και πλοία κινούνται με ασύρματο ηλεκτρισμό και κυψέλες υδρογόνου. 
Μικροί σταθμοί ψυχρής πυρηνικής σύντηξης προμηθεύουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζονται οι πόλεις και οι βιομηχανίες χωρίς τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος. 
Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ανύπαρκτη και ο καθένας μπορεί να αντλεί ελεύθερα την ενέργεια που χρειάζεται με ελάχιστο κόστος.
Ο κόσμος της Ελεύθερης Ενέργειας, που οραματίστηκε ο Τέσλα, είναι πλέον πραγματικότητα. Είναι ένας ουτοπικός κόσμος χωρίς ένοχο παρελθόν: δεν συνέβησαν ποτέ οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι με τις εκατόμβες των νεκρών. 
Δε συνέβη ποτέ ούτε το οικονομικό «Κραχ του 1929», ούτε το «πετρελαϊκό Κραχ του 1973», ούτε βεβαίως και η «χρηματοπιστωτική κρίση του 2008». 
Φράσεις όπως οικολογική κρίση, καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς και Φαινόμενο του Θερμοκηπίου είναι ανύπαρκτες στο λεξιλόγιο των πολιτών του κόσμου στις αρχές του 21ου αιώνα. 
Αντίθετα όλοι μιλούν σχεδόν καθημερινά για πράγματα όπως «αειφόρο ανάπτυξη», «εμπλουτισμός της βιοποικιλότητας», «αντιγηραντικές θεραπείες», «επαφή με εξωγήινους», «εξερεύνηση του διαστήματος», «αναβίωση των εξαφανισμένων μορφών ζωής» κ.α. που θα φαινόταν επιστημονική φαντασία στους ανθρώπους του 20ου αιώνα. 
Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη, η αναδάσωση καθημερινή πρακτική και οι δαπάνες των υπουργείων παιδείας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας, οι οποίες είναι συνεχώς φθίνουσες…
Χάρη στην επανάσταση της Ελεύθερης Ενέργειας οι προβλέψεις που έκανε ο οραματιστής Τέσλα στις αρχές του 20ου αιώνα δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα του κόσμου των αρχών του 21ου αιώνα: 
«Στο κοντινό μέλλον θα δούμε πολλές χρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. 
Θα είμαστε σε θέση να διασκορπίζουμε την ομίχλη με την ηλεκτρική δύναμη και με ισχυρές και διαπεραστικές ακτίνες. 
Θα δημιουργήσουμε ασύρματες εγκαταστάσεις με σκοπό τη φωταγώγηση των ωκεανών. Σύντομα θα επιτευχθεί η μετάδοση εικόνων με τις συνηθισμένες τηλεγραφικές μεθόδους.
Μια άλλη σημαντική καινοτομία θα είναι μια ηλεκτρική γραφομηχανή, που θα καταγράφει την ανθρώπινη φωνή. 
Θα έχουμε εξουδετερωτές καπνού, απορροφητές σκόνης, αποστειρωτές του νερού, του αέρα, των τροφίμων και των ρούχων. 
Θα είναι επίσης αδύνατον να μεταδοθούν τα μικρόβια ασθενειών και οι άνθρωποι θα μπορούν να θεραπεύονται από αυτές. 
Αν χρησιμοποιήσουμε ορυκτά καύσιμα ως ύλες για να αντλήσουμε την ενέργειά μας τότε, ζώντας εις βάρος του κεφαλαίου μας, θα τα εξαντλήσουμε γρήγορα. 
Αυτή η μέθοδος είναι βάρβαρη και επιπόλαια σπάταλη και θα πρέπει να σταματήσει για χάρη των ερχόμενων γενεών. 
Το αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι η υδροδυναμική είναι ο πολυτιμότερος ενεργειακός πόρος μας. 
Σε αυτήν η ανθρωπότητα πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες της για το μέλλον. 
Με την πλήρη ανάπτυξή της καθώς και μ’ ένα τέλειο σύστημα της ασύρματης μετάδοσης της ενέργειας σε οποιαδήποτε απόσταση, ο άνθρωπος θα είναι σε θέση να λύσει όλα τα προβλήματα της υλικής του ύπαρξης. 
Η απόσταση, που είναι το κύριο εμπόδιο στην ανθρώπινη πρόοδο, θα εκμηδενιστεί εντελώς όσον αφορά τη σκέψη, τη λέξη, και τη δράση. 
Η ανθρωπότητα θα ενωθεί, οι πόλεμοι θα γίνουν αδύνατοι, και η ειρήνη θα βασιλέψει σε ανώτατο επίπεδο» (Nikola Tesla, My Inventions, 1919).
Το όραμα του Τέσλα για ένα μέλλον στο οποίο ο άνθρωπος δε θα ήταν αναγκασμένος να πασχίζει για την επιβίωση του, όπου οι λέξεις πλούσιος και φτωχός δε θα σήμαιναν τη διαφορά του επιπέδου της υλικής ευημερίας, αλλά των διανοητικών και ψυχικών ικανοτήτων, ήταν πλέον πραγματικότητα. 
Όπως είχε προβλέψει και ο ίδιος πριν από έναν αιώνα, ο κόσμος της Ελεύθερης Ενέργειας ήταν ένας κόσμος όπου είχε επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η μείωση της άγνοιας, του φανατισμού, της τρέλας και φυσικά η αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας, όπως ο ήλιος. 
Μέχρι το 2035 το Υπουργείο Υγείας απορροφούσε πολύ περισσότερες δαπάνες από το Υπουργείο Άμυνας, όπως άλλωστε είχε προβλέψει και ο ίδιος ο Τέσλα το 1934: «Στον 21ο αιώνα όλα τα πολιτισμένα έθνη θα ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους όχι για την άμυνα αλλά για την παιδεία».
Ο κόσμος που οραματίστηκε πριν από έναν και πλέον αιώνα ο Τέσλα είναι Εκεί Έξω και μας περιμένει. 
Είναι μια ανοικτή πρόκληση που κάποιοι ανταποκρίνονται, γιατί δεν αντέχουν να μην το κάνουν. 
Κάποιοι άλλοι διότι πιστεύουν πως ένας καλύτερος κόσμος είναι πάντα εφικτός. 
Οι περισσότεροι όμως, απογοητευμένοι και παραιτημένοι, επικεντρώνονται μόνο στα αρνητικά, τα οποία στο τέλος γίνονται πραγματικότητα. 
Και περιμένουν παθητικά να «ευθυγραμμιστούν τα άστρα» για να αλλάξουν τα πράγματα.
 Όμως ο κόσμος δεν αλλάζει από μόνος του. 
Εμείς είμαστε ο κόσμος. 
Πετυχαίνουμε όχι επειδή είναι κάτι εύκολο, αλλά επειδή είναι δύσκολο. 
Σήμερα στεκόμαστε στους ώμους όλων αυτών που έκαναν τη δύσκολη δουλειά, όπως ο Τέσλα. 
Να βάλουν δηλαδή τα θεμέλια ενός ολόκληρου πανανθρώπινου πολιτισμού. 
Και Τώρα είναι η δική μας σειρά...

* O Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com) είναι συγγραφέας και βιογράφος του Νίκολα Τέσλα. Το τελευταίο του βιβλίο, που μόλις εκδόθηκε, έχει τίτλο ΤΕΣΛΑ Vs ΕΝΤΙΣΟΝ: Σύγκρουση για το Μέλλον του Κόσμου. Περισσότερα για το νέο βιβλίο μπορείτε να δείτε εδώ
πηγή:tvxs.gr

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ανιχνεύτηκαν δεκάδες “μυστηριώδεις” ραδιοφωνικές εκρήξεις από το εξώτερο διάστημα

Υποδηλώνουν ύπαρξη εξωγήινης ζωής οι δεκάδες “μυστηριώδεις” ραδιοφωνικές εκρήξεις από το εξώτερο διάστημα που ανιχνεύτηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη;

Τελικά τι συμβαίνει;
Τις προηγούμενες ημέρες η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε πανηγυρικά,κάτι που γνώριζε εδώ και δέκα χρόνια,ότι το φεγγάρι έχει νερό,τώρα αφήνει υπόνοιες ότι υπάρχει και εξωγήινη ζωή.

Ερευνητές του προγράμματος Breakthrough Listen,ειδικού στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης στις ΗΠΑ,ανίχνευσαν 72 νέες ραδιοφωνικές εκρήξεις -fast radio bursts – FRBs- από έναν γαλαξία τριών δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακρυά από τη Γη.

Η τεχνητή νοημοσύνη ψάχνει για εξωγήινη ζωή και δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύει άγνωστα ραδιοφωνικά σήματα,καθώς οι επιστήμονες του διαστήματος που κυνηγούν μυστηριώδη εξωγήινα σήματα εδώ και χρόνια, δυσκολεύονται στον εντοπισμό τους,καθώς ο χώρος είναι τεράστιος-όπως λένε-.

Και η τεχνική νοημοσύνη ήρθε προς βοήθειά τους,γιατί όπως εξηγούν ,το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η συλλογή των δεδομένων, αλλά η ανάλυση των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα στις υπάρχουσες τεράστιες κρυφές μνήμες.
Η ανίχνευση ραδιοφωνικών σημάτων έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.
Το 2017 είχαν ανιχνευθεί 21 FRB από την εν λόγω πηγή, και καθώς οι ερευνητές , που συνεργάζονται με το Πρόγραμμα Breakthrough Listen χρησιμοποιώντας το Τηλεσκόπιο Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνια, ανέλυσαν ξανά τις περυσινές παρατηρήσεις τους με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου μηχανικής μάθησης, ανακάλυψαν άλλα 72 σήματα FRBs “κρυμμένα” μέσα στον τεράστιο όγκο των δεδομένων από τις παρατηρήσεις, τα οποία δεν είχαν γίνει αντιληπτά εξ αρχής.
Καταλαβαίνουμε το γιατί, αν αναλογιστούμε πόσο δύσκολο είναι να αναλυθούν από τον άνθρωπο 400 terabyte δεδομένων που συλλέχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο,κάτι που για την τεχνητή νοημοσύνη είναι αρκετά εύκολο.
Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την πηγή αυτών των πρόσφατα ανακαλυφθέντων σημάτων, από τον μακρινό μας γαλαξία , “repeater” FRB 121102.
Τα FRBs είναι απλοί, φωτεινοί παλμοί εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων από εξαιρετικά απομακρυσμένους γαλαξίες που διαρκούν μόνο χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Το πρώτο ανακαλύφθηκε το 2007, το οποίο βρέθηκε ανατρέχοντας στα δεδομένα ερευνών για το διάστημα.
Πολλά FRBs έχουν βρεθεί από τότε.

Η πηγή τους είναι ακόμη ασαφής,όπως ασαφής είναι και η πηγή FRBs που στέλνει τις επαναλαμβανόμενα ραδιοσήματα – και κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί.
Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες έχουν αγωνιστεί να εξηγήσουν ακριβώς τι προκαλεί κάθε FRBs και οι θεωρίες περιλαμβάνουν,τα γρήγορα περιστρεφόμενα αστέρια νετρονίων, τις μαύρες τρύπες,ακόμα και την ύπαρξη κάποιου μακρινού εξωγήινου πολιτισμού.
Το ξεκλείδωμα των μυστικών των FRBs θα μας δώσει μια πολύ καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει πέρα ​​από τον γαλαξία μας
Και αν αποδειχθεί ότι κάποια άλλη μορφή ζωής προκαλεί αυτά τα FRBs, θα ήταν μια ανακάλυψη που θα άλλαζε τα πάντα πάνω στον πλανήτη.

Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό αστροφυσικής “Astrophysical Journal”

www.thesun.co.uk

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης -Τιμήθηκε με το βραβείο Rolf Nevanlinna


Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών και κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνητής Νοημοσύνης -CSAIL – τιμήθηκε  για τη συμβολή του στη θεωρητική πληροφορική με το βραβείο Rolf Nevanlinna,ένα από τα πιο διάσημα διεθνή βραβεία στα μαθηματικά.
Διαβάστε περισσότερα στο:galatsinews.gr

«Ζήτω η νεοαποικιοκρατία!»

Πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκα για δεύτερη φορά στη Σενεγάλη. Μια όμορφη χώρα στη Δυτική Αφρική λουσμένη στα νερά του Ατλαντικού. Η Σενεγάλη είναι επίσης μια όαση σταθερότητας στην περιοχή. Δεν γνώρισε πολέμους ή αιματηρές εξεγέρσεις, έχει σταθερή κυβέρνηση, και το Ντακάρ, η πρωτεύουσα της, έχει εξελιχθεί σε εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Δυτικής Αφρικής. Με τη χαλαρή της ατμόσφαιρα, τους φιλικούς της κατοίκους, τα αμέτρητα μικρά καφέ πάνω στα κύματα και τη ρέγκε μουσική παντού, η χώρα δέχεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο τουρίστες το χρόνο, που αναζητούν τον εξωτισμό της Αφρικής μακριά από τις εμφύλιες συγκρούσεις, τις ασθένειες και όλα εκείνα τα δεινά που γεμίζουν τις ειδήσεις μας.

της Φραγκίσκας Μεγαλούδη

Όταν περπατάς στους δρόμους του Ντακάρ, βρίσκεσαι άθελα σου στα σύνορα δύο κόσμων. Ο ένας είναι εκείνος των πολυτελών διαμερισμάτων, νοικιασμένα στη πλειοψηφία τους από υπαλλήλους και στελέχη διεθνών οργανισμών- όλοι βέβαια σκληρά εργαζόμενοι για την ανάπτυξη της «μαύρης» ηπείρου-και ο άλλος είναι των ντόπιων που κατοικούν στα χαμηλά, πουλάνε κοχύλια στους τουρίστες και παίζουν ποδόσφαιρό στην παραλία. Υπάρχει μια ανάλαφρη ξενοιασιά στην ατμόσφαιρά που κάπου μπερδεύεται με τις μυρωδιές των καμένων σκουπιδιών και του εμετού – μυρωδιές όμως που δεν φτάνουν ποτέ στα ψηλά μπαλκόνια των “expats” ή στα πολυτελή ξενοδοχεία των τουριστών.

Και κάπου εκεί μπερδεύομαι και εγώ καθώς επιστρέφω από τη μικρή κοινότητα ψαράδων στο Thieroy, λίγο έξω από το Ντακάρ. Έχω περάσει την ημέρα μου με την Αμαντου και τον γιο της. Η Αμαντού έχει 5 παιδιά και 9 εγγόνια. Πριν λίγα χρόνια ο μεγάλος της γιος – διπλωματούχος τεχνικός όπως μου τονίζει γεμάτη περηφάνεια σε κάθε ευκαιρία- πήρε τη μεγάλη απόφαση να μεταναστεύσει στην Ισπανία. Η Αμαντού τον συνόδευσε μέχρι τη βάρκα, τον φίλησε και του έδωσε την ευχή της. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδε. Σήμερα ξεχρεώνει ακόμα τον διακινητή και φροντίζει τα 3παιδιά που άφησε πίσω, όταν  χάθηκε για πάντα στη θάλασσα. Ο μικρός της γιος μας ακούει σιωπηλός. Μου δείχνει μια βαθιά ουλή στη πλάτη. Είχε προσπαθήσει να περάσει στην Ισπανία από το Μαρόκο. Επι ένα χρόνο ζούσε σε μια σπηλιά, ψάχνοντάς εποχιακή δουλειά στα χωράφια, περιμένοντας να περάσει απέναντι. Όταν τραυματίστηκε στην πλάτη ύστερα από μια επιδρομή της αστυνομίας, αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω. Σήμερα είναι άνεργος, όπως και το 90% των κατοίκων της κοινότητας του. Η ανεργία, αν και επίσημα δεν ξεπερνάει το 15%, είναι ο βασικός λόγος μετανάστευσης των νέων. Σε πραγματικούς αριθμούς ο μισός εργατικός πληθυσμός της Σενεγάλης δεν βρίσκει δουλειά ενώ τα 3/5 όσων εργάζονται κάνουν εποχιακές και κακοπληρωμένες δουλειές και μόνο ένας στους 4 έχει δουλειά πλήρους απασχόλησης.  Η κακή οικονομία, η έλλειψη ευκαιριών, η ανεργία αλλά και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη μετανάστευση.

Γενιές ολόκληρες Αφρικανών έχoυν μεγαλώσει με το όραμα της αναπτυγμένης Ευρώπης, μιας Ευρώπης όμως που όχι μόνο κλείνει ερμητικά τις πόρτες της σε κάθε σκουρόχρωμο φτωχοδιάβολο αλλά που ταυτόχρονα στηρίζει ένα μεγάλο μέρος της ευημερίας της στην εκμετάλλευση τους.

Στη συνείδηση των πολλών, η Αφρική δεν είναι παρά μια χαμένη υπόθεση. Οι στερεοτυπικές εικόνες των πεινασμένων παιδιών, οι αιμοσταγείς δικτάτορες, οι εμφύλιοι, η διαφθορά  έχουν γίνει συνώνυμο της ηπείρου.  Η Ευρώπη νιώθει να απειλείται από τις «ορδές» των φτωχών Αφρικανών που περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα της. Μια εικόνα που συστηματικά καλλιεργούν και τα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει κάτι βαθιά ρατσιστικό στον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι από εμας αντιμετωπίζουμε την αφρικανική ήπειρο. Και αυτός ο ενδόμυχος ρατσισμός εκφράζεται και στις πολιτικές που ακολουθούνται είτε πρόκειται για συμφωνίες οικονομική συνεργασίας είτε για συμφωνίεςμετανάστευσης. Η αφρικανική ήπειρος δεν είναι παρά ένας παροχέας πρώτών υλών, ανθρώπινου δυναμικού αλλά και η ευκαιρία να χτίσεις ανθρωπιστική καριέρα. Είναι οπροορισμός για όσους θέλουν να ζήσουν την αυθεντική εμπειρία της φτώχειας μέσα από τα ακριβοπληρωμένα “slam tours”, είναι η επιτομή του «εθελοντισμού» όπου νεαροί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί χτίζουν πηγάδια, επιδιορθώνουν ορφανοτροφεία και ποζάρουν γεμάτοι περηφάνια στα social media, και το μέρος όπου οι σταρ του Χόλυγουντ υιοθετούν παιδιά – το νέο trendyαξεσουάρ στα φιλανθρωπικά τους γκαλά.

Καθώς τα σκέφτομαι όλα αυτά πίνοντας τη μπύρα μου και κοιτάζοντας το απέραντο γαλάζιο του ωκεανού, αναρωτιέμαι αν εγώ διαφέρω από όλους εκείνους ή αν είμαι ένας ακόμα τροχός του συστήματος. Δεν έχω ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό, ίσως γιατί τελικά όλα τα παραπάνω δεν είναι παρα τα συμπτώματα και όχι η αιτία του κακού. Γιατί δεν έχει νόημα να μεταθέσουμε τις ευθύνες στα άτομα, όταν η φτώχεια είναι ένα αποκλειστικά πολιτικό φαινόμενο με πολύ συγκεκριμένες αιτίες.

“Vive le néocolonialisme”
Ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου του 1972, εκεί που σήμερα βρίσκεται η πρωτεύουσα του Chad, N’Djamena και που τότε ονομαζόταν Fort Lamy. Ο  πρόεδρος της Γαλλίας, Georges Pompidou, φεύγει οργισμένος από την συνέντευξη τύπου που μόλις είχε δώσει. Πριν αποχωρήσει λέει έντονα: « Ναι είμαστε νέο-αποικιοκράτες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα, σας δίνουμε χρήματα- εάν αυτό είναι νέο-αποικιοκρατία, τότε ζήτω η νέο-αποικιοκρατία!».

Η οργή του προέδρου οφειλόταν στην ερώτηση  δημοσιογράφου για την «υποχρεωτική αλληλεγγύη» ένα σύστημα το οποίο η Γαλλία έχει επιβάλλει στις 14 πρώην αποικίες της στην Αφρική, και βάση του οποίου όλες αυτές οι χώρες είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν το 50% των αποθεμάτων τους σε ξένο νόμισμά σε ειδικο λογαριασμο στην Τραπεζα της Γαλλιας μαζί με ένα επιπλέον 20% ως αποζημίωση για τις οικονομικές ζημιές που υπέστη η Γαλλία όταν αποχώρησε από την περιοχή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, όλες οι 14 πρώην αποικίες της Γαλλίας έχουν πρόσβαση μόνο στο 30 με 50% των αποθεμάτων τους σε συνάλλαγμα. Αν χρειάζονται παραπάνω χρήματα πρέπει να τα δανειστούν από τη Γαλλία σε τιμές αγοράς. Στην ουσία οι χώρες πληρώνουν «φόρο αποικιοκρατίας» ως αντάλλαγμα για τις δομές που έχτισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της κατοχής των χωρών αυτών.  Με βάση τις ίδιες συμφωνίες, η Γαλλία διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει πρώτες ύλες από τις πρώην αποικίες της, οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν αλλού εάν δεν συμφωνήσει η Γαλλία. Έτσι οι γαλλικές εταιρίες έχουν προτεραιότητα σε κάθε επιχειρηματική συμφωνία με τις κυβερνήσεις των πρώην αποικιών της.

Τα στοιχεία αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον εάν αναλογισθεί κανείς ότι από τις 67 ανατροπές κυβερνήσεων που έλαβαν χώρα στην Αφρική τα τελευταία 50 χρόνια, το 61% συνέβη σε πρώην γαλλικές αποικίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όλα αυτά γίνονται με τη συνεργασία ντόπιων πολιτικών, μέχρι που οι δυναμικές αλλάζουν και ο κάποτε συνεργάσιμος δικτάτορας μετατρέπεται σε θανάσιμο εχθρό και αντικαθίσταται από τον πολιτικό του αντίπαλο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Laurent Gbagbo, στις αυθαιρεσίες του οποίου η Γαλλία έκλεινε τα μάτια επι δεκαετίες, μέχρι που το 2011 ο Gbagbo αποφάσισε να δώσει σε κινέζικη εταιρεία την κατασκευή κεντρικής γέφυρας που συνέδεε το κέντρο του Αμπιτζάν με τα προάστεια. Όταν οι γαλλικές εταιρείες παραμερίστηκαν, επεισόδια ξέσπασαν, ο Gbagbo συνελήφθη από τις γαλλικές δυνάμεις και ύστερα από διαπραγματεύσεις παραδόθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το καθεστώς του οποίου είχε διαπράξει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την αντιπολίτευση. Για την ιστορία να πούμε ότι το συμβόλαιο με τους Κινέζους ακυρώθηκε…

Η περίπτωση του Gbagbo δεν είναι μοναδική. Πολλοί Αφρικανοί ηγέτες έχουν προσπαθήσει να απαλλαγούν από τις νομισματικές και εμπορικές συμφωνίες που τους έχουν επιβληθεί και να αντικαταστήσουν το ενιαίογαλλικό φράγκο που χρησιμοποιεί όλη η Δυτική Αφρική με ένα νέο κοινό αφρικανικό νόμισμα. Σχεδόν όλοι κατέληξαν νεκροί ή εξόριστοιμε την περίπτωση του Muhammar Gaddafi να είναι η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο χαρακτηριστική.

διαβάστε όλο το άρθρο στο:https://www.thepressproject.gr/article/133457/Zito-i-neoapoikiokratia

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Νερό στο φεγγάρι – Επιβεβαιώθηκε επίσημα η ύπαρξή του σε μορφή πάγου

Η Nasa που μας έχει πολλές φορές επιβεβαιώσει* ότι υπάρχει νερό στο φεγγάρι,επανέρχεται,για άλλη μιά φορά,με τους αστρονόμους της να επιβεβαιώνουν πως έχουν εντοπίσει περιοχές πάγου διάσπαρτες γύρω από τους βόρειους και νότιους πόλους της Σελήνης που θα μπορούσαν μία μέρα να αποτελέσουν πηγή νερού για τους επισκέπτες του δορυφόρου μας.

“Οι διάσπαρτες περιοχές πάγου γύρω από τους βόρειους και νότιους πόλους της Σελήνης θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή νερού για τους ανθρώπους” επιβεβαιώνουν.

“Σιγά-σιγά αποκαλύπτουμε τα μυστήρια του πλησιέστερου γείτονά μας και κατ ‘επέκταση του ηλιακού μας συστήματος. Αποδεικνύεται ότι το φεγγάρι φιλοξενεί πολλά μυστικά και το LCROSS ** έχει προσθέσει αρκετά στοιχεία στην κατανόηση μας”, δήλωσε ο Michael Wargo, επικεφαλής lunar scientist της NASA Headquarters στην Washington. 

Οι επιστήμονες εντόπισαν τα σημάδια του πάγου κατόπιν μετρήσεων με υπέρυθρη ακτινοβολία που έλαβε ένα όργανο της Ινδικής  αποστολής Chandrayaan-1 της Ινδίας στο φεγγάρι πριν από μια δεκαετία.

Ο επιστήμονας που είχε ηγηθεί της αποστολής, ο dr Mylswamy Annadurai, είχε δηλώσει,πόσο ευχαριστημένος και ικανοποιημένος ήταν με την ανακάλυψη,διότι αυτός ήταν ένας από τους κύριους στόχους του Chandrayaan-1, “να βρούμε αποδείξεις για νερό στο φεγγάρι” είχε πει χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία λοιπόν της αποστολής που αναλύθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι ο πάγος κρύβεται στο έδαφος σε πολλά σημεία κοντά στις πολικές περιοχές του φεγγαριού που είναι μόνιμα σε σκιά και έτσι προστατεύονται από τη θερμότητα των ακτίνων του ήλιου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πάγου βρέθηκε κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού γύρω από ένα σύμπλεγμα κρατήρων που οι επιστήμονες και εξερευνητές τους έδωσαν ονόματα όπως  Haworth, Shoemaker, Sverdrup και Shackleton.
Στο βορρά, οι πάγοι φαίνεται να είναι πιο απομονωμένοι, επεσήμανε ο Shuai Li του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Πλανητολογίας της Χαβάης στη Χονολουλού.
Οι μετρήσεις του πάγου διαπίστωσαν ότι τείνουν να σχηματίζονται εκεί όπου η θερμοκρασία της επιφάνειας ποτέ δεν πήγε πάνω από -163C, αλλά η θερμοκρασία από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει το πάγωμα του νερού: μόνο στο 3,5% των σκιωδών περιοχών τις οποίες έλεγξαν οι επιστήμονες για το νερό αποκάλυψαν αξιοσημείωτα σημάδια του πάγου.
Οι εικόνες είναι οι πρώτες “άμεσες και οριστικές αποδείξεις” των πάγων του νερού που βρίσκονται στην επιφάνεια του φεγγαριού, σύμφωνα με μια αναφορά στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών . “Αυτές οι περιοχές πάγου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές νερού στη μελλοντική εξερεύνηση της σελήνης”, γράφουν οι συγγραφείς.
Και επισημαίνουν πως αυξάνονται οι ελπίδες για εγκατάσταση επανδρωμένης βάσης μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστήματος ξεκίνησε την αποστολή Chandrayaan-1 στο φεγγάρι το 2008 και επιβραβεύτηκε γρήγορα με την ανακάλυψη πάγου στην επιφάνεια του σεληνιακού εδάφους ένα χρόνο αργότερα.
Οι αναλύσεις των δεδομένων του συνεχίζονται.

Κείμενα επιμέλεια:ntina

πηγές πληροφόρησης:
theguardian.com
** www.nasa.gov
www.pnas.org
theguardian.com

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά γλυκά:Αμύγδαλα,πασπαλισμένα με αλάτι και ζάχαρη,μιά γευστική απόλαυση

Πεντανόστιμα αμύγδαλα,πασπαλισμένα με αλάτι και ζάχαρη-μιά γευστική απόλαυση
Τα αμύγδαλα δεν ανήκουν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της.
Τα αμύγδαλα, ανάλογα με την ποικιλία του δέντρου, είναι γλυκά ή πικρά.
Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα φάμε ωμά ή ψημένα και αλατισμένα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και γενικά οι Ευρωπαίοι τον Μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν και στην μαγειρική, κάτι που κάνουμε και σήμερα.
Τα καβουρντισμένα, τριμμένα, λιωμένα ή και ολόκληρα αμύγδαλα τα χρησιμοποιούμε,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, και στη ζαχαροπλαστική.
Όπως και να τα γευτούμε τα αμύγδαλα μας χαρίζουν γευστικές απολαύσεις!
Γευστική απόλαυση: αμύγδαλα στο φούρνο!
θα χρειαστούμε:
-250 με 300 γρ. αμύγδαλα ωμά με τη φλούδα
-1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανακατεμένο με πολύ λίγο κουρκούμι – στη μύτη από το κουταλάκι
-1 κοφτή κουταλιά της σούπας ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο , μαύρη υγρή
-ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα:
Ζεματίζουμε σε νερό που κοχλάζει για 2 – 3 λεπτά τα αμύγδαλά μας.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάνουμε-δεν τα αφήνουμε να κρυώσουν-και τα ξεφλουδίζω ένα-ένα, πιέζοντας με τον αντίχειρα και τον δείχτη μας την φλούδα να βγει
Είναι πανεύκολο, διότι η φλούδα καθώς είναι ζεστή γλιστρά εύκολα και φεύγει.
Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι, που το έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, βάζουμε τα αμύγδαλα όπως είναι υγρά και τα ραντίζουμε με το λάδι, στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το μείγμα του αλατιού και τη ζάχαρη.
Τα ανακατεύουμε να πάει η ζάχαρη και το αλάτι παντού
Βάζουμε στο, προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, φούρνο το ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά.
Όσο ψήνουμε τα αμύγδαλά μας έχουμε το νού μας μην “αρπάξουν”,θέλει προσοχή γιατί μπορεί εύκολα να μας καούν!
Ανακατεύουμε μιά-δυό φορές για να μας ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα ρίχνουμε απλωτά σε ένα πιάτο για να κρυώσουν.
Αν κάνουμε μεγαλύτερη ποσότητα,τα διατηρούμε σε γυάλινο βάζο!Τα αμύγδαλά μας αυτά είναι ένα γευστικότατο σνακ, αλλά ταιριάζουν και στις σαλάτες μας χαρίζοντάς τους μιά ιδιαίτερη πινελιά γεύσης.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Κύθνος -Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύθνο

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της συστηματικής ανασκαφής στην αρχαία πόλη της Κύθνου (σημερινό «Βρυόκαστρο»), που πραγματοποιήθηκε φέτος από 26/6 - 4/8.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα ευρήματα από τη συστηματική ανασκαφική έρευνα στην περιοχή του αρχαίου λιμανιού, στη βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι» (το νησάκι στη 'μύτη' της χερσονήσου, που ως τουλάχιστον την ύστερη αρχαιότητα πρέπει να ήταν συνδεδεμένη με την ακτή με στενό ισθμό).   
Πρόκειται για την αποκάλυψη μιας τρίκλιτης βασιλικής με νάρθηκα και ημικυλινδρική αψίδα, η οποία έχει δύο τουλάχιστον οικοδομικές φάσεις, μια παλαιοχριστιανική και μια μεταγενέστερη (ίσως του 7ου - 8ου αιώνα), ενός κτιρίου μήκους 80 μ. περίπου, που αποτελείται από τουλάχιστον 15 ορθογώνια δωμάτια σε παράταξη και ισχυρούς εξωτερικούς τοίχους που εξυπηρετούσαν πιθανότατα και αμυντικούς σκοπούς, καθώς και δυο πύργων.
Επίσης, εντοπίστηκαν δεκάδες ορθογώνιοι χώροι, εν μέρει λαξευμένοι στο φυσικό βράχο, για τους οποίους η ως τώρα έρευνα δείχνει χρήση τουλάχιστον ως την ύστερη αρχαιότητα, καθώς και θραύσματα κεραμεικής και εργαλείων από οψιανό της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου.   
«Για πρώτη φορά με βεβαιότητα τεκμηριώθηκε Πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση στη βραχονησίδα (σσ. 3η χιλιετία π. Χ.) […]. Δεν αποκλείεται κάποιοι από τους λαξευμένους χώρους να ανάγονται στην περίοδο αυτή. Εξαιρετικά σημαντική είναι η αναγνώριση για πρώτη φορά στην Κύθνο κεραμεικής της ΥΕ ΙΙΙΓ περιόδου (σσ. 12ο αι. π. Χ.). 
Φαίνεται λοιπόν ότι η θέση κατοικήθηκε ύστερα από περίοδο εγκατάλειψης ξανά στον 12ο αιώνα π.Χ., ίσως μάλιστα αδιάκοπα έκτοτε, αφού όλες οι χρονολογικές περίοδοι αντιπροσωπεύονται με ευρήματα, από την Πρωτογεωμετρική περίοδο έως και τα μέσα περίπου του 7ου μ.Χ. αιώνα (η τελευταία χρονολόγηση σύμφωνα με τα πρώτα πορίσματα της μελέτης της Χαρίκλειας Διαμαντή), που η πόλη εγκαταλείφθηκε οριστικά. Η αρχική μάλιστα σκέψη, που βασιζόταν στα πορίσματα της επιφανειακής έρευνας, ότι ο πυρήνας της αρχικής κατοίκησης της αρχαίας πόλης ήταν η βραχονησίδα και ότι εδώ συρρικνώθηκε η πόλη στην πρωτοβυζαντινή περίοδο, λίγο πριν εγκαταλειφθεί οριστικά και οι εναπομείναντες κάτοικοί της μετακινηθούν στην οχυρή ακρόπολη γνωστή σήμερα ως το Κάστρο της Ωριάς, επιβεβαιώνεται».   
Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ως προς τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Αλεξάνδρου Μαζαράκη Αινιάνος και του Διευθυντή της Εφορείας δρ. Δημήτρη Αθανασούλη. 
Σημειώνεται ότι φέτος, τις δύο πρώτες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην αρχαία δεξαμενή της 'Ανω Πόλης στο Βρυόκαστρο, ενώ τις τέσσερις επόμενες πραγματοποιήθηκε ανασκαφή στην περιοχή του αρχαίου λιμανιού, στη βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι». 
Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι στερεωτικές εργασίες στο ιερό του Απόλλωνος και της 'Αρτεμης (ανασκαφή 2002-2006) από τον συντηρητή του ΥΠΠΟΑ Γιώργο Καράμπαλη.  
Πιο συγκεκριμένα, στο Μεσαίο Πλάτωμα στην 'Ανω Πόλη, προσαρτημένη στη ΝΑ γωνία του λατρευτικού Κτιρίου 1 των κλασικών-ελληνιστικών χρόνων, υπάρχει μια απιόσχημη δεξαμενή, λαξευμένη στο φυσικό βράχο, η οποία ερευνήθηκε συστηματικά το 2016-17 αποκαλύπτοντας πολυάριθμα ευρήματα, όπως μαρμάρινα γλυπτά και ενεπίγραφες στήλες που επέτρεψαν να ταυτιστεί το ιερό με το Ασκληπιείο και Αφροδίσιο των Κυθνίων. 
Από τον πυθμένα της προέρχονται πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ένας ακέραιος χάλκινος κάδος, καθώς και μεγάλος αριθμός άβαφων αγγείων άντλησης νερού που σχετίζονται με την τελευταία περίοδο χρήσης της, στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους. 
«Από το 'μπάζωμα' της δεξαμενής προήλθαν και φέτος αρκετά θραύσματα από την ανωδομή του παρακείμενου κτιρίου, όπως δύο ηγεμόνες κέραμοι που απολήγουν σε ανθέμιο και θραύσματα δωρικών κιονοκράνων και σφονδύλων κιόνων, από κογχυλιάτη λίθο. 
Συλλέχτηκαν επίσης αρκετά θραύσματα μαρμάρινων γλυπτών, μεταξύ αυτών δύο ακέραιες παιδικές κεφαλές (ενός αγοριού και ενός κοριτσιού, κλασικών χρόνων), μικρή κεφαλή Αφροδίτης ελληνιστικής περιόδου, και πήλινη κεφαλή Δήμητρας από μεγάλων διαστάσεων ειδώλιο, όψιμων κλασικών χρόνων», συμπληρώνει η ανακοίνωση.    
Ως προς την τρίκλιτη βασιλική, που βρέθηκε στο μέσον περίπου της βραχονησίδας, γνωστοποιήθηκε ότι είναι συνολικών διαστάσεων 16 Χ 12,50 μ., με πρόσβαση από δύο παράπλευρες εισόδους στο νάρθηκα. 
«Σε β' φάση φαίνεται ότι προστέθηκε αψίδα στον ανατολικό τοίχο του νότιου κλίτους, και κτίστηκε ένα πρόσκτισμα σε επαφή με το βόρειο κλίτος, διαστ. 5 Χ 3,60 μ. Κατά τόπους στους τοίχους παρατηρούνται μαρμάρινα spolia», προσθέτει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «σε όλες τις διαταραγμένες επιχώσεις υπήρχε έντονη παρουσία κεραμεικής των γεωμετρικών χρόνων».   
Ως προ το συγκρότημα (Κτίριο 2) με τα τουλάχιστον 15 δωμάτια, που εντοπίστηκε ανατολικά της βασιλικής, οι έρευνες έδειξαν ότι «οι επιμήκεις εξωτερικοί τοίχοι του συγκροτήματος είναι ισχυροί με σχετικά μεγάλο πλάτος (γύρω στο ένα μέτρο)», γεγονός που κάνει τους ανασκαφείς να υποθέτουν ότι εξυπηρετούσε και αμυντικούς σκοπούς. 
«Μάλιστα, στο μέσον περίπου του μήκους του κτιρίου παρατηρείται ορθογώνιο έξαρμα πλ. 5,50 και μήκους 7 μ., που αναμφίβολα ταυτίζεται με προμαχώνα ή πύργο. 
Ισχυρή οχυρωματική κατασκευή («πύργος») αποκαλύφθηκε και στο νότιο άκρο του οικοδομικού συγκροτήματος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.   
Τέλος, στο νότιο πλάτωμα της βραχονησίδας, 23 μ. ψηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας, παρατηρήθηκαν δεκάδες ορθογώνιοι χώροι, εν μέρει λαξευμένοι στο φυσικό βράχο, ορισμένοι από τους οποίους φαίνεται ότι ήταν ημιυπαίθριοι. 
Φέτος ερευνήθηκαν τέσσερις από αυτούς, ενώ η τελευταία περίοδος χρήσης του ενός εξ αυτών «τοποθετείται στην ύστερη αρχαιότητα αλλά υπάρχουν ενδείξεις και εδώ ότι η αρχική χρήση του χώρου ανάγεται σε παλαιότερη περίοδο.
Μέσα στις σχισμές του φυσικού βράχου συλλέχτηκαν κεραμεική και εργαλεία από οψιανό της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, ενώ από τις επιχώσεις προήλθε κεραμεική από το τέλος της Εποχής του Χαλκού έως και τη ρωμαϊκή. 
Λίγα θραύσματα πήλινων ειδωλίων των κλασικών χρόνων, καθώς και μικκύλα αγγεία, ίσως μαρτυρούν την παρουσία ενός ιερού σε άμεση γειτνίαση», πληροφορεί η ανακοίνωση.    
Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από τον Τομέα Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Αλεξάνδρου Μαζαράκη Αινιάνος και του διευθυντή της Εφορείας δρος Δημήτρη Αθανασούλη.
Εκτός από τους παραπάνω φορείς, τις έρευνες στηρίζουν η ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο δήμος Κύθνου και κυρίως ο γενναιόδωρος χορηγός Αθανάσιος Μαρτίνος. 
Πολύτιμη υπήρξε η συμμετοχή των φοιτητών της αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και άλλων πανεπιστημίων και των εθελοντών των σπηλαιολογικών συλλόγων «ΣΠΕΛΕΟ» και «ΧΕΙΡΩΝ».